|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Zeleno blato: kdaj je čas za zaskrbljenost?

Uredništvo Ringaraja.net, 23.12.2023
Otroško blato je visoko na seznamu skrbi novopečenih staršev. Kaj pomenita barva in konsistenca? Kdaj je treba biti zaskrbljen?

image
Ne glede na to, kaj ste morda slišali, je zeleno in rjavo blato pri dojenju normalno blato. (Freepik.com)
/11


Za zeleno barvo blata bodo mnogi rekli, da je blato lakote. Toda zeleno blato je pogosto pri majhnih otrocih, zlasti pri dojenčkih. Čeprav je to normalno in nikakor ni znak za alarm, če se občasno pojavlja, je lahko vztrajno zeleno blato simptom bolezni.


Normalna barva in konsistenca blata dojenega otroka

Dojenčkovo prvo blato je skoraj črn in debel mekonij, ki ga najdemo v njihovem črevesju ob rojstvu. Ko dojenje steče, se okoli tretjega dneva otrokovo blato spremeni v t.i prehodno blato, ki je temno zelene barve. Približno peti dan se barva blata spremeni v rumeno - gorčično barvo. Od takrat do trenutka, ko otrok začne jesti trdno hrano, je lahko konsistenca blata izključno dojenega otroka tekoča z majhnimi delčki. Za normalno blato se šteje tudi blato, ki ne vsebuje delčkov.


PREBERITE TUDI: Kako uvajamo sezonsko sadje pri dojenčku?


Vzroki zelenega blata pri dojenčkih

Ne glede na to, kaj ste morda slišali, je zeleno in rjavo blato pri dojenju normalno blato. Ni razlog za skrb, če dojenček dobro napreduje. Kaj lahko povzroči zeleno blato?


1) Vaša prehrana. Prehrana, bogata z zeleno zelenjavo in drugimi zelenimi živili in/ali sokovi, lahko obarva blato zeleno. Naravne in umetne barve lahko vplivajo na barvo vašega mleka in otroškega blata.

2) Črevesni virus. Ko je dojenček bolan, lahko njegovo blato spremeni barvo v zeleno, kar lahko traja tedne. Nadaljujte z dojenjem! To je najboljši način, da otroku pomagate pri okrevanju.

3) Preveč mleka. Če je v vaših dojkah toliko mleka, da lahko vaš dojenček dobi večinoma samo mleko, bogato z laktozo, in ne z maščobami, lahko to obremeni črevesje vašega otroka in povzroči zeleno blato.

4) Neučinkovito sesanje. Če se približno peti dan življenja otrokovo blato namesto rumeno obarva zeleno, kot v primeru preveč polnih dojk, je to lahko znak, da otrok ne more učinkovito sesati mleka iz dojk, da bi iz mleka pridobil več maščobe. Vzrok za to je lahko tudi fizične narave (kot skrajšani frenulum). Za razliko od situacije s prepolnostjo dojk je lahko v tem primeru otrokova rast nekoliko manjša kot običajno.

5) Preobčutljivost za hrano ali zdravila. Ko se občutljiv ali alergičen dojenček odzove na zdravilo, ki ste ga vzeli, na hrano iz vaše prehrane ali na hrano, ki ste jo prejeli sami, lahko to povzroči zeleno in sluzasto blato. V njem lahko opazite tudi drobne kapljice krvi, kar ni resno ali zaskrbljujoče. Preobčutljivost na hrano se pojavlja predvsem v družinah z alergijami. Ko se to zgodi, lahko pričakujete druge simptome, kot so ekcem, izpuščaj itd., pa tudi prebavne težave (driska in bruhanje) in težave z dihanjem.


PREBERITE TUDI: Zakaj je dojenček alergičen na hrano?


Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Cepljenje proti noricam
Norice ali vodene koze je bolezen, ki je razširjena po vsem svetu. Bolezen je običajno mila in mine brez posledic. Če o...
10
Hoja z držanjem za roko ni priporočljiva!
Vaš otrok še ne hodi, ima pa veliko željo, da bi ga držali za roko in bi z vašo pomočjo hodil. Fizioterapevtka, Špela Go...
6
VIDEO: Črpanje mleka brez prsne črpalke
Naučite se iztisniti mleko iz dojke brez uporabe prsne črpalke s, tako imenovano, marmet tehniko stiskanja. Poglejte si ...
5
Priraščen jezik lahko pripelje do zdravstv...
Kako lahko priraščen jezik pri dojenčkih pripelje do različnih zdravstvenih težav ter kako to rešuje kranio-sakralna ter...
4



Katera je najboljša anti-colic steklenička?
Nanobébé, vodilno ime v inovacijah dojenčkovih izdelkov, je od lanskega leta na voljo tudi v Sloveniji. Večkrat nagrajen...
Pet nepriporočljivih praks pri hranjenju s...
Hranjenje s stekleničko že od nekdaj velja za lažji način hranjenja. Verjetno je to razlog, zakaj v preteklosti nihče ni...




NOSEČNOST
пеперутка16

Kateri del nosečnosti vam je bil najbolj všeč oz. najlažji?