|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

5 stvari, pri katerih je očetov vpliv močnejši pri razvoju otroka

Uredništvo Ringaraja.net, 28.6.2023
Očetove zgodbe pred spanjem, zabavne igre in gospodinjska opravila lahko na več načinov vplivajo na zdravje in dobro počutje otrok, kažejo nove raziskave.

image
Številne študije so pokazale, da vznemirljiva in aktivna igra z očeti otrokom pomaga oceniti tveganje, rešiti težave, se naučiti omejitev, obvladati navdušenje in agresijo. (Freepik.com)
/11


Čeprav vemo, kako pomembni so očetje v življenju svojih otrok, so nove raziskave razkrile nekaj zanimivih stvari, zaradi katerih jih lahko še bolj cenimo.


1. Vpliv na otrokovo kariero

Raziskave so pokazale, da očetje, ki opravljajo gospodinjska opravila, vzgajajo hčere, ki so ambiciozne in si želijo močno kariero - in to ne v panogah, ki so stereotipno "ženske": nega ali poučevanje.

Najmočnejši pokazatelj kariernih ciljev in odnosa otrok do tradicionalnih vlog spolov je bil, ali so očetje opravljali gospodinjska dela ali ne. Avtorica raziskave Alyssa Croft z Univerze v Britanski Kolumbiji trdi, da so očetje s svojim vedenjem otroke naučili razmišljati izven okvira stereotipov. "Pomembno je, da ne govorimo le o enakosti spolov, ampak tudi, da jo pokažemo, saj vas vaši otroci opazujejo in se učijo od vas."


PREBERITE TUDI: 6 skupnih značilnosti vzgoje problematičnih otrok


2. Zgodbe za lahko noč lahko pripomorejo k uspehu otrok

Očetje so znani po svojih zgodbah za lahko noč. Raziskave, objavljene v Journal of Applied Developmental Psychology, so pokazale, da imajo te zgodbe lahko pomembno vlogo pri vzgoji uspešnih otrok.

V raziskavah so starši otrokom pripovedovali zgodbo iz slikanice brez besed, da bi znanstveniki lahko analizirali izražanje vsakega od staršev. Ugotovili so, da imajo vsi starši, ki so pripovedovali zgodbe z višjo stopnjo izražanja, otroke z bogatejšim besednim zakladom in boljšimi rezultati testov, ki so jih pripravili raziskovalci. "Rezultati izpostavljajo edinstven prispevek očetov k zgodnjim akademskim dosežkom otrok," je dejala avtorica Claire Baker, psihologinja z Univerze v Severni Karolini.


3. Geni - bolj očka kot mama

Raziskave, objavljene v reviji Nature Genetics, so pokazale, da so otroci genetsko bolj podobni očetom. DNK smo (skoraj) enako podedovali od vsakega od staršev, dejansko pa "uporabljamo" več očetovih genov, navaja raziskava. Raziskovalci so merili, kako so bili geni izraženi. Za vsak gen je ekipa nato količinsko opredelila, koliko celičnih procesov je izvedel gen vsakega od staršev, rezultati pa so pokazali, da so izraženi geni veliko bolj podobni očetovim.

Raziskava bi lahko znanstvenikom tudi pomagala odkriti, kako se razvijajo različne bolezni, kot sta sladkorna bolezen ali bolezni srca, in jim pomagala pri boju proti njim. "Predstavljajte si, da je določena vrsta mutacije slaba," je povedal avtor raziskave dr. Fernando Pardo-Manuel de Villena. "Če bi jo podedovali od matere, gen ne bi bil izražen tako močno, kot če bi ga podedovali od očeta. Torej bi ista slaba mutacija imela različne posledice pri boleznih, če bi jih podedovali od matere ali očeta. "


PREBERITE TUDI: Starševstvo naju je popolnoma spremenilo


4. Igranje z očetom pripomore k boljšim življenjskim veščinam

Ne povejte otrokom, ampak jim groba in aktivnejša igra bolj pomaga pri učni izkušnji. Številne študije so pokazale, da vznemirljiva in aktivna igra z očeti otrokom pomaga oceniti tveganje, rešiti težave, se naučiti omejitev, obvladati navdušenje in agresijo ter prebrati čustvene namige drugih ljudi, ko prenašajo svoje - vse v varnem okolju, kjer se nihče ne poškoduje. "To je res fantastično zapletena konstelacija čustev in samoregulacije, ki jo zdaj razumemo, in je ključni element za razvoj otrok," pravi Richard Fletcher, ki je sodeloval pri raziskavi.


5. Očetova prehrana vpliva na zdravje otroka

Znano je, da morajo biti nosečnice pozorne na to, kaj jedo, vendar je presenetljiva študija pokazala tudi, da očetova prehrana vpliva na prihodnje zdravje otrok. Znano je, da folati ščitijo pred splavom in pomanjkljivostmi v prehrani matere. "Naša raziskava kaže, da morajo očetje razmišljati o tem, kaj jedo in pijejo," je dejala Sarah Kimmins z univerze McGill in poudarila, da se morajo starši zavedati, da so nosilci prihodnjih generacij.

 

PREBERITE TUDI: Sinovi kot mame, hčerke kot očetje. Zakaj smo si podobni?


VIR: miss7mama.24sata.hr


Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Ustvarite si velikonočno čarobnost kar doma
Pripravili smo nekaj idej, ki bodo zagotovo prinesle veliko veselja in čarobnosti v vaš praznični dom. Skupaj bomo spekl...
4
Velikonočne ustvarjalne ideje
Pomlad se prebuja in izza grma že kuka – velikonočni zajček! Krasno, še ena priložnost za tematsko ustvarjanje! Idej je ...
4
Logopedske pravljice pri težavah z razvoje...
Sodobnim zvočnim pravljicam Lahkonočnice se je pridružila serija 12 logopedskih pravljic z vajami za razvoj poslušanja i...
4
Pravice iz naslova krajšega delovnega časa
Eden od staršev, ki neguje in varuje otroka do tretjega leta starosti, ima pravico delati krajši delovni čas, ki pa mora...
3



Trmast otrok
Čeprav ste šokirani, na otrokovo trmo nikakor ne odgovarjajte z jezo in kričanjem. Najbolje je, da otroku poskušate mirn...
Še zadnjič: besede, ki jih mora prebrati v...
Ko ženska postane mama, se življenje obrne na glavo. Nič ni več tako kot prej. Vsaki mamici se kdaj zgodi, da hrepeni po...




.Če ugotovite..
пеперутка16

..da nosite trojčke, kaj bi naredili?