|      
Želiš odstopiti?
Preden se dokončno odločiš, se seznani s posledicami te odločitve.
V kolikor potrdiš svojo odločitev, da odstopiš, bomo v tvoj spletni brskalnik namestili piškotek, ki nam bo omogočil, da te ob vsakem obisku do vključno 13. novembra 2014 prepoznamo in ti zagotovimo nemoteno uporabo portala, brez prikazovanja Ringarajinih dreves in igralne kontrole ob desnem robu ekrana.

Hkrati ti bodo odštete vse do sedaj zbrane točke in žal izgubiš tudi pravico do morebitnih prisluženih nagrad.

Želiš še vedno odstopiti?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Zakaj je dobro prvič zanositi pred 30. letom?

NIFTY test, 18.5.2018
Čeprav so mladi pari v sodobnem času postavljeni pred veliko izzivov in se zato kasneje odločajo za prvega otroka, je nosečnost pred 30. letom starosti iz zdravstvenega vidika veliko boljša izbira.

image
Idealen čas za prvega otroka je pred 25. letom starosti.
/11


V Sloveniji je bila leta 2016 povprečna starost matere ob rojstvu prvega otroka 29,4 leta, povprečna starost ob rojstvu vseh otrok pa 30,9 leta.

Pa vendar ginekologi, predvsem tisti z licenco za FMF za merjenje nuhalne svetline za odkrivanje kromosomskih nepravilnosti pri plodu, priporočajo, da se zdrave ženske za prvo nosečnost odločijo do dopolnjenega 30. leta starosti.


Idealno je do 25. leta

Ginekologi, ki se ukvarjajo z odkrivanjem kromosomskih nepravilnosti pri plodu, namreč opažajo, da je tveganje za rojstvo otroka s kromosomsko napako najnižje do dopolnjenega 25. leta starosti. Po tej starosti in do 30. leta starosti ženske začne že rasti, medtem ko se tveganje po 35. letu vse bolj strmo povečuje.

Prav zato starejše ženske spadajo v rizično skupino nosečnic, pri katerih je pričakovati več zapletov tako v nosečnosti kot med porodom. Prav tako je znano dejstvo, da je možnost spontane zanositve po 35. letu vse nižja, zaradi česar se veliko starejših žensk oz. parov odloči za postopek biomedicinske pomoči z IVF-ET. Poleg tega pa velja tudi dejstvo, da se pri starejši nosečnici nosečnost pogosteje konča s spontanim splavom.

 

Dodatne preiskave

Med ostale možne zaplete, ki se lahko pojavijo pri starejših nosečnicah, uvrščamo tudi povišan krvni tlak, trombozo, zastoj rasti ploda in nosečniško sladkorno bolezen, pa tudi prezgodnji porod. Za vse starejše nosečnice - prav tako pa tudi mlajše, ki spadajo v rizično skupino - je zato priporočljivo, da pred rojstvom otroka opravijo dodatne preiskave, s pomočjo katerih lahko zanesljivo potrdimo, ali bo novorojenček zdrav ali ne.

Med najboljše in najvarnejše predrojstvene preiskave spada test NIFTY, ki na povsem enostaven način odkriva tveganje za nastanek najpogostejših genetskih nepravilnosti ploda in to že od 10. tedna nosečnosti dalje. Test NIFTY je neinvaziven test, kar pomeni da ne posega v telo, temveč se opravi le z enostavnim odvzemom krvi nosečnice, saj se tam nahaja tudi otrokova DNK. Odvzeta kri je nato poslana v laboratorij, kjer z več kot 99% natančnostjo ugotovijo, ali obstaja kakršnokoli tveganje, da se bo otrok rodil s katero izmed najpogostejših genetskih bolezni. Tako se lahko bodoči starši - tako mlajši kot starejši - mirno pripravijo na rojstvo otroka in v primeru ugotovljenih genskih nepravilnosti poiščejo rešitve, ki jih nudi sodobna medicina.


Več kot 3 milijone nosečnic!

Test NIFTY test je po svetu opravilo že več kot tri milijone nosečnic, ki so se tako izognile invazivnim diagnostičnim postopkom, s pomočjo katerih se ravno tako odkriva tveganje za nastanek genetskih nepravilnosti, a hkrati prinašajo tudi 1-2% možnost za splav ali druge zaplete. Test NIFTY zaradi svojega varnega načina testiranja ne predstavlja prav nobenega tveganja za bodočo mamico ali njenega otroka, zato je primeren za prav vse nosečnice.

V Sloveniji ga je možno opraviti v več kot 40 ginekoloških ambulantah in klinikah, rezultati testa pa so na voljo že v šestih do osmih dneh po odvzemu krvi. Test NIFTY nosečnicam tako omogoča, da na povsem varen način izvedo več o zdravju svojega otroka in tako mirno preživijo vso nosečnost.

 

Več o testu NIFTY si lahko preberete tudi na njihovi spletni strani Niftytest.si, pogledate njihovo Facebook stran ali jih pokličete na telefonsko številko +386 59 22 66 09, na kateri vam bodo z veseljem dali več informacij.

 

Želiš izvedeti več o testu, imaš kakšno izkušnjo ali se ti porajajo dileme? Zapiši na forumu. Vse izkušnje, vprašanja, odgovori so dobrodošli.


PREBERI TUDI:

Noseča sem. Kaj sedaj?

VIDEO: Kakšen je postopek testiranja s testom NIFTY?

Ali je predrojstveni test NIFTY zares drag?

Ne splav, temveč moč vedenja!

Nosečke so izbrale najboljši test na svetu - NIFTY

 

Promocijsko sporočilo

Kako najlažje in najhitreje narediti otroka?
Za zanositev se mora poklopiti veliko stvari, v vsakem primeru pa je izbira ustreznega časa resnično najbolj pomembna. K...
4
Ovulacija in plodni dnevi
Kaj je ovulacija? Kako izračunati kdaj ovulacija nastopi? Načini ugotavljanja ovulacije.
4
Hrana, ki pomaga pri zanositvi
Ljubezen gre skozi želodec, pravijo in dejansko že stoletja določeni vrsti hrane pripisujejo učinek afrodiziaka. Vendar,...
3
Ko ne moreš zanositi ...
Če se vam z zanositvijo biološko gledano ne mudi, si privoščite polletni ali tudi daljši odmor od misli na nosečnost, ki...
3


Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:


Ovulacija in plodni dnevi
Kaj je ovulacija? Kako izračunati kdaj ovulacija nastopi? Načini ugotavljanja ovulacije.
Brezplačna aplikacija za samopregledovanje...
Redno in pravilno mesečno samopregledovanje je ključno za odkrivanje zgodnjih sprememb dojk. Zdaj vam pri tem lahko poma...
Kupovanje hrane
Michonne RR

Kje kupite večino hrane?