|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: [1] 2   Naslednja stran >   >>
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   epiduralna
7.12.2012 9:45:56   
Anonimen
Pozdravljene!

Imela bi za vas nekaj vprašnj glede epiduralne. Kmalu me čaka porod in sem že skoraj odločena, da jo bom vzela.
Zanima me, kdaj ste jo prejele, ko ste imele popadke na 5 minut ali ste bile že dovolj odprte da so vam jo dali?
Ali ste po tem sploh kaj čutile popadke ter preglede? Ali ti jo izklopijo po koncu poroda, ni važno koliko časa traja?
  Neposredna povezava do sporočila: 1
   RE: epiduralna
7.12.2012 9:48:32   
Anonimen
Pogoji:

- vaginalni pregled, da bi bili prepričani, da je porod dobro napredoval, ker bi epiduralna drugače lahko porod upočasnila ali celo ustavila. To ni zaželeno, kajti vi in otrok sta v določenem procesu. Poroda nima smisla po nepotrebnem upočasnjevati.

- epiduralna zahteva ustrezno usposobljenost osebe, ki jo aplicira; navadno je to anestezist/ka.

- kadar je porod že tik pred zaključkom, epiduralne nima smisla uporabiti.

Kdaj je s strani tistih, ki skrbijo za vas pri porodu, utemeljeno, da vam predlagajo epiduralno:

- pri sproženem porodu, pri pospeševanju poroda z zdravili;

- pri carskem rezu (ali morda katera druga področna anestezija);

- ob izjemnih bolečinah (ne prenašamo vsi bolečin enako; bolečina je odvisno od telesa posameznice, velikosti otroka, njegovega položaja; ).

Nekateri jo priporočajo pri visoki dioptriji, pri toksemiji, pri srčnih obolenjih.

Kdaj epiduralne odsvetujejo: med drugim pri motnjah pri strjevanju krvi, pri ženskah, ki krvavijo.

Kako poteka postopek:

- ženska mora biti v določenem položaju in se med samo vstavo ne sme premikati;
- sterilizirajo področje, dajo lokalni anestetik;
- iglo vodijo v subduralni prostor ob hrbtenjači; v ledveni del, vstavitev katetra;
- preizkusijo;
- aplicirajo (lahko v trajni infuziji, lahko pa v določenih časovnih presledkih, lahko dodajajo po potrebi);
- delovati začne v 10 do 20 minutah;
- popusti običajno 2-3 ure po porodu, ženske vstanejo takoj, ko to zmorejo, v nekaterih porodnišnicah po dvanajstih urah.

Učinkovanje: porod poteka (skoraj) brez bolečin, ženska ohrani gibalno sposobnost (ne vedno in ne popolnoma), tudi sposobnost pritiskanja.

Porod je treba skrbno nadzorovati. Zato boste stalno priključeni na CTG in imeli vstavljeno IV, kar pomeni, da se ne boste mogli kaj dosti gibati. Pogosto se uporablja skupaj z umetnimi popadki. Najverjetneje boste v postelji cel čas poroda, kar pomeni od kake ure do morda več ur skupaj. Hoja oz. premikanje med epiduralno analgezijo je ponavadi zelo omejeno, če že, je nujno spremstvo.To je zelo medikaliziran porod.

Sprašujete se, kako varen je postopek, kakšna so tveganja rabe epiduralne za otroka in/ali mater. Začnimo takole: kaj že vemo - izhajamo iz znanja o fiziološkem porodu in preverjamo, kako raba EA spremeni potek.

Ena od štirih žensk doživi zaplet. Statistika kaže, da so tveganja vse od zelo resnih do blagih.

- Maternalna umrljivost pri ženskah, ki dobijo epiduralno za normalni porod je trikrat večja kot pri ženskah z normalnim porodom, ki epiduralne ne dobijo. Tveganje je majhno. Zapleti vključujejo rane na mestu vboda, nizek krvni pritisk, slabost in bruhanje, bolečine v hrbtu, glavobol, tresavica, podaljševanje poroda. Redkejši, a resnejši zapleti so težave z dihanjem, krvavitev v epiduralni prostror, poškodbe možganov in smrt. Zapleti pri otroku vključujejo nizek krvni pritisk in neustrezno lego otroka. Ocenjujejo, da je delež anestetika, ki doseže otroka, manjši, kot če ženska anestetik vdihava ali ga dobiva v žilo.
- začasna paraliza
Na vsakih 500 epiduralnih je zabeležen en primer začasne paralize po porodu. Paraliza je pri eni ženski od pol milijona, ki so prejele epiduralno, stalna.
o Upočasnjevanje poroda; precej podatkov kaže na to, da je pri ženskah z epiduralno druga porodna doba bistveno daljša. To tudi poveča tveganje za porod z vakuumom in carskim rezom. Taki porodi so povezani s sebi lastnimi tveganji. Pri porodu z vakumom je več možnosti, da bodo naredili prerez presredka. Zaradi delovanja anestetika je več možnosti, da pride med porodom do poškodb porodnih poti.

- Infekcija in povišana telesna temperatura
Po epiduralni se poveča možnost, da se pri ženski pojavi povišana telesna temperatura. To zahteva preverjanje, ali ne gre za infekcijo, kar je lahko povezano z nadaljnjimi pregledi, tudi invazivnimi.

- Zadrževanje urina
Po porodu z epiduralno imajo nekatere ženske lahko težavo z odvajanjem urina. Običajno se v nekaj urah problem uredi.

- Hude bolečine v hrbtu
Po porodu nekatere ženske tožijo o hudih bolečinah v hrbtu. Nekatere čutijo bolečine še nekaj dni ali tednov; tudi leto kasneje.

- med porodom mora ženska precej mirovati, največkrat ženske ležijo na postelji – ni optimalno za mamo, ni optimalno za porodni proces, ni optimalno za otroka, več je možnosti, da otrok ne bo optimalno potoval skozi porodni kanal.

- pri materi lahko povzroči padec krvnega tlaka, kar je treba reševati z določenimi zdravili oz. preprečevati, zato ima ženska vstavljen kanal, dobiva tekočino, ponavadi tudi umetne popadke.

- poveča se verjetnost poroda z vakuumom (od dvakrat do štirikrat) v primerjavi s porodi brez epiduralne – to ima posledice za otroka, pri ženskah naredijo navadno ob tem prerez presredka.

- večja je možnost, da ženska ne bi čutila bolečin, ki naznanjajo porodne zaplete, ki bi bili lahko znaki zapletov.

- več je možnosti za poškodbe porodnega kanala (tu so podatki manj zanesljivi).

Otrok:
- pomanjkanje kisika
Zaplet pri epiduralni je lahko nenaden padec materinega krvnega pritiska, kar je povezano z nizkim pretokom krvi do fetusa. Posledica je lahko blago ali resno pomanjkanje kisika pri otroku. Padec krvnega pritiska se preprečuje z dodajanjem infuzijske tekočine, kar pa ne deluje vedno. Nekatere študije povezujejo uporabo epiduralne s slabšimi nevrološkimi funkcijami pri otroku pri starosti mesec dni. Tu bodo potrebne nadaljevalne raziskave.

- pri epiduralni je več možnosti, da otrok ne bo v ustreznem položaju. Mehanizem poroda, ki pomaga otroku pri obračanju, ne deluje tako, kot bi pri porodu brez epiduralne.

(odgovor članu Anonimen)
  Neposredna povezava do sporočila: 2
   RE: epiduralna
7.12.2012 9:58:05   
Tasika
Jaz sem 2x rodila z EA.
Epiduralno dajejo  ko si odprta pribl. 3-4 cm, torej ko se porod že začne. Pri 3 cm naj EA ne bi več upočasnila poroda, če je dana prej lahko porod upočasni. Ko EA prime, popadkov ne čutiš več tako močno kot prej, je pa to odvisno od tega kako močno ti 'prime'. Jaz npr. prvič nisem čutila bolečine, samo otrdevanje trebuha v času popadka, čeprav je anesteziologinja rekla da je bila doza res min., mi jo je potem še zmanjševala, zato da bi lažje sodelovala pri samem porodu (izstisu). V drugo pa sem po začetni dozi sicer popadke čutila, ampak je bila bolečina res minimalna. Ponujeno mi je bilo zvišanje doze, pa se mi ni zdelo potrebno.
Kdaj ti jo pa izklopijo pa po pravici povedano ne vem, se res ne spomnim. Vem samo, da si po EA še 3 ure v porodni, in da ti ne dovolijo hoditi še nekaj časa, da ti ne bi noge klecnile.
Rodila sem 2005 in 2007, tako da je možno, da je zdaj kaj drugače. Bo še katera druga povedala.

_____________________________

Lep pozdrav
tasika

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 3
   RE: epiduralna
7.12.2012 10:21:10   
majčica1508
Anonimna si ti rodila z EA................

Dvakrat rodila in obakrat z EA.....Porodi sanjski,si jih lahko samo želim..EA porod pospeši in NE upočasni in EA na otroka nič
ne vpliva...........Jaz nisem imela nobenih težav in ni mi bilo potrebno ležat,sem sedela na žogi,se sprehajala...
Edino po EA moraš ogromno tekočine spiti,da nimaš glavobolov in,če počivaš tistih 12h nimaš nobenih bolečin z hrbtenico...
Rodila v SG.....To je moja izkušnja..............Dobila sem jo pa,ko sem bila 3cm odprta,prijela je po 10minutah-Balzam

Verjamem pa,.da enim prime,drugim spet ne......

(odgovor članu Tasika)
Neposredna povezava do sporočila: 4
   RE: epiduralna
7.12.2012 11:25:42   
blaža
Super za tiste, ki niste imele težav! Nam so razložili, oz nam je moj ginekolog, ki je predaval na enem srečanju z nosečnicami, da epiduralna res podaljša porod, da je kar 40% možnosti, da se bo porod končal z vakumom. Seveda je tudi veliko otrok, ki so se rodili z vakumom čisto ok. Koliko bo pa vsaka posameznica tvegala, da ne bo šlo med porodom vse ok, samo zato, da nje ne bo bolelo, je pa njena izbira.

lahko me zdej vse spljuvate, tiste, ko ste rodile z epiduralno, ampak si enostavno ne znam razložit, zakaj bi se ženska odločla zato, če ne zaradi tega, da nje ne bi bolelo. A je še kje kaka korist kakšna drugačna, a mogoče za otroka? Drugo bi pa bilo, da ima mamica določene zdravstvene težave, da ji to ginekolog predlaga,..drugače pa ne vidim razloga, da ženska ne bi mogla zdržat enega poroda. kapo dol vsem tistim, ki so rojevale dolgo, in so se res namučle. Sej tudi meni pri prvem ni blo lih lahko, ampak daleč od tega, da se ne bi dalo preživet.

_____________________________

Tvoj čas je omejen, zato ga ne zapravljaj tako, da živiš življenje nekoga drugega!
Naj hrup drugih mnenj ne utiša tvojega notranjega glasu!

Steve Jobs

(odgovor članu majčica1508)
Neposredna povezava do sporočila: 5
   RE: epiduralna
7.12.2012 12:08:27   
sover
blaža, ni nobenega razloga, da bi te spljuvale. Imaš svoje mnenje o EA in forumi so namenjeni izmenjavi različnih mnenj.

Moja izkušnja z EA je zelo pozitivna. Pri meni je bila prednost za mamico predvsem v tem, da:
- me niso nič rezali, ker so lažje nadzorovali iztis (kdaj naj potiskam in kdaj naj počakam), čeprav sem rodila zelo velikega fanta (obseg glave 37,5)
- ker me porod fizično ni tako zelo izčrpal (brez rezanja in brez bolečin), sem si zelo hitro opomogla, telo pa se je tudi zelo hitro vrnilo v staro stanje
- ker nisem bila fizično tako zelo utrujena, sem se lahko brez ovir posvetila svojemu malčku. Itak, da se to vsaka posveti, sam meni se ni bilo treba ukvarjati s šivi ali s tem, kako bom sedla, ali s tem, kako ga bom dvignila.

Porod večina žensk lahko prenese, nekatere pa žal ne in jim to ostane v spominu kot zelo travmatična izkušnja. Zakaj si ne bi pomagale, če se da, in imele lep spomin na ta dogodek? Zdaj sem drugič noseča in bom prav tako vzela EA.

Aja, EA sem dobila tik pred zdajci, ko sem bila že kar precej odprta (men se zdi, da kakih 7 cm, nisem pa prepričana) in je bilo veliko olajšanje, posledic pa tudi nimam nobenih, razen lep spomin na rojstvo prvorojenca user posted image .

(odgovor članu blaža)
Neposredna povezava do sporočila: 6
   RE: epiduralna
7.12.2012 12:15:26   
Anonimen
Sover: glede rezanja. EA nima veze s šivanjem. Igra pa v velika vloga babice

(odgovor članu sover)
  Neposredna povezava do sporočila: 7
   RE: epiduralna
7.12.2012 12:29:10   
majčica1508
Vsaka ima pravico do svojega mnenja..............
Gremo s časom naprej in nevem zakaj bi me moralo karkoli boleti v današnjem času pri tolkih protibolečinskih sredstvih...
Nevem no,A ko vam ruvajo zob vam ga tudi brez inekcije(prav rada bi videla koga)
Zapleti so pa lahko povsod.......Pa mojim otrokom nič ne manjka....ocenjene z 10-ko
To je pa moje mnenje

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 8
   RE: epiduralna
7.12.2012 12:43:53   
Tasika
IZVIRNO SPOROČILO: blaža

da je kar 40% možnosti, da se bo porod končal z vakumom. Seveda je tudi veliko otrok, ki so se rodili z vakumom čisto ok. Koliko bo pa vsaka posameznica tvegala, da ne bo šlo med porodom vse ok, samo zato, da nje ne bo bolelo, je pa njena izbira.



Blaža, slovensko povprečje vakumskih porodov je 16%, pri tistih z EA pa je ta odstotek 17%. Torej 1 odstotna točka več kot pri porodih brez EA!!!!
Jaz sem rodila z EA 2x, obakrat brez vakuma. Obakrat brez kakršnihkoli posledic (glavobolov,....). Če ne bi bilo EA bi bil carski rez.

Ne vem zakaj taka gonja proti ženskam, ki se odločijo za EA, s strani tistih, ki ste se odločile roditi brez. A tebe kdo napada zaradi tvojih odločitev?

_____________________________

Lep pozdrav
tasika

(odgovor članu blaža)
Neposredna povezava do sporočila: 9
   RE: epiduralna
7.12.2012 13:05:13   
sover
Anonimna, babica mi je rekla, da mi pri porodu brez EA ne bi mogla tako pomagat, da ne bi bila rezana. V mojem primeru mi je rekla, kdaj naj neham potiskat, da je naravnala glavo. Menda pri naravnem porodu to ne bi bilo mogoče, ker se ne bi mogla ustavit. Zdaj pa "Ako su lagali mene, i ja lažem vas ..." user posted image  Po pravici povedano mi je vseeno, sam da se je lepo končalo za oba.

(odgovor članu Tasika)
Neposredna povezava do sporočila: 10
   RE: epiduralna
7.12.2012 19:56:06   
sonce987

IZVIRNO SPOROČILO: blaža

S,..drugače pa ne vidim razloga, da ženska ne bi mogla zdržat enega poroda. kapo dol vsem tistim, ki so rojevale dolgo, in so se res namučle.


Nočem bit nesramna, samo takole razmišljanje blaža je pa primitivno. Če se je ženska res namučila med porodom, je pa res carica ja.

Jaz sem se tudi precej namučila, čeprav sem imela EA in ravno zaradi nje sem rodila po naravni poti, ker mi je po 28 urah omogočila malo počitka, da sem na koncu imela dovolj moči za iztis.

(odgovor članu blaža)
Neposredna povezava do sporočila: 11
   RE: epiduralna
7.12.2012 23:05:30   
Anonimen
Jaz nekaj ne razumem. Zakaj pri bogu, ene ženske živite še v kameni dobi ali kako bi se temu reklo no.
Saj super, če ste tako zelooo vesele, da boste ali ste naravno rodile in če je to vaša oh in sploh najboljša in najlepša izkušnja, vendar za vsako ni tako. Žal. In tako kot je ena napisala, zakaj ne bi vzele pomoči, ki nam je ponujena. Haloooo. točno tako, kaj ko greste k zobozdravniku tudi ne vzamete protibolečinske injekcije? Ko vas boli glava ali kaj vem kaj, tudi ne vzamete protibolečinske tablete? Ko imate kak kirurški poseg vam tudi delajo na živo in trpite bolečine? Sper, vsaka vam čast, če je tako. Če pa ni, pa ne obsojajte žensk, ki se odločijo za EA samo zato, da bi sebi olajšale bolečine. Zakaj pa ne!?!?
Pa tudi tako, po moje bi mogla imet vsaka ženska na izbiro kako bo rodila ali bo to naravno ali bo to EA ali pa CR. Zakaj pa ne!? Saj pa smo pri bogu v 21.stoletju.

(odgovor članu sonce987)
  Neposredna povezava do sporočila: 12
   RE: epiduralna
8.12.2012 12:51:02   
sonce987
Jaz bi samo še dodala, da ne vem zakaj vse pišete, da porod z EA ni naraven. Seveda da je, nenaraven porodo je porod s carskim rezom... Če pomeni vzeti EA imeti nenaraven porod, je potem tudi porod, kjer imajo ženske smejalni plin ali pa dobijo protibolečinsko injekcijo, nenaraven.

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 13
   RE: epiduralna
8.12.2012 13:19:41   
ursonok
user posted image user posted image user posted image

Spet tipično slovensko forumsko pričkanje, kdo je "bolj kul mamica" in podobno sranje. Brezveze.

Jaz sem imela prvič CR in sem si v drugo na smrt želela roditi naravno - čisto brez vsega. Ko so bili popadki najhujši, sem podlegla priporočilom babice in sem se strinjala, da mi dajo EA, ampak je bilo na srečo prepozno - odprta sem bila že 10cm! user posted image
Tako da sem rodila brez vsega in sem na to zelo ponosna. Pa ne zaradi tega, ker bi bila boljša od drugih, ki so rodile z EA - brigajo me druge! Naj rojevajo, kakor hočejo.
Jaz sem srečna, da imam to izkušnjo, izkušnjo porodne bolečine od začetka do konca. Že v Bibliji je rečeno, da bomo ženske rojevale v mukah in bolečinah. In če se celo tam omenjajo porodne bolečine, me je res zanimalo, kaj za vraga to je. In zdaj vem in sem ponosna, da imam to izkušnjo.
Morda se večini zdi to trapasto, ampak tudi na to se požvižgam user posted image . Tudi izkušnja bolečine in trpljenja v življenju nekaj šteje. Vsaj zame.

V tretje bi prav tako rada rodila naravno, brez EA, kako bo pa potekal in napredoval porod, bomo pa videli. Če ne bom zdražal, bom pač vzela EA. Bom pa poskusila potrpeti, ker je katarza res enkratna! user posted image

(odgovor članu sonce987)
Neposredna povezava do sporočila: 14
   RE: epiduralna
8.12.2012 13:37:19   
ursonok
Pa še nekaj ..

Primerjati porodno bolečino z zobobolom je ... zgrešeno, če ne celo rahlo cinično. Porodna bolečina je uvertura v novo življenje, v duha, v popolnost, zobobol pa je kvečjemu uvertura v - zaplombiran zob, ki je vsekakor slabši kot je bil izvorno, in ki nam bo služil morda le nekaj let, preden ga bo spet treba popravljati ... Ali pa izpuliti.

In razmišljanje v stilu: če mi je civilizacija omogočila, da se izognem sleherni bolečini/trpljenju, moram to šanso izkoristiti in se vsemu "slabemu" izogniti. To je tipično kapitalistično razmišljanje, uživantsko, po liniji najmanjšega odpora. Zakaj se potem sploh zapletate v ljubezen, zakon, starševstvo - saj to na trenutke tudi boli, včasih celo boli ko sto mater, sploh če se zadeva ne odvija po načrtih ...

Da ne bo pomote - nisem "nasprotnik" EA, saj so si situacije različne. Moj porod je bil znosen, popadki so se začeli ob 19h, rodila sem ob 1h ponoči, se pravi 6 ur. Nobenega "nenapredovanja" ali ostalih komplikacij. Zato sem svoj pristanek na EA v nekem trenutku razumela in ga še zdaj razumem kot "trenutek slabosti" in nemoči in sem vesela ter hvaležna, da se je izteklo tako, da je nisem dobila.
Drugače pa je, če se porod zavleče, če je ženska popolnoma izmučena in bi se vse skupaj zaradi izčrpanosti lahko končalo s CR. Takrat je odločitev za EA povsem razumna odločitev, saj "izkušnja" CR-ja ni izkušnja, s katero bi se človek ne vem kako obogatil ali ponašal, saj je povezana z veliko večjim tveganjem za mater in otroka ...

Skratka, pamet v roke, ne na vse v življenju gledati "pragmatično", a tudi ne riniti z glavo skozi zid v situaciji, kjer se vse skupaj lahko tragično konča.

(odgovor članu ursonok)
Neposredna povezava do sporočila: 15
   RE: epiduralna
8.12.2012 14:26:25   
majčica1508
ursonok.....sem prav vedela,da se boš oglasila na to temouser posted image

Zame so vse kul mame,ne glede nato a so rodile z CR ali pa s pomočjo protibolečinskih sredstev.......

Mene v zakonu,starševstvu,ljubezni zaenkrat še nič ne boli....
Rajši grem rodit,kot pa zob spulit.........In verjemi mi,da dobro vem kaj je to bolečina pri porodu in verjemi mi,da vem kaj je potem balzam zamene,ko sem dobila EA.....

Zdaj v tretje pa nevem kako bom....Pravijo,da gre z vsakim hitreje,upam da nebom rabila nič(lahko sam sanjamuser posted image )imam pa možnost CR,ker mi lahko obenem naredijo še sterilizacijo(tega pa priznam me je strah)

(odgovor članu ursonok)
Neposredna povezava do sporočila: 16
   RE: epiduralna
8.12.2012 14:51:20   
Anonimen
ursonog če se ti pa zdi to tako trapasto slovensko forumsko pričkanje, pa ne vem zakaj se potem vedno oglašaš tukaj in še zraven nonstop pripisuješ svoje mnenje kako si ti imela CR in potem naravni porod in kako ne bi naravnega poroda in bolečine zamenjala za nič na svetu in bla bla bla. Sori samo ti tudi vsiljuješ svoje mnenje, na pač bolj svojevrsten način. Saj super, da ga imaš, ampak spoštuj tudi naše. In ja, imaš prav, da se zobobol ne more primerjat z bolečinami, ki jo ženske občutimo pri porodu, ker je ta druga bolečina svinjsko boleča, pa naj bo še za tebe in biblijo ne vem kako naravna. Smo pač tukaj tudi ženske, ki imamo mnenje, da imamo pravico, da nam pač naravni porod ni všeč in gremo raje na CR in veš kaj, tudi mene prav nič ne briga kaj si ti zdaj misliš. Tako kot tebe ne briga, kaj si druge mislimo. Zakaj pa potem deliš tukaj nasvete, če te tako nič ne briga kaj si druge msilimo user posted image user posted image Ker pač nisi toliko, da samo prebereš, ampak moraš povedat svoje mnenje ne. Torej povej ga, pa ne gnjavi s tem naravnim porodom kako je oh in sploh, ker za marsikatero žensko ni! Samo problem je, da si marsikatera ne upa tega priznat, zaradi tebi podobnim obsojajočim kritikam!

(odgovor članu majčica1508)
  Neposredna povezava do sporočila: 17
   RE: epiduralna
8.12.2012 18:36:42   
astrid1
Meni pa je mimo, če nekdo zastavi vprašanje, potem pa se debata spremeni v pravi boj in zmerjanje.
Nobena ni slaba mamica, pa če se odloči za EA ali ne.
Tiste, ki ste se za to odločile, boste bolj mirno pričakale porod, drugače bi vas preveč obremenjevala misel na bolečino. Tiste, ki pa se za EA nismo odločile (sama sem imela rizično nosečnost in na noben način nisem hotela ogroziti otroka) pa tudi ne živimo v kameni dobi. Samo s porodno bolečino nismo obremenjene in prenesemo porod brez zdravil.

Vseeno pa morate vse tiste, ki nameravate roditi z EA vzeti v zakup določene komplikacije s katerimi vas seznanijo večkrat (šola za starše, tik pred porodom), pa tudi to, da mogoče pa anasteziolog ne bo na razpolago, ko boste rojevale, ali pa da bo porod potekal zelo hitro in ne bo časa.

Drugače pa, brezveze se napadate. Vsaka naj se odloči, kot ji pač najbolj odgovarja.

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 18
   RE: epiduralna
8.12.2012 18:57:00   
Dashenka

IZVIRNO SPOROČILO: Anonimen

Pozdravljene!

Imela bi za vas nekaj vprašnj glede epiduralne. Kmalu me čaka porod in sem že skoraj odločena, da jo bom vzela.
Zanima me, kdaj ste jo prejele, ko ste imele popadke na 5 minut ali ste bile že dovolj odprte da so vam jo dali?
Ali ste po tem sploh kaj čutile popadke ter preglede? Ali ti jo izklopijo po koncu poroda, ni važno koliko časa traja?



Moje izkušenje z EA v Postojni so sicer stare že 8 let in takrat je veljalo, da:
- EA si 100% dobil, ne glede na dan in uro, če si se za to varianto prehdodno dogovoril (in ta nadstandard tudi plačal)
- Kateter za EA so ti vstavili, ko si bil min 3cm odprt
- Komplikacij pri porodu z EA ni bilo nič več, kot pri porodih brez EA.

Popadke seveda čutiš, kot pritisk, ne pa bolečino. Prav tako lepo migljaš s prstki na nogah. user posted image

Če bi morala it še enkrat rodit, bi se zagotovo ponovno odločila za EA, ker tista ura na umetnih popadkih do magičnih 3cm je bila peklenska. Omejitve, koliko časa jo lahko imaš, ni.
Torej, če si ena od "srečnic" ki rojevajo 12 ur (po možnosti s pomočjo umetnih popadkov), boš vsak dan znova hvaležna odločitvi, da si se odločila za EA.

Srečnouser posted image

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 19
   RE: epiduralna
8.12.2012 19:18:10   
Anonimen
Hvala za vsa vaša mnenja, sem vesela vsake vaše izkušnje.
Najverjetneje se bom odločila za epiduralno saj me je grozno strah poroda.
Rodila bom v Kranju kjer naj bi bila vedno na voljo.

(odgovor članu Dashenka)
  Neposredna povezava do sporočila: 20
   RE: epiduralna
8.12.2012 19:23:48   
vesper

IZVIRNO SPOROČILO: Anonimen

Hvala za vsa vaša mnenja, sem vesela vsake vaše izkušnje.
Najverjetneje se bom odločila za epiduralno saj me je grozno strah poroda.
Rodila bom v Kranju kjer naj bi bila vedno na voljo.


anonimna prav je tako, da si se odločila po svoji vesti in svojih željah. Mene je tudi zelo strah poroda, že celo nosečnost se kr nonstop s tem obremenjujem, zdaj pa sem še izvedela, da me čaka zelo težek porod. No in na podlagi tega in na podlagi pogovora z zdravnikom, sma se dogovorila za CR v en glas. Zaradi tega pa nimam prav nobene slabe vesti in niti pomislim ne na to, da bi kakorkoli s tem škodovala otroku ali sebi. Prav nasprotno user posted image

_____________________________

PRILOŽNOST ZA NOV ZAČETEK NAM NE PONUJA LE NOVO LETO, AMPAK VSAKO JUTRO, V KATERO SE PREBUDIMO. VSAK NOV DAN JE MOŽNOST, DA ZAČNEMO ZNOVA...

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 21
   RE: epiduralna
8.12.2012 19:59:26   
ursonok
Anonimen,
spet slabo bereš user posted image user posted image user posted image In to na več nivojih.
Nič nimam proti mnenjem, tudi sama jih, kot si - tokrat pravilno - ugotovila, ves čas "talam" user posted image . Na jetra mi gre pa to, da ljudje na tem forumu (in drugih slovenskih) tiste, ki imajo drugačno mnenje, spreminjajo v slabše, grše itd itd. In tako imamo na ringaraji cel kup najboljših mamic. user posted image
In v tem primeru je moja pripomba letela, če si dobro prebrala (a vidim, da nisi), ravno na avtorico, ki je zagovarjala naravni porod in blatila ženske, ki se odločajo za EA. Se pravi, da sem se postavila v bran tistim, ki se odločajo za kaj drugega, kot sem se sama. Poleg tega sem napisala, da ni vse črno belo, da je vsaka situacija drugačna in da je marsikdaj EA dobra odločitev, sploh če se lahko izogneš CRju. (Da ne bo na podlagi tega spet kak "anonimnež" sklepal, da je CR samo slaba stvar - ni, saj rešuje življenja, tudi meni in moji tamali ga je. Ampak če ni nujen, ne vidim potrebe po njem. Spet moje skromno mnenje user posted image )

Sama se zelo dobro zavedam svojih minusov. In tudi marsičesa nisem zmožna ali pripravljena narediti "v imenu svojih otrok" - kar drugi morda bi. Povem pa rada, kakšna je moja izkušnja - in ja, še enkrat (da te spet malo razjezim), meni je CR cel odklop in ga nočem še enkrat doživeti, naravni porod in vsa bolečina, ki ga spremlja, mi je pa, kot praviš ti, "oh in sploh" user posted image . In upam, da mi bo še enkrat dano doživeti vse skupaj. Mi zavidaš moj mazohizem, pogum, morda neumnost ali norost, da te tako nerviram? user posted image

Aja, pa drugače sem "ursonok" (ursonog ne pomeni nič - vsaj ne, da bi jaz vedela).

< Sporočilo je popravil ursonok -- 8.12.2012 20:03:42 >

(odgovor članu vesper)
Neposredna povezava do sporočila: 22
   RE: epiduralna
8.12.2012 20:19:58   
Anonimen

IZVIRNO SPOROČILO: ursonok

Anonimen,
spet slabo bereš user posted image user posted image user posted image In to na več nivojih.
Nič nimam proti mnenjem, tudi sama jih, kot si - tokrat pravilno - ugotovila, ves čas "talam" user posted image . Na jetra mi gre pa to, da ljudje na tem forumu (in drugih slovenskih) tiste, ki imajo drugačno mnenje, spreminjajo v slabše, grše itd itd. In tako imamo na ringaraji cel kup najboljših mamic. user posted image
In v tem primeru je moja pripomba letela, če si dobro prebrala (a vidim, da nisi), ravno na avtorico, ki je zagovarjala naravni porod in blatila ženske, ki se odločajo za EA. Se pravi, da sem se postavila v bran tistim, ki se odločajo za kaj drugega, kot sem se sama. Poleg tega sem napisala, da ni vse črno belo, da je vsaka situacija drugačna in da je marsikdaj EA dobra odločitev, sploh če se lahko izogneš CRju. (Da ne bo na podlagi tega spet kak "anonimnež" sklepal, da je CR samo slaba stvar - ni, saj rešuje življenja, tudi meni in moji tamali ga je. Ampak če ni nujen, ne vidim potrebe po njem. Spet moje skromno mnenje user posted image )

Sama se zelo dobro zavedam svojih minusov. In tudi marsičesa nisem zmožna ali pripravljena narediti "v imenu svojih otrok" - kar drugi morda bi. Povem pa rada, kakšna je moja izkušnja - in ja, še enkrat (da te spet malo razjezim), meni je CR cel odklop in ga nočem še enkrat doživeti, naravni porod in vsa bolečina, ki ga spremlja, mi je pa, kot praviš ti, "oh in sploh" user posted image . In upam, da mi bo še enkrat dano doživeti vse skupaj. Mi zavidaš moj mazohizem, pogum, morda neumnost ali norost, da te tako nerviram? user posted image

Aja, pa drugače sem "ursonok" (ursonog ne pomeni nič - vsaj ne, da bi jaz vedela).



ursonok ne, sem kr dobro prebrala, kaj si napisala. Pa verjemi, niti malo ti ne zavidam user posted image Napisala sem to kaj mislim, kajti vsakič, ko je tema o EA ali CR ti pristaviš svoj piskrček s svojimi "dobronamernimi" nasveti. Pa saj brez veze, pustimo zdaj to, ne smetimo teme s takšnimi in drugačnimi egoitičnimi nasveti. Za to je že verjetno kak drug forum.

Punce jaz vsem želim porod kakršnega si same najbolj želite. Pa uživajte v tej zimski idili, prazniki so pred vrati user posted image user posted image

(odgovor članu ursonok)
  Neposredna povezava do sporočila: 23
   RE: epiduralna
8.12.2012 20:35:53   
ursonok
Anonimen,
ne, očitno niso dobro brala, ker tisto, kar sem napisala, ni bila "obsojajoča kritika", razen če si jo tako sama doživela (zaradi latentne slabe vesti, občutka krivde itd.). Jaz sem namreč po svojem mnenju in opevanju naravnega poroda napisala, da so - ponavljam že tretjič - situacije različne in da je včasih druga oblika poroda (EA, CR) boljša rešitev in da je treba uporabljati razum in ne siliti z glavo skozi zid (tj. ne nerazumno vztrajati pri naravnem porodu!). Ti pa mi očitaš ravno to.
To kot prvo. Kor drugo pa - na temi o EA se oglašam prvič. Morda si me zamenjala s kom, ki je že delil "dobronamerne" nasvete glede EA.user posted image . Pa še tretje - ne smetimo teme z "egoističnimi nasveti" - kakšno korist naj bi imela jaz od tega, da ti ali kdo drug rodi naravno (za to namreč gre pri egoizmu)?!
Glede zavidanja - to sem te vprašala zato, ker je znano, da če nekoga napadamo zaradi njegovega užitka ob pozitivni izkušnji, ponavadi pomeni, da mu - zavestno ali nezavedno - to izkušnjo zavidamo. Sama precej dobro poznam ta občutek, sicer na povsem drugem področju. user posted image

Seveda pa tukaj vsi vsem želimo, da bi rodili tako, kot si sami najbolj želijo. Mislim, da je to za tak forum nekaj povsem samoumevnega.

Glede praznikov pa - jaz vedno čakam, da čim prej minejo. Morda celo malo zavidam vsem tistim, ki v njih uživajo - jaz na žalost ne preveč user posted image .




< Sporočilo je popravil ursonok -- 8.12.2012 20:37:10 >

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 24
   RE: epiduralna
8.12.2012 21:08:12   
Anonimen
ursonok kaj naj rečem. Sem vesela zate, da imaš toliko prostega časa, da se ti da vsako stvar tako definirat in razglabljat. Jaz sem že zdavnaj povedala kaj mislim in se mi ne da več poglabljat v tvoje pose, ker drugače lahko debatirava sedaj tukaj v nedogled. Fajn, da si tako prepričana v sebe in svoje besede, vsaka čast. Jaz se pač temu le user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image

(odgovor članu ursonok)
  Neposredna povezava do sporočila: 25
Stran:   [1] 2   Naslednja stran >   >>
Stran: [1] 2   Naslednja stran >   >>
Pojdi na:





Poglejte, kako se med porodom premaknejo k...
Ta neverjetna fotografija porodnice dokazuje, kako neverjetno je človeško telo. Poglejte, kako je videti anatomija porod...
Zgodnji znaki nosečnosti: Izcedek
Zanositev povzroči številne spremembe v ženskem telesu in ena od teh je trdnost in položaj materničnega vratu. S spremlj...




NOSEČNOST
пеперутка16

Kateri del nosečnosti vam je bil najbolj všeč oz. najlažji?