|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Skupno spanje mame in dojenčka - pozitivni učinki

Uredništvo Ringaraja.net, 19.3.2023
Biologija in psihologija pravita, da so mame in dojenčki bolj zadovoljni, ko spijo skupaj. To so prednosti skupnega spanja

image
Na splošno skupno spanje (v isti ali na ločenih posteljah v isti sobi) spodbuja pozitivne klinične spremembe, vključno z daljšim časom spanja, in zdi se, da dojenčke preprosto osrečuje. (Freepik.com)
/11


Skupno spanje (v isti postelji ali v ločenih posteljah v isti sobi) spodbuja pozitivne klinične spremembe, vključno z daljšim časom spanja, in zdi se, da dojenčke preprosto osrečuje. 

Vodilni svetovni strokovnjak za spanje mater in dojenčkov James McKenna v članku Skupni spanec in biološki imperativi: Zakaj človeški dojenčki ne spijo in ne smejo spati sami, pojasnjuje, kako je bližina materinega telesa potrebna za normalen razvoj otrokovih možganov.


Profesor biološke antropologije James J. McKenna, direktor Laboratorija za preučevanje materinega in otroškega spanja na ameriški univerzi Notre Dame in avtor knjige Sleeping with Your Baby: A Star's Guide to Cosleeping (Spanje z dojenčkom: Starševki vodnik za skupno spanje) podpira spanje dojenčka v isti postelji s starši, pod pogojem, da vsi spoštujejo pravila varnega skupnega spanja. Njegovo prepričanje temelji na rezultatih njegove raziskave o tem, kako in zakaj se izvaja sočasno spanje, kaj pomeni za matere in kako biološko vpliva na dojenčke.


V materini bližini dojenčki spijo dlje in bolje napredujejo

Če upoštevamo biologijo in psihologijo, vidimo, da so fiziološki in socialni dejavniki tisti, ki motivirajo mater, da spi z otrokom in razložijo, da se morajo starši dotikati svojega otroka in spati v njihovi bližini, piše McKenna.

Ob tem pojasnjuje, da ima otrok zaradi nizke kalorične sestave materinega mleka, ki je posebej prilagojeno še nerazvitemu dojenčku, pogosto nočno hranjenje. Zato doječe matere, četudi prej niso nameravale spati s svojim dojenčkom, običajno hitro ugotovijo, kako lažje je dojenje in kako srečnejše so, če otrok spi z njimi v postelji.


PREBERITE TUDI: 5 resničnih dejstev o spanju skupaj z otrokom


Dojenje ni edino, zaradi česar mamice spijo skupaj z dojenčki. Prirojene nevrološke reakcije dojenčkov na materin vonj, bližino in dotik zmanjšajo otrokov jok in pozitivno vplivajo na dihanje, telesno temperaturo, porabo kalorij, raven stresnih hormonov in imunski sistem.

Na splošno skupno spanje (v isti ali na ločenih posteljah v isti sobi) spodbuja pozitivne klinične spremembe, vključno z daljšim časom spanja, in zdi se, da dojenčke preprosto osrečuje. Z drugimi besedami, spanje z mamo je dobro za otroka, razen če se izvaja na nevaren način. 


Večina staršev bo spala skupaj s svojim dojenčkom

Kot pojasnjuje McKenna, je treba upoštevati, da se kljub dramatičnim kulturnim in tehnološkim spremembam na industrializiranem Zahodu človeški dojenčki še vedno rodijo kot najbolj nevrološko nezreli primati s samo 25 odstotki možganske prostornine odrasle osebe. Človek je edinstven v tem, da se lahko biološko normalno razvija le ob nenehnem stiku in bližini matere - saj je materino telo še vedno edino okolje, na katero je dojenček resnično prilagojen in ki mu niti sodobna tehnologija še ni našla nadomestitve.

Zdi se, da bi dojenčki, če bi imeli izbiro, vedno izbrali materino telo, ne pa svoje postelje. 


PREBERITE TUDI: Koliko spanja potrebujejo dojenčki?


Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Test otroških vozičkov: Katerega izbrati?
Otroški voziček je eden večjih in pomembnejših nakupov ob rojstvu otroka, saj je pogosto v uporabi. Starše pri izbiri pr...
7
Imena za fantke grškega izvora
Grčija je država s starodavno kulturo, s katero so povezana lepa ženska in moška grška imena bogov in mitoloških bitij. ...
5
Novopečena mamica: Tole je dobro vedeti!
Mamica, če si rodila pred kratkim (oziroma pred nekaj tedni ali meseci), si preberi teh nasvetov, na kaj bodi pozorna pr...
4
Mamica, igraj se z mano!
Dojenček potrebuje nego in ljubezen svojih bližnjih. Majhen dojenček ne potrebuje veliko igrač, potrebuje pa nasmejan ob...
3



Kontracepcija po porodu – kaj izbrati?
Kljub temu da velja miselnost, da je ženska, dokler doji, zaščitena pred novo nosečnostjo, je veliko bolj zanesljivo, da...
Mame s tremi otroci so pod večjim stresom
Vsaka mama lahko pove, da je materinstvo tudi garaška služba, še posebej za tiste, ki imajo več otrok. Vendar, kot je po...




NOSEČNOST
пеперутка16

Kateri del nosečnosti vam je bil najbolj všeč oz. najlažji?