|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: [1]
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   knjižica ob krstu - kdo je upravičen jo preje...
10.9.2006 19:35:17   
KIRA
babe jest mam eno neumno vprašanje, ker se na to ne spoznam. user posted image user posted image naj vam najprej razložim zadevo.

moj svak (možev brat) in njegova nista poročena, vendar živita skupaj na istem naslovu že par let. letos sta postala starša in sta pred kratkim dala krstiti sina v cerkvi Sv. Ladislava v Beltincih. do tu je zgodba še jasna. sedaj se pa zakomlicira:

župnik je najprej skoraj pozabil, da imajo krst in so prišli pred zaklenjeno cerkev! pol se je končno le spomnil in otroka sicer krstil, ni mu pa izstavil krstne knjižice kot drugim otrokom, katerih starši so poročeni. je rekel, da je vzrok za neizstavitev krstne knjižice ta, da nista poročena. user posted image user posted image user posted image user posted image

zdaj me pa zanima zakaj to počne? ali res otrok ki je krščen nima pravice do krstne knjižice, če starša nista poročena, čeprav je krščen po vseh pravilih???
ali se da krstna knjižica "nabaviti" kje naknadno in se da naknadno krst vpisati - recimo zato, da bo lahko hodil v verouku itd.. in vse ostale zaramente dobil vpisane...

prosim za tiste, ki se kaj razumete na to, da mi mal odgovorite kako in kaj, ker se meni to zdi ful diskriminatorno.

LP
Neposredna povezava do sporočila: 1
   RE: knjižica ob krstu - kdo je upravičen jo p...
10.9.2006 19:44:23   
Anja**
Midva tudi nisma poročena pa sma pri obeh: hčerki in sinu dobila krstne knjižice. Pa sta bila krščena v različnih župnijah.

Gospodu župniku je bilo menda nerodno priznati, da je pozabil na krst, s tem pa tudi na knjižico. sram ga bodi! Pacek!

Na njenem mestu bi šla do župnika in zahtevala potrdilo o krstu! Ne obstajata dve vrsti krsta! To mu naj pove. In še to, da Bog ne dela razlik med nedolžnimi ovčicami.  Pa malo ga naj pobara, kdo je On, da si dovoli delati razliko user posted image

Pa lep pozdrav!

(odgovor članu KIRA)
Neposredna povezava do sporočila: 2
   RE: knjižica ob krstu - kdo je upravičen jo p...
10.9.2006 19:51:13   
April
Meni ni prav jasno o kakšni krstni knjižici govoriš. Naš Beno je dobil Spomin na sveti krst. To je ena takšna lepenka, kjer je notri vpisano ime krščenca, kje je bil krščen, kdo so njegovi notri, župnija,krstno ime in njegov zavetnik. To naj bi bil predvsem spomin. Notri se nič več ne vpisuje. Župnik običajno že pred krstom notri vpiše podatke in potem to izroči staršem. Otrok je seveda krščen, ne glede ali dobi to knjižico in to tudi nima nobene zveze s tem ali sta starša poročena.

Vaš župnik je bil očitno štorast, da je pozabil na krst, potem se je pa še ven vlekel, češ da otrok ni upravičen do te knjižice. Ali sta ga pa starša narobe razumela. Kar naj gresta k njemu na obisk in izrazita željo, da bi njun sin tudi imel Spomin na sveti krst.

(odgovor članu KIRA)
Neposredna povezava do sporočila: 3
   RE: knjižica ob krstu - kdo je upravičen jo p...
10.9.2006 20:17:39   
ajdaN
No očitno je to od župnije do župnije različno. Naš mali je bil ravno danes krščen pa niti slučajno ni govora o kakšni knjižici. Dobil je od župnika za spomin eno knjigo o sveti deželi to je pa to. Sploh ne vem o kakšni krstni knjižici govoriš.

Je pa res, da če jo pri vas ostali otroci dobijo, bi jo moral tudi "vaš". Očitno je pa res odvisno od navade župnika.

(odgovor članu KIRA)
Neposredna povezava do sporočila: 4
   RE: knjižica ob krstu - kdo je upravičen jo p...
10.9.2006 20:21:26   
mml
Mi2 sva lepo poročena in user posted image  je bila krščena. Dobila je krstni list in to je to...nobene krstne knjižice ali česa podobnega. Do krstnega lista je pa seveda upravičen vsak otrok (ali odrasel), ki je bil krščen. Tako da nisem čisto prepričana, v čem je problem user posted image

_____________________________

Nasmej se življenju, čeprav je včasih hudo (Medvedek Pu)

(odgovor članu ajdaN)
Neposredna povezava do sporočila: 5
   RE: knjižica ob krstu - kdo je upravičen jo p...
10.9.2006 20:25:06   
Pikabu
Pri nas dobimo samo družinsko knjižico nazaj, v katero se vpiše krst otroka. Družinsko knjižico pa par dobi ob poroki. Uradno ni nobene krstne knjižice, sem zasledila, da menda nekateri župniki dajo neko knjižico, kjer je razložen obred, ampak to da pred krstom, da se starši lahko še doma pripravijo in pogledajo. Če gre za to knjižico, potem nima smisla, da jo vam daje, ko je krst že mimo. Sicer pa res ne obstaja nič uradnega, kar bi se dajalo ob krstu.

(odgovor članu mml)
Neposredna povezava do sporočila: 6
   RE: knjižica ob krstu - kdo je upravičen jo p...
10.9.2006 20:29:28   
XXYY
Živjo!

Mi smo dobili samo eno knjižico (veliko A4), kjer notr piše samo kdaj je bila krščena in kdo je boter in njegov podpis.

Ko se bova pa midva poročila, pa dobimo še malo DRUŽINSKO KNJIŽICO, kjer vpisujejo še druge otroke, ko se bodo rodili in krstili.

Tako je tudi nama rekel.

(odgovor članu mml)
Neposredna povezava do sporočila: 7
   RE: knjižica ob krstu - kdo je upravičen jo p...
10.9.2006 21:20:42   
NRMM
Tudi mi smo dobili knjižico za spomin na Sv.krst in v družinsko knjižico (dobila sva jo, ko sva se poročila) je vpisal podatke user posted image .

Krstni list pa dobi vsak, kateri to v župniji kjer je bil krščen, zahteva.

_____________________________

Moji dve nagajivki :-):

Maruša 24.12.2005
Maša 26.6.2007


(odgovor članu XXYY)
Neposredna povezava do sporočila: 8
   RE: knjižica ob krstu - kdo je upravičen jo p...
10.9.2006 21:32:21   
sarazan
user posted image user posted image user posted image  meni tudi ni jasno, o kakšni krstni knjižici govoriš.

Pri nas je tako, da ob cerkveni poroki mož in žena dobita Družinsko knjižico. V to knjižico se vpisujejo zakramenti otrok (krst, prvo obhajilo in birma).
Smo pa ob krstu naše punce dobili še spominsko "knjižico" - prepognjena pola tršega papirja, lepo poslikano in noter napisano ime krščenca, kdaj goduje, kdo so botri, kdo je krstil, kdaj in kje. Mogoče še kaj, pa se mi ne da zdele pogledat. Je pa to čist samo lepa gesta našega župnika in nobeno cerkveno pravilo.

Tvoja svakinja naj gre kar do župnika in mu razloži, da je njen otrok upravičen do enakega postopka, vključno s papirji, kot ostali otroci v župniji.

(odgovor članu KIRA)
Neposredna povezava do sporočila: 9
   RE: knjižica ob krstu - kdo je upravičen jo p...
10.9.2006 21:44:03   
benika
Ko smo mi imeli krst, naš mali ni dobil ne potrdila o krstu, ne kakšne knjigice, v glavnem NIČ! A krstna knjižica sploh obstaja? Da je nista mogoče zamenjala z družinsko knjižicouser posted image

lp

(odgovor članu sarazan)
Neposredna povezava do sporočila: 10
   RE: knjižica ob krstu - kdo je upravičen jo p...
10.9.2006 22:14:45   
tincci
Dobiš krstni list in mi smo ga dobili v krstni knjižici, taki z odebeljenimi platnicami a5 formata. župnik mi je rekel, da običajno da samo krstni list, ampak da se je za nas potrudil in šel v LJ Semenišče (tam spredaj je ena trgovina) in kupil to knjižico oz bolj trden ovitek. Stane jurja in lahko kupiš sama.Tudi midva nisva poročena.

(odgovor članu benika)
Neposredna povezava do sporočila: 11
   [Brisano sporočilo]
10.9.2006 22:23:15   
Brisani uporabnik
[Vsebina sporočila je bila izbrisana]

(odgovor članu tincci)
  Neposredna povezava do sporočila: 12
   RE: knjižica ob krstu - kdo je upravičen jo p...
11.9.2006 0:54:42   
lelaval
Midva sva vse 3 otroke krstila (v 2 župnijah), pa nisva dobila ne knjižice in ne lista. user posted image  
Ko sta šla starejšadva k verouku, pa sem šla v cerkev, kjer sta bila krščena in brez problema dobila krstne liste, (ki sem jih morala dat župniku, kjer hodita k verouku).  Za najmlajšo pa mi je že parkrat rekel, da mi mora še dat nekaj - verjetno vsaj krstni list, a vedno pozabi. user posted image  - smo imeli krst in 1. obhajilo obenem, pa ni utegnil. user posted image
Otroci so krščeni, četudi ne dobite potrdil. Vsi krsti se tudi vpišejo v krstno knjigo in kadarkoli dobite krstni list. Le vsaj približen datum krsta je dobro vedet.

_____________________________

V življenju sta nam dani 2 čaši, sladka in grenka: vsi moramo izpiti obe, življenje pa nam obe čaši toči nepredvidljivo.

(odgovor članu Brisani uporabnik)
Neposredna povezava do sporočila: 13
   RE: knjižica ob krstu - kdo je upravičen jo p...
11.9.2006 7:09:15   
KIRA
IZVIRNO SPOROČILO: katja

Ko smo mi imeli krst, naš mali ni dobil ne potrdila o krstu, ne kakšne knjigice, v glavnem NIČ! A krstna knjižica sploh obstaja? Da je nista mogoče zamenjala z družinsko knjižicouser posted image

lp


Hvala punce, sedaj mi je jasno zakaj se gre. Jaz nisem verna in ne hodim v cerkev in se na to ne spoznam. Vprašala sem pa zato, ker so bili vsi ful užaljeni, ker mali  ni dobil knjižice. Njegova babica (po materini strani) je imela ful dolg nos, najdaljši od vseh. Saj je v bistvu sama kriva, kaj pa je mlada dva silila h krstu. Saj noben od njiju ne hodi v cerkev. Pa tud poročena nista, tako da bi lahko pričakovala da kak staromodni župnik kaj komplicira, oz. v tem primeru "pozabi" da je treba otroka krstit....
Kot sem jaz razumela so govorili o krstni knjižici in ne družinski. Možno je pa, da so mislili eno in isto, saj od ljudi, ki "ne hodijo v cerkev" ne moreš priočakovati, da bodo poznali vse navade in pravila v zvezi z obredi... Se mi pa zdi ful nepravično, da prihaja do takih razlik od fare do fare.  Nekateri otroci dobijo spomin na krst, drugi pa ostanejo takorekoč "parznih rok". No ja, v tem primeru je fantek svojo krstno svečo obdržal.  O kakem posebnem potrdilu ne vem nič, je pa res, da tudi nisem vprašala.
Še enkrat se vam lepo zahvaljujem za podrobno razlago.
LPuser posted image user posted image user posted image user posted image

< Sporočilo je popravil KIRA -- 11.9.2006 7:11:38 >

(odgovor članu benika)
Neposredna povezava do sporočila: 14
   RE: knjižica ob krstu - kdo je upravičen jo p...
11.9.2006 10:57:44   
puncica
Midva sva poročena in nisva dobila ob poroki nobene družinske knjižice in ob krstu naše prvorojenke nobenega krstnega lista, nobene knjige ma NIČČČČČČ, NIČ NIČ čisto nič in po moje tud naš ta drugi ne bo dobil nič. Sem kr mal slabe volje in takrat sploh nisem pomisla na to družinsko knjižico, zdej se mi pa mal zamal zdi.user posted image Tako nimamo nobnega dokaza o cerkeveni poroki in ne o krstu otrok. user posted image


_____________________________

Zunanji svet je le odsev sveta, ki ste ga ustvarili v svoji notranjosti.

(odgovor članu KIRA)
Neposredna povezava do sporočila: 15
   RE: knjižica ob krstu - kdo je upravičen jo p...
11.9.2006 15:07:56   
diva 4
Midva sva koruznika in sta oba otroka krščena .Ob krstu sta oba dobila knjižico - Spomin na sveti krst.

(odgovor članu puncica)
Neposredna povezava do sporočila: 16
   RE: knjižica ob krstu - kdo je upravičen jo p...
11.9.2006 20:01:48   
TONČI.
Moj otrok pa ni dobil ob krstu nič od župnjije. Nobene krstne knjižice

(odgovor članu KIRA)
Neposredna povezava do sporočila: 17
   RE: knjižica ob krstu - kdo je upravičen jo p...
12.9.2006 9:47:50   
viv_
puncica - ob crkveni poroki v vsakem primeru dobiš družinsko knjižico. To pa kar reči župniku, kjer sta se poročila. Pa tja se potem vpisujejo otroci, njihov krst in mislim, da tudi nadaljni zakramenti.

(odgovor članu TONČI.)
Neposredna povezava do sporočila: 18
   RE: knjižica ob krstu - kdo je upravičen jo p...
12.9.2006 9:54:52   
darjatimci
ob crkveni poroki v vsakem primeru dobiš družinsko knjižico. To pa kar reči župniku, kjer sta se poročila. Pa tja se potem vpisujejo otroci, njihov krst in mislim, da tudi nadaljni zakramenti.
.Točno tako je,zakaj pa niso dali knjižice je malo čudno,mogoče bi jo morala vidva sama iti iskat,eni jo tudi zadržijo in ko hočeš otroka krstiti ti ga avtomatsko vpiše,tako tudi ostale zakramente.

(odgovor članu viv_)
Neposredna povezava do sporočila: 19
   RE: knjižica ob krstu - kdo je upravičen jo p...
12.9.2006 9:59:42   
tanikaa
Eh Kira. Se mi ni dalo brati ostalih postov. Napišem ti lahko samo to, da smo pozimi imeli pri krstu od mojega lubija nečaka. Mati in oče nista poročena, krstiti pa sta ga dala tudi v Beltincih. In ni bilo nobenih problemov. Dobili so VSE. Tak da je moje mnenje, da so vas nategnili, ker se unemu nekaj pač ni dalo. Pejte v cerkev in zahtevajte kar vam pripada.

_____________________________

Je** se mi za vse in vsakogar.
_____________________________

(odgovor članu darjatimci)
Neposredna povezava do sporočila: 20
   RE: knjižica ob krstu - kdo je upravičen jo p...
12.9.2006 16:03:33   
tehnofil
IZVIRNO SPOROČILO: KIRA
otroci dobijo spomin na krst, drugi pa ostanejo takorekoč "praznih rok".

Mi nismo dobili krstne knjižice, niti spominske na krst. Garantiram pa ti, da naš po krstu ni ostal praznih rok. Dobil je to kar je bistvenega. Če pa je za vas bistvena knjižica, si jo pa kupite.

(odgovor članu KIRA)
Neposredna povezava do sporočila: 21
Stran:   [1]
Stran: [1]
Pojdi na:





Ovulacija in plodni dnevi
Kaj je ovulacija? Kako izračunati kdaj ovulacija nastopi? Načini ugotavljanja ovulacije.
Nosečnost: Tabela rasti ploda po tednih
Kako velik je plod v posameznem tednu nosečnosti? Preveri, kako izgleda nosečnost po tednih!
Zgodbe malih junakov: 9 dni sem bila v ume...
Sprejeli so me v zelo kritičnem stanju na Infekcijsko kliniko, opravili nujen carski rez, intubirali. Potem sem bila v ...
Pesmi o mami in za mamo
Mama je nekaj posebnega, je popolna in ena sama. Ko ne najdemo besed, kako bi se ji zahvalili za vse, kar nam je dala, z...
Živilo, ki preprečuje pojav alergij pri ot...
Znanstveniki iz Nove Zelandije so prišli do zanimivega odkritja, da lahko samo z enim samim živilom v prehrani otroka zm...




NOSEČNOST
пеперутка16

Kateri del nosečnosti vam je bil najbolj všeč oz. najlažji?