|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Lajšanje bolečin pri porodu: Smejalni plin

M.H., 20.7.2023
Dušikov oksid, poznan kot smejalni plin, se najpogosteje uporablja kot anestezija pri stomatologih. Kot pišejo tuji mediji, pa je vse bolj pogost tudi pri lajšanju popadkov.

image
Smejalni plin se uporablja kot kratkotrajna oblika lajšanja bolečin - hitro deluje, učinek pa tudi hitro izzveni. (Freepik.com)
/11


S smejalnim plinom bolj naraven porod kot z epiduralno

Nekoč so smejalni plin uporabljali pogosteje, tega so kasneje zamenjale naprednejše anestezije, narkotiki, epiduralna anelgezija, ki je vse pogostejša pomoč pri rojevanju. Sedaj pa je smejalni plin spet vse bolj pogosto uporabljen pri mladih mamicah, ki želijo imeti naraven porod, brez epiduralne anestezije.


Kaj je dušikov oksidul - smejalni plin?

Gre za posebno brezbarvno plinsko mešanico, ki jo vdihavate skozi masko ali ustnik. Mešanica je sestavljena iz pol dušikovega oksidula in pol kisika.

Smejalni plin se sicer uporablja kot kratkotrajna oblika lajšanja bolečin - hitro deluje, učinek pa tudi hitro izzveni -, pri tem pa je pomembna pravočasna uporaba. 


PREBERITE TUDI: Naravne metode lajšanja bolečin v porodnišnici


Kako oziroma kdaj se smejalni plin uporablja?

Smejalni plin se pogosto uporablja za lajšanje bolečin pri kakšnem manjšem bolečem posegu. Za lajšanje porodne bolečine ga večinoma priporočajo v drugi porodni dobi in zadnjemu stadiju dilatacije, predvsem v času tranzicije (8 cm). Porodnica ga začne vdihovati, ko začuti, da se začenja popadek.

Pogosta praksa je, da se ga uporabi tudi ob šivanju raztrganin presredka ali ob epiziotomijski rani. 


Prednosti in slabosti

Smejalni plin deluje takoj, uporablja se ga s pomočjo maske, torej pri porodu niso potrebni kakršnikoli drugi posegi. Prednost je v tem, da se ženska med popadki sama odloči, kdaj bo vzela smejalni plin in koliko ter kdaj bo z njim prenehala. Učinkuje hitro, njegov učinek pa preneha že po nekaj minutah po zadnjem vdihu. 


PREDNOSTI:

  • ženska se odloča sama, kdaj ga bo uporabila in koliko,
  • uporaba je enostavna samo,
  • učinkuje hitro, takoj po vdihu,
  • z uporabo lahko prenehate kadarkoli med porodom,
  • ni škodljivo za otroka,
  • dodaten kisik koristi porodnici in otroku.


Slabost dušikovega oksidula je, da bolečine ne odvzame popolnoma, le lajša jo za približno eno minuto. Nekaterim ženskam ne odgovarja občutek, ki se pojavi ob uporabi dušikovega oksidula pojavi - porodnice pravijo, da se pojavijo takoimenovani "flashback-i", to so nenadni, nepričakovani spomini na pretekle negativne izkušnje ali pa jih ta kratka izguba nadzora zmede oziroma prestraši.


SLABOSTI: 

  • lahko se pojavijo slabost, mravljinčenje, vrtoglavica, zaspanost,
  • nekaterim porodnicam občutek ob uporabi ne ustreza oziroma jih kratka izguba nadzora zmede in/ali prestraši,
  • bolečino zgoj omili in je še vedno prisotna.


PREBERITE TUDI: So protibolečniska sredstva med porodom varna?


Je smejalni plin varen za uporabo?

Dušikov oksidul je varen tako za žensko kot za otroka, če se uporablja pravilno. Res pa je, da sta uporaba in s tem tudi posledice v času poroda slabo raziskane.


Če se uporablja nepravilno, med enim in drugim popadkom, lahko povzroči: omotico, slabost, mravljinčenje, zaspanost, vrtoglavico, ti znaki pa se lahko pojavijo tudi ob pravilni uporabi. Lahko se pojavijo tudi drugi znaki hiperventilacije ter izsušenost ustne votline.


V primeru, da se pojavijo omenjeni stranski učinki, bi pa z uporabo radi nadaljevali, prosite babico, da vas nauči pravilne uporabe. Pri uporabi vam lahko pomaga tudi partner, ki je namesto vas (in babic, če ni ves čas prisotna) pozoren na to, da pripomoček uporabljate pravilno. 


Lahko pa tudi prekinete uporabo, saj stranski učinki prenehajo delovati pet minut po tem, ko zadnjič vdihnete plin.

 

PREBERITE TUDI: Trik za naravno lajšanje porodnih bolečin


Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Nosečnost: Tabela rasti ploda po tednih
Kako velik je plod v posameznem tednu nosečnosti? Preveri, kako izgleda nosečnost po tednih!
7
Punčka ali fantek: trije testi za ugotavlj...
Vas zanima, kaj nosite pod srcem? Ali že veste in bi radi preverili, če deluje? Ugotovite spol otroka v trebuščku so pom...
5
Domači test nosečnosti s pomočjo sladkorja
Če mislite, da ste noseči in bi radi v tem trenutku izvedeli, če je to res, pa doma nimate originalnega testa za nosečno...
4
Cepivo, ki naj bi povečalo možnosti za splav
Študije nakazujejo, da lahko cepiva proti gripi povzročijo vnetni odziv v telesu nosečnice in tako lahko poškodujejo plo...
4



6 prednosti rojevanja v pokončnem položaju
Ženske vse do leta 1700 niso rojevale leže, ko je porod na postelji v ležečem položaju na hrbtu zaradi lažjega dostopa p...
Te vaje pomagajo, da se dojenček obrne
Preverite preproste in varne vaje ter druge preizkušene metode, s katerimi lahko otročka v trebuščku spodbudite, da se o...




NOSEČNOST
пеперутка16

Kateri del nosečnosti vam je bil najbolj všeč oz. najlažji?