|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: [1]
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   UTD
11.3.2016 23:18:35   
liliana
V Švici bodo o uvedbi odločali na referendumu.... nekatere države razmišljajo ali pa so že uvedle v posameznih delih pilotske projekte....

Kaj pa Slovenija....?

Oz. ali je UTD sploh možen....?
Neposredna povezava do sporočila: 1
   RE: UTD
12.3.2016 7:28:15   
Dashenka
Seveda je možen tudi v Sloveniji, jutri če se družba tako odloči.
Bo pa pri nas še kar precej let trajalo predno ga uvedemo.

Pri UTD gre v bistvu le za drugačen način dodelitve obstoječih transferjev.
Največji odpor proti uvedbi UTM je pričakovat od javnega sektorja, ki v primeru uvedbe UTM izgubi razlog za obstoj prenekaterih služb in s tem delovnim mest (od CSD dalje).

(odgovor članu liliana)
Neposredna povezava do sporočila: 2
   RE: UTD
12.3.2016 9:11:36   
Stanislava_
Mogoče je vse.

Ampak mi imamo raje slab status quo kot najmanjšo spremembo.

(odgovor članu liliana)
Neposredna povezava do sporočila: 3
   RE: UTD
12.3.2016 14:48:50   
liliana

IZVIRNO SPOROČILO: Dashenka

Seveda je možen tudi v Sloveniji, jutri če se družba tako odloči.
Bo pa pri nas še kar precej let trajalo predno ga uvedemo.

Pri UTD gre v bistvu le za drugačen način dodelitve obstoječih transferjev.
Največji odpor proti uvedbi UTM je pričakovat od javnega sektorja, ki v primeru uvedbe UTM izgubi razlog za obstoj prenekaterih služb in s tem delovnim mest (od CSD dalje).


V bistvu nihče nima pojma za kakšen način.....izračun, ki so ga naredili pri nas "predvideva" 300 EUR.....vendar ne za zaposlene in ne za upokojence....predvideva le to, kar ti praviš, drugačen način dodelitve obstoječih transferjev......torej, poenostavljeno povedano, ko ostaneš "brez službe", ne glede na to zakaj, ali si na porodniški ali te delodajalec odpusti, dobiš 300 EUR......kar pa ni UTD.....ker UTD v osnovi pomeni, da vsi dobijo določen del s strani države za preživetje......za to pa potrebuješ dobro gospodarstvo, bogate naravne resurse in visoko obdavčitev luksuza (recimo vikendaških nepremičnin, avtov itd....) in drugi problem pa nastane, kako je z brezplačnim šolstvom in zdravstvom, porodniškimi in bolniškimi nadomestili, ko govorimo o UTD......ker drugače rabi država za UTD še en proračun, da da vsakemu državljanu, če dela ali ne dela, denar, da preživi......Na Aljaski, ki ga edina trenutno ima, znaša ta UTD okoli 170 USD in je vezan na ceno nafte oz. se spreminja......Aljaska ga je pa uvedla v prvi vrsti zato, ker so se ljudje z nje odseljevali......in si ga zaradi svojega naravnega bogastva ter malega števila prebivalcev lahko privošči.......

Tako da po moje ta UTD od danes do jutri ni možen.....pa ne zgolj zaradi javnega sektorja......ker ne gre samo tako enostavno.....od jutri naprej bo pa vsak v Sloveniji dobil 300 EUR......


(odgovor članu Dashenka)
Neposredna povezava do sporočila: 4
   RE: UTD
12.3.2016 14:49:53   
liliana

IZVIRNO SPOROČILO: Stanislava_

Mogoče je vse.

Ampak mi imamo raje slab status quo kot najmanjšo spremembo.


Itak da je mogoče vse.......samo kako smo pripravljeni sprejeti to "mogoče".......

(odgovor članu Stanislava_)
Neposredna povezava do sporočila: 5
   RE: UTD
12.3.2016 22:35:57   
Vijoličarka
V bistvu ne gre za nek dohodek, ki pade iz neba, ampak za 'preureditev' davčnega sistema. Ko so uvajali DDV so obljubljali poenostavitev, ampak administracija in vsi mogoči pogoji in spremebe so pokazale drugačne prakse, tako da se nam lahko samo kolca po bivšem prometnem davku.

Torej, posledica bi najbrž bila uvedba vsem mogočih dodatnih davkov in na kocu bi suma sumarum bili na istem (po moje srednji razred na slabšem, to je samo občutek) in kadar se obljublja zmanjšanje administracije, se administracija dejansko poveča. Tudi v tem primeru bi najverjetnje uvedli vse mogoče pogoje in izjeme, dodatne zadeve in spremembe in celega hudiča.

Mi nimamo tradicije neke razumne adiministrativne ureditve, imamo samo kup predpisov z miljon pogoji in izjemami, ki se stalno spreminjajo in ki jih zato slabo poznamo in predvsem težko izvajamo. Za začetek bi bilo treba prevetriti to. Kajti vsakič, ko se najde skupina, ki se ne drži pravil, samo dodajo nova pravila, namesto da bi se posvetili uveljavljanu tistih, ki jih že imamo. Tako imamo cel kup neumnosti in pri nas veljajo za 'pametne' tisti, ki se držijo 'svoje logike'.

Glede na to, da se takoj zlorabi vsaka dobronamerna zadeva, si z lahkoto predstavljam, da takoj zlorabili tudi UTD.




_____________________________

When you stand before God, you cannot say "but I was told by others to do thus" or that "virtue was not convenient at the time."

(odgovor članu liliana)
Neposredna povezava do sporočila: 6
   RE: UTD
13.3.2016 19:00:59   
Dashenka
UTD pomeni le to, da vsak prebivalec dobi neko vsoto denarja - denimo pri nas bi bilo to 300 EUR.

Tisti z najvišjimi dohodki bi verjetno zato plačevali nekaj več dohodnine, tisti s povprečnim in nižjimi pa ne.

Kar pa se bistveno spremeni pa je to, da z uvedbo UTD odpadejo vsi mogoči in nemogoči transferji kot so:

- otroški dodatki in vsi ostali socialni transferji
- znižana plačila vrtcev
- subvencionirana prehrana otrok v šolah
- subvencionirani javni prevozi
- štipendije (razen kadrovskih...)
- razne postrežnine
....

Ker pa je kar zajetno število delovnih mest javnih uslužbenev vezanih na to, da preračunavajo in prekladajo javni denar iz kupčka na kupček, je uvedba UTD, kot so si ga zamislili Švicarji pri nas utopija.

UTD pomeni "vitko" oz "lean" držaavo v najbolj fundamentalnem smislu.

Torej ja, jaz uvedbo UTD podprem takoj, se pa bojim, da ga ne bom dočakala.





(odgovor članu Vijoličarka)
Neposredna povezava do sporočila: 7
   RE: UTD
13.3.2016 20:28:48   
Vijoličarka
Ja, UTD v teoretičnem smislu, ampak mi smo sposobni iz preprostega narediti komplicirano na deseto potenco. Recimo primer, ko je nekdo prej dobival 310 EUR, zdaj bo pa samo 300 EUR, potem bodo drugi ugotovili, da plačujejo več davka in so, tudi ob upoštevanju UTD na slabšem, kot prej.... cel hudič. In tega hudiča bodo reševali tako, da bodo še povečali aparat, kot ga poznamo zdaj. Ponavadi je tako. Pri nas.

Pa pustimo Švicarje, da zaorjejo ledino, če se bodo tako odločili in 'popravijo' zadeve, na kateri v teoriji morda nihče ni računal.

V teoriji, pa tudi jaz mislim, da bi bil to lahko potencialno dober sistem.

_____________________________

When you stand before God, you cannot say "but I was told by others to do thus" or that "virtue was not convenient at the time."

(odgovor članu Dashenka)
Neposredna povezava do sporočila: 8
   RE: UTD
13.3.2016 20:39:55   
liliana
V Sloveniji imamo trenutno le eno študijo....od Koroščeve.....in ta ne predvideva UTD po "švicarskem modelu".....ampak predvideva le prerazporeditev socialnih transferjev, kar pomeni, da delavec in upokojenec do UTD ne bi bila upravičena, bi pa delavec nekaj več davka plačal za "ta UTD" kot sedaj......ta študija pa predvideva dodatno obdavčitev delavcev, ne predvideva pa dodatne obdavčitve luksuza in kapitala.....zato je to kar nekaj....

Kot je omenila Vijoličarka, UTD zahteva spremembo celotne davčne zakonodaje, kamor spadajo tudi vplačani prispevki za zdravstvo in ostalo socialno varstvo, ki jih delavci plačujemo od bruto plače.....in to ne gre za klasične prispevke, ampak za neke "vrste naložbena zavarovanja".....in tega ljudem ne moreš iz danes na jutri zapleniti.....zato UTD tudi ne moreš uvesti od danes na jutri, ker vseeno zahteva temeljito taji sistemsko spremembo, kot spremembo v "glavah ljudi".......sistemsko zato, ker odpadejo vsi socialni tranferji, od porodniških, otroških, subvencij itd.....povečati se mora priliv v proračun, kar zahteva dodatne davke.....recimo nas je 2 milijona, če vsak dobi 300 EUR UTD na mesec znese to 7 milijard na leto.....trenutno pa so odhodki našega celotnega proračuna "težki" malo več kot 9 milijard.....

Vitka država z UTDjem je recimo nekaj takega....uvedeš UTD in ukineš javno zdravstvo in šolstvo, krepko posežeš v znižanje penzij.....ker z obstojem obojega UTD finančno ne vzdrži....zdaj pa, ali družba želi to.....? Tako vitko državo......? Teoretično se UTD fajn sliši.....vsi nekaj dobimo.....super, ker nam pade z neba....vendar nič ne pade z neba...... ker davkov v nedogled povečevati srednjemu razredu tudi ne moreš.......torej moraš nekje vzeti, da daš nekam drugam.....in vzameš tam, kjer se najbolj pozna...to je pa naš zdravstveni, šolski in socialni sistem....

< Sporočilo je popravil liliana -- 13.3.2016 20:46:19 >

(odgovor članu Dashenka)
Neposredna povezava do sporočila: 9
   RE: UTD
13.3.2016 20:44:24   
liliana

IZVIRNO SPOROČILO: Vijoličarka

V teoriji, pa tudi jaz mislim, da bi bil to lahko potencialno dober sistem.


V teoriji sem jaz tudi še vedno mlada, lepa in vitka.....user posted image

(odgovor članu Vijoličarka)
Neposredna povezava do sporočila: 10
   RE: UTD
13.3.2016 21:49:27   
Vijoličarka
Lili, vsake oči imajo svojega malarja, glavno da si v očeh svojega moža najlepša. user posted image

Drugače si pa lepo razložila, kaj mene moti, čeprav se niti nisem točno zavedala, kaj to je. UTD bi lahko bil tudi korenček, ki ga pomahaš pred ljudstvom. To navdušeno sprejme 300 EUR in potem z grozo ugotovi, da zdaj nima več zdravstvenega zavarovanja, pokojninskega zavarovanja in še marsičesa, ob enaki davčno-prispevni obremenitvi dohodka, kot prej. Poleg tega si kar predstavljam kalkulacije:

1.)če delam, dobim 500,00 EUR (in od tega niti pokojnine potem ne dobim), če ne delam, dobim 300 EUR, pa še malo na črno pošmuglam, kadar se mi da in sem na konju.... - zaradi takega načina razmišljanja, zdaj nezaposleni dobivajo dosti manjše nadomestilo, ker je šlo do naslednje galaksije

2.)eh, zakaj bi šel v službo, doma imam sobo, mamo, ki me streže, pa še 300 EUR žepnine.... že brez tega imamo preveč 30 letnikov na cuclju

pa še in še bi se našlo...

Sploh se mi zdi, da je treba biti zadnje čase zelo previden, kaj ti glasno ponujajo - ker ti zraven zelo potiho, v drobnem tisku povedo, kaj ti bodo vzeli - ko se večina zave, je že zdavnaj prepozno

V glavnem, po tvojih številkah bi šli davki in prispevki hudičevo v višave, precej verjetno bi ostali brez zdravstvenega in pokojninskega zavarovanja, kot ga poznamo, bi pa mastno služile zavarovalnice in vse mogoče finančno-posredniške hiše ... iz tega je, na hitro, mogoče sklepati, da ne gre za ljudi (itak), niti ne za zmanjšanje stroškov ali poenostavitev, ampak preprosto, da se ustvari nova možnost zaslužka za par manjdeljcev. Vsaj po našem modelu ali modelu, ki bi ga pri nas marsikateri radi vzpostavili.

Tako da, mogoče bi za začetek odlepili pijavke iz zdravstvenega sitstema in ločili zasebno od javnega ter malo prevetrili in počlovečili administracijo ter obrazce, pa bi bilo že kar fino.

_____________________________

When you stand before God, you cannot say "but I was told by others to do thus" or that "virtue was not convenient at the time."

(odgovor članu liliana)
Neposredna povezava do sporočila: 11
   RE: UTD
14.3.2016 11:46:49   
ronja
Sama bi veliko rajši nižje davke in manj dodatkov kot obratno. Pa smo zdaj precej na dnu lestvice. Ampak zdaj lahko delam (skoraj) zastonj in dobim dodatke in mogoče sem finančno na istem, vendar bi rajši delala za denar in dobila manj dodatkov, občutek je drug, tudi če bi bila računica na koncu podobna (pa mislim, da ne bi bila, ker bi lahko bolj vplivala na količino dela in s tem na proračun:).

UTD je v teoriji dobra ideja, ampak ne na račun zvišanja vseh davkov, ker ipak v nedogled to ne gre.

_____________________________

http://vecna-optimistka.blogspot.com/

(odgovor članu Vijoličarka)
Neposredna povezava do sporočila: 12
Stran:   [1]
Stran: [1]
Pojdi na:





Ovulacija in plodni dnevi
Kaj je ovulacija? Kako izračunati kdaj ovulacija nastopi? Načini ugotavljanja ovulacije.
Nosečnost: Tabela rasti ploda po tednih
Kako velik je plod v posameznem tednu nosečnosti? Preveri, kako izgleda nosečnost po tednih!
Zgodbe malih junakov: 9 dni sem bila v ume...
Sprejeli so me v zelo kritičnem stanju na Infekcijsko kliniko, opravili nujen carski rez, intubirali. Potem sem bila v ...
Pesmi o mami in za mamo
Mama je nekaj posebnega, je popolna in ena sama. Ko ne najdemo besed, kako bi se ji zahvalili za vse, kar nam je dala, z...
Živilo, ki preprečuje pojav alergij pri ot...
Znanstveniki iz Nove Zelandije so prišli do zanimivega odkritja, da lahko samo z enim samim živilom v prehrani otroka zm...




NOSEČNOST
пеперутка16

Kateri del nosečnosti vam je bil najbolj všeč oz. najlažji?