|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Pripravite telo na nosečnost: 8 najpomembnejših korakov

Ema Rotar, 21.12.2023
Da bo nosečnost čim lepša in in bo porod minil brez zapletov, je potrebno pripraviti telo na nosečnost še pred zanositvijo. Preverite, katerih je osem najpomembnejših korakov do zdrave nosečnosti.

image
Dobro je, da telo na nosečnost vsaj malce pripravimo. (Elina Fairytale/Pexels.com)
/11


Če boste svoje telo pripravili na nosečnost še pred zanositvijo, se lahko izognete marsikateri nosečniški nevšečnosti in poskrbite, da bo porod minil brez zapletov, pojasnujejo ginekologi. Ni potrebno, da s tem pretiravate, vseeno pa obstaja nekaj osnovni napotkov, ki jih je dobro upoštevati.


1. Pozornost pri jemanju zdravil

Splošno pravilo je, da v času pred in med nosečnostjo ne smete jemati zdravil, ne da bi se o njih posvetovali z zdravnikom. Če ste na kakršnikoli terapiji, se posvetujete s farmacevtom ali zdravnikom o tem, kakšen vpliv ima določeno zdravilo na nosečnost. Na primer, po terapiji z zdravili proti mozoljavosti, ki vsebujejo izotretinoin, ne smete zanositi vsaj šest tednov. Če ste jemali zdravilo, pa niste vedeli, da ste noseči, je pomembno, da svojega zdravnika obvestite o vrsti, količini, dozi in kombinaciji zdravil ter o času jemanja zdravil.

 

PREBERITE TUDI: Ali res veste, kako poteka ženski cikel v telesu?


2. Opravite zdravniški pregled

Čeprav menite, da ste popolnoma zdravi, je pred nosečnostjo dobro opraviti laboratorijsko analizo krvi in urina ter pri zobozdravniku preverite stanje zob. Če imate sladkorno, astmo, epilepsijo ali visok krvni pritisk, se posvetujete z zdravnikom, katere preglede je potrebno opraviti pred nosečnostjo. Te bolezni sicer niso nobena ovira za nosečnost, če prilagodite terapijo in jo izvajate pod nadzorom zdravnika, ki spremlja vaše osnovno obolenje ter pod nadzorom porodničarja, strokovnjaka za rizično nosečnost.


3. Preverite svoja reproduktivne organe

Vaš izbrani ginekolog naj vam naredi test PAP, vzame bris materinčnega vrati in vaginalni bakteriološki bris, vas testira za klamidijo in druge mikroorganizme, ki lahko povzročajo neplodnost in povečujejo možnost za izvenmaternično nosečnost ter težave v razvoju zarodka. 

Poprosite ginekologa za kolposkopski pregled materničnega vratu, ki je skupaj s testom PAP najboljši pokazatelj zdravja materničnega vratu. Naredi naj vam tudi ultrazvočni pregled reproduktivnih organov, ki bo pokazal v kakšnem zdravstvenem stanju so maternica in jajčniki. Če ste imeli vi ali vaš partner kakšno spolno bolezen, o tem obvezno obvestite vašega ginekologa.


4. Prenehajte z uporabo kontracepcije

Ko se pripravljate na nosečnost, morate najprej prenehati z jemanjem kontracepcijskih tabletk in počakati vsaj dva menstrualna cikla, preden poskusite zanositi. To sicer ni pogoj, saj do povsem zdravih nosečnosti pride tudi takoj po prenehanju jemanja kontracepcijskih sredstev, ampak, če že načrtujete nosečnost, si le privoščite nekaj normalnih ciklov menstruacije. Ko se vam menstruacija uravnovesi, boste lažje zanosili, bolj točno boste namreč lahko predvideli svoje plodne dneve in izračunali termin poroda.


5. Zaščitite se pred nalezljivimi boleznimi

Če niste še preboleli rdečk in ošpic, se pred nosečnostjo raje cepite. Če v vašem življenju obstaja velika verjetnost, da boste prihajali v stik s krvjo, se obvezno cepite tudi proti virusu hepatitisa B. S cepljenjem zmanjšate možnost za infekcijo v času nosečnosti, ki je lahko v nekaterih primerih nevarna za zarodek. Toda, pozor! Od cepljenja do zanositve naj minejo vsaj trije meseci!

 

PREBERITE TUDI: 14 dejstev o zanositvi, ki bi jih morali poznati vsi


6. Ne pozabite na folno kislino

Vsaj tri mesece pred zanositvijo nujno poskrbite za folno kislino - dnevno vzemite po pet miligramov folne kisline. Ta vitamin je namreč nujen za pravilen razvoj živčnega sistema zarodka in za proizvodnjo rdečih krvnih celic. Pomanjkanje folne kisline povečuje možnost za nastanek nepravilnosti pri razvoju nevralne cevi pri otroku, kar lahko povzroči smrt ali težko invalidnost otroka.

 

7. Če je potrebno, shujšajte

Če imate previsoko telesno težo, svetujemo, da pred nosečnostjo izgubite nekaj kilogramov. Debelost namreč povečuje nevarnost za povišan krvni pritisk in povišan sladkor v nosečnosti. Včasih je debelost tudi pokazatelj policističnih jajčnikov, redkejših ovulacij, težav, ki jih je potrebno odpraviti pred nosečnostjo. Naročite se na pregled pri endokrinologu, da boste preverili hormone ščitnice in jajčnikov.

 

8. Opustite škodljive navade

Alkohol, cigarete in kava so škodljive razvade, ki jih je bolje opustiti še pred nosečnostjo. Dokazano je, da imajo otroci kadilk, nižjo telesno težo ob rojstvu in so kasneje v življenju bolj nagnjeni k pljučnim in alergijskim obolenjem. 

Kar se tiče kave, prehranski strokovnjaki priporočajo največji vnos do 300 miligramov dnevno, kar je približno tri skodelice kave. Pretiravanje s kavo v nekaterih primerih povzroči krče, razdražljivost, povečan krvni tlak, nespečnost in celo spontani splav. 

Ko poskušate zanositi, se je dobro izogibati tudi pitju alkohola.

 

PREBERITE TUDI: Ali ležanje po seksu pomaga pri zanositvi?


VIR: Ringeraja.rs (www.blic.rs)


Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Test nosečnosti: je res 100-odstotno zanes...
Zanesljivost testa nosečnosti je med 96 in 97 odstotki, vendar pozor: samo če ga uporabimo pravilno, opozarjajo ginekolo...
4
12 skrivnosti zanositve, ki jih morata poz...
Če sta par, ki si želi otroka, je tu nekaj nasvetov, kako povečati možnosti zanositve, ki bi jih morala poznati.
4
Želita zanositi? NE počnita tega!
Preverili smo, katere so najpogostejše napake, ki jih počnejo pari, ki želijo zanositi.
4
7 let čakanja na otroka: Zgodba, ki me ne ...
Povedala vam bom nekaj zelo intimnega ... In bolečega. Sedem let sem se spopadala s svojo žalostjo, pustila je posledice...
4



Vajine skupne priprave na nosečnost
Te priprave bodo ne le povečale možnosti za nosečnost, temveč bodo tudi okrepile vajino ljubezen in vaju tako še bolje p...
Previdno s probiotiki
Če je črevesna sluznica zelo oslabljena in poškodovana, je nesmiselno dodajati probiotike, saj se nimajo kje naseliti in...




NOSEČNOST
пеперутка16

Kateri del nosečnosti vam je bil najbolj všeč oz. najlažji?