|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Umirjena nosečnost po japonski formuli ičigo-ičie

Helena Primic, 19.4.2019
Kaj je ičigo-ičie in kako jo lahko uporabimo v nosečnosti za bolj umirjeno nosečnost, da bo zares v skladu s svojo jin naravo?

image
Prisluhnite tako zbrano kot otrok posluša bitje vašega srca.
/11


Čeprav so sodobne zahodne nosečke obremenjene s tihim tekmovanjem, katera bo lahko kljub vsem nosečniškim spremembam svoje življenje živela čim dlje tako, kot ga je živela pred nosečnostjo, se na Vzhodu ženske še zavedajo, da je nosečnost za žensko posebno obdobje.

Nosečnost je po naravnih ženskih ritmih obdobje jin, ko se ženska poglobi globoko vase, da se lahko dobro pripravi na prihod otroka. In pri tem si lahko pomaga z japonsko metodo ičigo-ičie, ki je sicer uporabna za vsa življenjska obdobja tako žensk kot moških.

Ičigo-ičie

Ičigo-ičie

Kaj pravzaprav je ičigo-ičie? Kot lahko preberemo v knjigi z naslovom Ičigo-ičie, ki sta jo napisala avtorja uspešnice Ikigaj Hector Garica in Francesc Miralles ter je izšla pri Mladinski knjigi, je bil izraz najprej uporabljen v povezavi z obredom pitja čaja, toda danes ga Japonci uporabljajo tudi pri prvem srečanju z neznancem ter srečanjih z ljudmi, ki jih že poznajo, vendar hočejo poudariti, da je vsako srečanje edinstveno.

Ičigo-ičie pa v resnici lahko uporabimo za ustvarjanje in doživljanje nepozabnih trenutkov tako z drugimi kot sami s sabo, kar je v obdobju nosečnosti še posebej pomembno, saj otrok čuti vse, kar čuti mama.


PREBERITE TUDI: Nosečke čvekamo - Akupuntura v nosečnosti


Povabite ičigo-ičie v svoje nosečniško življenje

Ičigo-ičie lahko povabite v svoje nosečniško življenje z nekaj preprostimi življenjskimi spremembami:

1) Obred pozornosti. Ustvarite si vsakodnevni obred, ki ni nujno povezan s pitjem čaja, ki se ga lotite z vso pozornostjo in spoštovanjem. V tistem času se ne ukvarjajte ne s preteklostjo, ne s skrbmi glede prihodnosti, temveč bodite povsem v sedanjem trenutku. Odprite vse čute in se predajte temu svetemu trenutku, ko v sebi nosite otroka, ki skupaj z vami doživlja to neponovljivost življenja.

2) Lepota nepopolnosti. Malokatera nosečka se počuti kot idealna nosečnica iz revije. Prevelika teža, premajhen dojenček, preveč otečena stopala, premalo energije in preveč apetita ... in še bi lahko naštevali. Ičigo-ičie uči, da je vsaka nepopolnost lepa, le iz pravega zornega kota jo moramo pogledati. Zato se usmerite na lepe strani vaše nosečnosti in jih negujte. Vsak dan.

3) Umetnost poslušanja. Večina ljudi ne zna zares poslušati. Zato je nosečnost, ko tudi dojenček v vašem trebuščku posluša bitje vašega srca in vse glasove zunaj maternice, idealen čas, da potrenirate aktivno poslušanje (sogovornika gledamo v oči, mu ne skačemo v besedo in ne dajemo nasvetov, če nas ni prosil za njih), in srečanje s tišino. Prav tišina nas namreč pripelje do misli in občutkov, ki jih po navadi preslišimo.

4) Umetnost dotika. Ne pozabite - to kar čuti mama, (za)čuti tudi otrok. Zato objemite drevo in pod prsti začutite hrapavo drevesno skorjo. Hodite čim več bosi in pustite, da vas narava poboža po stopalih. Povsem se prepustite vodi, ki teče čez vaše dlani, ko si umivate roke ali zajemate vodo iz reke. Pri izbiri oblačil za dojenčka potipajte blago in si predstavljajte, da sebe ovijete vanj. Predvsem pa ne pozabite, da že navaden objem zniža raven kortizola, le štirje objemi na dan pa so dovolj za telesno in duševno zdravje. Zato objemajte tudi svoj nosečniški trebušček in večkrat na dan pobožajte svojega otročka.


Več o knjigi Ičigo-ičie najdete na tej povezavi.

 

PREBERITE TUDI: Shiatsu masaža - metoda lajšanja obporodnih bolečin


Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Celodnevna avantura za bodoče starše in ml...
Pomlad prinaša sveže začetke in nove avanture, zato je popoln čas za Baby Expo, edinstven dogodek, ki združuje vse, kar ...
7
Pismo mojemu otroku, ki ga ni več
Danes, ko razmišljam o tebi, držim v naročju tvojo sestrico. Čudovita je, popolna je, srečna sem in ... hkrati neizmerno...
5
Nosečnost: Tabela rasti ploda po tednih
Kako velik je plod v posameznem tednu nosečnosti? Preveri, kako izgleda nosečnost po tednih!
4
Koliko se lahko zredim med nosečnostjo?
Telesna teža med nosečnostjo ne narašča enkomerno. Koliko kilogramov je ravno prav, koliko preveč in koliko premalo?
4



Ali lahko tvoj pes zavoha, da si noseča?
Nekateri strokovnjaki verjamejo, da lahko psi postanejo zaščitniški, ko opazijo subtilne znake, da je njihova lastnica n...
Le srečna ženska je srečna mama
Ko ženska postane mama, se premalokrat govori o tem, da gre za prelomnico, ki je, podprta z močnim hormonskim nihanjem t...




NOSEČNOST
пеперутка16

Kateri del nosečnosti vam je bil najbolj všeč oz. najlažji?