|      
Želiš odstopiti?
Preden se dokončno odločiš, se seznani s posledicami te odločitve.
V kolikor potrdiš svojo odločitev, da odstopiš, bomo v tvoj spletni brskalnik namestili piškotek, ki nam bo omogočil, da te ob vsakem obisku do vključno 13. novembra 2014 prepoznamo in ti zagotovimo nemoteno uporabo portala, brez prikazovanja Ringarajinih dreves in igralne kontrole ob desnem robu ekrana.

Hkrati ti bodo odštete vse do sedaj zbrane točke in žal izgubiš tudi pravico do morebitnih prisluženih nagrad.

Želiš še vedno odstopiti?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Ne splav, temveč moč vedenja!

NIFTY test, 13.10.2017
Podatki Eurostata kažejo, da se ženske, ki se že v zgodnji nosečnosti odločijo za opravljanje predrojstvenega presejalnega testa za najpogostješe kromosomske napake, prav nič pogosteje ne odločajo za splav. Ne gre torej za splav, temveč moč vedenja!

image
Rezultati NIFTY testa so na voljo že v 6 do 10 dneh!
/11


Veliko nosečnic ne vidi smisla v predrojstvenih presejalnih testih, saj ne zagovarjajo splava. Toda kot kažejo tudi statistični podatki, bistvo prenatalnih presejalnih testov ni v odločanju za življenje in smrt otroka, temveč v vedenju.

To so potrdili tudi podatki Eurostata, ki so pokazali, da odstotek splavov v evropskih državah, v katerih je odstotek žensk, ki se že v zgodnji nosečnosti odločijo za opravljanje predrojstvenih presejalnih testov za najpogostejše kromosomske napake, zelo visok, ni prav nič večji, kot v državah, v katerih se ženske manj pogosto odločajo za prenatalne presejalne teste. V sosednji Avstriji se kar 85 % žensk odloči za predrojstvena presejalna testiranja, hkrati pa je Avstrija ena od držav z najmanjšim deležem opravljenih umetnih prekinitev nosečnosti!


Starši dobijo čas za pripravo

"Z zagotovostjo lahko trdimo, da uporaba najnovejše tehnologije DNK sekvenciranja v vsakodnevni klinični praksi pomeni napredek medicine in hkrati velja za pomembno prelomnico znotraj prenatalne diagnostike. Velika večina mladih mamic in nosečnic je namreč že seznanjena, da lahko s pomočjo neinvazivnega testa NIFTY že v zgodnji nosečnosti ocenimo možnost kromosomskih in drugih nepravilnosti ploda. V želji, da izvejo več o zdravju svojega otroka že pred rojstvom, se tako vse več bodočih staršev odloča za opravljanje neinvazivnega predrojstvenega testa NIFTY, ki na povsem varen način odkriva tveganje za nastanek določenih genetskih nepravilnosti že od 10. tedna nosečnosti dalje," so prepričani proizvajalci Nifty testa, ki staršem podari zelo zanesljivo informacijo o zdravju njihovega otroka, kar jim omogoča, da se v primeru ugotovljene prirojene razvojne nepravilnosti otroka lahko tako fizično kot psihično pripravijo na njegovo rojstvo in tako še prej prihodom otroka raziščejo možnosti terapij, ki jih nudi sodobna medicina.  

 

Zmanjšuje število nepotrebnih invazivnih metod

Visoko kvalitetna storitev - neinvazivni predrojstveni test NIFTY je na voljo tudi pri nas in to v kar 37 ambulantah in klinikah po celotni Sloveniji. Ker gre za neinvazivni test, ne predstavlja prav nobenega tveganja za mater ali otroka, hkrati pa zmanjšuje število žensk, ki so izpostavljene invazivnim diagnostičnim postopkom kot sta amniocenteza in biopsija horionskih resic, ki predstavljata tveganje za zaplete in pri katerih lahko v 1 do 2 % postopkov pride tudi do splava.

Iz javno dostopnih podatkov je razvidno, da je bilo pred letom 2013 v Sloveniji vsako leto opravljenih približno 2.000 amniocentez, s katerimi smo uspeli najti približno 50 primerov najpogostejših kromosomskih nepravilnosti. Iz tega je razvidno, da je kar 97 % testiranih žensk nosilo zdrav plod in so bile potemtakem brez potrebe izpostavljene potencialnemu tveganju za splav. Na drugi strani pa je zaradi invazivnosti metod prišlo v približno 20 primerih do hujših zapletov, ki so vodili v splav (najverjetneje) zdravega ploda.

NIFTY test je v Sloveniji dostopen že od leta 2012 in njegova postopna uvedba v prenatalno presejanje že vidno prispeva k zmanjševanju števila nepotrebnih invazivnih metod in s tem zmanjšuje število splavov, ki so poslednica invazivnih diagnostičnih metod.     


Downov, Edwardsov in Patauov sindrom

Katere so tiste kromosomske napake in zapleti, ki se jih bodoči starši najbolj bojijo? Kromosomske napake oziroma napake v določenih delih genoma so pogost vzrok za spontani splav, prirojene okvare ploda, povzročajo pa tudi manjše ali večje razvojne nepravilnosti. Najpogostejša ob rojstvu prepoznana kromosomska nepravilnost, ki je združljiva z življenjem, je trisomija 21, ki jo imenujemo tudi Downov sindrom. Osebe imajo tri kromosome številka 21 (namesto dveh), zaradi presežne kopije kromosoma pa prihaja do značilnih sprememb v telesnem in duševnem razvoju. 

NIFTY test je na voljo že od 10. tedna nosečnosti naprej in ponuja visoko natančnost ter manjši odstotek lažno pozitivnih rezultatov v primerjavi z drugimi presejalnimi testi. Z njim je mogoče odkriti 3 najbolj pogoste trisomije, ki so prisotne ob rojstvu, in sicer: Downov, Edwardsov in Patauov sindrom. Prav tako je mogoče testirati še druge kromosomske nepravilnosti in izvedeti spol otroka.

 

Več o NIFTY testu si lahko preberete tukaj in pogledate še njihovo Facebook stran.

 

Želiš izvedeti več o testu, imaš kakšno izkušnjo ali se ti porajajo dileme? Zapiši na forumu. Vse izkušnje, vprašanja, odgovori so dobrodošli.


PREBERI TUDI:

Ste se odločili za NIFTY test? Postopek je sledeč ...

Nosečke so izbrale najboljši test na svetu - NIFTY

Če bi poznala neinvazivne metode ...

 

Promocijsko sporočilo

Ali dojenčki v trebuhu res tudi jokajo?
Pogosto na ultrazvoku posnamejo dojenčka v trebuhu, ko sesa palec, ko zeha ... Pa ste vedeli, da dojenček v trebuhu tudi...
15
Ob čem dojenčki v trebuhu najbolj uživajo?
Otrok se v trebuhu razvija, raste in počne še marsikaj zanimivega, večino časa pa lepo uživa, če uživa tudi mamica. Vse ...
8
Odhod v porodnišnico
Dojenček ne izbira časa, kdaj bo prišel na svet. Zato imejte potrebščine, ki jih boste potrebovali v porodnišnici pripra...
6
Dopust za nego in varstvo otroka
Kaj je dopust za nego in varstvo otroka, kdo je do njega uporavičen in koliko časa traja?
5


Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:


Novost za nosečnice, doječe mame in otroke
Bele zalivke namesto amalgamskih so po novem za nosečnice, doječe mamice in otroke do 15. leta brezplačne. S 1. julijem ...
Kdaj te bom prvič začutila?
Od tistega dne dalje, ko se nosečnici na testu pokaže tisti magični plusek, komaj čaka, da bo začutila prve gibe svojega...
Folna kislina
Michonne RR

Ali ste med nosečnostjo jemale folno kislino?