|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Otrok v medenični vstavi: kaj vas čaka pri porodu

Uredništvo Ringaraja.net, 25.6.2023
4-5 odstotkov vseh otrok se v maternici ne obrne, kar pomeni, da bi se ob vaginalnem porodu rodili z "ritko naprej". Kaj lahko pričakujete, če se otrok do poroda me obrne z glavico navzdol?

image
Po zunanjem obratu nosečnica ostane nekaj ur na opazovanju, saj lahko včasih poskus obrata sproži porod. (Freepik.com)
/11


Okrog 95 % vseh otrok se rodi z glavo naprej. Najpogosteje so obrnjeni proti porodnem kanalu, glavo pa imajo sklonjeno na prsi. Večina dojenčkov se obrne "na glavo" približno štiri tedne pred rojstvom.

 

Medenična vstava

Pri 4 - 5 odstotkov vseh nosečnic pa se otrok ne obrne in je ob koncu nosečnosti še vedno v položaju, ko ima noge kot v počepu ali pa iztegnjene navzgor, ritka pa je obrnjena proti porodnem kanalu.

Razlogov, zakaj se to zgodi, ne poznamo, so pa po navedbah Ameriškega združenja za nosečnost različni dejavniki, ki bi lahko vplivali:

  • več zaporednih nosečnosti,
  • večplodna nosečnost,
  • predčasni porod v preteklosti,
  • premalo ali preveč plodovnice (zaradi česar se plod lažje ali težje premika),
  • neobičajna oblika maternice,
  • miomi v maternici
  • ali predležeča posteljica.

 

Preden se ginekolog in nosečnica odločita ali bo porod potekal vaginalno ali s carskim rezom, navadno poskusijo z zunanjim obratom.

 

PREBERITE TUDI: BLOG: Ko carski rez boli v duši

 

Zunanji obrat

Pred zunanjim obratom ginekolog opravi ultrazvok, da vidi lego ploda, velikost, težo, količino plodovnice in prostornino maternice. Veliko lažje je, če je nosečnica že rodila - takrat je maternica večja in prožnejša.

Zunanji obrat najbolj pogosto opravljajo v 37. ali 38. tednu nosečnosti, ko ni več možnosti, da bi se otrok obrnil sam, po drugi strani pa če bi prišlo zaradi obrata do začetka poroda, je otrok že dovolj zrel, da zadiha sam, če se rodi.

Po zunanjem obratu nosečnica ostane nekaj ur na opazovanju, saj lahko včasih poskus obrata sproži porod, zelo redko pa pride do odstopa posteljice. V takem primeru se naredi urgentni carski rez.

Približno polovica dojenčkov se uspešno obrne na glavo s pomočjo zunanjega obrata. Če pa ne uspe, se nosečnica po posvetu z ginekologom in babico odloči za medenični porod ali carski rez.

 

Tveganja poroda v medenični vstavi

Ker je porod precej bolj naporen, lahko nastanejo nekatere težave:

  • Stene porodnega kanala niso tako močne, kar lahko pomeni šibkejše popadke in zamude.
  • Zaradi pritiska medeničnega obroča na popkovino in ker je glavica dlje časa v porodnem kanalu, se lahko zmanjša pretok in oskrba s kisikom.
  • Glava se lahko ne prilega porodnemu kanalu.

 

PREBERITE TUDI: 24 močnih fotografij brazgotin carskega reza

 

Razlogi za carski rez:

  • Otrok je velik, ima več kot 4kg.
  • Mama ima ozko medenico.
  • Prezgodnji porod.
  • Preeklampsija ali mamice z nosečniško sladkorno boleznijo.

 

Janjina zgodba

Moja druga nosečnost je potekala brez težav, vse do 32. tedna, ko me je ginekologinja opozorila, da je moj fantek še vedno obrnjen z ritko navzdol. Upala sem, da se bo vseeno še obrnil, saj sem vedela, da ima še nekaj časa.

V 36. tednu sem se okužila s koronavirusom, zato sem morala na ultrazvok v posebno korona ambulanto. Otroček se ni obrnil. Svetovali so mi zunanji obrat, ki pa žal ni uspel.

Sama sem bila rojena medenično in porod je bil težek. Ker so nastali zapleti, imam težave s hrbtenico. Ko mi je ginekolog omenil, da bi lahko poskusili z naravnim porodom, sem bila v precepu - po eni strani sem želela, da se moj fantek rodi vaginalno, po drugi strani pa me je bilo grozno strah, da bi se kaj zakompliciralo. Na koncu sem se odločila za carski rez.

Imela sem srečo, da sem korono prebolela pred porodom. V noči pred načrtovanim carskim rezom mi je odtekla voda in začeli so se popadki. Hitro sem odšla v porodnišnico, kjer so mi povedali, da ni nujno, da je porod opravljen s carskim rezom, saj je to moja druga nosečnost in porod bi moral biti lažji. Vendar sem se sama pri sebi že odločila in prosila sem jih, naj vseeno opravijo carski rez.

Ko gledam mojega fantka kako mirno spi v vozičku, se včasih vprašam, če sem naredila prav - bi morala vseeno poskusiti? Kaj pa, če bi prišlo do zapletov? Še dobro, da tega ne bom nikoli vedela. Carski rez je bil zahtevna operacija in moje okrevanje boleče in dolgotrajno. Vendar je na koncu najbolj pomembno, da je moj otrok zdrav. 

 

PREBERITE TUDI: Fotografije, ki slavijo telo nepopolne mame

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

9 ljudskih napovedi spola otroka
Nekoč so verjeli, da lahko določene stvari kažejo, kakšnega spola je otrok, ki ga nosimo. Predstavljamo vam devet takšni...
6
FOTO: Slabi trenutki vsake nosečnice
Nosečnost je čudovito obdobje, vendar je hkrati lahko tudi naporna. Poglejte si serijo fotografij, ki prikazuje tudi te,...
5
Zgodnji znaki nosečnosti: Izcedek
Zanositev povzroči številne spremembe v ženskem telesu in ena od teh je trdnost in položaj materničnega vratu. S spremlj...
4
Nove ugotovitve glede uživanja kofeina med...
Najnovejše študije kažejo, da že majhne količine kofeina med nosečnostjo (tudi manj od trenutno priporočene količine) vp...
4



Z vizualizacijo si lahko pomagate do lepše...
Čeprav si poroda ne moremo izbrati, pa lahko nanj vplivamo s pozitivnimi mislimi in vizualizacijami. Preverite štiri uči...
Kaj vzeti s seboj v porodnišnico?
Da česa ne bi pozabili, smo vam pripravili spisek stvari, ki jih vzemite s seboj v porodnišnico.




NOSEČNOST
пеперутка16

Kateri del nosečnosti vam je bil najbolj všeč oz. najlažji?