|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Prihranek pri nakupu otroške opreme

Gorenc Jazbec Špela, dipl. fiziot, terapevt RNO, 1.7.2010
Razni centri in trgovine z otroško opremo so vse po vrsti dobro obiskane in še boljše založene z vrsto različne opreme, pripomočki, igračami, tekstilom in še bi lahko naštevali. Kako pa pri nakupu opreme privarčevati?

image
/11


 

Na voljo so stvari od nizkega pa do pregrešno dragega cenovnega razreda, ene boljše, druge slabše. Tudi trgovci oziroma prodajalci so zelo dobro podkovani na kakšen način čim bolje iztržiti čim več. Če v trgovini vprašate prodajalca za nasvet oziroma mnenje o določenem izdelku, vam bo le ta povedal tisoč in eno stvar zakaj je ta izdelek dober in zakaj ga morate imeti. Tudi reklamni oglasi in oglaševanje na splošno, je zastavljeno tako, da potrošnika prepriča, da mora določen izdelek nujno kupiti, ker je za njegovega otroka nujno potreben. Na odločitev o nakupu izdelka pa odločata tudi moderna oblika in barve. Vendar, če realno pogledamo na situacijo, se je potrebno vprašati kaj od ponujenega in oglaševanega, vaš dojenček, otrok, res potrebuje. Preden se odločite za nakupovalni izlet po trgovinah, je dobro, da res tehtno premislite kaj nameravate kupiti, predvsem pa kaj je za vašega otroka oziroma njegov razvoj res dobro

Naj najprej omenim nekaj stvari, ki jih vaš otrok resnično ne potrebuje, oziroma mu lahko celo škodujejo v smislu pridobivanja kvalitete v razvoju. Ena takih stvari so sigurno različni ležalniki in počivalniki. Tega vaš dojenček resnično ne potrebuje, saj mu s tem ko ga položite v ležalnik ali počivalnik, odvzamete možnost svobodnega gibanja, možnost poizkušanja gibanja in možnost učenja in ponavljanja novih gibalnih vzorcev. Na ta način otroka pasivizirate in ga zavirate v napredovanju gibalnega razvoja.

Druga stvar, ki jo dojenček prav tako ne potrebuje, če mu želite nuditi kvaliteten razvoj, so različni baby wrapi, štorklje in kengurujčki. Tudi tovrstna oprema otroku ne nudi svobodnega gibanja in ne dovolj čvrste opore oziroma podpore. Otrok v omenjenih pripomočkih visi, je neaktiven in tudi če zaspi, je za spanje potrebna ravna, čvrsta podlaga in nikakor ne mehka, vrečasta podlaga od katere se otrok ne more aktivno vzravnati.

Med opremo, ki nikakor in na noben način ne sodi med nakupe za otroka, sta tudi hojca in stajica. Hojca je kot prvo lahko za otroka zelo nevarna, saj so znani številni primeri poškodb in celo smrti otrok, ki se dogajajo ob uporabi hojce. Kot drugo pa je hojca neprimerna, ker ponavadi v hojco dajejo dojenčke, ki še zdaleč niso pripravljeni na hojo in jim s tem vsiljujejo napačen vzorec hoje. Tudi otrokova drža v hojci ni kvalitetna, ker otrok tako zgodaj na hojo še ni pripravljen.

Ena izmed najpomembnejših pripomočkov, ki pa jih dojenček sigurno potrebuje za kvaliteten gibalni razvoj, je blazina za na tla. Vendar tudi pri blazini za na tla ni potrebno potrošiti ogromno denarja, za res drage blazine. Pomembno je, da je blazina čvrsta in da ne drsi. Namesto blazine za na tla lahko kupite tudi razne puzzle, ki jih lahko sestavite in položite na tla, saj so prav tako namenjene kot podlaga za otroško igranje. Prav tako lahko prihranite pri nakupu previjalne mize, še posebno če doma primanjkuje prostora. Prav dobro otroka lahko previjete in negujete tudi na navadni kuhinjski mizi, le da na njo položite primerno podlago. Tudi druge večje površine (postelja, blazina na tleh, …) so popolnoma dobra rešitev oziroma zamenjava za previjalno mizo.

Tudi pri vozičku ne gre pretiravati z denarjem. Saj se velikokrat izkaže, da so prav tisti vozički, ki so najdražji, za otroka dostikrat nefunkcionalni. Pred nakupom vozička se najprej odločite kakšen voziček sploh želite. V mislih imejte otroka, kateremu je voziček v prvi vrsti namenjen. Če imate možnost je dobro s seboj vzeti otroka kakšne prijateljice ali sorodnice, ga posedete ali poležete v voziček, da vidite kako se otrok vsaj približno drži v izbranem vozičku. Pri nakupu vozička se res poskušajte držati načela najdražje ni nujno najboljše. Seveda obstaja tudi ugodnejša rešitev za voziček. Nikjer ni rečeno, da mora biti voziček nov. Čisto preprosto lahko kupite tudi rabljen voziček, pozorni bodite le, da ni že preveč obrabljen. Če malo pogledate po spletu, boste našli veliko rabljenih vozičkov po ugodnih cenah. Preden se odločite za tak nakup, pa v trgovini temeljito poglejte izbran model vozička, da boste lahko primerjali z rabljenim. Z malo truda boste sigurno našli primeren in cenovno ugoden voziček.

 

Preberi še:

Zimski spisek stvari za novorojenčka

Špela Gorenc Jazbec je diplomirana fizioterapevtka razvojno-nevrološke obravnave in avtorica priročnika o Pravilnem ravnanju z dojenčkom ter spletne strani www.baby-handling.com.

 

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Najlepše ime za fantka po vašem izboru
Vsako ime je nekaj posebnega in nič presenetljivega ni, da je staršem najlepše ime tisto, ki ga nosi njihov otrok (otroc...
7
Stike lahko omejuje izključno sodišče!
Varuh človekovih pravic starše opozarja, da lahko stike med starši in otroki omejuje izključno sodišče, četudi jih je ce...
6
Roke: od pesti do prijemanja
Otrok se rodi z majhnimi ročicami, ki niso sposobne preciznih gibov. Poleg močnega prijemalnega refleksa z drobnimi prst...
4
Vodene koze ali norice: kako otroku pomagati
Preverite, kako dojenčku ali otroku pomagati (o)lajšati srbenje in pospešiti celjenje mehurčkov oziroma kože na povsem n...
4



Kaj določa otrokovo krvno skupino?
Starše pogosto zanima, kakšno krvno skupino bo imel njihov otrok, še posebej, če je eden od staršev Rh negativen. Poglej...
Neverjetne porodne fotografije
Porodne fotografije, ki vas bodo pustile odprtih ust.




.Če ugotovite..
пеперутка16

..da nosite trojčke, kaj bi naredili?