|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Zastrašujoče misli novopečenih mamic po porodu

Uredništvo Ringaraja.net, 14.6.2022
Skoraj polovica novopečenih mam ima po porodu težave z zastrašujočimi mislimi ali halucinacijami - vendar se o tem ne pogovarjajo zaradi strahu pred obsodbo ali zaradi strahu pred odvzemom otroka.

image
Strokovnjaki menijo, da obstaja \"skrita epidemija\" poporodne duševne bolezni. (Freepik.com)
/11


Predstavljene so bile nove raziskave o duševnem stanju britanskih mater po porodu, zaskrbljujoče število žensk pa se je soočilo z motečimi mislimi.

Najpogostejši strah je, da se bo njenemu otroku zgodilo nekaj groznega, pri čemer je 62 odstotkov mater doživelo halucinacije.

45 odstotkov jih je bilo zaskrbljenih, da bi njen otrok lahko umrl, 13 odstotkov jih je bilo strah, da bi ubile ali poškodovale svojega otroka, ena od 100 je bila prepričana, da bo tašča poskušala vzeti njenega otroka.

Študija, ki jo je opravilo starševsko spletno mesto ChannelMum.com, je tudi pokazala, da so mnoge mame imele vizije, da so jim neznanci vzeli otroka, da je otroka pojedel krokodil in podobno.

Zaskrbljujoče je, da jih je 39 odstotkov menilo, da bi bilo njihovemu partnerju in otroku bolje brez njih, 16 odstotkov pa jih je celo pomislilo na samomor. Po uradnih podatkih ima 10-15 odstotkov mater resne težave z duševnim zdravjem.


PREBERITE TUDI: Poporodna depresija: Pred in po porodu jo lahko doživlja tudi oče


Strokovnjaki menijo, da obstaja "skrita epidemija" poporodne duševne bolezni, saj 64 odstotkov tistih, ki pridejo v to situacijo, nikoli ne poskušajo dobiti uradne diagnoze, zato niso med ženskami, zapisanimi v uradni statistiki.

Ustanoviteljica ChannelMum.com Sioban Frigard pravi: "Če je vaše telo po porodu fizično slabo, vas vsi razumejo in podpirajo, ko pa se ne počutijo dobro psihično, mame menijo, da je to nekaj, kar bi morale zadržati zase. Te misli so moteče in zastrašujoče - a zelo pogosto so del tega, da postaneš mama. O tem se moramo pogovoriti, takšne misli normalizirati in prepričati mame, da razumejo, da niso same."


Študija, ki je vključevala 1670 mater, je pokazala, da jih je 65 odstotkov doživelo grozne misli in jim ni bilo povedano, da nosečnost in materinstvo lahko vplivata na njihovo duševno zdravje.

Posledično se je ena od petih žensk bala, da bo "znorela", ko je prišla v to duševno stanje, 49 odstotkov pa jih je bilo strah, da jih bodo obsojali.

Druge so bili zaskrbljene, da bi jih označili za slabe matere (43 %), 26 odstotkov pa jih je bilo sram zaradi svojega duševnega stanja.

17 odstotkov mater, ki so doživele takšna duševna stanja, je priznalo, da so razmišljale o samopoškodovanju, ena od 20 je to tudi poskusila.


PREBERITE TUDI: Poporodna depresija 


Sioban Frigard pravi: "Šla sem skozi poporodno depresijo in vizualizirala ekstremne podobe po rojstvu svojega prvega otroka, vendar sem to poskušala prikriti, zato natančno vem, skozi kaj gredo ženske, ko to skrivajo."

To je velik pritisk, da to preboliš in si popoln starš, zato se medtem, ko v sebi jokate, vsi okoli pa so nasmejani, počutite, kot da ste razočarali svojega otroka in vso družino. Mame morajo vedeti, da bodo prejele ustrezno podporo in da jim njihovi otroci ne bodo odvzeti."

Psihologinja ChannelMum.com Emma Kenny je dodala: "Dobro duševno stanje matere je nekaj, kar si vsaka ženska zasluži. Toda zaradi pomanjkanja znanja in podpore temu preprosto ni tako, ko se ženske soočijo z najhujšimi občutki v času, ko bi morale uživati v svojih pozitivnih novih začetkih."


EKSTREMNE MISLI, KI SO JIH IMELE ŽENSKE PO PORODU

"Verjela sem, da me otrok sovraži in me je hotel ubiti."

"Nameravala sem skočiti z otrokom z balkona."

"Verjela sem, da je moje stanovanje zakleto in sem zunaj ostala od mraka do zore, dokler se moj mož ni vrnil."

"Mislila sem, da moja dvojčka nista moja."

"Mislila sem, da mi tašča namerava vzeti otroka."

"Mislila sem, da bo moj otrok umrl zaradi klic, zato sem vsakogar, preden se ga je dotaknil, razkužil. Nekdo v supermarketu se je enkrat dotaknil mojega vozička in nisem se mogla premakniti zaradi strahu pred kontaminacijo."

"Verjela sem, da bo nekdo, če zaspim, vlomil v našo hišo in nas zadušil."

"Hčerko sem hotela vreči skozi okno."

"Mislila sem, da hoče krokodil pojesti mojega otroka."

"Z avtom sem se hotela zaleteti v steno, da bi ubila sebe in otroka."

"Postrigla sem si lase, ker sem mislila, da jih bo otrok pojedel in zbolel."

"Mislila sem, da bi bilo vsem bolje brez mene."

"Predstavljala sem si, da se železo topi na obrazu mojega otroka."

"Samo črnina, obup, ki je bil videti, kot da si ujet v gosto blato."


VIR: Ringeraja.rs


PREBERITE TUDI: RESNIČNA ZGODBA: Poporodna depresija


Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Stike lahko omejuje izključno sodišče!
Varuh človekovih pravic starše opozarja, da lahko stike med starši in otroki omejuje izključno sodišče, četudi jih je ce...
22
"Nosečnost me je pomladila."
Z Manco Izmajlovo smo se pogovarjali o nosečnosti pri 46tih letih, o tem, kakšna mama je bila prej in kakšna je zdaj ter...
4
Očetje, častite žensko, ki vam je rodila o...
Dragi očetje, tole je za vas: pomembni razlogi, zakaj morate postaviti spomenik ženski, ki vam je rodila otroka oziroma ...
4
To so najbolj redka otroška imena
Med izumirajočimi imeni so po našem mnenju čudovita imena tudi za sodobne novorojenčke. Katera imena vse bolj izginjajo ...
4



24 močnih fotografij brazgotin carskega reza
photo
V prizadevanju za razbijanje stigme okoli carskega reza matere na družabnih omrežjih vse pogosteje prikazujejo brazgotin...
Poporodni krči oziroma krčenje maternice p...
Za starša je porod končan, ko se dojenček rodi. Za porodno osebje pa, ko se porodi tudi posteljica. A za mamico še ni po...




.Če ugotovite..
пеперутка16

..da nosite trojčke, kaj bi naredili?