|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

10 čudnih, a povsem normalnih reči, ki jih počne novorojenček

Helena Primic, 24.3.2024
Preverite seznam desetih najbolj čudnih značilnosti novorojenčka, zaradi katerih pa vam kljub njihovi čudnosti ni treba skrbeti, saj so znak povsem normalnega novorojenčka.

image
Da se novorojenček nauči regulirati svoj dihalni vzorec, je potrebno nekaj časa, zato naj vas ne skrbi občasno neenakomeren ritem dojenčkovega dihanja. (Freepik.com)
/11


Je to normalno ali je to znak, da z novorojenčkom nekaj ni ok? Ali to zares imajo, počnejo ... vsi novorojenčki? Joj, kaj pa, če je z njim kaj narobe?

Vse to so povsem normalna vprašanja, ki se pojavljajo ob novorojenčkih, ki so včasih zelo "čudni", toda povsem normalni.

Zbrali smo seznam desetih najbolj čudnih značilnosti novorojenčka, zaradi katerih vam ni treba skrbeti, saj so znak povsem normalnega novorojenčka.

 

1) Lahko imajo zelo velike genitalije

Veliko hormonov v posteljici, povečana količina tekočine ... vse to lahko povzroči, da se novorojenček rodi z zelo velikimi genitalijami. Super ali ne super?

Brez skrbi, novorojenčkove genitalije se bodo kmalu pomanjšale na normalno velikost.

 

POGLEJTE TUDI VIDEO: Ne pustite dojenčka, da joka!

 

2) Jokajo brez solz

Čeprav novorojenčki lahko zelo pogosto jokajo, do približno tretjega tedna starosti jokajo povsem brez solz. Ja, tudi to je mogoče!

Šele med tretjim in 12. tednom imajo namreč povsem delujoče solzne kanale (imajo sicer bazične solze, ki poskrbijo za dovolj vlažne oči), zato prve dojenčkove solzice lahko pričakujete šele po prvem mesecu starosti.

Ne glede na manko solz pa svojega novorojenčka in dojenčka nikoli ne pustite jokati!

 

3) So lahko polni infantilnih mozoljčkov

Čeprav jih čaka še kar nekaj let in razvojnih korakov do pubertete, večina novorojenčkov dobi infantilne mozoljčke. Zanje bi naj bili krivi materini hormoni, ki jih dojenček še vedno ni izločil.

Zato nikar ne skrbite, če je tudi vaš novorojenček postal mozoljast. V prvih tednih ali mesecih dojenčkovega življenja se ob pravilni in naravni negi dojenčkova koža sama sčisti. Vse do pubertete, ko se vaja ponovi.  

 

PREBERITE TUDI: Kaj ZARES potrebujem za novorojenčka?

 

4) Imajo skoraj sto kosti več kot odrasel človek

Odrasli imamo natančno 206 kosti, medtem ko jih imajo novorojenčki kar 300. Bravo novorojenčki!

Pa nikar ne skrbite, vse te "odvečne" kosti se bodo z razvojem dojenčka in otroka povezale med sabo ter dokončno okostenele vse do idealne številke in oblike, ki krasita zdravega odraslega.

 

5) Nimajo pogačice

Čeprav imajo novorojenčki skoraj sto kosti več kot odrasel človek, pa še nimajo razvite pogačice - kosti v sprednjem delu kolenskega sklepa, ki je vložena je v kito štiriglave stegenske mišice.

Otrok potrebuje približno tri do štiri leta, da se mu pogačica dokončno razvije v trdno in funkcionalno kost. Medtem pa lahko bolj sproščeno plazi in raziskuje svet po kolenih. Kakšna inteligenca narave!

 

PREBERITE TUDI: Mama z novorojenčkom - Ideje za čudovito fotografijo

 

6) Čisto zares imajo lahko "vesoljske" glave

Pot po porodnem kanalu ni ravno vožnja po toboganu. Včasih novorojenčki za nagrado dobijo posebno, "vesoljsko" obliko glave.

V veliki večini primerov se novorojenčkova glavica v par tednih ali mesecih sama preoblikuje v "bolj človeško" obliko.

Če pa vas dojenčkova oblika glave še vedno skrbi tudi pri 12. tednih starosti, preverite pri otrokovem pediatru, kako lahko na varen način nekoliko pospešite ta proces.

 

7) Novorojenčice imajo lahko psevdomenstruacijo

Nihanje količine hormonov po rojstvu je krivo, da ima okrog 25 odstotkov novorojenčic v prvih sedmih dneh po porodu menstruacijo oziroma psevdomenstruaicjo. 

Če boste torej na plenički pri svoji novorojeni deklici opazili kaj krvi, se nikar takoj ne ustrašite. Sicer pa ta psevdomenstruacija večinoma ostane neopažena.

 

PREBERITE TUDI: Dojenje - Mozoljčki na bradavicah imajo pomembno vlogo

 

8) Novorojenčice lahko tudi dobijo mleko

Tudi za ta neverjeten pojav, ko mičkeno telo novorojenčice začne proizvajati mleko, so ponovno krivi hormoni. Čakajte, kaj - novorojenček, ki proizvaja mleko?!

Brez panike, vaša novorojenčica je povsem normalna novorojenčica in ko se bodo hormoni ustalili, bo mleko izginilo. In v vašem svetu bo spet vse tako kot mora biti. Sedaj se pa lahko sproščeno usedete.

 

9) Včasih imajo mini dojke

Ko smo že pri prsih, mleku in dojenju, ali ste vedeli, da imajo nekatere dojenčice v prvih dneh po rojstvu mini dojke? Glavni krivec so spet hormoni. 

Ko se torej umirijo hormoni, bodo dojke na prsih vaše princeske vsaj še za nekaj let le bežen spomin. Vse do prvega modrca.

 

PREBERITE TUDI: Kaj so baby možgani?

 

10) Zelo čudno dihajo

Ste se tudi vi zalotili, kako opazujete novorojenčkovo dihanje, ki je videti mogoče prehitro? Ali morda z neenakomernim in vznemirjenim ritmom?

Da se novorojenček nauči regulirati svoj dihalni vzorec, je potrebno nekaj časa. Prav te "čudnosti" v njegovem dihanju so znak, da se vse razvija v pravi smeri in je vaš otročiček povsem normalen novorojenček.

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Kako dojenček "reče" RAD TE IMAM?
Dojenček rad gleda obraze, maminega pa ima najraje, zato ji nenehno namenja nežne poglede. V bistvu vsakokrat ko dojenče...
23
Hoja z držanjem za roko ni priporočljiva!
Vaš otrok še ne hodi, ima pa veliko željo, da bi ga držali za roko in bi z vašo pomočjo hodil. Fizioterapevtka, Špela Go...
13
Seks po porodu: Ste vedeli?
Približno šest tednov po porodu, ko se konča čišča, naj bi par spet lahko pričel s spolnimi odnosi. Moški seveda nekolik...
9
Zakaj dojenje ni vedno najboljše?
Babica je iz svojih izkušenj ugotovila, da dojenje ni vedno najboljša možnost. Ob tem je razkrila, da je v resnici najpo...
8



Kakšna je prava postelja za dojenčka in ot...
Ko se odpravite v trgovino z otroško opremo, osupli obstanete: koliko različnih posteljic in zibelk! Le katera bi bila n...
Neverjeten trik: Uspavajte dojenčka v eni ...
video
Po internetu je zakrožil nenavaden trik. Neki očka, ki je poskušal na vse mogoče načine uspavati dojenčka, je uspel z ze...




NOSEČNOST
пеперутка16

Kateri del nosečnosti vam je bil najbolj všeč oz. najlažji?