|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: [1] 2   Naslednja stran >   >>
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   Notar zaj...., zdaj pa nič kriv?!
15.2.2013 10:59:41   
saska27
Pozdravljene,

imam en problem in prosim za mnenja, nasvete, kaj storiti.
Lani oktobra smo sestavili darilno pogodbo za nepremičnino in jo dali preveriti (ali je vse o. k.) in overiti notarju. Ta je potem sestavil zemljiškoknjižni predlog in overjeno pogodbo posredoval naprej. Ker je od takrat minilo štiri mesece, smo na zemljiški knjigi preverili, kaj je z vlogo oziroma kdaj lahko pričakujemo sklep. Povedali so, da je postopek ustavljen, ker vloga ni bila popolna. Kot se je izkazalo, je notar pozabil priložiti zadnjo stran pogodbe z overjenimi podpisi. Pri notarju so bili o tem obveščeni decembra, a nam niso nič sporočili, da je kaj narobe, tako da o zapletu nismo vedeli nič. Vmes so še celo zatrdili, da so sami naredili vse in naj še malo počakamo. Danes, ko smo sami na zemljiški kjnigi izvedeli, da je postopek zadržan, pa so se po telefonu izgovarjali in zavračali svojo krivdo. Zdaj naj bi mi vlagali neko vlogo za prednostno rešitev in spet plačevali takso. In to za nekaj, kar smo že plačali in dobili zagotovilo, da je "vse urejeno".
Torej, kaj lahko storimo? Ali smo upravičeni od notarja zahtevati, da sam uredi, da postopek spet steče? Po neki logiki bi moral notar to urediti, če je dokazano on zaj..., ampak v tej državi, kot vemo, si lahko logiko nekam vtaknemo.

Hvala user posted image
Neposredna povezava do sporočila: 1
   RE: Notar zaj...., zdaj pa nič kriv?!
15.2.2013 11:50:29   
Paštetka
Če je notarjeva krivda, lahko od njega zahtevaš, da pokrije novo nastale stroške.

(odgovor članu saska27)
Neposredna povezava do sporočila: 2
   RE: Notar zaj...., zdaj pa nič kriv?!
15.2.2013 23:16:47   
Frodo Bisagin

IZVIRNO SPOROČILO: Paštetka

Če je notarjeva krivda, lahko od njega zahtevaš, da pokrije novo nastale stroške.


Poglej malo na : http://www.notar-z.si/
Poklici in vprasaj kaj naj naredis in kaj lahko naredis... V koncni fazi morajo imeti neko castno razsodisce, vsaj odvetniki ga imajo.

_____________________________

Hlapci! Za hlapce rojeni, za hlapce vzgojeni, ustvarjeni za hlapčevanje. Gospodar se menja, bič pa ostane, in bo ostal za vekomaj; zato, ker je hrbet skrivljen, biča vajen in željan!
(Ivan Cankar)

(odgovor članu Paštetka)
Neposredna povezava do sporočila: 3
   RE: Notar zaj...., zdaj pa nič kriv?!
16.2.2013 0:47:27   
liliana
Idi k notarju in se tam zmeni na licu mesta......

Na notarski zbornici piše sledeče....

Od 1. maja 2011 dalje je mogoče elektronski zemljiškoknjižni predlog vložiti izključno v elektronski obliki. Glede na določbe Zakona o zemljiški knjigi notar vloži elektronski zemljiškoknjižni predlog kot pooblaščenec predlagatelja oziroma v elektronsko obliko pretvori in hrani listine drugih predlagateljev, ki so podlaga predlogu.

Če zemljiškoknjižni predlog vloži elektronsko notar se s tem uresničuje načelo »vse na enem mestu« tudi v zemljiškoknjižnem postopku, saj notar po sestavi javne listine oziroma po overitvi podpisa na zasebni listini (zemljiškoknjižnemu dovolilu) lahko nemudoma vloži zemljiškoknjižni predlog, ki ga sodišče sprejme neposredno po opravljeni notarski storitvi in o vpisu hitro odloči. To je povsem v skladu z naravo notarjevega dela, na ta način (s strokovno notarsko storitvijo) pa se bo povečala pravna varnost in privlačnost za poslovanje z nepremičninami.


http://www.notar-z.si/storitve/zemljiskoknjizni-predlogi/zemljiskoknjizni-predlogi

Torej ste vi pooblastili notarja, da je vložil zemljiško knjižni predlog......

Naj notar popravi to, kar je "pozabil".......

(odgovor članu saska27)
Neposredna povezava do sporočila: 4
   RE: Notar zaj...., zdaj pa nič kriv?!
16.2.2013 15:28:37   
TomTaylor
Ni potrebe po paniki.

Vi ste notarja pooblastili za overitev podpisov na pogodbi + da v vašem imenu vloži elektronski zemljiškoknjižni predlog. Ta je bil vložen pomanjkljivo, zato je zemljiškoknjižno sodišče najverjetneje predlog zavrnilo ali zavrglo (termina "ustavitev postopka" v zemljiškoknjižnem postopku ni). Notar je dobil sklep o zavrnitvi/zavrženju na katerega ima možnost dopolnitve oz. poprave in sicer v okviru ugovora in v roku 8 dni od prejetja sklepa. Se pravi, zoper ta sklep vloži ugovor (taksa 16,00 EUR) in vloži listino - skenira listino v celoti in pripne k zadevi. Dogovorite se, da stroške ugovora krije sam, saj je sam napravil napako. V kolikor je ugovorni rok zamudil, naj ponovno vloži predlog kot novo vlogo, zahtevajte, da na svoje stroške. Brez skrbi, da je takšnih primerov veliko - pač pri skeniranju izpade kak list, še bolj pa je nerodno, da izpade ravno stran z overjenimi podpisi. Problem se da čisto na lep način rešiti, brez težkih besed in obtoževanj. Mislim, da se boste lahko z notarjem čisto lepo zmenili, ker kot pravim, to so zelo pogoste napake ( skener pogostokrat ponagaja in potegne dve strani naenkrat skozi in tako izpade stran...)


V kolikor pa vseeno ne bo želel sodelovati oz. odpraviti napake nastale po njegovi krivdi lahko mirno podate zoper delo dotičnega notarja pritožbo na notarsko zbornico, ki je pristojna za te zadeve. Za katerega notarja pa gre,če ni skrivnost?

< Sporočilo je popravil TomTaylor -- 16.2.2013 15:33:49 >


_____________________________

Nihče vam ne more dati več, kot vam jaz lahko obljubim.

(odgovor članu liliana)
Neposredna povezava do sporočila: 5
   RE: Notar zaj...., zdaj pa nič kriv?!
17.2.2013 12:38:14   
petea

IZVIRNO SPOROČILO: TomTaylor

Ni potrebe po paniki. Upam, da je ti bilo mišljeno sarkastično. user posted image Glede na to, da so verjetno z nekim razlogom želeli prenesti lastnino nepremičnino in da vpis v ZK potegne za sabo tako pravice kot dolžnosti razpolaganja z nepremičnino, se v primeru nevpisa lahko zadeve kar hitro po nepotrebnem zapletejo in podražijo (npr. darovalec umre, jo vmes proda/podari komu drugemu, obdarjenec ne more najeti kredita, pridobiti GD, se prijaviti na razne razpise ... user posted image

Vi ste notarja pooblastili za overitev podpisov na pogodbi + da v vašem imenu vloži elektronski zemljiškoknjižni predlog. In po zakonu mora to narediti takoj.

Ta je bil vložen pomanjkljivo, zato je zemljiškoknjižno sodišče najverjetneje predlog zavrnilo ali zavrglo (termina "ustavitev postopka" v zemljiškoknjižnem postopku ni). Notar je dobil sklep o zavrnitvi/zavrženju na katerega ima možnost dopolnitve oz. poprave in sicer v okviru ugovora in v roku 8 dni od prejetja sklepa. In dobil ga je decembra! Rok za ugovor je potekel.
Se pravi, zoper ta sklep vloži ugovor (taksa 16,00 EUR) in vloži listino - skenira listino v celoti in pripne k zadevi. Dogovorite se, da stroške ugovora krije sam, saj je sam napravil napako. V kolikor je ugovorni rok zamudil, naj ponovno vloži predlog kot novo vlogo, zahtevajte, da na svoje stroške. Brez skrbi, da je takšnih primerov veliko - pač pri skeniranju izpade kak list, še bolj pa je nerodno, da izpade ravno stran z overjenimi podpisi. Problem se da čisto na lep način rešiti, brez težkih besed in obtoževanj. Mislim, da se boste lahko z notarjem čisto lepo zmenili, ker kot pravim, to so zelo pogoste napake ( skener pogostokrat ponagaja in potegne dve strani naenkrat skozi in tako izpade stran...) Saj ne morem verjeti, da bi to naj bila pogosta praksa. Glede na to, da sama veliko skeniran in to precej obsežne dokumente, vedno spremljam delo skenerja. Praviloma tudi preverim sken. Pa me k skeniranju mojega dela (še) ne zavezuje nobena pristojna zakonodaja. Da se enemu notarju zgodi takšna napaka morda enkrat, je še sprejemljivo, da pa se to razpase v pogosto prakso, ker se enemu uslužbencu ne da pred oddajo tako pomembnih dokumentov preveriti, ali je sken popoln, pa je user posted image .

In da niti ne popravi svoje napake, kaj šele obvesti strank, ki so mu zaupale!






P.S.: Priznam, da me takšne malomarnosti precej razjezijo. Sem še sveže jezna, ko sem v petek videla, kako še bolj malomarno in nerazumljivo delujejo v eni zelo pomembni državni ustanovi, ki bi zaradi svojega področja delovanja morala biti vzor uporabe sodobnih pristopov varovanja in prenašanja podatkov.

(odgovor članu TomTaylor)
Neposredna povezava do sporočila: 6
   RE: Notar zaj...., zdaj pa nič kriv?!
17.2.2013 15:45:05   
TomTaylor
Ja pol si samo želimo lahko, da bi pri cca 100 slovenskih notarjih in 80.000 listinah na letni ravni delala po vsaj ena tolk natančna kot si ti.

Sem pa sicer govorila z vidika zemljiškoknjižnega referenta. Kot rečeno, primer ni osamljen, jih je dosti. S primernim pristopom in razumevanjem človeškega faktorja pri opravljanju dela se lahko vsaka stvar čisto lepo in brez zapletov reši.

_____________________________

Nihče vam ne more dati več, kot vam jaz lahko obljubim.

(odgovor članu petea)
Neposredna povezava do sporočila: 7
   RE: Notar zaj...., zdaj pa nič kriv?!
17.2.2013 19:02:01   
petea
Srečujem dovolj problemov zaradi raznoraznih napak različnih ustanov in ljudi. Poznam dovolj tegob ljudi zaradi tega, stroški in težave pa so praktično vedno samo na njihovi strani, četudi niso sami pogosto nič krivi, samo verjeli so, da so pristojni naredili delo tako, kot se je od njih pričakovalo.

Tudi sama naredim napake. In ravno zato si svoje izdelke, preden jih predam, skeniram, da lahko v primeru potrebe po popravkih celotno delo še enkrat podrobneje pogledam, analiziram svoje napake in prilagodim svoj sistem dela, da se jim v bodoče izognem.

In kadar sem krivda na moji strani, jo vedno rešim na svoje stroške.


Razumem, da se naredi ena napaka na primer, trije na en primer (nepregled skena izdelka pred oddajo, večtedensko neukrepanje po obvestilu sodišča, večkratno zavajanje stranke) v opisanem primeru pa po mojem presegajo raven sprejemljivega človeškega faktorja zapleta.


P.S.: O notarjih imam v splošnem dobro mnenje in zaupam, da so strokovni. Notarje, o katerih imam dobro mnenje o njihovem delu ter imam dobre povratne informacije s strani njihovih uporabnikov, priporočim ljudem, ki rabijo notarsko storitev.

(odgovor članu TomTaylor)
Neposredna povezava do sporočila: 8
   RE: Notar zaj...., zdaj pa nič kriv?!
17.2.2013 20:28:50   
liliana

IZVIRNO SPOROČILO: TomTaylor

Ja pol si samo želimo lahko, da bi pri cca 100 slovenskih notarjih in 80.000 listinah na letni ravni delala po vsaj ena tolk natančna kot si ti.

Sem pa sicer govorila z vidika zemljiškoknjižnega referenta. Kot rečeno, primer ni osamljen, jih je dosti. S primernim pristopom in razumevanjem človeškega faktorja pri opravljanju dela se lahko vsaka stvar čisto lepo in brez zapletov reši.


Se strinjam.....samo potem naj notar to upošteva in prizna zelo pogosto napako, ki se zgodi zaradi človeškega faktorja.....ne pa, da najprej zaradi svoje napake poskuša še enkrat izterjati denar od stranke, misleč saj je stranka itak neuka in naivna in bo še enkrat plačala.....in večina jih res še enkrat plača.....torej notar v primeru svoje napake povsem zavestno zavaja svojo stranko ji želi še enkrat zaračunati storitev, ki bi jo moral "popraviti" na svoje stroške.....

(odgovor članu TomTaylor)
Neposredna povezava do sporočila: 9
   RE: Notar zaj...., zdaj pa nič kriv?!
17.2.2013 22:19:17   
TomTaylor
Nisem nikjer v konkretnem pisanju zasledila, da bi notar še enkrat terjal denar. Sicer je pa tudi post napisan tako, da ni mogoče reči, ali je bil sklep res že izdan ali še ne. Če je bil, potem ne razumem tistega pisanja o vlogi za prednostno rešitev - kot prvo za to vlogo ni predvidene takse, kot drugo pa to pomeni, da je postopek v teku. Ali pa kot tretje: kar je najverjetnejši možni scenarij - prvotna vloga je bila zavrnjena, notar je vložil ponovni predlog (ponavadi to notarji storijo kar avtomatsko in ja, praviloma na lastne stroške, ne vem pa, ali o tem obvestijo tudi stranke, ker bistvo je, da postopek izpeljejo do konca, četudi je bila recimo prvotna vloga zaradi banalne pomankljivosti zavrnjena), ki očitno še ni na vrsti za reševanje - zemljiškoknjižni referenti praviloma morajo reševati zadeve po vrsti kakor so dodeljene v reševanje, lahko pa naredijo izjemo na podlagi vloge za prednostno obravnavo. Ta je takse prosta.



_____________________________

Nihče vam ne more dati več, kot vam jaz lahko obljubim.

(odgovor članu liliana)
Neposredna povezava do sporočila: 10
   RE: Notar zaj...., zdaj pa nič kriv?!
17.2.2013 23:42:42   
saska27
Vikend je bil prazničen in se nisem imela časa oglasiti, zdaj pa imam še nekaj dodatnih informacij.
Na portalu e-sodstvo sem pogledala v vse listine v zvezi s to zadevo (ful presenečena, da je tam čisto vse). Predlog za vpis v ZK je bil zavrnjen, ker je notar pozabil skenirati 2. stran, kjer je bilo zemljiškoknjižno dovolilo (ne zadnjo stran s podpisi, kot so rekli na ZK). Potem je vložil ugovor in zdaj zadeva stoji oz. sploh ne vemo, v kakšni fazi je. V petek se je tašča pogovarjala tako z notarjevo tajnico kot z referentko na ZK. Prva trdi, da so oni uredili vse, kar so morali, in bomo "dodatne želje" morali plačati, druga pa, da so očitno pri notarju lagali. Obe sta govorili o plačilu takse za prednostno obravnavo. 16 evrov ni veliko, a tega stroška sploh ne bi smelo biti, če pri notar opravil svoje delo. Namesto razlage in opravičila so nam vmes prikrili, da je bil predlog zavrnjen in da so vložili ugovor, zdaj, po več kot dveh mesecih, pa so nas hoteli arogantno odsloviti.

Jutri me torej čaka klicarjenje, da pridem zadevi do dna. Razložim samo še, kaj me je pri vsem zmotilo: Na okrajnem sodišču so vlogo rešili v petih tednih, torej bi mi morali dobili sklep, da se dovoli vpis, sredi decembra. Če notar kot naš zastopnik vlaga ugovor v našem imenu, bi nas moral o tem vsaj obvestiti. In opravičilo bi tudi bilo na mestu, saj zaradi njegove napake še zdaj čakamo na papir, ki bi ga morali imeti sredi decembra. Ne glede na predpise - če se kot človek zmotiš, se lahko kot človek za napako tudi opravičiš.

P. S.: Ta notar dela v Mariboru, njegovega imena javno (za zdaj) ne bom objavljala. Ima jutri priložnost, da se popravi.

Lp,
saša



(odgovor članu TomTaylor)
Neposredna povezava do sporočila: 11
   RE: Notar zaj...., zdaj pa nič kriv?!
18.2.2013 10:16:15   
petea

IZVIRNO SPOROČILO: TomTaylor
Nisem nikjer v konkretnem pisanju zasledila, da bi notar še enkrat terjal denar.



verjetno je liliana mislila tole:

IZVIRNO SPOROČILO: saska27
Zdaj naj bi mi vlagali neko vlogo za prednostno rešitev in spet plačevali takso.


(odgovor članu TomTaylor)
Neposredna povezava do sporočila: 12
   RE: Notar zaj...., zdaj pa nič kriv?!
18.2.2013 17:40:16   
Vijoličarka
Če se vpis v ZK ni izvedel zaradi notarjeve napake, potem je notar dolžan v čimkrajšem času opraviti vse, kar je potrebno, da se vpis izvede in tudi nositi vse dodatne stroške, tako takse, kot t.i. 'prednostne obravnave', ki sploh ne bi bila potrebne, če ne bi notar napravil napake.

Drži, da se je motiti človeško, ampak potem je treba tudi popraviti to napako in sicer tako, da ima stranka čim manj nevšečnosti zaradi tega. Opravičilo tudi ne škoduje. Če pa skuša notar prikriti lastno napako in se zaradi popolnoma normalne reakcije stranke (ki mu je pravočasno dostavila dokumente in ga pooblastila za vpis v ZK in zdaj zadeva stoji in stoji) obnaša arogantno, ji skuša celo naprtiti dodatne stroške, ki so zaradi njegove napake nastali, potem je primer zrel za prijavo na Notarsko zbornico in Tržnemu inšpektoratu.

Če prav razumem, so v notarski pisarni naredili napako, jo skušali prikriti in stranki obesiti dodatne stroške. Ne le, da ji lažejo, celo posmehujejo se ji, češ da zahteva nekaj nadstandardnega in naj zato tudi plača. Obstaja možnost, da zaposleni v notarski pisarni počno to na lastno pest in da so se že dostikrat zmazali na način. Zdaj pa so naleteli na nekoga, ki se je odločil pogledati v elektronsko ZK (kjer se res vse vidi), se poučiti in celo poklicati na ZK, a še vedno gonijo svojo, kar je zelo podcenjevalno in nesramno do stranke. Po moje bi bilo treba iti prav do notarja, torej šefa in mu tole razložiti. Težko verjamem, da bi bil toliko neumen, da bi dopustil, da gre ta farsa naprej.



_____________________________

When you stand before God, you cannot say "but I was told by others to do thus" or that "virtue was not convenient at the time."

(odgovor članu petea)
Neposredna povezava do sporočila: 13
   RE: Notar zaj...., zdaj pa nič kriv?!
18.2.2013 22:06:59   
TomTaylor
Saska, notar je ravnal popolnoma po pravilih oz. v skladu z Zakonom o zemljiški knjigi - ZZK-1 - kadar je vloga nepopolna (in to je bila, ker je izpadla stran z zemljiškoknjižnim dovolilom, ki je bistvena sestavina pogodbe) jo vlagatelj, notar, lahko dopolni. Dopolni pa jo tako, da v UGOVORNEM postopku dopolni manjkajoče. Taksa za ugovor je 16,00 EUR in bo šla iz notarjevega žepa (v kolikor se bo zgodilo, da vam bo slučajno zaračunal, lahko enostavno reklamirate račun- pisno, ampak verjemi, da se to ne bo zgodilo). Za dopolnitev vloge v postopku ugovora oz. ugovornem postopku ni po nobenem zakonu predvideno ponovno pooblastilo. Za vlogo za pospešeno obravnavo zadeve - urgenco sodišče ne računa nobene takse, lahko pa za sestavo te vloge notar vam zaračuna, saj je v konkretnem primeru urgenca zgolj na vašo željo, kajti notar je ravnal čisto v skladu z zakonodajo.

Pa še odgovor na to, zakaj niste prejeli sklepa o zavrnitvi - ker je bil pač zavrnjen in notar trenutno dela na tem, da bo sodnik v ugovornem (ali dopolnitvnem postopku, če rečem tako bolj laično) postopku izdal sklep o dovolitvi vpisa. To ni nobeno zavajanje, prikrivanje ali laganje stranki, saj postopek enostavno sploh še ni končan, notar še ni opravil z dejanji za katerega ste ga pooblastili. In ja, to je pa je praksa vseh notarjev in odvetnikov, da strank ne obveščajo o vsaki banalnosti. Ker t.i. neuke stranke (ta termin nikakor ni mišljen slabšalno, je zgolj strokovni izraz) precej rade po nepotrebnem zapaničarijo in zakomplicirajo zadevo.

Po mojem mnenju ti ni treba zganjati nikakršne panike in klicariti od notarja do sodišča in motiti delo tako enih kot drugih. Če bi rada pospešila postopek lahko sama kot fizična oseba in stranka v postopku vložiš urgenco sama, brez da bi za to plačevala usluge notarja.

In še enkrat, notar je ravnal popolnoma v skladu z zakonodajo in pravno oz. notarsko prakso, edino kar mu je očitati je to, da je zaradi banalne in dokaj pogoste napake nekoliko zavlekel postopek. Edino kar lahko storiš je, da se pozanimaš kdaj je bil vložen ugovor in ali je notar takso za ugovor že poravnal oz. komu je sodišče poslalo nalog za plačilo takse za ugovor in kdaj poteče rok za plačilo takse. V kolikor rok za plačilo takse še ni potekel - kontaktiraj notarja, da takso čimprej plača, ker taksa je v ugovornem postopku procesna predpostavka. Če pa je taksa že bila plačana s strani notarja, potem te res nima nič skrbeti.
Mogoče ti je lahko v tolažbo tudi to, da je lahko čas od vložitve predloga do izdaje sklepa od 1 tedna do 3 mesecev. Na nekaterih sodiščih lahko govorimo tudi v letih...Torej, res brez nepotrebne panike in jeze.

_____________________________

Nihče vam ne more dati več, kot vam jaz lahko obljubim.

(odgovor članu Vijoličarka)
Neposredna povezava do sporočila: 14
   RE: Notar zaj...., zdaj pa nič kriv?!
19.2.2013 8:08:16   
saska27

Ja, zdaj že vem, da je notar naredil vse po zakonu, ampak poleg tega:
- je po telefonu lagal, da je vse o. k. in naj še kar čakamo, da bodo predlog obravnavali;
- prikril je tudi, da so ga iz okrajnega sodišča opozorili na manjkajoči list, pa se ni odzval, zato so morali predlog zavrniti;
- zaradi njega bomo namesto 5 tednov čakali morda tudi 5 mesecev;
- s svojim odnosom je dokazoval, da je nedotakljiv in nezmotljiv, mi pa ne "neuke stranke", ampak neumni - pa ga nihče ni napadel ali delal panike, samo preprosto vprašanje je dobil, kaj se dogaja.

Meni se to ne zdijo banalne stvari. Na napake in šlamparijo (idealen izraz za to, da od treh strani skeniraš samo dve) je menda treba opozarjati, če nočemo, da se trije listi po sodišču valjajo pol leta.


(odgovor članu TomTaylor)
Neposredna povezava do sporočila: 15
   RE: Notar zaj...., zdaj pa nič kriv?!
19.2.2013 20:38:56   
TomTaylor
ja, profesionalni pa res niso, se mi pa zdi da gre za Šifrerja?

_____________________________

Nihče vam ne more dati več, kot vam jaz lahko obljubim.

(odgovor članu saska27)
Neposredna povezava do sporočila: 16
   RE: Notar zaj...., zdaj pa nič kriv?!
19.2.2013 21:17:18   
saska27
Hmm, očitno je v Mariboru več kot en šlampast ...

(odgovor članu TomTaylor)
Neposredna povezava do sporočila: 17
   RE: Notar zaj...., zdaj pa nič kriv?!
19.2.2013 23:21:22   
Vijoličarka
TT vedno odpira nova obzorja, kar se ZK odvetniških ter notarskih vod tiče. Hvala. Po pravici povedano, se mi je zdel postopek popravka napake bedast, zdaj pa je saška povedala, da ZK opozori na pomanjkljivosti, kar se mi zdi dosti bolj človeško, kot pa zavrnitev, potem pa vlaganje ugovora, ki je vsebinsko gledano samo dopolnitev vloge.

Verjamem, da se pri skeniranju hitro ušteješ, sploh če vmes zvonijo telefoni in padajo notri stranke, pa še kdo se pojavi, ki kaj potrebuje, pogodb pa cela gora. Tako da se mi zdi fer, da ZK da možnost, da se vloga dopolni brez posebnih komedij. Ampak da poziv oziroma drugo priložnost 'preslišiš', je pa druga pesem.

Kar se mene tiče, bi bilo treba tega notarja brcniti v rit, ker je šlampast in aroganten. Četudi zakon ne predvideva, bi lahko, kot dober podjetnik (ne morem pomagati, okužena sem z delom v gospodarskih sferah, kjer je stranka kralj user posted image  ), plačal tisto takso za 'izmišljevanje'  in mir.

Zanimiva tema. Lansko leto je bilo moje 'odvetniško in notarsko leto' in rešili smo par stvari, ki jih je bilo nekaj let nemogoče rešiti, pa še par novih smo se lotili. Ves čas sem imela občutek, da so notarji malo hecni in živijo v nekem svojem svetu (kje naletiš tudi na prav zoprne uslužbenke), ampak, suma sumarum, smo dobili, kar smo naročili in plačali ter bili obveščeni o vseh fazah postopka in bila sem zelo zadovoljna. Zdaj sem zadovoljna še bolj, ko berem, kaj vse se lahko zgodi.

TT, čisto iz firbca me zanima nekaj. Nekako imam v krvi, da mora originalne pogodbe hraniti ZK in jih čuvati, kot sveti gral. Zdaj notar, potem ko so vsi postopki končani, originalno pogodbo vrne stranki, torej jo jaz doma čuvam, kot sveti gral. Razumem, da je zdaj vse skenirano in se hrani v elektronski obliki.  Zanima me, kako je poskrbljeno za varnost teh podatkov oziroma predvsem sistema. Ne zganjam nobene panike, brez skrbi, samo radovednost me daje.

_____________________________

When you stand before God, you cannot say "but I was told by others to do thus" or that "virtue was not convenient at the time."

(odgovor članu saska27)
Neposredna povezava do sporočila: 18
   RE: Notar zaj...., zdaj pa nič kriv?!
20.2.2013 19:04:39   
TomTaylor
Vijoličarka; ja zdaj notar oz. ZK (odvisno kdo in kje vloži predlog) hranita listine samo do pravnomočnosti sklepa, potem pa se listine vrnejo predlagatelju. Zakon določa, da ima takšna skenirana listina (torej ko je listina s strani notarja/zemljiške knjige skenirana v sistem eZK in po pravnomočnosti sklepa) enako dokazno moč kakor izvorna listina. Z informacijskopravnega vidika pa ne poznam zakonodaje in sestave samega sistema hranjenja listin, ampak menda je varnost podatkov te t.i. elektronske zbirke listin na najvišji možni ravni, tako zakonsko kot tehnično.

_____________________________

Nihče vam ne more dati več, kot vam jaz lahko obljubim.

(odgovor članu Vijoličarka)
Neposredna povezava do sporočila: 19
   RE: Notar zaj...., zdaj pa nič kriv?!
24.6.2013 11:02:29   
saska27
Nadaljevanje:

Konec maja je tašča spet klicala notarja in vprašala, kaj je zdaj s papirji. Prekinil je zvezo in se naslednja dva dni ni oglašal na njene klice. Potem se je oglasil in zagotovil, da bo sklep v nekaj dneh dobila. Res ga je poslal, ampak samo polovico sklepa, prav potrudil se je, da je od treh strani poslal samo stran in pol. Izbrisal je obrazložitev (ker je opisan celotno dogajanje), pravni pouk ter žig in podpis sodnice. Podčrtal pa je stavek, da se vloga odobri in da začne vpis učinkovati od dneva oddaje vloge (oktober 2012). Kot da bi hotel tašči zapreti usta. S kopijo polovice sklepa si lahko mi samo r.. obrišemo, to ni uraden papir. Nam je celoten sklep znan, ker je dostopen na netu. O zadevi je sodnica odločala v začetku maja in potem sklep poslala notarju, on pa nam po gnjavaži pošlje polovico?!?! Ker smo ga zadolžili in je bil naš uradni zastopnik v postopku, bi nam moral poslati originalen sklep in od vročitve bi mi imeli 15 dni časa za pritožbo. Dobili smo polovico, in to z navadno pošto.
Torej, kličemo ponovno, da zahtevamo celoten sklep, notar pa se izgovarja, da sklep še ni pravnomočen ... Lahko verjamete?
Zdaj me zanima, kakšna pravna sredstva lahko uporabim proti temu notarju.

(odgovor članu TomTaylor)
Neposredna povezava do sporočila: 20
   RE: Notar zaj...., zdaj pa nič kriv?!
26.6.2013 11:21:21   
saska27
Danes dobimo priporočeno poslano pošto, v njej pa originalno darilno pogodbo, priloge, ki smo jih sami posredovali notarju, in izpiske iz zemljiške knjige (takšne, ki jih lahko natisne vsak). Kličem notarja in spet zahtevam sklep, pa mi tajnica odvrne, da to pa ne, da sklep morajo oni hraniti v svojem arhivu.
Rečem, da bi mi morali dobiti uradno vročen sklep in bi potem imeli 15 dni časa za pritožbo. Ona pa: "Kaj se boste pritožili, če pa ste sami hoteli prepis parcel?! Vi ste to hoteli in mi smo zdaj uredili!"



(odgovor članu saska27)
Neposredna povezava do sporočila: 21
   RE: Notar zaj...., zdaj pa nič kriv?!
26.6.2013 11:45:21   
petea
Zakaj pa je (samo) notar dobil sklep, vi pa ne?

Seveda morate dobiti sklep v roke in preveriti, da ni prišlo do kakšne napake pri vnosu podatkov (npr. napačno napisane parcelne številke, podatki o ljudeh, služnostih ...) ter se v primeru, da se je dejansko je zgodila kakšna napaka, tudi morate pritožiti.


Če drugače ne, se oglasite na sodišču ali pri notarju in zahtevajte vpogled v sklep in kopijo (enako originalu) oz. dvojnik sklepa.

(odgovor članu saska27)
Neposredna povezava do sporočila: 22
   RE: Notar zaj...., zdaj pa nič kriv?!
26.6.2013 15:09:58   
saska27
Notarja smo mi pooblastili - on je vložil predlog, on je (brez našega vedenja) vložil ugovor na prvi sklep in njemu je sodišče poslalo zadnji sklep (ki ga zdaj mi očitno ne smemo videti).
Petea, dober argument (sklep moraš dobiti, pregledati in imeti možnost ugovora), ampak za nas to očitno velja. Po besedah tajnice so oni nam uredili, kar smo hoteli, zdaj pa naj bomo tiho.

Ali obstaja kak zakon, da MORA notar hraniti v svojem arhivu NAŠO uradno listino?


(odgovor članu petea)
Neposredna povezava do sporočila: 23
   RE: Notar zaj...., zdaj pa nič kriv?!
26.6.2013 16:26:00   
Vijoličarka
Če jaz prav razumem, je postopek vpisa v Zemljiško knjigo končan, ker drugače vam notar ne bi vrnil originalnih pogodb. Torej v zemljiški knjigi lepo, točno in pravilno piše, kdo je lastnik katerih parcel, v skladu z vašimi željami in pogodbami.

Če je temu tako, potem Sklep nima za vas nikakršnega pomena in vloge več. Kolikor sem imela sama opravka z notarji in odvetniki, so mi lepo kronološko pošiljali dokumente, tudi sklepe. Vendar zame je bistven vpis v ZK. Ko je enkrat tam, je tam in lepo drži, je v bistvu posledica Sklepa in pomembnejši kot Sklep.

Iz interneta ste si lahko natisnili Sklep za vašo informacijo.

Razumem, da je notar šlampast in razumem tudi, da se dela norca - pošlje vam originalne pogodbe, Sklep pa 'mora hraniti'. Če notarjem ni več treba hraniti originalnih pogodb, jim je treba še manj hraniti Sklepe. Pač, ker ste zapeli, si najbrž ne želi, da bi vi videli celotni postopek.

Predvsem varno shranite originalne pogodbe. In nikoli več tega notarja, pa vsem, ki jih poznate, ga odsvetujte.







_____________________________

When you stand before God, you cannot say "but I was told by others to do thus" or that "virtue was not convenient at the time."

(odgovor članu saska27)
Neposredna povezava do sporočila: 24
   RE: Notar zaj...., zdaj pa nič kriv?!
21.11.2013 19:09:16   
saska27
Po dolgem času se spet oglašam ...
Poleti sem o ravnanju tega notarja pisala notarski zbornici. Čez nekaj časa smo dobili njihovo pošto, da bodo zadevo obravnavali in nas bodo o odločitvi obvestili. Na to pošto še čakamo, a očitno so notarja že obravnavali in nam dali prav - prejšnji teden je tašča dobila njegovo pisno opravičilo za "nastale zaplete". Ko dobimo še odločitev/poročilo zbornice, napišem epilog.

(odgovor članu Vijoličarka)
Neposredna povezava do sporočila: 25
Stran:   [1] 2   Naslednja stran >   >>
Stran: [1] 2   Naslednja stran >   >>
Pojdi na:





Glivična okužba nožnice – pogost vzrok nep...
Čeprav večinoma mine brez posebnosti, je glivična okužba nožnice ali bakterijska vaginoza precej pogost vzrok za neplodn...
Nosečnost: Tabela rasti ploda po tednih
Kako velik je plod v posameznem tednu nosečnosti? Preveri, kako izgleda nosečnost po tednih!
Zgodbe malih junakov: 9 dni sem bila v ume...
Sprejeli so me v zelo kritičnem stanju na Infekcijsko kliniko, opravili nujen carski rez, intubirali. Potem sem bila v ...
Otroci, ki se zbujajo zgodaj zjutraj so ...
Se vaš malček zjutraj prebuja skupaj s petelini, ne glede na to ali je delovni dan ali vikend? Imamo dobro novico za vas...
Živilo, ki preprečuje pojav alergij pri ot...
Znanstveniki iz Nove Zelandije so prišli do zanimivega odkritja, da lahko samo z enim samim živilom v prehrani otroka zm...




Nos.
пеперутка16

Kako majhnim otrokom čistite nos?