|      
Želiš odstopiti?
Preden se dokončno odločiš, se seznani s posledicami te odločitve.
V kolikor potrdiš svojo odločitev, da odstopiš, bomo v tvoj spletni brskalnik namestili piškotek, ki nam bo omogočil, da te ob vsakem obisku do vključno 13. novembra 2014 prepoznamo in ti zagotovimo nemoteno uporabo portala, brez prikazovanja Ringarajinih dreves in igralne kontrole ob desnem robu ekrana.

Hkrati ti bodo odštete vse do sedaj zbrane točke in žal izgubiš tudi pravico do morebitnih prisluženih nagrad.

Želiš še vedno odstopiti?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Moj DRUGI otrok in PRVI Nifty test

NIFTY test, 1.8.2017
Ko sva si z možem pri mojih 36-ih letih znova želela otroka, enostavno nisem razumela dejstva, da se po štirih mesecih še vedno ni zgodilo nič. A stvari se zmeraj obrnejo, ko najmanj pričakuješ.

image
Majhen plusek, pa tako veliko veselje!
/11


''Ker sva dobila občutek, da se nama izteka čas, sva se po pol leta odločila za dodatne preglede, kjer so naju razveselili z novico, da sva oba povsem zdrava in pripravljena na zanositev. Še nekaj časa sva se trudila zaman in ko so minili še dodatni trije meseci, sem se že skoraj sprijaznila s tem, da nama je očitno usojeno imeti le eno deklico. A stvari se zmeraj obrnejo, ko najmanj pričakuješ," je povedala Maja, ki je danes že drugič mama. 


Noseča sem!

"Bilo je lepo jesensko jutro. Mož se je že odpravil v službo, medtem ko sem jaz pripravljala hčerko, da jo odpeljem v vrtec. Imela sem še dovolj časa, da pokličem svojo najboljšo prijateljico in ji povem zgodbo, o kateri še sanjati nisem upala. Menstruacija mi je zamujala že nekaj dni, kar je bil dovolj velik razlog, da se odpravim po test nosečnosti. Odhitela sem v lekarno in mimogrede svojo modrooko lepotično oddala v vrtcu.

Po opravljenem testu nosečnosti so se mi od veselja orosile oči in takoj sem poklicala prijateljico. Noseča sem! Od veselja sem poklicala še mamo, taščo in sestro, možu pa sem novico povedala šele doma. Veselje obeh je bilo nepopisno!


Ultrazvok je pokazal odstopanje

Še isti dan sem poklicala tudi svojo ginekologinjo in ji povedala, da sem zanosila. Predlagala mi je pregled in dodatne preiskave. Po opravljenem ultrazvočnem pregledu zgodnje morfologije z nuhalno svetlino, je bilo opaziti odstopanje. Z možem sva bila prvi trenutek precej v zadregi, saj  nisva vedela, kaj to pravzaprav pomeni.

Zdravnica mi je predlagala, da se prijavim na dodatne preiskave s pomočjo predrojstvenega Nifty testa, ki odkriva Downov sindrom in določene druge genetske nepravilnosti. V primerjavi s tradicionalnimi presejalnimi testi Nifty test ponuja višjo natančnost in manjši odstotek lažno pozitivnih rezultatov ter v nasprotju z invazivnimi metodami ne predstavlja nikakršnega tveganja za mater ali otroka.

 

Le odvzem krvi

Ker smo doma blizu diagnostičnega centra, sva se z možem še isti dan odpravila tja in prosila sem za preiskave. S prijazno ginekologinjo sva se dogovorili za odvzem krvi, ki je enak običajnemu v laboratoriju. Vsa iz sebe ob mislih, da je z mojim otrokom kaj narobe, so mi po nekaj dneh, v 11. tednu nosečnosti, vzeli kri iz notranje strani komolca na pregibu. Čeprav se mi je zaradi strahov zdelo, da preiskava traja celo večnost, sem bila gotova v zelo kratkem času.

Izbrana ginekologinja mi je razložila, da s tehnologijo vsegenomskega sekvenciranja in štirimi različnimi lastnimi bioinformatskimi logaritmi analizirajo podatke celotnega genoma in primerjajo kromosome v testiranem vzorcu z optimalnimi referenčnimi kromosomi ter tako natančno določijo prisotnost genetskih nepravilnosti. Pozanimala sem se že, da je Nifty test zelo natančen neinvazivni predrojstveni test, ki odkriva kromosomske anevploidije, vključno s trisomijami 21, 18 in 13, zato nisem bila v skrbeh, da bi lahko prišlo do lažno pozitivnih rezultatov.

 

Negativni izvidi že po 8 dneh!

Izvidi, na katere sem čakala le 8 dni, so bili negativni. Z novico, da bom donosila zdravo deklico, sem bila neizmerno zadovoljna. Ob mislih, da bom na svet spravila novo življenje, ki naju bo z možem in starejšo sestrico napolnjevalo z veliko mero ljubezni in topline, so me zopet oblile solze," je zaključila presrečna mama dveh zdravih princesk.

Kaj je Nifty test?

Nifty test je neinvazivni predrojstveni test (pogosto imenovan NIPT), s katerim odkrivamo Downov, Edwardsov in Patauov sindrom ter določene druge genetske nepravilnosti, ki jih povzročajo dodatne ali manjkajoče genetske informacije v otrokovi DNK. Nifty test zahteva le manjši odvzem krvi matere in je na voljo že od 10. tedna nosečnosti dalje, kar omogoča, da že zelo zgodaj izveste več o genetskem zdravju vašega otroka. Rezultati so na voljo že v 6-10 dneh. Nifty test je bolj natančen kot tradicionalni presejalni testi in v nasprotju z invazivnimi metodami, kot je amniocenteza, ne predstavlja nikakršnega tveganja za mater ali otroka. Če želite izvedeti, vam Nifty test lahko razkrije tudi spol otroka. V primerjavi s tradicionalnimi presejalnimi testi, Nifty test ponuja višjo natančnost in manjši odstotek lažno pozitivnih rezultatov.

 

Nifty test lahko opravi vsaka nosečnica od 10. tedna nosečnosti dalje, še posebej pa je primeren za nosečnice s spodaj omenjenimi indikacijami:

- starost ob porodu bo 35 let ali več,

- obstajajo kontraindikacije za invazivno predrojstveno testiranje, kot je predležeča posteljica (placenta previa), tveganje za splav ali HBV okužbo,

- ultrazvok  ploda nakazuje na povečano tveganje za anevploidije,

- zgodovina predhodne nosečnosti s trisomijo,

- želja po zagotovilu zaradi predhodnih presejalnih rezultatov.

 

Več o NIFTY testu si lahko preberete tukaj in pogledate še njihovo Facebook stran.

 

Želiš izvedeti več o testu, imaš kakšno izkušnjo ali se ti porajajo dileme? Zapiši na forumu. Vse izkušnje, vprašanja, odgovori so dobrodošli.


PREBERI TUDI:

Kakšne vrste predrojstvenih preiskav poznamo?

Spoznajte se z NIFTY testom

Če bi poznala neinvazivne metode ...

Noseča pri 40-ih?

Katere so najpogostejše kromosomske nepravilnosti otrok in kako jih odkriti že v nosečnosti?

Najboljši začetek za nerojenega otroka

 

Promocijsko sporočilo

VIDEO: Porodni položaji
Poglejte si v videu, kateri položaji so še mogoči pri porodu, razen najbolj poznanega, ležanje na hrbtu.
11
Tabela rasti ploda po tednih
Kako velik je plod v posameznem tednu nosečnosti? Preveri, kako izgleda nosečnost po tednih!
6
Pomoč homeopatije od nosečnosti do otroški...
Ob svetovnem tednu homeopatije smo pri Vesni Gorjanc, dr. med. in zdravnici homeopatinji preverili, kako si lahko s home...
6
Šola za starše ni obvezna, je pa zaželena
Skozi nosečnost se bodoča očka in mamica počasi privajata na novega družinskega člana. Pri tem jima je lahko v veliko po...
5


Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:


Tabela rasti ploda po tednih
Kako velik je plod v posameznem tednu nosečnosti? Preveri, kako izgleda nosečnost po tednih!
7 stvari, ki dojenček počne v trebuhu
Brce že prepoznate, kaj pa še kaj drugega počne vaš dojenček v trebuhu? Preberite, presenečeni boste, kaj vse počne malo...
telovadba
Lelly28 RR

Kje in na kakšen način najrajši telovadite?