|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Zgodnji znaki nosečnosti: Izcedek iz nožnice

Uredništvo Ringaraja.net, 20.3.2024
Zanositev povzroči številne spremembe v ženskem telesu in ena od teh je trdnost in položaj materničnega vratu. S spremljanjem sprememb sluzi materničnega vratu oziroma izcedka, lahko ugotovite ali se je v vašem telesu ugnezdilo novo življenje.

image
Izdecek iz nožnice je eden najzgodnejših znakov nosečnosti. (Foto: Freepik.com)
/11


Najbolj zanesljivo je, da za potrditev nosečnosti opravite test nosečnosti, vendar tudi opazovanje telesa lahko pomaga, da tudi brez testa potrdite svoje domneve. Eden najzgodnejših znakov nosečnosti je izdecek iz nožnice in s spremljanjem sprememb le tega, boste lahko precej zgodaj vedeli, da ste zanosili. Na kaj morate biti pozorni, si preberite v nadaljevanju.

 

PREBERITE TUDI: Domači test nosečnosti s pomočjo sladkorja

 

Izcedek oziroma sluz je pomembna za ohranjanje zdrave vaginalne flore

Izcedek oziroma takoimenovana cervikalna sluz ali sluz materničnega vratu, ki jo lahko ženske opazimo na spodnjem perilu je posebna sluzasta tekočina, ki jo izločajo žleze, ki se nahajajo na materničnem vratu in ob njem. Takoj po menstruaciji je sluzi malo, količina se postopoma povečuje. Največ sluzi lahko ženska opazi tik pred ovulacijo, ko je tudi najredkejša, prozorna, steklasta in se vleče kot nitka. Po ovulaciji se količina sluzi zmanjša, postane bolj gosta in motna. Širši izraz za izcedek iz nožnice je tudi levkorija.

 

Izcedek iz nožnice je pomemben pri ohranjanju vaginalne flore, ohranjanju čistega okolja v nožnici in preprečuje suhost materničnega vratu. Hormonske spremembe med menstrualnim ciklusom vplivajo na gostoto in količino te sluzi, saj izločanje le te določa raven estrogena in progesterona. V nekaterih dneh ciklusa sluz skorajda popolnoma izgine, med drugimi dnevi pa se močno zgosti in tako preprečuje semenčicam vstop iz nožnice v maternico. Ko je ženska v svojih najbolj polodnih dneh, torej v času ovulacije, se sluz zelo zredči, postane prozorna in tekoča in semenčicam zlahka omogoča prodor v maternico.

 

Kakšen je izcedek, ko ženska zanosi?

Opazovanje sprememb izcedka je zelo dober signal za ovulacijo in plodnost, to je dejansko ena od naravnih metod preprečevanja zanositve (Bilingsova metoda), hkrati pa je sprememba v izcedku iz nožnice eden od zgodnji znakov nosečnosti pred zaostankom menstruacije. V kolikor je prišlo do zanositve, lahko že v prvem tednu nosečnosti opazite, da je sluz bolj kremasta, nekoliko gumijasta. Nekje v času, ko bi morali dobiti menstruacijo, se bo količina izcedka povečala, kar je že prvi znak nosečnosti. Povečan estrogen v nosečnosti namreč stimulira pretok krvi v medenični predel, kar povzroči povečano izločanje sluzi v materničnem vratu.


PREBERITE TUDI: 10 najpogostejših prvih znakov nosečnosti


Izcedek se v času nosečnosti spreminja

Ko zanosite, se cervikalna sluz spremeni, kar smo že omenili, izcedek pa se poveča tudi v prvem trimesečju nosečnosti; spremeni se v gosto sluz (čep), ki blokira odprtino materničnega vratu in tako ščiti otroka pred okužbami, saj preprečuje vdor bakterij v maternico. Nekje v 35. tednu nosečnosti se se sluzasti čep odlušči, kar izgleda kot prozorna grudičasto sluz na spodnjicah, ki je lahko pri nekaterih zaradi prisotnosti krvi obarvana rdeče. Dokončno se čep po navadi odlušči v 39. tednu oziroma nekje od 24 ur do 48 ur pred porodom, toda pri nekaterih nosečnicah se to zgodi že prej, tudi do šest tednov prej.


Nasveti za spremljanje izcedka v zgodnji nosečnosti

Spremljanje menstrualnega cikla vam bo pomagalo, da boste precej natančno vedeli, kdaj ovulirate in hkrati vam bo to v pomoč pri spremljanju izcedka iz materničnega vratu v prvih dneh po zanositvi. Pri tem si lahko pomagate z naslednjimi nasveti:

1. Pred uriniranjem si s toaletnim papirjem obrišite vagino in preverite barvo in teksturo vaginalne sluzi.

2. Najenostavnejši način je, da spremljajte izcedek na spodnjicah, saj se ta v času oulacije namreč poveča. Vendar to ni najbolj zanesljiva metoda.

3. Najbolj zagotovo boste spremembo v sluzi oziroma izcedki ugotovili s prsti. Potisnite dva prsta nekoliko globlje v vagino in jih vzemite ven. Na ta način boste najlažje ugotovili kakšna je lepljivost, barva in tekstura sluzi.

 

Če boste izcedek opazovali dlje časa, skozi nekoliko menstrualnih ciklov, boste takoj vedeli, če pride do kakšne spremembe. Pozorni bodite na naslednje znake:

- Brezbarven izdecek, ki skoraj ni prisoten: To je običajno dan takoj po koncu menstruacije.

- Gost in moten izcedek: Takšen je izdecek običajno teden dni po vstopu v nov menstrualni cikel, bližje ovulaciji.

- Čist, nekoliko voden in obilnejši izcedek: To je čas, ko ovulirate in ste najbolj plodni. Pravi čas za zanositev.

- Motna, lepljiva in gosta sluz: Tak je običajno izcedek okoli tretjega tedna od zanositve, ko lahko ugotovite, če vam je uspelo ali ne.

 

Če boste povečan izdecek opazili pred menstruacijo, je to že lahko prvi znak za nosečnost. Če je izcedek čist in tekoč, je to znak, da se telo pripravlja na menstruacijo. če pa je gost in kremast, lahko to pomeni, da ste noseči.

Seveda, opazovanje izdecka ni stoodstotno zanesljiva metoda, ki potrjuje nosečnost. Pozorni morate biti tudi na druge znake nosečnosti, kot so: zaprtje, občutljivost dojk, pogosto uriniranje, jutranja slabost, ki so tudi znaki zgodnje nosečnosti. V kolikor pa vam zamuja menstruacija in s pomočjo opazovanje izcedka oziroma ostalih znakov ne morete določiti nosečnosti, opravite še klasičen test nosečnosti, ki vam bo dal bolj natančen odgovor.

 

VIR: momjunction.com

 

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Koliko se lahko zredim med nosečnostjo?
Telesna teža med nosečnostjo ne narašča enkomerno. Koliko kilogramov je ravno prav, koliko preveč in koliko premalo?
4
Zunanji obrat v nosečnosti
Zunanji obrat v nosečnosti se izvaja, kadar plod ni v glavični vstavi. Izvaja se ga s prijemom na plod skozi trebušno st...
4
Celodnevna avantura za bodoče starše in ml...
Pomlad prinaša sveže začetke in nove avanture, zato je popoln čas za Baby Expo, edinstven dogodek, ki združuje vse, kar ...
4
Spremembe na dojkah v nosečnosti
Spremembe dojk so pogosto eden prvih znakov nosečnosti. Že v šestem do osmem tednu nosečnosti se lahko dojke opazno pove...
3



Sedem razlik med nosečnostjo in PMS
Simptome, kot so povečan apetit, občutljive dojke in razdražljivost pogosto povezujemo s PMS, a zelo podobni simptomi se...
Domači test nosečnosti s pomočjo sladkorja
Če mislite, da ste noseči in bi radi v tem trenutku izvedeli, če je to res, pa doma nimate originalnega testa za nosečno...




NOSEČNOST
пеперутка16

Kateri del nosečnosti vam je bil najbolj všeč oz. najlažji?