|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

MAMA IN DAMA: Tega ne reci nosečnici nikoli

Irena Pfundner Tkalec, 16.4.2022
Saj veste, nosečnice preplavljajo hormoni, same sebi se zdijo kot nasedli kiti, neprivlačne, zabuhle, utrujene … Najmanj kar rabijo slišati iz okolice so kakšne neprimerne izjave.

image
Česa nosečka ne mara slišati ... (Freepik.com)
/21


Da ne bi kdaj padli v takšno zagato, vam naštejem nekaj takšnih, ki jih nikdar ne izrecite naglas, temveč tiho zadržite zase.

 

1. “Uuuuuuuu, kakšen ogromen trebuh!! Bodo dvojčki?”

Ne! Nekatere nosečnice pač nosijo otroka spredaj, nekatere imajo večje dojenčke ali zgolj več plodne vode. Nosečnica se že sama zaveda, da je z ogromnim trebuhom zelo vpadljiva in povrhu še okorna, zato ji namesto očitne zaprepadenosti raje poklonite lep kompliment. Kako žari recimo, kako lepa je s trebuščkom ipd. Na koncu bo obema lažje in nikomur nerodno.

 

2. “Madonca tale bo pa velik, upam da imaš široko medenico!”

Nihče ne ve, kako velik bo v resnici dojenček, dokler ne pride ven. In nihče ne ve, kako »široko« medenico ima nosečnica. In nič od tega se ne da spremeniti.

Že zdravniki sila radi strašijo z merami dojenčka v naprej (ne bi bilo bolje, če ne bi bilo vseh UZ pregledov, kjer se po velikosti stegnenice izmeri končno velikost dojenčka?!). In potem, seveda, predlagajo tehnike, s katerimi se da preprečiti morebitne porodne katastrofe: predčasna spožitev poroda, carski rez ipd. Hnja … ne bi raje verjeli dejstvu, da se dojenček razvije ravno toliko, da je še sposoben priti skozi materino medenico? Namreč, dojenčkova glava naj bi bila narejena po teh merah. Strahovi, ki jih sprožajo nepotrebne meritve pa lahko le zaprejo telo med porodom.

 

3. “Uf, kakšen trebuh, tale bo pa kmalu, kajne?”

In ona reče, ne, še dobra 2 meseca. Če povzamemo na kratko, potem recimo kar takole: čim manj komentarjev na temo velikosti trebuščka, prav?

 

4. “Naspi se, dokler se še lahko!”

Pa ne zato, ker to ne bi bilo res, temveč zato, ker je tako grozno nadležno, ker to reče čisto vsak!

No, pa tudi zato, ker mora nosečnica vsaj 5x na noč lulat, ker jo zbudi grozljivo sočasno brcanje v mehur in rebra ob najbolj nenormalni uri, ob ostalih »prostih« terminih pa se poskuša v najkrajšem možnem času obrniti z enega na drug bok in pri tem vsakič znova primerno "naštimati" blazino za dojenje, za kar osebni rekord nobene ne seže pod 15 min.

Če smo čisto iskreni, se da res naspati na zalogo? Meni se zdi ravno nasprotno, ko se enkrat navadiš veliko spati, želiš samo še več. Bolj koristen bi bil trening vedno manj spanja, na kar telo bodočo mamico spet čisto lepo pripravlja samo.

 

5. “Lahko potipam trebuh?”

Resno, toliko nekega občudovanja, dotikanja in čutenja brc, da se nosečnica lahko počuti kot kup mesa v izložbi.

 

6. “Mislim, da bo fantek, zaradi ...

... oblike trebuha položaja planetov  lune na nebu nihala hrane, ki jo ješ nežnosti s katero je bil spočet … (vstavi vraževerno tehniko)

Ne moreš vedeti, kakšnega spola bo otrok, zato ne napoveduj prihodnosti. Mamica ti bo povedala sama, če bo tako želela.

 

7. Kmalu boš rodila? Joj, upam, da bo vse v redu.

Od sodelavke hčerka je rodila prejšnji teden in … (vstavi grozljivo zgodbo, ki si jo mislil deliti, zato da imaš kaj povedati)

Nosečnica res ne rabi vedeti, kako se je nekje na drugem koncu sveta dojenček zataknil v medenici ali kako so pred 50. leti dojenčke vlekli ven s kleščami.

Kot tudi ne rabi slišati tistih znanih: Še vsak dojenček je prišel ven in takrat vse pozabiš. Boli pa, ja. Ampak je vredno.

Naj bo nosečnica obkrožena z lepimi mislimi in lepimi porodnimi zgodbami. Naj verjame in goji pozitivna upanja. Je že v redu, da se zaveda, da ne bo šlo nujno vse kot v sanjah, ampak strah je preveč nevarno orodje, ki bi lahko marsikatero čisto normalno nosečnost in porod obrnilo v negativno izkušnjo.

 

Aja, pa še to – Če nisi 100 % prepričan, da je ženska noseča (torej, ti je sama povedala, da je), je nikar ne sprašuj, če je. Ženske smo včasih le malo napihnjene ali pa slabo skombiniramo oblačila. Ni lahko biti ženska, zato nikar ne poslabšuj tega! :)

 

mama in dama

Irena Pfundner Tkalec je mama in žena, ki se uči biti podjetnica. Je v večnem iskanju ravnovesja med temi tremi vlogami. Močno verjame v moč človeškega uma in obenem v moč gibanja.

Zato, zlasti za mame, ki želijo ostati dame, ustvarja učinkovite programe, ki urijo oboje.

In piše brezplačne lekcije, ki jih uči življenje.

Vesela bo vašega pisma ali obiska v živo.

Pokukajte na: www.plesem-zase.si.


Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Kdaj se odločiti za poslikavo obraza?
Starši v iskanju popestritve zabave za otroka raziskujejo različne ideje. Poleg animacije otrok, je poslikava obraza pri...
16
Otroci, ki se zbujajo zgodaj zjutraj so ...
Se vaš malček zjutraj prebuja skupaj s petelini, ne glede na to ali je delovni dan ali vikend? Imamo dobro novico za vas...
8
Kako lahko tudi najcenejši avtosedeži reši...
Najboljše razmerje med ceno in kakovostjo pri izbiri avtosedeža. Naj gre za lupinico za dojenčka ali otroški sedež - var...
8
Kdaj je čas za kahlico?
Tako kot na skoraj vseh področjih otrokove vzgoje se tudi pri navajanju na kahlico teorija in praksa skozi čas spreminja...
5



8 sproščujočih iger za vzgojo čustveno moč...
Preverite osem zabavnih igric, s katerimi se bo vaš otrok naučil tehnik sproščanja, ki mu bodo koristile vse življenje. ...
Razhod: menjata se starša, ne otroci
Ločeni milenijci vse pogosteje puščajo svoje otroke, da živijo v družinskem domu, medtem ko starša živita z njimi v izme...




NOSEČNOST
пеперутка16

Kateri del nosečnosti vam je bil najbolj všeč oz. najlažji?