|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Koriščenje letnega dopusta po starševskem dopustu

P.L., 9.6.2023
Ko se bliža konec starševskega dopusta, večino mamic zanima, kdaj in kako lahko porabijo še svoj letni dopust, da ta ne bo zapadel.

image
Kdaj lahko koristimo dopust po preteku starševskega dopusta? (Freepik.com)
/11


Rok za izrabo lanskega dopusta

Lanski dopust mora delavec izrabiti v dogovoru z delodajalcem najkasneje do 30. junija v tekočem letu.
Ves letni dopust, ki ga  ni mogel izrabiti zaradi odsotnosti zaradi bolezni ali poškodbe, zaradi porodniškega dopusta ali dopusta za nego in varstvo otroka, ima zaposleni pravico izrabiti do 31. decembra.
Po preteku omenjenih rokov delavec dopusta ne more več izrabiti in mu ta »propade«.
Najprej je treba upoštevati določbe ZDR-1 glede koriščenja letnega dopusta, in sicer je treba skladno z zakonom praviloma letni dopust koristiti v tekočem letu, za katerega je dopust odmerjen, izjemoma je možno:
v dogovoru z delodajalcem dopust prenesti v naslednje koledarsko leto, pri čemer pa je  delavec  dolžan do konca tekočega koledarskega leta izrabiti najmanj dva tedna, preostanek letnega dopusta pa v dogovoru z delodajalcem do 30. junija naslednjega leta
delavec ima pravico izrabiti ves letni dopust, ki ni bil izrabljen v tekočem koledarskem letu oziroma do 30. junija naslednjega leta zaradi odsotnosti zaradi bolezni ali poškodbe, porodniškega dopusta ali dopusta za nego in varstvo otroka, do 31. decembra naslednjega leta.

Določba zakona o delovnih razmerjih pravi, da je treba skladno z zakonom letni dopust praviloma koristiti v tekočem letu, za katerega je dopust odrejen, vendar dopušča izjeme:

- v dogovoru z delodajalcem dopust prenesti v naslednje koledarsko leto, pri čemer pa je delavec dolžan do konca tekočega koledarskega leta izrabiti najmanj dva tedna, preostanek letnega dopusta pa v dogovoru z delodajalcem do 30. junija naslednjega leta

- delavec ima pravico izrabiti ves letni dopust, ki ni bil izrabljen v tekočem koledarskem letu oziroma do 30. junija naslednjega leta zaradi odsotnosti zaradi bolezni ali poškodbe, materinskega dopusta ali starševskega dopusta, do 31. decembra naslednjega leta.


Po preteku omenjenih rokov delavec dopusta ne more več izrabiti in mu ta »propade«.

Najlažje si bo to predstavljati na primeru.

PRIMER 1

Če delavka materinski dopust začne v maju leta 2021 in svojega letnega dopusta za leto 2021 še ni koristila, se ji celoten dopust prenese v leto 2022, in sicer v dogovoru z delodajalcem lahko izkoristi letni dopust za 2021 do 31. decembra 2022 (seveda ima tudi letni dopust za leto 2022). 


PRIMER 2

Delavka zaradi prezgodnjega poroda dvojčkov začne materinski dopust pred rokom - v septembru 2020. Zaradi okoliščin - prezgodnje rojstvo, podaljšano starševsko varstvo zaradi dvojčkov se ji dopust podaljša do decembra 2021. Potem uveljavlja še dodatek zaradi odločbe za posebno nego in varstvo otroka in starševski dopust se podaljša do junija 2022.

Delavka lahko koristi letni dopust za leto 2021, ki ga lahko izkoristi do 31.12. 2022 in letni dopust za leto 2022 (ki ga mora koristiti kot opredeljeno v zakonu). Letni dopust za leto 2020, pa ji, kljub temu da ga ni koristila takrat, propade. 


VIR: Zakon o delovnih razmerjih

PREBERITE TUDI: Starševski dopust


Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

9 ljudskih napovedi spola otroka
Nekoč so verjeli, da lahko določene stvari kažejo, kakšnega spola je otrok, ki ga nosimo. Predstavljamo vam devet takšni...
6
FOTO: Slabi trenutki vsake nosečnice
Nosečnost je čudovito obdobje, vendar je hkrati lahko tudi naporna. Poglejte si serijo fotografij, ki prikazuje tudi te,...
5
Zgodnji znaki nosečnosti: Izcedek
Zanositev povzroči številne spremembe v ženskem telesu in ena od teh je trdnost in položaj materničnega vratu. S spremlj...
4
Nove ugotovitve glede uživanja kofeina med...
Najnovejše študije kažejo, da že majhne količine kofeina med nosečnostjo (tudi manj od trenutno priporočene količine) vp...
4



Le srečna ženska je srečna mama
Ko ženska postane mama, se premalokrat govori o tem, da gre za prelomnico, ki je, podprta z močnim hormonskim nihanjem t...
Seks v nosečnosti: najpogostejša vprašanja
Zbrali smo nekaj najpogostejših vprašanj o seksu v nosečnosti in namesto vas vprašali ginekologa.




NOSEČNOST
пеперутка16

Kateri del nosečnosti vam je bil najbolj všeč oz. najlažji?