|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Kako dojenčku in malčku čistiti ušesa?

Uredništvo Ringaraja.net, 12.10.2023
Ušesno maslo ali cerumen izločajo žleze, ki obdajajo bobnič. Je mastno in rumeno rjave barve, običajno ga starši vidimo kot nekaj slabega, vendar v resnici ščiti in vlaži sluhovod.

image
Ušesno maslo skrbi za normalno stanje kože v sluhovodu. (Freepik.com)
/11


Starši ušesno maslo navadno vidimo kot nekaj slabega, povezujemo ga z vnetjem ušes in umazanijo. Zmotno je prepričanje, da je povečano nastajanje masla povezano s pogostimi prehladi.


Kaj sploh je ušesno maslo?

Cerumen, rumeno-rjav izcedek iz ušesa proizvajajo ceruminozne žleze v koži sluhovoda. Pri nekaterih otrocih se pojavlja v večji meri kot pri drugih in moramo ga razlikovati od iztekanja ušesnega masla pri vnetju. Sestavljeno je iz odluščenih celic povrhnjice in vode.


Naloge ušesnega masla

Ušesno maslo skrbi za normalno stanje kože v sluhovodu, tako da nase veže vodo in preprečuje pretirano vlažnost. Ker je rahlo kislo, preprečuje preveliko razmnoževanje bakterij in gliv.


PREBERITE TUDI: Smrkavi noski – kako otroku pomagati ob prehladu?


Ušesno maslo se čisti samo

Izcedek, ki ga opazimo, je v resnici posledica samodejnega čiščenja ušesnega masla. Ko žvečimo, se premikajo stene sluhovoda in tako se ušesno maslo samo po sebi premika ven.


Preveč ušesnega masla

Ušesno maslo varuje sluhovod pred zunanjimi vplivi, vendar lahko povečana količina povzroči težave. Pripelje lahko do zapore in vnetja sluhovoda.


PREBERITE TUDI: VIDEO: Čiščenje noska pri otroku 


Čiščenje ušesnega masla

Nikakor ni priporočljiva uporaba vatiranih palčk, saj z njimi ušesno maslo potisnemo nazaj v uho. Sluhovod se lahko zamaši in pride do poškodb.

Strokovnjaki priporočajo, da se čisti zgolj zunanji del ušesa – vhod v sluhovod in ušesno školjko. To povsem enostavno očistimo z mokrim robcem ali brisačko.

Pediatri glede čiščenja notranjega dela ušesa priporočajo parafinsko olje, ki ušesno maslo zmehča, da se ga potem lažje odstrani. Parafinsko olje naj bi kapljali v sluhovod večkrat na dan, po nekajdnevni uporabi pa zdravnik uho izpere.

Zdravniki največkrat ušesno maslo čistijo prav s spiranjem z vodo, saj je to sorazmerno varna in učinkovita metoda. Drug način je izsesavanje, pri katerem otorinolaringolog otroku z majhnim aspiratorjem izsesa ušesno maslo.


PREBERITE TUDI: POZOR: Previdno s fiziološko raztopino in nosnimi aspiratorji


Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Kako pomagati dojenčku ob premiku ure?
Spet se bo premaknila ura, kar pomeni zopet "nekaj zabave" za nas, starše, saj otroci premik močno občutijo.
70
Najlepše ime za fantka po vašem izboru
Vsako ime je nekaj posebnega in nič presenetljivega ni, da je staršem najlepše ime tisto, ki ga nosi njihov otrok (otroc...
7
Zamašen nosek pri dojenčkih
Nos je pomemben del dihalnega sistema in zato ni nenavadno, da nam in še posebej otrokom zamašen nos povzroča precej pre...
5
Moderna imena za fante v letu 2019
Katera imena za fante bodo najbolj popularna v letu 2019? Preverite v članku!
4



Kako dojenčku in malčku čistiti ušesa?
Ušesno maslo ali cerumen izločajo žleze, ki obdajajo bobnič. Je mastno in rumeno rjave barve, običajno ga starši vidimo ...
Reakcija po cepljenju otroka
Včasih se lahko po cepljenju otroka pojavijo neželeni učinki. Ti so običajno blagi in hitro minejo. Prav tako lahko prid...




.Če ugotovite..
пеперутка16

..da nosite trojčke, kaj bi naredili?