|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Zakaj imajo nosečnice željo po določeni hrani?

Uredništvo Ringaraja.net, 29.6.2023
Verjetno ste imeli nekoga v bližini ali pa ste bili vi nosečnica, ki bi lahko pojedla »tono« sladoleda, prigrizke kadar koli podnevi ali ponoči ... To je odgovor, zakaj imajo nosečnice takšno željo po določeni hrani.

image
Slano, mlečno, sladko, mastno - to so večinoma živila, ki jih iščejo nosečnice. (Freepik.com)
/11


Povsem logično je, da imate med nosečnostjo nekoliko povečan apetit, ker vaš otrok črpa energijo, a strokovnjaki pravijo, da zagotovo ne bi smeli jesti za dva. Poleg povečanega apetita je opazno, da ima veliko nosečnic željo po določeni hrani - kisle kumarice, sladoled ali kaj drugega, in zdi se, da bi jo lahko pojedle v neomejenih količinah.

 

Krivi naj bi bili hormoni

Lorin Hayes, mama iz Wisconsina, pravi, da v prvi nosečnosti ni imela posebne želje po hrani, a zato v drugi nosečnosti ni mogla nehati razmišljati o sladoledu.

"Šlo je tako daleč, da sem enoletno hčerko vzela s seboj enkrat v dežju samo zato, da sem kupila sladoled. Bilo je noro, vendar sem ga morala jesti," se spominja.


Številne študije so pokazale, da nosečnice najpogosteje jedo živila z visoko vsebnostjo kalorij in maščob, kar ni zelo dobro. Ni povsem jasno, zakaj jedo takšno hrano in ne sadja ali zelenjave, vendar strokovnjaki menijo, da je to povezano s hormoni.


PREBERITE TUDI: Zatekanje nog v nosečnosti


Jolene Brighten pojasnjuje, da se med nosečnostjo pojavijo velike hormonske spremembe.

"Včasih je raven dopamina zelo nizka, zato imajo nosečnice skoraj nenadzorovano željo po hrani," pravi.

Dopamin je hormon, zaradi katerega se dobro počutimo. Ko pomislite na uživanje visokokalorične ali maščobne hrane, ki je večinoma hrana, ki je ljudem najbolj všeč, dvigne raven dopamina in se počutimo dobro.

Ko se ravni tega hormona med nosečnostjo znižajo, ženske jedo določeno hrano, ki jim bo pomagala, da se bodo spet dobro počutile. Potem se zgodi, da živil, o katerih že leta niste niti razmišljali, preprosto ne moremo izbiti iz glave.

 

Signal, da v telesu nekaj primanjkuje

Obstaja tudi teorija, da nosečnice jedo določena živila, ki jim zagotavljajo hranila, ki jim jih primanjkuje. Nutricionistka Alice Viti pravi, da je potreba po posebnih živilih običajno signal telesu, da mu primanjkuje določenih mikrohranil.


PREBERITE TUDI: Na kateri strani naj spijo nosečnice?


"Na primer, želja po nečem slanem lahko kaže na pomanjkanje magnezija, če iščete mlečne izdelke, vam morda primanjkuje kalcija, sladkarije razkrivajo pomanjkanje ogljikovih hidratov in kalorij, želja po mastni hrani pa pomanjkanje bistvenih maščob kisline," trdi.

Slano, mlečno, sladko, mastno - to so večinoma živila, ki jih iščejo nosečnice. Viti pravi, da je to morda način, da telo nosečnice dobi hrano, ki je ženska ni zaužila pred nosečnostjo.


Želja po določeni hrani je lahko tudi znak, da vam primanjkuje maščob.

"V tretjem trimesečju se naši možgani začnejo krčiti, dojenčki pa rastejo," pojasnjuje dr. Brighten in dodaja, da so človeški možgani sestavljeni iz 60 odstotkov maščob, zato je morda potreba po hrani, bogati z maščobami povečana.

 

PREBERITE TUDI: Motnje hranjenja v nosečnosti


Na splošno povečana potreba po določeni hrani med nosečnostjo ni razlog za skrb. Vendar pa cr. Brighton svetuje, da med nosečnostjo ne dovolite, da se nabor vaše prehrane zmanjša na pecivo in sladoled, vendar vam svetuje, da jeste več majhnih obrokov na dan, da boste jedli bolj zdravo hrano.


VIR: Ringeraja.rs


Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Triki za peko brezglutenskega kruha
Za to, da kruh ni narastel dovolj, so lahko krive različne reči - testo za kruh je stalo na hladnem ali ni bilo pokrito,...
3
Buče – pestra uporaba v kulinariki
Buče so v 15. stoletju iz Srednje Amerike pripeljali v Evropo Španci. Evropejci smo jih sprva uporabljali le za okras, n...
3
Vrhunski kulinarični dogodek
Na povabilo podjetja Proconi, ki je najbolj znano po pripravljenih jedeh Pogrej in pojej, se je na obisku na murskosoboš...
2
Kakšne so naše prehrambene navade?
Slovenci počasi osvajamo načela zdravega prehranjevanja, kar kažejo podatki najnovejše raziskave o naših prehrambenih na...
2



Ali so ta živila res nosečnici škodljiva?
Marsikatero živilo naj bi bilo za nosečnico prepovedano oziroma je pri uživanju potrebna previdnost. Pri prehranski stro...
Najboljša hrana za nosečnice
Pravilna, uravnotežena prehrana je zelo pomembna, ko pod srcem nosimo novo življenje, pa še toliko bolj. O tem, kako in ...




NOSEČNOST
пеперутка16

Kateri del nosečnosti vam je bil najbolj všeč oz. najlažji?