|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: [1]
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   Nasilnež
30.10.2012 12:40:54   
Anonimen
Pozdravljene punce, bodoče mamice...

Trenutno sem v situaciji, ko ne vem več na koga se naj obrnem. Sem poročena, drugače sem odločila da bom šla na faks, ker izobrazba je pa vseeno pomembna. Torej sem študentka, v 18. tednu nosečnosti. Poročena sem skoraj 1 leto, v zvezi sva bila že kar precej časa prej. Otroka sva si želela oba in veselila sva se ko sem izvedela da sem noseča. Prej je bilo vse v redu, mož je imel službo. Zadnje čase je vedno bolj živčen prihajal domov, vsak dan je živčen, samo se še dere na mene. Sedaj se je začel še fizično izživljat nad mano. Ne vem več kaj naj storim. Totalno sem na tleh. Večkrat me je že udaril v glavo da sem polna bušk, po rokah in nogah mam modrice, ki sem jih sicer ginekologinji pojasnila pač da imam zelo občutljivo kožo in da se takoj pojavijo. Udaril me je že tudi v trebuh :( sreča je z malim sončkom vse v redu. Danes sem doživela največji šok...udaril me je v nos in ustnico. Seveda se mi je iz nosa vlila kri, zgornjo ustnico, imam grozno zatečeno in modro, spodnjo pa mi je prebil. Ne vem več kaj naj storim, strah me je povedati komu, sram me je priznati kaj se dogaja. Vem da bom morala narediti konec temu ampak ne najdem načina.

Potrebovala sem izlit dušo na forum, ker se drugemu ne upam zaupati.

Hvala.user posted image
  Neposredna povezava do sporočila: 1
   RE: Nasilnež
30.10.2012 12:53:52   
HeLenčica
Punca, vem, da je težko, ampak boš zmogla, ženske smo bolj močne kot si mislimo: SPAKIRAJ kovčke in pojdi! Ko bo otroček tu, bo samo še slabše.

Nedopustno, res nedopustno je, da moški udari žensko, nosečo žensko pa je naravnost.....nimam besed. Punca, čim dlje od njega, kolikor se da.

_____________________________

Po dolgem čakanju sva dočakala dan, ko se nama je pridružil mali škrat.

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 2
   RE: Nasilnež
30.10.2012 12:58:10   
Anonimen
Joj prejoj sočustuvjem s tabo in ti želim da se čimprej rešiš iz te zagate.

Na tvojem mestu pa bi najprej se poslikala v obrez (se ti verjetno pozna) in šla do zdravnika da imam tudi uradni zaznamek, kaj se mi je zgodilo. Potem se preselim k mami (če je nebi imela se preslim v varno hišo) in v trenutno vložim zahtevo za ločitev in prepoved približevanje meni ali mojemu otroku. In ko se otrok rodi napišem v okence za očete: neznan. Ker takega človeka nebi želela da moj otrok pozna.

Vem da sem mogoče kruta, ampak na žalost tako vidim zadeve. Če je polžil roke na tabo zdej ko si noseča, si sploh ne znam predstavljati kaj bo počel potem z otrokom.

Želim ti res vse najboljše in da se čimprej rešiš tega nasilneža.

(odgovor članu Anonimen)
  Neposredna povezava do sporočila: 3
   RE: Nasilnež
30.10.2012 13:00:00   
tix
jaz bi v tem trenutku spakirala in šla . . . k staršem, prijateljem, varna hiša . . . policija ? Sram gor ali dol, kaj pa zdravje, življenje ?

(odgovor članu HeLenčica)
Neposredna povezava do sporočila: 4
   RE: Nasilnež
30.10.2012 13:00:57   
trnuljčica
Če bi bila na tvojem mestu bi ta trenutek šla. Če ne bi imela kam iti, bi se zatekla v varno hišo.

(odgovor članu HeLenčica)
Neposredna povezava do sporočila: 5
   RE: Nasilnež
30.10.2012 13:05:11   
lenčy
sploh ne vem, kaj razmišlaš... takoj pojdi na varno, ker sta ti in tvoj otrok na prvem mestu!

_____________________________

24.03.2010 ob 20.13 sva postala ponosna starša malemu Aleksu.
Rada te imava!!

(odgovor članu trnuljčica)
Neposredna povezava do sporočila: 6
   RE: Nasilnež
30.10.2012 13:05:48   
_sonček
Ojoj, kar srh me je spreletel, ko sem prebrala tvojo zgodbo user posted image

Draga moja, čimprej stran od njega, kolikor hitro lahko...vem, da te je sram, da ti je težko povedat drugim, samo boš morala, zaupaj se čimprej nekomu, staršem, kakemu sorodniku, najboljši prijateljici...pa pojdi za nekaj dni k njim, da si urediš...nihče te ne bo obtoževal, tukaj si žrtev ti in tvoj otroček...pa res naredi tako, kot ti je anonimna napisala, poslikaj se, da boš imela dokaz, da je nasilen do tebe...žal ne bo boljše, ker to počne večkrat in večkrat in to že kar fajn, praviš. Če nimaš kam, obstajajo varne hiše, ki te napotijo naprej, kam se lahko obrneš in kje ti lahko pomagajo!

_____________________________

V nas vseh je še vedno otrok, ki verjame v čudeže. Za otroke so čudeži preproste reči. Vsak dan je čudežen – nepojasnjen, poživljajoč, vedno nov!

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 7
   RE: Nasilnež
30.10.2012 13:07:16   
trnuljčica
Še nekaj: nima te kaj biti sram, sram je lahko njega. Ti sedaj razmisli in se modro odloči kaj in kako boš živela. Bolj za to, da te ne bo sram v prihodnjosti.

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 8
   RE: Nasilnež
30.10.2012 13:14:53   
Bojana 29
Na tvojem mestu pa bi najprej se poslikala v obrez (se ti verjetno pozna) in šla do zdravnika da imam tudi uradni zaznamek, kaj se mi je zgodilo. Potem se preselim k mami (če je nebi imela se preslim v varno hišo) in v trenutno vložim zahtevo za ločitev in prepoved približevanje meni ali mojemu otroku. In ko se otrok rodi napišem v okence za očete: neznan. Ker takega človeka nebi želela da moj otrok pozna.


Tudi jaz bi naredila točno tako. Naj ti ne bo nerodno priznati, kaj se ti dogaja. Ti nisi nič kriva. Nikoli in nikdar nima nihče pravice položiti roko na tebe. Bolje zdaj rešiti zadevo, kot pa da boš zaradi njega zgubila otroka ali pa bo kdaj v prihodnosti pretepal oba z otrokom. Spakiraj in vstran od nasilneža.

(odgovor članu trnuljčica)
Neposredna povezava do sporočila: 9
   RE: Nasilnež
30.10.2012 13:28:56   
čopka12
Bom ponovila, kar so napisale že vse pred mano - takoj stran! K mami, k prijateljici, kamorkoli! 

(odgovor članu Bojana 29)
Neposredna povezava do sporočila: 10
   RE: Nasilnež
30.10.2012 13:41:17   
ronja
Anonimna, sram mora bit njega, ne tebe! Ljudje ne bojo obsojali tebe, obsojali bojo njega! Samo POJDI STRAN! Takoj! Res takoj! lej, noseča si, nisi odgovorna samo zase! Če te tepe nosečo, potem se vama res ne obeta rožnata prihodnost! Lahko naredi kaj tebi, lahko naredi kaj otročičku in v tem primeru si ne bi nikoli odpustila, da si ostala z njim, ne? To naj ti bo motivacija!
Pojdi v varno hišo, kliči na sos telefon, gotovo je kje kdo, ki ti bo pomagal, saj imamo sisteme za to, da zavarujemo ženske, kot si ti.

V varni hiši lahko ostaneš nekaj časa, da se sestaviš, da najdeš prostor zase in vmes te ne more najt. Ne čakaj, da ti naredi kaj hujšega! Gotovo ima tudi on probleme, vendar to ni način, da svojo jezo in frustracije izživlja nad tabo! Reši sebe, ker njega ne moreš, dokler se sam ne odloči. In reši svojega otroka. Rabi te. Rabi mamo, ki bo vesela, ko se bo rodil in ne take, ki se bo bala da jo bo nekdo treščil!

Če je živčen že zdaj, mu nočno zbujanje dojenčka verjetno ne bo ravno dobro delo in lahko pričakuješ prej poslabšanje kot kaj drugega. Če se ne more zadržat pri noseči ženi, potem vprašanje, če ne bi bil sposoben v afektu strest otroka - kar je pa smrtno nevarno zanj! Misli na svojega otročička in samo pojdi! Danes! pokliči in pojdi. Pokliči varno hišo, spakiraj zobno ščetko in pižamo in samo pojdi stran! Potem lahko v miru vložiš zahtevo za razvezo in vse ostalo. Najprej se pa zaščiti! POvej nekomu, zaboga povej svoji zdravnici, kaj se dogaja!
Na policiji so ti dolžni pomagat in mislim, da tako nečloveški nikjer niso, da ne bi pomagali noseči ženski, ki jo mož pretepa! Ljudje bojo na tvoji strani!

Pojdi stran!!! Zaradi tvojega otročka, ok?

_____________________________

http://vecna-optimistka.blogspot.com/

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 11
   RE: Nasilnež
30.10.2012 13:50:56   
ZARA
Joj, Ljubi Jezus kaj je s temi ljudmi, se sprašujem. Ja, se strinjam z Ronjo. Bog vedi kaj bo z otročkom delal kadar bo jokal in mu bo šel na jetra, ker po opisu sodeč nima neke blazne tolerance. Pojdi, res pojdi čimprej. SREČNO.

_____________________________

This will take some time depending on
your operating sistem and hardware.
(plačano oglasno sporočilo).

(odgovor članu ronja)
Neposredna povezava do sporočila: 12
   RE: Nasilnež
30.10.2012 13:55:06   
trnuljčica
Anonimna se podpišem pod Ronjo. Tvoja zdravnica bo sprožila prijavo na policiji, ampak moraš iti tja! Potem pa steče postopek prepovedi približevanja itd.

(odgovor članu ronja)
Neposredna povezava do sporočila: 13
   RE: Nasilnež
30.10.2012 23:48:06   
nyna84
Čim prej čim dlje. Pojdi k zdravnici na pregled, dokumentirajte vse poškodbe, jih vsem pokaži in vsem povej, kakšna pošast je.
S takimi dokazi, kot so tvoje poškodbe, ne bo hotel nihče stopiti na njegovo stran, ker je njegovo ravnanje nedopustno. Še posebej zato, ker si noseča. Njega bo sram, ti boš pa na varnem, ker ti bo okolica z veseljem pomagala.

(odgovor članu trnuljčica)
Neposredna povezava do sporočila: 14
   RE: Nasilnež
31.10.2012 2:24:49   
Mamaja
Pofotkaj se, kar najhitreje spakiraj najnujnejše in pojdi kam, kjer se počutiš varno - k staršem, prijateljici.... Ne povej, kje si in ne pusti se pregovorit, da bi se vrnila.

Pokliči sos telefon 0801155, med delavniki delajo od 12h do 22h, vse ostale dni pa od 18h do 22h. Tam so strokovno usposobljeni, da ti pomagajo, lahko ti tudi uredijo bivanje v varni hiši. Tam lahko živiš tudi če si trenutno brez dohodkov. Kot študentka bi verjetno lahko dobila tudi prostor v študentskem domu, torej je morebiten strah, da srednjeročno nimaš kam iti, odveč.

Naj te ne bo sram povedati, kaj se dogaja. Če ti je težko in ti zmanjkuje moči, pomisli na otročka, ki si ga dolžna zaščititi. Zdaj sta najpomembnejša vidva z malim!

Želim ti veliko poguma. Prepričana sem, da zmoreš narediti ta pomemben korak in oditi. Srečno!

(odgovor članu nyna84)
Neposredna povezava do sporočila: 15
   RE: Nasilnež
31.10.2012 8:04:50   
tana01
Anonimna, ne vem iz katerega konca si, ampak ti pošiljam link, kjer najdeš informacije o varnih hišah in materinskih domovih:
http://www.mddsz.gov.si/si/delovna_podrocja/sociala/programi_socialnega_varstva/varne_hise/

Največji odstotek nasilja se prvič zgodi v času nosečnosti, ko je ženska najbolj ranljiva - v smislu potrebe po materialni varnosti, partnerju kot bodočemu očetu... Verjamem, da se ti bo opravičil in te prepričeval, da ostaneš. Mogoče te bo prepričal in si boš rekla, da se pa sigurno ne bo več ponovilo. Ko se bo vse umirilo, bo nasilje ponovno izburhnilo. Tako se odvija krog nasilja in nima smisla vztrajat. Še vedno imaš čas se postavit na noge, zaživet na novo brez njega. Vem, da so to samo besede ampak naredi to zase in za otroka. NE BO TI ŽAL.

Vsak odnos je težko prekinit, še posebej če je prisotno nasilje. Naj te ne bo sram povedat komu - ne skrivat!! Ti NISI odgovorna za nasilje, ti ga NISI sprožila. Vsak ima izbiro če ga kaj znervira - ali bo odšel na zrak, ali bo udaril. In nismo otroci, da se ne znamo odločit.

Ti želim vse najboljše na tvoji poti!



(odgovor članu Mamaja)
Neposredna povezava do sporočila: 16
   RE: Nasilnež
31.10.2012 8:29:02   
Stanislava_
Kot so rekle predhodnice - pojdi.

Vendar - prijavi nasilneža na center za socialno delo. Center ti je dolžan pomagati po Zakonu o preprečevanju nasilja: http://www.uradni-list.si/1/content?id=84974. Če boš slučajno naletela na mlačen odziv, pokliči na drugi center.

Dobro si preberi tudi zakon, preden se ločiš (ne verjamem, da obstaja možnost večja od promila, da bo življenje otroka z nasilnežem prijetno).
V tej luči je tudi dobro da veš, da nisi ti tista, ki 'moraš' pokati kufre in se umikati. Po zakonu so moža dolžni ODSTRANITI od tebe:


19. člen
(prepovedi zaradi nasilnih dejanj)

(1) Žrtev lahko sodišču predlaga, da določi ukrepe za odvrnitev nadaljnje škode. Sodišče lahko povzročitelju nasilja, ki je žrtev telesno poškodoval, ali ji je prizadejal škodo na zdravju, ali je drugače posegel v njeno dostojanstvo ali druge osebnostne pravice, na predlog žrtve z odločbo prepove zlasti:
– vstopiti v stanovanje, v katerem živi žrtev;
– zadrževati se v določeni bližini stanovanja, v katerem živi žrtev;
– zadrževati in približevati se krajem, kjer se žrtev redno nahaja (delovno mesto, šola, vrtec …);
– navezovati stike z žrtvijo na kakršenkoli način, vključno s sredstvi za komuniciranje na daljavo;
– vzpostaviti vsakršno srečanje z žrtvijo.

Ne vem, koliko si močna v tem trenutku, da to narediš, in koliko podpore imaš v okolici, a verjemi, vsaka zdrava odrasla oseba ti bo pomagala, kolikor lahko in nihče te ne bo obsojal; tak občutek sem dobila, ko praviš, da te je sram. Torej, poveži se s svojo družino, prijateljicami, sošolkami, sosedi, ki jim lahko zaupaš.

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 17
   RE: Nasilnež
31.10.2012 16:53:50   
Čebelčk
Vse so ti odlično napisale. Pojdi zavoljo sebe in otroka. K staršem, sorodnikom, prijateljem ali v varno hišo. Bodi pa pripravljena da ti bo obljubljal da bo odslej drugače in da te ljubi, si otroka zeli in podobno. Ampak če se je za voljo slabe volje pripravljen spraviti fizično nate, kako bo obračunal šele z otrokom ko bo bejbi kdaj sitkan.

In se to... Poznam take in drugačne zgodbe. Ampak če mu boš se naprej dovolila da to počne s tabo, fizične napade in se vrnila k njemu... Nisi od njega nič boljša saj na ta način v nenormalno okolje postavljas otroka. ko ti bo enkrat žal pa bo too late. Bodi močna, pogumna in vztrajna in pojdi na svoje.

(odgovor članu Stanislava_)
Neposredna povezava do sporočila: 18
   RE: Nasilnež
2.11.2012 15:18:20   
Anonimen
Pojdi na svoje in to čimprej!
Ko bo otrok tukaj bo veliko težje.

(odgovor članu Čebelčk)
  Neposredna povezava do sporočila: 19
   RE: Nasilnež
2.11.2012 15:19:34   
Anonimen
Naj povem še svojo izkušnjo

Živela sem v družini, kjer je bilo prisotno vsakodnevno fizično in psihično nasilje. Vpitje in kričanje, ter tepež je bilo v naši družini "normalno"Oče se je nad mamo, mene in sestro znašal za vsako malenkost, tepene smo bile če ni bilo po njegovo... To je name, na sestro in mamo pustilo strašne posledice. Na srečo sta šla narazen ko sem bila stara 11 let, vendar jaz mislim da prepozno. Ko se je odselil, smo se šele takrat zavedale v kakšnem kaosu smo živele. Raje bi videla, da bi bila brez očeta že kot otrok. Oče je mamo pretepal že ko je bila z mamo noseča, kljub temu je mami upala na čudež. Zdaj ji je žal, ker ni šla takoj stran, ko jo je prvič udaril. Očetu ne bom tega nikoli oprostila, šele zdaj ko sem sama mama sem se začela zavedati kakšen človek je, kdo je on....in se mi vedno bolj gnusi, sram je da imam takega očeta. Stike z njim sem prekinila, ker s takim človekom ne želim več v svojem lajfu zapraviti niti minute časa, ker tega ni vreden. Nanj nimam niti enega lepega spomina. Vsakemu, ki me vpraša za očeta pravim, da ga nimam.
KOt so že vse ostale napisale, pojdi že zdaj, če ne zaradi sebe, zaradi otroka!!!! Bolečine iz otroštva ostanejo do konca življenja....

(odgovor članu Anonimen)
  Neposredna povezava do sporočila: 20
   RE: Nasilnež
6.11.2012 20:31:15   
Buska

IZVIRNO SPOROČILO: Anonimen

Pozdravljene punce, bodoče mamice...

Trenutno sem v situaciji, ko ne vem več na koga se naj obrnem. Sem poročena, drugače sem odločila da bom šla na faks, ker izobrazba je pa vseeno pomembna. Torej sem študentka, v 18. tednu nosečnosti. Poročena sem skoraj 1 leto, v zvezi sva bila že kar precej časa prej. Otroka sva si želela oba in veselila sva se ko sem izvedela da sem noseča. Prej je bilo vse v redu, mož je imel službo. Zadnje čase je vedno bolj živčen prihajal domov, vsak dan je živčen, samo se še dere na mene. Sedaj se je začel še fizično izživljat nad mano. Ne vem več kaj naj storim. Totalno sem na tleh. Večkrat me je že udaril v glavo da sem polna bušk, po rokah in nogah mam modrice, ki sem jih sicer ginekologinji pojasnila pač da imam zelo občutljivo kožo in da se takoj pojavijo. Udaril me je že tudi v trebuh :( sreča je z malim sončkom vse v redu. Danes sem doživela največji šok...udaril me je v nos in ustnico. Seveda se mi je iz nosa vlila kri, zgornjo ustnico, imam grozno zatečeno in modro, spodnjo pa mi je prebil. Ne vem več kaj naj storim, strah me je povedati komu, sram me je priznati kaj se dogaja. Vem da bom morala narediti konec temu ampak ne najdem načina.

Potrebovala sem izlit dušo na forum, ker se drugemu ne upam zaupati.

Hvala.user posted image


moje mnenje: NI TE VREDEN in ti nisi vredna tepeza. zapusti ga, sprozi locitev !!! odseli se .... prvi udarec ni nikoli zadnji !!!!

_____________________________

nas soncek Jaka nas je obiskal 8.1.2013
...............
http://lb1f.lilypie.com/U0qmp1.png

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 21
   RE: Nasilnež
6.11.2012 20:33:12   
Buska

IZVIRNO SPOROČILO: Anonimen

Joj prejoj sočustuvjem s tabo in ti želim da se čimprej rešiš iz te zagate.

Na tvojem mestu pa bi najprej se poslikala v obrez (se ti verjetno pozna) in šla do zdravnika da imam tudi uradni zaznamek, kaj se mi je zgodilo. Potem se preselim k mami (če je nebi imela se preslim v varno hišo) in v trenutno vložim zahtevo za ločitev in prepoved približevanje meni ali mojemu otroku. In ko se otrok rodi napišem v okence za očete: neznan. Ker takega človeka nebi želela da moj otrok pozna.

Vem da sem mogoče kruta, ampak na žalost tako vidim zadeve. Če je polžil roke na tabo zdej ko si noseča, si sploh ne znam predstavljati kaj bo počel potem z otrokom.

Želim ti res vse najboljše in da se čimprej rešiš tega nasilneža.


na zalost imamo taksen zakon, da tudi, ce se locis, je zakonsko doloceno xdni - tako, da v tem primeru oce ne more biti neznan :(

_____________________________

nas soncek Jaka nas je obiskal 8.1.2013
...............
http://lb1f.lilypie.com/U0qmp1.png

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 22
   RE: Nasilnež
9.11.2012 8:50:37   
tana01

IZVIRNO SPOROČILO: Buska


IZVIRNO SPOROČILO: Anonimen

Joj prejoj sočustuvjem s tabo in ti želim da se čimprej rešiš iz te zagate.

Na tvojem mestu pa bi najprej se poslikala v obrez (se ti verjetno pozna) in šla do zdravnika da imam tudi uradni zaznamek, kaj se mi je zgodilo. Potem se preselim k mami (če je nebi imela se preslim v varno hišo) in v trenutno vložim zahtevo za ločitev in prepoved približevanje meni ali mojemu otroku. In ko se otrok rodi napišem v okence za očete: neznan. Ker takega človeka nebi želela da moj otrok pozna.

Vem da sem mogoče kruta, ampak na žalost tako vidim zadeve. Če je polžil roke na tabo zdej ko si noseča, si sploh ne znam predstavljati kaj bo počel potem z otrokom.

Želim ti res vse najboljše in da se čimprej rešiš tega nasilneža.


na zalost imamo taksen zakon, da tudi, ce se locis, je zakonsko doloceno xdni - tako, da v tem primeru oce ne more biti neznan :(




300 dni je, pa preživnina mu ne gine...
Anonimna, javi se kaj pa upam, da si kje na varnem.user posted image

(odgovor članu Buska)
Neposredna povezava do sporočila: 23
Stran:   [1]
Stran: [1]
Pojdi na:





11 dih jemajočih fotografij PORODA DOMA!
Porod doma pomeni absolutno prevzemanje odgovornosti, vračanje k naravi in ??izkazovanje ženske moči – te fotografije to...
Poglejte, kako se med porodom premaknejo k...
Ta neverjetna fotografija porodnice dokazuje, kako neverjetno je človeško telo. Poglejte, kako je videti anatomija porod...




spol
Lelly28 RR

Ko ste izvedele,da ste noseče katerega spola ste si želele, da bi bil otrok?

punčka (50%)

fantek (19%)

nisem imela posebne želje (31%)


Število vseh glasov: 26

Hvala za glasove. Glasoval/a si že za vse aktualne ankete. Lahko pa ustvariš svojo anketo!