|      
Želiš odstopiti?
Preden se dokončno odločiš, se seznani s posledicami te odločitve.
V kolikor potrdiš svojo odločitev, da odstopiš, bomo v tvoj spletni brskalnik namestili piškotek, ki nam bo omogočil, da te ob vsakem obisku do vključno 13. novembra 2014 prepoznamo in ti zagotovimo nemoteno uporabo portala, brez prikazovanja Ringarajinih dreves in igralne kontrole ob desnem robu ekrana.

Hkrati ti bodo odštete vse do sedaj zbrane točke in žal izgubiš tudi pravico do morebitnih prisluženih nagrad.

Želiš še vedno odstopiti?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Kromosomske nepravilnosti ploda je mogoče ugotoviti že v 10.tednu nosečnosti!

NIFTY test, 15.6.2017
Zakaj bi zaradi slabih rezultatov merjenja nuhalne svetline, ki se pogosto pokažejo kot lažni alarm, tvegali z invazivnim in neprijetnim posegom kot je amniocenteza, če imate na voljo predrojstveno testiranje z 99% natančnostjo?

image
Že od 10. tedna naprej se lahko sproščeno predate nosečnosti.
/11


Vse več bodočih staršev se v zgodnji nosečnosti odloči za neinvazivno predrojstveno - NIPT testiranje, ki je pri nas na voljo že od leta 2012. Nekaj vodilnih svetovnih laboratorijev na svetu je uspelo odkritje profesorja Denisa Loa, ki je dokazal, da v krvi nosečnice krožijo majhni fragmenti plodove proste DNK, takrat preseliti v klinično prakso.


Več kot 99% natančnost!

Z novimi tehnologijami analize DNK je tako mogoče na osnovi vzorca krvi matere analizirati DNK otroka že v 10. tednu nosečnosti in z več kot 99% natančnostjo odkriti kromosomske nepravilnosti kot je Downov, Edvardsov in Patau sindrom ter še nekatere druge najpogostejše kromosomske nepravilnosti. Na ta način je pričakujočim staršem omogočeno, da lahko že zelo zgodaj preženejo skrbi ali se bolje pripravijo na morebitne zaplete med nosečnostjo.


Predrojstvena testiranja za nekatere težje oblike kromosomskih nepravilnosti (trisomij) pri plodu se izvajajo že dlje časa, zlasti pri tistih nosečnicah, pri katerih so predhodni presejalni testi pokazali povečano tveganje za prisotnost trisomij - pri nosečnicah starejših od 35 let in tistih, ki imajo v družini znane primere kromosomskih napak. Za testiranja se uporablja diagnostična metoda amniocenteza, ki ne predstavlja samo tveganje za splav, ampak je tudi zelo neprijetna in stresna za nosečnico.


Bodoča mamica, ki se je odločila za NIPT testiranje nam je zaupala: ''Nosečnicam s slabim rezultatom na merjenju nuhalne svetline bi zagotovo priporočila opravljanje neinvazivnega testa. Glede na višjo stopnjo zanesljivosti se nikakor ni potrebno odločati za invazivni in neprijetni poseg, kot je amniocenteza, saj se nuhalna pogosto izkaže kot lažni alarm. In tudi cena neinvazivnih testov vztrajno pada, med drugim so sedaj dosegljivi tudi na obroke.''


Preprosteje in bolj varno

Z novimi tehnologijami analize DNK je testiranje postalo bolj preprosto in varno. NIPT test temelji na določevanju plodovih kromosomov v periferni krvi nosečnice, je neinvaziven in varen tako za nosečnico kot tudi za otroka. Gre za napredni, visoko zanesljiv presejalni test, ki ga je možno opraviti že od 10. tedna nosečnosti dalje. Nosečnici se odvzame vzorec krvi in na podlagi analize prosto celične DNA v krvi se določi tveganje za prisotnost najpogostejših kromosomskih nepravilnosti pri plodu, test pa lahko razkrije tudi spol otroka. Rezultati so na voljo že v manj kot desetih dneh od odvzema krvi, stopnja lažno pozitivnih rezultatov pa je nižja od 0,1%.


Storitev je trenutno še vedno le samoplačniška, zanjo boste morali odšteti med 490 in 650 evri, odvisno od nabora testiranih nepravilnosti. Laboratorijska analiza je namreč izjemno draga in zahtevna, zato jo trenutno opravljajo le najnaprednejši laboratoriji po svetu. Med vodilne neinvazivne predrojstvene teste spada Nifty test, ki je na voljo tudi pri nas. Do danes je bilo analiziranih že več kot 1.800.000 vzorcev, test pa je enostaven, zanesljiv, varen in natančen. Več informacij o Nifty testu lahko dobite na njihovi spletni strani Niftytest.si.

 

Več o NIFTY testu si lahko preberete tukaj in pogledate še njihovo Facebook stran.

 

Želiš izvedeti več o testu, imaš kakšno izkušnjo ali se ti porajajo dileme? Zapiši na forumu. Vse izkušnje, vprašanja, odgovori so dobrodošli.


PREBERI TUDI:

Kakšne vrste predrojstvenih preiskav poznamo?

Kako se prepričam o zdravju nerojenega otroka?

Odkrivanje genetskih napak nerojenega otroka

Spoznajte se z NIFTY testom

Če bi poznala neinvazivne metode ...

Noseča pri 40-ih?

Katere so najpogostejše kromosomske nepravilnosti otrok in kako jih odkriti že v nosečnosti?

 

Promocijsko sporočilo

Ali dojenčki v trebuhu res tudi jokajo?
Pogosto na ultrazvoku posnamejo dojenčka v trebuhu, ko sesa palec, ko zeha ... Pa ste vedeli, da dojenček v trebuhu tudi...
48
Ob čem dojenčki v trebuhu najbolj uživajo?
Otrok se v trebuhu razvija, raste in počne še marsikaj zanimivega, večino časa pa lepo uživa, če uživa tudi mamica. Vse ...
8
Sedem razlik med nosečnostjo in PMSjem
Simptome, kot so povečan apetit, občutljive dojke in razdražljivost pogosto povezujemo s PMSjem, a zelo podobni simptomi...
8
Kdaj naj bo bodoči očka raje tiho?
Vsak porod je drugačen in vsaka bodoča mamica se z njim sooča drugače in tako pričakuje različne stvari od svojega partn...
6


Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:


VIDEO: Kako nastaja mleko v dojkah?
video
V tem zanimivem videu si lahko pogledate, kako nastaja mleko v materinih prsih.
Ali dojenčki v trebuhu res tudi jokajo?
Pogosto na ultrazvoku posnamejo dojenčka v trebuhu, ko sesa palec, ko zeha ... Pa ste vedeli, da dojenček v trebuhu tudi...
Kupovanje hrane
Michonne RR

Kje kupite večino hrane?