|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: [1]
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   Zaj... me v službi
8.9.2009 8:58:25   
Anonimen
Sem v drugo noseča (17t) , zaposl. sem za nedol.čas. pri istem delodajalcu. Odkar vejo za mojo nosečnost (vodilni) me sekirajo, težijo, direktor mi govori naj ne mislim da me bo po vrnitvi iz por. še čakala služba, v mojem delu iščejo napake, nalagajo mi ogromno odgovornosti, moram opravljati delo ki ga nikoli nisem, ga ne znam in mi niti nočejo pokazat, ne vključujejo me več v sestanke, kar se obslužbenih dejavnsoti tiče(razni dogodki, kosila ipd) me ne povabijo več zraven, za dopust moram zaprosti veliko prej, pa še to do zadnjega dneva ne dobim odgovora, če ne grem ene 5x prej do dir. in ga prosim naj mi ga odobri, težijo mi za vsak pregled pri G , za vsak pregled ki ga imam s starejšim sinkom, v glavnem, vse kar je bilo prej normalno, je zdaj apriorij ne. Dokler ni vedel, da sem noseča, mu je bilo čist ok da delam 1 uro manj, zdaj pa teži, da se kar neki zmišljujem, in da gre to tudii drugim v nos, ker prej hodim domov,.. V glavnem groza. Namesto da bi se popoldan in čez vikend spočila in sprostila, samo v tem premišljujem kaj naj naredim, pa kako bo spet grozno it na šiht zjutraj. Moja G se ne zmeni kaj dost za to, pravi -presliši, ti se ne sekiraj. Ja uf hvala stara moja, kot da že sama tega ne vem, samo je lažje bit pameten kot pa ko si sam v tem zosu. Stalno se sekiram, želodec me boli, ker sem živčna ko pes, ne jem, shujšala sem že par kil...Kaj naj naredim? Razmišljala sem, da bi šla do svoje  zdravnice in ji povedala za težave, to je pa tut vse kar mi preostane a ne? Kak pameten nasvet bi bil zelo dobrodošel punce....HVALA!
  Neposredna povezava do sporočila: 1
   RE: Zaj... me v službi
8.9.2009 9:49:14   
janapan
Kjer se ena vrata zaprejo se druga odprejo. Družina je prva. Delodajalceev ki bi 100%podpirali  nosečnice ni ali pa so zelo redki in žal mroamo zavoljo lastne družine retrpeti marsikaj....vprašaj se kaj ti je v življenju bolj pomembno. Verjamem da ti je hudo ma zapomni si dokler boš mela majhne otroke in bodo bolniške ipd te bodo itak postrani gledali, vsaj tako je pri nas. Moj nasvet, delaj kolikor lahko dobro, ne zmeni se za druge, če boš mela na koncu še službo super če pa ne pa boš dobila kaj drugega.....da bi pa šla zaradi tega na bolniško...dej dej ...sej nisi bolana......si noseča

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 2
   RE: Zaj... me v službi
8.9.2009 9:59:29   
tassika
To je diskriminacija, kar poglej malo v zakon o delavnih razmerjih, jaz bi mu to lepo povedala en da, odpustit te zaradi nosečnosti ne more, tudi ko prideš nazaj ne, razen če ukinejo tvoje delovno mesto, kar pa pomeni, da nikogar ne morejo zaposliti, saj ne sem imeti enakega dela in opisa del kot si ga opravljala ti.  Za izredno odpoved, pa ti mora podati konkreten razlog, mora uvesti disciplinski postopek,...

Zato pravim, da pojdi en dan do njega in mu lepo povej, da pod takimi pogoji ne misliš več delat, da ni dobro ne zate, ne za otroka in da po novem ga lahko zaradi tega obtožiš tudi mobinga, saj je uzakonjen.

Tukaj pa imaš člen ZDR:

115. člen
(starši)
(1) Delodajalec ne sme odpovedati pogodbe o zaposlitvi delavki v času nosečnosti ter ves čas, ko doji otroka, in staršem, v času, ko izrabljajo starševski dopust v obliki polne odsotnosti z dela.
(2) Delavcem v času iz prejšnjega odstavka ne more prenehati delovno razmerje zaradi odpovedi delodajalca. Če delodajalec ob izreku odpovedi ne ve za nosečnost delavke, velja posebno pravno varstvo pred odpovedjo, če delavka takoj oziroma v primeru ovir, ki niso nastale po njeni krivdi, takoj po prenehanju le-teh obvesti delodajalca o svoji nosečnosti, kar dokazuje s predložitvijo zdravniškega potrdila.
(3) Ne glede na določbe prvega in drugega odstavka tega člena delodajalec lahko odpove pogodbo o zaposlitvi in delavcu lahko preneha delovno razmerje, po predhodnem soglasju inšpektorja za delo, če so podani razlogi za izredno odpoved ali zaradi uvedbe postopka za prenehanje delodajalca.

_____________________________

<3 Zoja in Patrik <3

(odgovor članu janapan)
Neposredna povezava do sporočila: 3
   RE: Zaj... me v službi
8.9.2009 10:09:41   
Anonimen
IZVIRNO SPOROČILO: tassika

Tukaj pa imaš člen ZDR:

115. člen
(starši)
(1) Delodajalec ne sme odpovedati pogodbe o zaposlitvi delavki v času nosečnosti ter ves čas, ko doji otroka, in staršem, v času, ko izrabljajo starševski dopust v obliki polne odsotnosti z dela.



Nisem mogla mimo tega ... a tole kar zgoraj odebeljeno piše, dejansko piše v zakonu? Torej ena mamica ki je dojila 7 mesecev, in pride nazaj v službo jo delodajalec lahko koj odpusti, če bi pa ta mamica zvečer še malo dojila, je pa ne sme? Al kako to mislijo?

(odgovor članu tassika)
  Neposredna povezava do sporočila: 4
   RE: Zaj... me v službi
8.9.2009 10:35:38   
Anonimen
Ja, zakon poznam, hvala lepa vseeno. Tudi to vem da me en mesec po končani por. še ne sme odpustit, pa da če dojim tudi ne, s tem sem seznanjena. Tudi to da nisem bolana vem, pa da dolodajalci ne čakajo v vrsti da zaposlujejo nosečnice. In ne govorim da bi šla na bolniško, želim kak nasvet, predvsem tistih ki so se s tem spopadale, kako so na to pazabile, se sprostile, ko so bile doma, preslišale to. Z možem se veliko pogovarjava,  predlagal mi je mobing, ampak mislim, da bi to samo poslabšalo situacijo na delu, kar si pa zdaj sigurno ne želim, saj imam namen delat vsaj do decembra. Hvala vsem....

(odgovor članu Anonimen)
  Neposredna povezava do sporočila: 5
   RE: Zaj... me v službi
8.9.2009 10:53:06   
pety78
Si res v nezavidljivi situaciji in verjamem, da ti je težko. Pod takimi pogoji je težko delat, sploh če si tip človeka, ki ti ni vseeno in se zaradi tega obremenjuješ. Lahko je reči pusti, presliši, ignoriraj...lahko, dokler nisi sam v taki situaciji. Jaz hvalabogu nisem imela take izkušnje, vem pa, da mi ne bi bilo vseeno.
Kaj naj ti svetujem? Najbolje, da sama sebe prepričaš, da ni vredno. Saj boš dobila bolj trdo kožo. Naj ti bo mož v oporo, da se mu kdaj potožiš, da te potolaži in ti bo lažje.
Zavedaj se, da je to le nekaj mesecev in ne pusti drugim, da ti uničijo lepo nosečnost. Saj boš zmogla. Malo še, pa boš šla na porodniško in boš imela ob sebi največji zaklad. Takrat boš pozabila na službo in na vse. Če pa le bo možnost, pa začneš malo pogledovati po drugih službah.
Pa res se ne sekiraj preveč. Ni vredno! user posted image



_____________________________



(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 6
   RE: Zaj... me v službi
8.9.2009 12:38:53   
petea
Anonimna, naj pametnejši (torej mi, starši) popusti. user posted image Jaz sem v podobni situaciji - delodajalec mi je proti koncu porodniškega dopusta napovedal prekinitev zaposlitve za nedoločen čas - proučila zakon o delovnih razmerjih (osnovnega in spremembo), na moja vprašanja so mi prijazno odgovorili tudi na zavodu za zaposlovanje in delovni inšpekciji, tako da sem vedela za moje in delodajalčeve pravice in obveznosti.
Ugotovila sem, da mi je dolodajalec z odpustom pravzaprav naredil uslugo, saj me je 'prisilil', da vzamem stvari v svoje roke, da razmislim, kako želim živeti in za koga delati, tako da sem bila po začetnem besu zadovoljna z njegovo odločitvijo. Še to - tudi jaz sem delala do predzadnjega dneva pred porodniško, nisem bila ne na bolniški, niti nisem zahtevala manj zahtevnega dela ali manjšega obsega dela, nato pa sem zadnji dan namesto v službo lepo šla - rodit, ker tudi zadnjih opozoril mojega telesa - zrušil se mi je imunski sistem - nisem poslušala. Na srečo se je vse dobro izteklo zame in za otroka. Herojstev se pa ne grem več.

Dejstvo je, da delodajalcem z nosečnostjo in izostanki zaradi otrok porušimo njihov delovni tempo. Morda bi pomagalo, če bi se ti poskusila s tvojim šefom pogovoriti, kaj je bistvo problema. Morda jih jezi, da bodo morali sedaj začasno uvajati nekoga drugega, za kar gre spet čas in denar.
Lahko vam bo koristila za zgladitev problemov naslednja možnost zavoda za zaposlovanje: http://www.ess.gov.si/SLO/Dejavnost/ZaDelodajalce/ZaDelodajalce.htm

'Možnost povračila prispevkov

Delodajalci, ki zaposlijo:

- brezposelno osebo, mlajšo od 26 let, ki je iskalec prve zaposlitve in je več kot 6 mesecev prijavljena pri Zavodu ter ima suficitarni poklic;

- brezposelno osebo, mlajšo od 28 let, ki je 24 mesecev prijavljena pri Zavodu;

- brezposelno osebo, prijavljeno pri Zavodu, namesto delavca na porodniškem dopustu in na dopustu za nego in varstvo otroka;

- brezposelno osebo, ki je starejša od 55 let in je več kot 12 mesecev prijavljena pri Zavodu ter

- brezposelno osebo, prijavljeno na Zavodu, ki je starejša od 55 let in ima suficitarni poklic

lahko uveljavijo povračilo prispevkov z vlogo, ki jo vložijo pri Zavodu najpozneje v 30 dneh po poteku vsakega posameznega leta od sklenitve pogodbe o zaposlitvi z brezposelno osebo oziroma po prenehanju porodniškega dopusta in dopusta za nego in varstvo otroka osebe, namesto katere so zaposlili brezposelno osebo. Zavod povrne prispevke delodajalca za eno leto, za brezposelne osebe navedene v tretji alinei pa za celotno obdobje nadomeščanja delavca na porodniškem dopustu in na dopustu za nego in varstvo otroka, vendar ne več kot 15 mesecev.

Podrobnejše informacije na spletni strani Zavoda RS za zaposlovanje: www.ess.gov.si - rubrika Dejavnost – Programi, kjer je na voljo tudi obrazec - vloga za povračilo prispevkov delodajalca. '

Vso srečo in obilo osebne moči.

(odgovor članu pety78)
Neposredna povezava do sporočila: 7
   RE: Zaj... me v službi
8.9.2009 13:14:50   
petea
Otika, delodajalec te lahko odpusti takoj po prenehanju porodniške le, če se ti je vmes iztekla pogodba za določene čas ali če se ti strinjaš, da takoj naslednji dan greš.

Drugače pa je v dopolnitvi zakona o delovnih razmerjih iz leta 2007 zapisano, da si 1 mesec po vrnitvi s starševskega dopusta varovana delovka, šele nato ti začne teči vsaj enomesečni odpovedni rok. Tako da - dva meseca si načeloma še zaposlen.

Zakoni so pa vedno pristranski in nepopolni. Primer: kot družinski pomočnik se lahko zaposli starš telesno ali duševno prizadetega otroka, starš kronično bolnega otroka, ki morda tudi potrebuje trajno pomoč drugega, pa ne.

(odgovor članu petea)
Neposredna povezava do sporočila: 8
   RE: Zaj... me v službi
9.9.2009 20:23:00   
Anonimen
Mene pa tudi zanima nekaj v tej smeri. imam pogodbo za določen čas, na porodniško grem v času trajanja te pogodbe (3 mesece pred iztekom). A mi lahko na porodniškem dopustu prekinejo pogodbo. Morda katera ve, kako je s tem?

(odgovor članu petea)
  Neposredna povezava do sporočila: 9
   RE: Zaj... me v službi
10.9.2009 14:37:23   
petea
Skate, po porodniški boš, žal, brezposelna, razen če se boš prej dogovorila s svojim delodajalcem, da ti podaljša zaposlitev.

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 10
   RE: Zaj... me v službi
10.9.2009 14:58:18   
blaža
Nisem vsega brala, pa vseeno.

Najbrž ne boš želela glede na vse storjeno z njihove strani, po porodniški nazaj na to delavno mesto.

Jaz bi šla na bolniško in si kasneje iskala drugo zaposlitev.

sicer se drugače ne bi kar tako pustila, ma ni vredno živcev in tvojega ter otrokovega zdravja.

_____________________________

Tvoj čas je omejen, zato ga ne zapravljaj tako, da živiš življenje nekoga drugega!
Naj hrup drugih mnenj ne utiša tvojega notranjega glasu!

Steve Jobs

(odgovor članu petea)
Neposredna povezava do sporočila: 11
   RE: Zaj... me v službi
10.9.2009 15:00:53   
Pikec
IZVIRNO SPOROČILO: skate

Mene pa tudi zanima nekaj v tej smeri. imam pogodbo za določen čas, na porodniško grem v času trajanja te pogodbe (3 mesece pred iztekom). A mi lahko na porodniškem dopustu prekinejo pogodbo. Morda katera ve, kako je s tem?


Po porodniškem ti pogodbe ne bodo prekinili, saj se ti bo iztekla v času porodniške. Če bo delodajalec ''dober'' ti jo lahko podaljša ali pa te zaposli za nedoločen čas. Pogodba za določen čas pač z datumom, ko ta čas za katerega imaš pogodbo podpisano poteče pač poteče in če se ne podaljša si pač brezposeln.

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 12
   RE: Zaj... me v službi
11.9.2009 11:07:26   
ShopGirl
No v tvojem primeru bi šla jaz TAKOJ na bolniško. Kakšen odnos pa je to? Ti si vsa pod stresom, še med vikendi se obremenjuješ s službo in sploh ne uživaš nosečnosti. Se strinjam da nosečnost ni bolezen, samo to še ni argument zaradi katerega ti ne bi šla na bolniško. Pri tebi gre za OČITNI mobbing, katerega žrtev sem bila tudi sama in takrat me je ustrezno zaščitil naš sindikat. Jst res ne vem kaj te še zadržuje v službi, sploh glede na to da so ti dali jasno vedet da te bodo po izteku porodniške itak odpustili. Je pa res, da boš mela boljšo porodniško, če delaš do konca kot pa če bi bila na bolniški...to pa drži. Jaz svojega in otrokovega zdravja v takih okoliščinah ne bi tvegala. Glede na to kar si napisala, se mi zdi, da je šla celotna situacija v službi predaleč in da tuki noben pogovor z direktorjem ne zaleže več. Pa srečno...

(odgovor članu Pikec)
Neposredna povezava do sporočila: 13
   RE: Zaj... me v službi
19.9.2009 21:24:47   
endrina
Ma jaz bi na tvojem mestu kar lepo šla v bolniško. A misliš da ta stres koristi tvojemu še nerojenemu otroku???? Mislim, da ne. Namesto da bi uživala v pričakovanju novega družinskega člana se ti sekiraš kar ni dobro ne za te ne za otroka.
Ne vem če veš, ampak mobbing je po novem tudi urejen v kazenskem zakoniku in velja za kaznivo dejanje po 197. členu KZ. Ta določa, da se kaznuje  z zaporom do dveh let tistega, ki na delovnem mestu ali v zvezi z delom s spolnim nadlegovanjem, psihičnim nasiljem, trpinčenjem ali neenakopravnim obravnavanjem povzroči drugemu zaposlenemu ponižanje ali prestrašenost. Če ima dejanje za posleedico psihično, prihosomatsko ali fizično obolenje ali zmanjšanje delovne storilnosti zaposlenega, se storilca kaznuje z zaporom do treh let.
Če ti je taka muka v službi, imaš še vedno možnost da se z direktorjem korenito pogovoriš, naj ti direktno pove v čem je problem in kakšna so tvoja pričakovanja. POvej mu, da je mobbing prekršek in kaznivo dejanje in v kolikor se razmere ne bodo normalizirale, da boš podala uradno prijavo na inšpektorat za delo in na policijo oz. tožilstvo, pa se naj tam zagovarja, če se bo lahko. Zadeva res ni enostavna in vem da ti nobena od nas ne zavida takšnega položaja, je pa res, da se lahko zase zavameš samo ti in nihče drug. Odločitev je težka - trpeti ali ne več.

(odgovor članu ShopGirl)
Neposredna povezava do sporočila: 14
   RE: Zaj... me v službi
21.9.2009 9:14:43   
Teja K
Jaz ti svetujem, da se obrneš na inšpektorat, jim napišeš to kar si nam napisala, si vodiš dnevnik o stvareh kaj ti nalagajo. To je ene vrste mobing, ki je v Sloveniji vedno bolj priznana oblika diskriminacije.

Sama sem bila izpostavljena takšnim pritiskom 7 let, na koncu sem se odselila in našla drugo službo, v kateri sedaj 100% uživam in tudi delam več in bolj kvalitetno.

Svetujem ti, da se dogovoriš s svojo zdravnico, ji poveš težavo in greš lepo na bolniško, ker to škodi tako tebi kot otroku. Po porodu, pa zadnjih par mesec pred nastopom službe začni iskat novo službo, boš videla, da se da.

Prvo pa obvesti sindikat, in tudi direktorju povej, da je njegovo početje protizakonito. Res pa je, da ti toplo priporočam vodenje dnevnika, napiši datum, uro in stvari, ki so ti jih rekli, dodelili ipd.

(odgovor članu endrina)
Neposredna povezava do sporočila: 15
   RE: Zaj... me v službi
21.9.2009 18:43:48   
tweety83
IZVIRNO SPOROČILO: Teja K

Jaz ti svetujem, da se obrneš na inšpektorat, jim napišeš to kar si nam napisala, si vodiš dnevnik o stvareh kaj ti nalagajo. To je ene vrste mobing, ki je v Sloveniji vedno bolj priznana oblika diskriminacije.


Svetujem ti, da se dogovoriš s svojo zdravnico, ji poveš težavo in greš lepo na bolniško, ker to škodi tako tebi kot otroku. Po porodu, pa zadnjih par mesec pred nastopom službe začni iskat novo službo, boš videla, da se da.

Prvo pa obvesti sindikat, in tudi direktorju povej, da je njegovo početje protizakonito. Res pa je, da ti toplo priporočam vodenje dnevnika, napiši datum, uro in stvari, ki so ti jih rekli, dodelili ipd.

user posted image user posted image
Se popolnoma strinjam! Postavi se zase,saj si na prvem mestu ti,tvoj otrok in tvoje zdravje,vse ostalo pa pride zadaj.

(odgovor članu Teja K)
Neposredna povezava do sporočila: 16
Stran:   [1]
Stran: [1]
Pojdi na:





Z vizualizacijo si lahko pomagate do lepše...
Čeprav si poroda ne moremo izbrati, pa lahko nanj vplivamo s pozitivnimi mislimi in vizualizacijami. Preverite štiri uči...
Nosečnost: Tabela rasti ploda po tednih
Kako velik je plod v posameznem tednu nosečnosti? Preveri, kako izgleda nosečnost po tednih!




NOSEČNOST
пеперутка16

Kateri del nosečnosti vam je bil najbolj všeč oz. najlažji?