|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Nevaren orjaški dežen

Uredništvo Ringaraja.net, 7.6.2012
Orjaški dežen sodi med invazivne tujerodne rastline, saj je v skoraj vseh evropskih državah iz vrtov ušel tudi v (pol)naravna območja.

image
/11


 

Orjaški dežen je velika kobulnica (cvetovom botanično rečemo kobul in so podobni cvetovom korenja), ki izvorno prihaja s Kavkaza. Že v 19. stoletju je bila zanesena v Francijo kot medonosna, v Veliko Britanijo pa kot okrasna rastlina. Invazivna je tudi v Nemčiji, Belgiji, Švici in še nekaterih drugih evropskih deželah, pa tudi v Severni Ameriki.

 

Orjaški dežen sodi med invazivne tujerodne rastline, saj je v skoraj vseh evropskih državah iz vrtov ušel tudi v (pol)naravna območja. Ponekod tvori goste sestoje, ki jih je zelo težko odstraniti. Pri tej vrsti pa je še posebej zaskrbljujoče, da vsebuje strupen rastlinski sok, ki na koži, če je ta izpostavljena soncu, sproži burno alergijsko reakcijo. Naredijo se mehurjaste opekline, ki bolijo in več let pustijo rdeče brazgotine.


Kot okrasna rastlina se je v Sloveniji v zadnjih desetletjih razširila iz ljubljanskega botaničnega vrta in nekaterih zasebnih vrtov.

 

Opis

Orjaški dežen je predstavnik družine kobulnic (Apiaceae). Trajnica z gomoljasto odebeljeno koreniko. Nadzemni deli jeseni odmrejo, spomladi pa iz korenike poženejo novi poganjki.

Višina rastline je 2 - 5 m, steblo je krepko, temno škrlatno, debelo 3 - 8 cm v premeru. Listi so do 1 m široki, globoko dlanasto deljeni na 3 ali 5 pernato deljenih rogljev. Beli ali zelenkastobeli cvetovi so združeni v kobulasta socvetja, ki lahko v premeru merijo do 1 m. Cveti od pozne pomladi do sredine poletja. Na eni rastlini v eni sezoni dozori od 1.500 – 100.000 semen.

Dobro uspeva na vlažnih in sončni mestih na rečnih obrežjih, gozdnih robovih, vlažnih travnikih in logih.

Rastlina se hitro širi z vegetativnim razmnoževanjem, tako da se razrašča s koreniko, ter s semeni. Semena so dolgoživa in ohranijo kaljivost tudi do 7 let. Pogosto uspeva na brežinah rek, tako da plodove in dele korenik raznaša vodni tok.

 


Načrtovanje ukrepov ravnanja s tujerodnimi vrstami

Gosti sestoji dežena tako spremenijo ekološke razmere tako, da domorodno rastje ne more več uspevati. To negativno vpliva tudi na domorodne živali. Zaradi izrivanja domorodne obrežne vegetacije se poveča erozija rečnih brežin.


Rastlinski sok na koži, ob izpostavljenosti soncu, povzroči burno alergijsko reakcijo (fotodermatitis). Koža pordi, začne srbeti, v dveh dneh se razvijejo mehurji, za njimi pa ostanejo več let opazne škrlatne brazgotine. Če rastlinski sok zaide v oči, povzroči začasno ali trajno slepoto.


Dokler se rastlina pojavlja le mestoma, mehansko odstranjujemo zelene dele in koreniko. To je potrebno večkrat ponoviti, da rastlino izčrpamo. Med odstranjevanjem moramo zaščiti kožo in oči (zaščitna očala!). Možno je tudi odstranjevanje s herbicidom (glifosat).


Pojavlja se predvsem v južnem delu Ljubljane in okolici: Barje, Prule, Rudnik. Na tem območju je vrsta invazivna, a je v zgodnji fazi širjenja.

 

Po naključju se je lansko leto opazila ta rastlina v Livoldu in na Bračičevi ulici v Kočevju, kjer tudi uspeva pri nekaj hišah in na poljih na robu Kočevja. Tja so jo nevede zanesli najemniki, zdaj pa se mučijo z odstranjevanjem. Izgleda, da je rastlina v Kočevju in okolici kar razširjena po vrtovih. Zaradi velikosti je rastlina zelo impresivna, a le malokdo ve, kako nevarna je. Bilo bi dobro, da se jo dovolj zgodaj odstrani, preden se množično ne razširijo tudi na sosednje vrtove.

 

 

 

Pripravil/a:

Ana Ogorelec Vodja odd. za kmetijsko svetovanje:

Tomaž Močnik

 

 

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Gomasio, sezam in še več
Sezam nam daje energijo, vzpostavlja ravnovesje živčnega sistema. Vrača voljo in veselje ter izboljša koncentracijo. Upo...
4
Groznovilca v Hudi hosti
Proti Hudi hosti je letelo nekaj čudnega. Majhen zakrpan balon s čajnikom namesto košare. Zapletel se je v trnove robide...
3
Povišane cene energentov
Uredba uvaja nov prispevek za povečanje učinkovitosti rabe električne energije in dodatke k ceni toplote in goriv. Najvi...
3
Kako si?
Namen letošnjega projekta Kako si? je pripraviti in okrepiti družine za soočanje s spremembami ter izboljšati trenutno s...
3



Aditivi v kruhu
Žito je bilo včasih simbol rodnosti. Imelo je svoje mesto v grbih držav, setev in žetev sta bila pomembna praznika. Kral...
Kardamom – tretja najdražja začimba na svetu
Kardamom izvira iz Indije – predvsem iz obmorskega področja Malabar na jugu Indijskega polotoka, zato je znana pod imeno...




.Če ugotovite..
пеперутка16

..da nosite trojčke, kaj bi naredili?