|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Pridobivanje telesne teže po mesecih nosečnosti

Uredništvo Ringaraja.net, 24.7.2023
Koliko kilogramov je priporočljivo pridobiti v določenem trimesečju nosečnosti in zakaj teža tako različno narašča?

image
Če boste v nosečnosti jedli uravnoteženo in zdravo - ne pa količinsko za dva - ne boste imeli težav s prekomernim pridobivanjem telesne teže v nosečnosti. (Freepik.com)
/11


Za vsako nosečnico je na prvem mestu, da je z otrokom vse v redu, takoj za tem pa se pojavijo številna vprašanja, povezana s spremembo fizičnega izgleda nosečnice, povečanjem telesne teže med nosečnostjo in ugotavljanjem, za koliko je normalno, da se zredimo v nosečnosti. 


V resnici je od nosečnice do nosečnice odvisno, koliko telesne mase bo pridobilav tem obdobju, saj smo si ženske različne že pred nosečnostjo, razlike pa so tudi v tem, kako "prenašamo" nosečnost. Nekatere ženske v prvih treh mesecih bruhajo, zato običajno najprej izgubijo kilograme, spet druge mislijo, da lahko kot noseče jedo več in tako že v zgodnji nosečnosti pridobivajo kilograme, ki v resnici niso potrebni.


Številke pridobivanja telesne mase po posameznih mesecih nosečnosti, predstavljene v nadaljevanju, so približne ocene povečanja telesne mase pri nosečnicah, ki imajo normalno nosečnost, brez bruhanja in ostalih nevšečnosti v zgodnji nosečnosti.

 

PREBERITE ŠE: Koliko se lahko zredim med nosečnostjo?

  

Prvo trimesečje

Če niste imeli težav z bruhanjem na začetku nosečnosti, bi se v obdobju do 12. tedna lahko zredili za približno 1,5 kilograma, torej približno 15 odstotkov celotne pričakovane telesne teže, pridobljene v nosečnosti. Idealno povečanje telesne teže je do dveh kilogramov.

 

Drugo trimesečje

V naslednjih treh mesecih lahko pričakujte povečanje telesne teže za 25 odstotkov skupne telesne teže, pridobljene med nosečnostjo. Idealna skupna teža v 16. tednu je približno 2,5 kilograma večja od začetne.

Od 20. do 24. tedna se zgodi največja rast otroka in s tem tudi največje povečanje telesne teže. V tem obdobju lahko pridobite kar 0,5 kilograma na teden.

Idealna skupna teža v 20. tednu nosečnosti je 3 kilograme, v 24. tednu pa 4,5 kilograma več kot ste je imeli na začetku.

 

Tretje trimesečje

V tretjem trimesečju boste verjetno pridobili še 60 % celotnega povečanja teže v nosečnosti. Idealna skupna teža v 28. tednu je približno 9 kilogramov večja od začetne.

V 32. tednu bi morali pridobiti manj teže, čeprav otrok še vedno intenzivno raste. Idealno povečanje telesne mase v tem obdobju je približno 11 kilogramov.

Do 36. tedna bi se moralo povečanje telesne mase zmanjšati, morda celo ostati na istem. Idealno povečanje telesne mase v tem obdobju je približno 12 kilogramov.

V 40. tednu boste morda nekoliko izgubili težo, kar je znak, da je vaš otrok pripravljen na porod. Idealna telesna teža je enaka kot v 36. tednu, približno 12 kilogramov več od začetne.

 

PREBERITE ŠE: Lahko hujšam, če dojim?


TEDEN NOSEČNOSTIPOVEČANJE TELESNE MASE DO TEGA TEDNA
121,5 - 2 kg
162,5 kg
203 kg
244,5 kg
289 kg
3211 kg
3612 kg
4012 kg


Skupna pridobljena teža v nosečnosti je sestavljena iz:

9 % posteljica

38 % otrok

22 % kri, druge tekočine

20 % maternica, prsi, zadnjica, noge

11 % plodovnice

 

Če ste se med nosečnostjo zredili za približno 13 kg, ne bi smeli imeti težav, da se po porodu »spravite na staro«, torej z izgubo odvečnih kilogramov po porodu. Če boste v nosečnosti jedli uravnoteženo in zdravo - ne pa količinsko za dva - ne boste imeli težav s telesno težo v nosečnosti niti kasneje po porodu, ko boste želeli izgubiti pridobljene kilograme.


VIR: Ringeraja.rs

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Želela bi, da moja zgodba v vas prebudi ra...
Rodila se je zdrava in v snu. Čudovita. Popolna. Verjemite mi na besedo. Držala sem jo v naročju ..... Tako speča in pop...
30
Zunanji obrat v nosečnosti
Zunanji obrat v nosečnosti se izvaja, kadar plod ni v glavični vstavi. Izvaja se ga s prijemom na plod skozi trebušno st...
26
5 nasvetov proti zgagi v nosečnosti
Pekoča zgaga v nosečnosti je posledica hormonskih sprememb, vse večjega dojenčka v maternici, ki pritiska na želodec in ...
8
Kako v službi povedati za nosečnost?
Kako v službi povedati za nosečnost? V resnici ni tako težko ali neprijetno, če slediš tem korakom.
6



VIDEO: Od spočetja do rojstva v slabih pet...
video
Od blizu si lahko ogledate osupljiv čudež spočetja in razvoja človeškega življenja v mamineM trebuhu. Zelo zanimivo!
Koliko se lahko zredim med nosečnostjo?
Telesna teža med nosečnostjo ne narašča enkomerno. Koliko kilogramov je ravno prav, koliko preveč in koliko premalo?




.Če ugotovite..
пеперутка16

..da nosite trojčke, kaj bi naredili?