|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

To počnejo dojenčki v trebuhu

Uredništvo Ringaraja.net, 1.6.2023
Še preden se rodijo, se dojenčki odzivajo na glasne zvoke, jokajo, se smejijo, kolcajo, se naučijo jezika, se povežejo s starši in imajo raje sladek okus kot slan.

image
Dojenčki lahko vidijo, slišijo, okusijo, čutijo, si zapomnijo in mislijo pred rojstvom - to pravijo zdravniki. (Freepik.com)
/11


Dojenčki pred rojstvom niso mirni in se zavedajo svoje okolice. Do poroda se zabavajo in si tako čas krajšajo z različnimi aktivnostmi. Strokovnjaki se strinjajo, da dojenčki premikajo prste, roke in stopala, sesajo palce, zehajo in sanjajo. To je le nekaj neverjetnih stvari, ki jih počne otrok v maternici.

Za ritmično poskakovanje nosečniškega trebuha je krivo kolcanje ploda. Številne nosečnice to občutijo. Začne se ob koncu prvega trimesečja. Namen kolcanja je 'izpiranje' pljuč z amnijsko tekočino, v katero otrok urinira - je pojasnil ginekolog dr. Erden Radončić.

 

Dojenčki se smejijo in jokajo

Starši včasih dobijo fantastično sliko iz ultrazvoka, na kateri je otrok videti, kot da se smeji. Britanski znanstveniki so potrdili, da se dojenčki res smejijo, lahko pa se tudi namrščijo, nagubajo nos ali dvignejo obrvi. Poleg tega, da se smejijo, naj bi dojenčki tudi jokali.

 

PREBERITE TUDI: Kaj v maternici počnejo dojenčki?

 

Raziskave so pokazale, da nizkofrekvenčni hrup, usmerjen na trebuh, kjer je plod, v tretjem trimesečju, povzroči vedenje, ki je videti kot jok. Otrok odpre usta, nepravilno diha, znanstveniki pa so opazili celo trepetanje ustnic. Po 32.tednu na 4D ultrazvoku pogosto opazimo nasmeh, sesanje palca, odpiranje oči. Večina teh gibov je refleksnih - pojasnjuje ginekolog Radončić.

 

Dojenčki v trebuhu slišijo 

Plod sliši in reagira na zvoke že v 16. tednu, še preden so ušesa popolnoma razvita. Aktivno pa začnejo poslušati v 24. tednu. V četrtem mesecu se plod na močan zvok odzove na poseben način. Giselle E. Whitwell, glasbena pedagoginja in terapevtka, kot primer navaja žensko, ki je v 7. mesecu nosečnosti obiskala živalski vrt in opazovala hranjenje levov. Zaradi močnih krikov je plod reagiral z udarci, zaradi katerih se nosečnica ni dobro počutila. Pozneje se je izkazalo, da je imel otrok v sedmem letu lažjo motnjo sluha, reagiral pa je, ko je gledal in poslušal rjovenje levov na televiziji.

Znanstveniki trdijo, da se še pred rojstvom ustvari vez med materjo in otrokom. V zadnjih 10 tednih nosečnosti dojenčki zelo aktivno poslušajo materin glas in kaj jim sporoča. Dr. Carista Luminare-Rosen, avtorica knjige "Starševstvo se začne pred spočetjem", omenja raziskave, ki so pokazale, da imajo dojenčki v maternici čustvene in intuitivne sposobnosti, da čutijo ljubezen staršev.

 

PREBERITE TUDI: 7 stvari, ki dojenček počne v trebuhu

 

Po nedavnih raziskavah so dokazali, da dojenčki ne le reagirajo na glas svoje matere, ampak se začnejo učiti jezika že v trebuščku! Ena izmed študij je pokazala, da novorojenčki v nekaj urah po rojstvu ločijo svoj materni jezik od drugih.

 

Okus

Plod zaznava okus preko plodovnice. Po mnenju znanstvenikov bo otroku po 15. tednu bolj všeč sladek okus in bo ob takšnem okusu pogoltnil več plodovnice.

 

Dojenčki pijejo svoj urin

Amnijsko tekočino ustvarja materino telo, dokler otrokove ledvice ne začnejo delovati v 4. mesecu nosečnosti. Nato dojenček na nenavaden način prispeva k ustvarjanju plodovnice. Otrok pogoltne amnijsko tekočino, jo nato prebavi skozi prebavni sistem v ledvice, kjer se očisti in vrne nazaj v plodovnico kot urin. Tako dojenčki, ki praktično pijejo urin, vadijo, kako deluje prebava in urin, še preden se rodijo.

 

PREBERITE TUDI: VIDEO: Razvoj dojenčka v maternici

 

Svetloba in tema

Vid se razvije kot zadnji od vseh čutil, novorojenček pa šenekaj časa po rojstvu slabo vidi. Znanstveniki sicer trdijo, da so dojenčki v trebuhu sposobni razlikovati svetlobo od teme. Včasih se obrnejo proti viru svetlobe.

 

Jedo dlačice

Lanugo so mehke dlake na telesu ploda. Pojavijo se v 5. mesecu nosečnosti. Po rojstvu ima otrok dlake na ramenih, hrbtu, čelu in obrazu in ti izpadejo v nekaj tednih. Večino jih "pojedo" v maternici in jih izločijo v prvem blatu.

 

PRIJAVITE SE NA: Nosečniški koledar  

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Prepovedana opravila za nosečnice
Čeprav so nosečke nagnjene k temu, da morajo pred porodom do potankosti urediti svoje gnezdece, je priporočljivo, da se ...
8
5 nasvetov proti zgagi v nosečnosti
Pekoča zgaga v nosečnosti je posledica hormonskih sprememb, vse večjega dojenčka v maternici, ki pritiska na želodec in ...
6
Majhne skrivnosti za lažji porod
Spoznajte trike, ki lahko ženskam pred in med porodom zelo pomagajo!
6
Kakšna je idealna teža nosečnice?
Ženske, ki se v nosečnosti močno zredijo, imajo pogosteje težave v nosečnosti in tudi po porodu. Če se v nosečnosti zred...
5



Koliko se lahko zredim med nosečnostjo?
Telesna teža med nosečnostjo ne narašča enkomerno. Koliko kilogramov je ravno prav, koliko preveč in koliko premalo?
10 najpogostejših prvih znakov nosečnosti
Vsaka ženska drugače občuti prve znake nosečnosti, mi vam predstavljamo najpogostejše.




.Če ugotovite..
пеперутка16

..da nosite trojčke, kaj bi naredili?