|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: [1]
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   parcela ali hiša
3.11.2005 21:31:35   
corfu
Enostavno nisem vedela, kam naj vtaknem to temo in zdaj sem tukaj. Znašla sva se pred veliko dilemo. Zdaj živiva v hiši mojih staršev in sicer v pritličju. Že od vsega začetka veva oz. imava željo iti  drugam, na svoje. Zdaj pa enostavno ne veva kaj storiti. Kupiti parcelo in čez nekaj let zidat hišo, ali kupit parcelo, na kateri že je stara hiša, se takoj preselit in zidat, kasneje nadomestno gradnjo???? S stem bi pač imela že vso dokumentacijo itd, ki pa danes nanese veliko denarja. Koliko vas je med nami, da ste začeli v kaki stari hiši, ki ste jo nato rušili? Kakšno je zgledalo to življenje??? Enostavno ne vem, kaj naj storiva, enostavno nimam "jajc", da bi naredila korak naprej. Kaj mi svetujete?
Neposredna povezava do sporočila: 1
   RE: parcela ali hiša
3.11.2005 21:38:22   
Anonimen
Jaz bi kupila parcelo in potem zidala. Nekaj renovirat in popravljat ni zame. Ko pa zidaš pa lahko narediš od vsega začetka po svojih željah.
Smo enkrat delali izračune in se glih ne splača renovirati, pa vedno je nekaj za popravljati.

Ne vem odločitev je vajina. Če se s  starši razumete, potem lahko še par let ostaneta ne. Pa še manj stroškov imata. Verjamita ko se enkrat preseliš, ni nikoli dovolj denarja.

(odgovor članu corfu)
  Neposredna povezava do sporočila: 2
   RE: parcela ali hiša
3.11.2005 21:43:56   
Anonimen
A ja še nekaj, papirji te pridejo več če na novo zidaš kakšen mijonček. Zdaj si pa zamisli, da moraš menjati v stari hiši zamenjati inštalacije, ki jih boš verjetno morala.  Pa ni šans. Obnove so definitvno dražje.
Poznam par takih, ki so renovirali in nato rekli, da če bi vedeli koliko bodo morali vložiti, bi takoj zidali.

(odgovor članu Anonimen)
  Neposredna povezava do sporočila: 3
   RE: parcela ali hiša
3.11.2005 21:45:26   
Anonimen
Se pridružujem Urski. Z novogradnjo je manj stroškov, kot pa z obnovo stare hiše - preverjeno.

(odgovor članu Anonimen)
  Neposredna povezava do sporočila: 4
   RE: parcela ali hiša
3.11.2005 21:46:02   
Gina
Nekaj ne razumem...kje bi bila pa takrat, ko bi staro hišo podrli? Itak ne bi mogla biti v njej.

Midva sva gledala obe varianti. In ti povem, da se dobi zelo malo hiš za nadomestno gradnjo, ki bi bile cenovno ugodne (vsaj na Notranjskem je tako, kjer sva iskala) oz. si na koncu na istem, kot če bi samo parcelo kupil, pa še delo imaš s podiranjem. Sicer imaš res plačan komunalni prispevek, ampak mislim, da moraš vseeno nekaj doplačat, mislim da razliko med kvadraturo hiše. Ti bo Pikeco povedala natančno, ali pa anja, ki je tako zidala, oz zida, samo se redko javlja zadnje čase. PO moje se splača samo v primeru, da res kaj ugodnega dobiš. Včasih pa imaš srečo in je ravno takrat kaj ugodnega na tržišču, samo ne računaj, da boš notri živela. Hiše za nadomestno gradnjo so v nemogočem stanju, morda kakšna podrta sobvica za bivat, če imaš srečo.

Pri parcelah je več za izbirat tudi. Večja ponudba, sploh če hočeš na točno določenem mestu, kraju. Jaz bi rekla, da glej oboje, potem se boš pa odločila glede na situacijo. Mi smo pristali pri parceli......zdaj pa še ne vem koliko let, da bo hišica....so parcele tako drage, da tudi če so poceni, skoraj obubožašuser posted image user posted image . Ampak sem srečna, ker jo imam.user posted image

Aja, ful se splača gledat ponudbe od občin, ki kakšne viške zemlje prodajajo, so cenovno daleč najboljše,samo niso vedno v najbolj bližnjih krajih. Pa ponavadi so to dražbe.

(odgovor članu corfu)
Neposredna povezava do sporočila: 5
   RE: parcela ali hiša
3.11.2005 21:48:07   
Gina
Čakaj, a ti govoriš o nadomestni gradnji (tam moraš obstoječo hišo podret, zato da zidaš novo na istem mestu, kjer je že elektrika, voda in hišna številka), ali starejšo hišo za obnovo?

(odgovor članu Gina)
Neposredna povezava do sporočila: 6
   RE: parcela ali hiša
3.11.2005 21:51:31   
corfu
Po naključju sva naletela, na lepo parcelo, na kateri stoji hiša v kateri bi bilo mogoče bivati nekaj časa, rušila bi jo takrat, ko bi se selila v novo. Sicer tudi sama nisem ravno zagovornik adaptacij, saj je vedno nekaj, a vseeno, ne vem... Na dolenjskem je ponudba z parcelami zelo revna ali pa tako draga, da je to joj, ne bi se pa rada čez noč nekam zaletela, saj so v igri velike vsote denarja, še pomembnejše - odločitve za vse življenje.

(odgovor članu Gina)
Neposredna povezava do sporočila: 7
   RE: parcela ali hiša
3.11.2005 21:53:13   
corfu
Parcela je kar velika in je skoraj cela zaziljiva in ne samo tisti del, kjer stoji hiša.

(odgovor članu corfu)
Neposredna povezava do sporočila: 8
   RE: parcela ali hiša
3.11.2005 22:13:03   
Gina
Ti glej najprej na to, da ti bo fajn tam živet, da boš z veseljem na tistem koščku zemlje doma. Da je ravno prav sonca, prava lega, prava velikost, bližina tistega, kar ti hočeš, skratka, da je to to kar iščeš. To da stoji hiša gor, pa ti postaviš hišo zraven, ti nič ne zniža stroškov za novogradnjo. Ostanejo enaki. Če pa si lahko v tisti obstoječi hiši, moraš pa dobro pogledat. Ker če moraš še v tisto hišo denar metat, potem te vse skupaj dražje pride, kot nova. Če pa v obstoječo hišo ni treba več kot par sto jurjev vršt, potem se pa najbrž splača za par sto jurjev dušni mir kupit za par let, ko gradiš. Ampak računaj, da pride še par sto jurjev, da hišo podreš, če jo bolj sam kot s plačano pomočjo - uradno pa, če ti pridejo podret hišo, stane lahko tudi več kot milion, vsaj tako mi je nekaj časa nazaj kolega gradbenik razložil.

Samo če ti je zelo všeč, bi jo jaz kupila, če pa ne veš ali je to to ali ni, potem pa ni prava.

(odgovor članu corfu)
Neposredna povezava do sporočila: 9
   RE: parcela ali hiša
3.11.2005 22:16:23   
Marogica
Grobo rečeno je seveda obnavljanje stare hiše dražje, kot pa gradnja nove. Vendar veš sama najbolje, kaj morata na stari hiši postorit. Prednost stare hiše je vsekakor, da se lahko prej preselita in počasi obnavljata, glede na finačne zmožnosti, kar pri novi ne more čakati 5 let, ker se mora narediti vse naenkrat. Pri stari se lahko porazdelite npr. steha,........letos, ogrevanje še funkcionira, lahko naslednje leto ipd.....
Dokumentacija za novo hišo te bo prišla ca 2-3 mio. odvisno, kje stoji in kako visok kumunalni prispevek moraš plačati. V MB je KP pod Pohorjem ca 3 mio!!!!! In to samo komunalni prispevek, kje pa so še vsa soglasja, projekti, gradbeno dovoljenje, pa seveda izvajanje..............
Verjamen, da je težka odločitev, sem srećna, da se ne rabim jaz odločat.
Pa dosti sreče

_____________________________

"Vrabec zavida pavu breme njegovega repa".
R. Tagore

(odgovor članu corfu)
Neposredna povezava do sporočila: 10
   RE: parcela ali hiša
3.11.2005 22:26:21   
N _ B
Obnova stare hiše je jama brez dna. Non stop se kažejo pomanjkljivosti. Res je odvisno v kakšnem stanju dobiš hišo. Včasih je bolje podret in naredit na novo, ampak pazi...
Znanec je podedoval starejšo hišo in glede na to, da jima s punco ni bila všeč, sta se odločila za rušene. Ko se je šel na občino pozanimat, kako je s papirji, so ga vprašali kam misli odpeljati ruševine. Moral je narediti cel elaborat o odvozu tega materiala in sicer razgradljiv posebej, zidovi posebej, žlebovi, inštalacija posebej, kdo in kam mu bo to odpeljal, predložiti je moral predrč. za stroške odvoza in nekakšno garancijo, da bo to dejansko odpeljal tja kamor se mora in ne v kakšno jamo... Skratka komplicirano. Ko je vse to naredil, predložil zahtevano dokumentacijo je pa prejel položnico za ekološki davek v višini nekaj manj kot 1.000.000 SIT. To je bilo pred cca tremi leti. Pozanimaj se dobro in preračunaj kaj se izplača.

(odgovor članu Marogica)
Neposredna povezava do sporočila: 11
   RE: parcela ali hiša
3.11.2005 23:09:21   
koruzica
Še moje mnenje

Se strinjam z Gino...

Kupte parcelo z hišo...v primeru da je parcela dovolj velika za gradnjo nove hiše, pustita staro stat, še kako vam bo prav prišla, drugače boste šli najprej postavljat kao neko lopo ali barakco, da boste meli notr orodje, pa kište, pa nešteto stvari...

Če mate še dobre odnose z starši, lahko ste pri njih, ko bo čas za gradnjo, lahko v miru začnete...

Kar se stroškov tiče, so preverjeno manjši, kot če mate parcelo, kjer bi bilo potrebno naredit spremembo namembnosti zemljišča...

Še o novogradnji...ali klasika ali montažna...sam sem precej posvetil tudi tej študiji, prevladuje montažna in mislim da bo, če se bova  odločila za gradnjo, tudi zmagala...nekaj dejstev; poleg hrane in pijače, ki jo zneseš, in sekiranja kaj bo kdo jedel in koliko jih bo, poleg fehtarjenja okoli prijateljev in znancev, za pomoč ( mimogrede: časi udarniških so mimo ), poleg raznih zidarjev da naredi z tako in drugačno fasado ki more bit debela toliko in toliko, poleg nadziranja poteka kakršnega koli projekta pri hiši, kjer so malavarji da kje kakšen kam ne pade zaradi prevelike doze 'žeje', raje vidim, da mi bajto postavijo montažno, kjer maš na izbiro ali na grobo ali do podaljšane faze ali na ključ...Hiša na ključ kolikor sem jest računal, za 130 m2, je 20 posto cenejša od klasike, s tem da ima že fasado, da o materjalih ne govorim, ki so kam, kam boljši kot pred 10.leti...Znanec pokuri v prav taki hiši 900 litrov kurilca na sezono...Ja, 900 litrov, s tem da jih ne zebe.
Tudi to je ena vrsta končnega računa, pa še bi lahko naštevali...
Kot že rečeno, malo poglej ponudbe montažnih hiš in izračunajte si gradnjo klasične hiše...

Če te še kaj zanima okoli projekta, lahko pišeš na privat...

LP K.


(odgovor članu corfu)
Neposredna povezava do sporočila: 12
   RE: parcela ali hiša
3.11.2005 23:44:44   
baguSka
za hišo na parceli, za rušitev in postavitev montažne user posted image

(odgovor članu koruzica)
Neposredna povezava do sporočila: 13
   RE: parcela ali hiša
3.11.2005 23:50:53   
Anonimen
Če denar ni na prvem mestu, ampak so na prvem mestu vajine želje glede vajinega doma, potem ti predlagam, da kupita parcelo in potem zidata od začetka.
Če pa je denar pred vajinimi željami oz. če sta le te pripravljena prilagoditi financam, potem kupita parcelo s staro hišo in potem adaptirajta.
Osebnih izkušenj nimam z nobeno od možnosti.

(odgovor članu corfu)
  Neposredna povezava do sporočila: 14
   RE: parcela ali hiša
4.11.2005 7:20:56   
puncica
Če imaš možnost kupit parcelo s hišo gor, ti jaz to predlagam, ker imaš že vse priključke in je dost bol enostavno podret pa na nov zazidat, kot pa če tam hiše še ni al pa celo zazidljivost še ni urejena. Če pa misliš obnavlja, pa bi jaz raj novo parcelo kupla pa zidala gor, za renoviranje nisem, ker se vedno pokaže kje kakšna slabost stare hiše


< Sporočilo je popravil puncica -- 4.11.2005 7:22:38 >


_____________________________

Zunanji svet je le odsev sveta, ki ste ga ustvarili v svoji notranjosti.

(odgovor članu corfu)
Neposredna povezava do sporočila: 15
   RE: parcela ali hiša
4.11.2005 7:33:49   
rija
Jaz ti predlagam golo parcelo, pa se potem odločiš za novo hišo, pa naj bo montažna ali klasično grajena. Nikoli, ampak res nikoli, nebi šla renovirat stare hiše. Kot je že nekdo napisal: je jama brez dna, pa nikoli ne veš, kaj se skriva pod ometi, fasado ipd.
Ti napišem samo primer mojih prijateljev, ki so kupili staro hišo.
Ko sta jo kupila in smo jo šli gledat, smo ju vsi, vključno s drugim prijateljem, ki je arhitekt trepljali po ramah: uh, kako dobro sta kupila!
Problem pa se je začel, ko sta prvič posegla pod površje. Pokazalo se je x nepravilnosti pri gradnji, ki jih prej nikakor ni bilo mogoče videti. Rodilo se je x nepredvidenih stroškov, nov kredit .... pa da sploh ne govorim, da bi v primeru, da sta kupila parcelo in dala postavit montažno hišo bila že vseljena. Pa z veliko manj denarja. Pa nova hiša bi bila, na kateri vsaj deset let nebi rabila ničesar renovirati. Zdaj pa se bosta vselila, pa še vedno ne vesta, ali zopet ne bo potrebe česa popraviti. Za kako leto pa ziher.
Jaz sem se glih z mojim tastom včeraj pogovarjala o renoviranju hiše in ugotovila, da bi v primeru, da hišo renoviram (temeljito) raje za čas renovacije najela stanovanje in se preselila za mesec ali dva, kot pa vsak dan živela v tisti nesnagi.
Hvala bogu, da smo zidali novo.
Edino če bi se še enkrat spuščali v kaj takega kot je zidava, bi se odločili za montažno hiško.

Torej glas za parcelo: prazno!

_____________________________

...vox populi...

(odgovor članu puncica)
Neposredna povezava do sporočila: 16
   RE: parcela ali hiša
4.11.2005 8:27:43   
*Neja*
Midva ravno začenjava z nadomestno gradnjo. Je pa res, da nama je bila parcela (in sedanja, stara hiša na njej) podarjena, tako da sva že tu prihranila ogromno denarja. Glede rušitve stare hiše ti povem, da jo lahko rušiš sama, ampak moraš imet rušitveni načrt. Tega ti pripravijo tam, kjer ti delajo projekt za novogradnjo. Potrebuješ pa fotografije obstoječe situacije in približen tloris stare hiše. Za komunalni prispevek je pa tako: vzamejo funkcionalno površino stare stavbe in jo primerjajo s funkcionalno površino nove stavbe. Izračunajo razliko in to je to. Seveda je prednost, če je nova stavba manjša od stare.
 
Jaz bi se definitivno še enkrat odločila za nadomestno gradnjo, ne glede na to, ali parcelo s staro hišo kupiš ali pa jo dobiš podarjeno.

(odgovor članu corfu)
Neposredna povezava do sporočila: 17
   RE: parcela ali hiša
4.11.2005 9:21:51   
Gina
Ampak ona ne govori o nadomestni gradnji!!!! Ona bi hišo zidala ZRAVEN obstoječe! Torej mora vse komunalne priključke plačat glede na kvadraturo nove - kar ni nič ceneje kot čisto nova hiša na komunalno urejeni parceli, stara hiša se ji ne odšteje, ker bi itak še stala - v njej bi bivali! Niti hišna številka ne bi bila ista, kar je pogoj po moje za nadomestno gradnjo.

< Sporočilo je popravil Gina -- 4.11.2005 9:22:55 >

(odgovor članu *Neja*)
Neposredna povezava do sporočila: 18
   RE: parcela ali hiša
4.11.2005 11:26:44   
Anonimen
SAmo arhitektovo skromno mnenje:
Spodaj so še izrazi.
http://www.uradni-list.si/1/objava.jsp?urlid=2002110&stevilka=5387 


5. projektiranje je izdelovanje projektne in tehnične dokumentacije in z njim povezano tehnično svetovanje, ki se glede na vrsto načrtov, ki sestavljajo takšno dokumentacijo, deli na arhitekturno in krajinsko-arhitekturno projektiranje, gradbeno projektiranje in drugo projektiranje;
   5.1. projektna naloga je sistematično urejen zbir tekstualnega in slikovnega gradiva in drugih potrebnih besedil v obliki usmeritev, kako naj projektant izdela projektno dokumentacijo;
   5.2. projektna dokumentacija je sistematično urejen sestav načrtov oziroma tehničnih opisov in poročil, izračunov, risb in drugih prilog, s katerimi se določijo lokacijske, funkcionalne, oblikovne in tehnične značilnosti nameravane gradnje in obsega idejno zasnovo, idejni projekt, projekt za pridobitev gradbenega dovoljenja, projekt za razpis in projekt za izvedbo;
   5.3. tehnična dokumentacija je sistematično urejen sestav listin, slikovnega gradiva, načrtov in besedil oziroma drugih sestavin kot so jamstva, spričevala, potrdila, seznami, sheme, navodila in podobne sestavine, ki določajo pravila za uporabo oziroma obratovanje in vzdrževanje objekta in obsega projekt izvedenih del, projekt za obratovanje in vzdrževanje objekta in projekt za vpis v uradne evidence;
   5.4. tehnično svetovanje je svetovanje in zastopanje investitorja v zvezi z graditvijo objektov;
   5.5. soglasodajalec je državni organ, organ lokalne skupnosti ali nosilec javnega pooblastila, za katerega je z zakonom ali predpisom, izdanim na podlagi zakona določeno, da določa projektne pogoje in daje soglasja za graditev objektov;
   5.5.1. projektni pogoji so pogoji, ki jih v skladu s pogoji iz izvedbenega prostorskega akta in skladno s svojimi pristojnostmi, določenimi z zakonom ali predpisom in na podlagi izvedbenega prostorskega akta, določi pristojni soglasodajalec za izdelavo projektne dokumentacije;
   5.5.2. soglasje je potrditev pristojnega soglasodajalca, da je projektna dokumentacija izdelana skladno s pogoji, ki jih je predhodno določil za njeno izdelavo;
   5.6. revizija projektne dokumentacije je kontrola brezhibnosti in računske pravilnosti tistih sestavin projekta za pridobitev gradbenega dovoljenja, s katerimi se dokazuje, da bo objekt izpolnjeval predpisane bistvene zahteve, da bo v skladu s prostorskim aktom in gradbenimi predpisi in da bo objekt funkcionalen in primerno oblikovan, njegova raba pa učinkovita, varčna in gospodarna;
   5.7. vplivno območje objekta je tridimenzionalni prostor ob, nad in pod načrtovanim objektom, v katerem je ob upoštevanju gradbenih predpisov in pogojev za gradnjo predvidena dopustna emisija snovi ali energije iz objekta v okolje in drugi vplivi objekta na okolico;
   6. gradbeno dovoljenje je odločba, s katero pristojni upravni organ po ugotovitvi, da je nameravana gradnja v skladu z izvedbenim prostorskim aktom, da bo zgrajeni ali rekonstruirani objekt izpolnjeval bistvene zahteve in da z nameravano gradnjo ne bodo prizadete pravice tretjih in javna korist, dovoli takšno gradnjo in s katero predpiše konkretne pogoje, ki jih je treba pri gradnji upoštevati;
   6.1. dokazilo o pravici graditi je dokazilo o lastninski ali drugi stvarni pravici ali o kateri drugi pravici, na podlagi katere lahko investitor na določenem zemljišču oziroma objektu izvaja gradnjo;
   6.2. gradbena parcela je zemljišče, sestavljeno iz ene ali več zemljiških parcel ali njihovih delov, na katerem stoji oziroma na katerem je predviden objekt in na katerem so urejene površine, ki služijo takšnemu objektu oziroma je predvidena ureditev površin, ki bodo služile takšnemu objektu;
   6.3. komunalni priključek je priključek objekta na tiste objekte gospodarske javne infrastrukture in njihova omrežja, brez katerih objekt ne more služiti svojemu namenu;
   6.4. zakoličenje objekta je prenos tlorisa zunanjega oboda načrtovanega objekta na teren znotraj gradbene parcele, oziroma prenos osi trase dolžinskih objektov gospodarske javne infrastrukture;
   7. gradnja je izvedba gradbenih in drugih del in obsega gradnjo novega objekta, rekonstrukcijo objekta, nadomestno gradnjo in odstranitev objekta;
   7.1. gradnja novega objekta je izvedba del, s katerimi se zgradi nov objekt oziroma se objekt dozida ali nadzida in zaradi katerih se bistveno spremeni njegov zunanji izgled;
   7.2. rekonstrukcija objekta je spreminjanje tehničnih značilnosti obstoječega objekta in prilagajanje objekta spremenjeni namembnosti ali spremenjenim potrebam oziroma izvedba del, s katerimi se bistveno ne spremeni velikost, zunanji izgled in namembnost objekta, spreminjajo pa se njegovi konstrukcijski elementi, zmogljivost ter izvedejo druge njegove izboljšave;
   7.3. nadomestna gradnja je izvedba del, ko se na mestu poprej odstranjenega objekta ali v njegovi neposredni bližini, vendar znotraj gradbene parcele, zgradi nov objekt, s katerim se bistveno ne spremeni namembnost, zunanjost, velikost in vplivi na okolje dosedanjega objekta, ki se ga pred začetkom uporabe nadomestnega objekta odstrani;
   7.4. odstranitev objekta je izvedba del, s katerimi se objekt odstrani, poruši ali razgradi in vzpostavi prejšnje stanje;
   8. gradbišče je zemljišče ali objekt, na katerem se izvaja gradnja in zemljišče ob tem zemljišču oziroma objektu, ki je potrebno za opravljanje del, ki so v zvezi z gradnjo;
   8.1. strojni park je gradbena mehanizacija in druge naprave, ki se nahajajo na gradbišču in so namenjene za izvedbo pripravljalnih del na gradbišču, izvedbo gradbenih del, montažo in vgraditev strojnih in električnih inštalacij in opreme ter izvedbo zaključnih gradbenih del in proizvodnjo gradbenih proizvodov;
   8.2. gradnja v lastni režiji pomeni, da investitor kot fizična oseba sam, s pomočjo družinskih članov oziroma s sosedsko pomočjo, ali društvo s pomočjo svojih članov, gradi objekt, ki ga potrebuje samo za lastne potrebe prebivanja oziroma opravljanje društvene dejavnosti;
   8.3. gradbeni nadzor je opravljanje strokovnega nadzorstva na gradbišču, s katerim se preverja, ali se gradnja izvaja po projektu za pridobitev gradbenega dovoljenja, na podlagi katerega je bilo izdano gradbeno dovoljenje in nadzoruje kvaliteta izvedenih del, gradbeni proizvodi, drugi materiali, inštalacije in tehnološke naprave, ki se vgrajujejo v objekt in ali se pri izvajanju del spoštujejo dogovorjeni roki izgradnje;
   9. sprememba namembnosti je izvedba del, ki ne predstavljajo gradnje in s katerimi se tudi ne spreminja zunanjega videza objekta, predstavljajo pa takšno spremembo rabe objekta oziroma njegovega dela, da se z njo posledično poveča vpliv objekta na okolico;
   9.1. sprememba rabe je takšna izvedba del, ki predstavlja spremembo namembnosti, vendar se zaradi nje ne spremeni velikost in zunanji izgled objekta ter ne povečuje vplivov na okolico, ali takšna sprememba namembnosti, ko se opravljanje dejavnosti v poslovnem prostoru nadomesti z drugo, takšni dejavnosti podobno dejavnostjo;
   10. vzdrževanje objekta je izvedba del, s katerimi se ohranja objekt v dobrem stanju in omogoča njegova uporaba, obsega pa redna vzdrževalna dela, investicijska vzdrževalna dela in vzdrževalna dela v javno korist;
   10.1. redna vzdrževalna dela pomenijo izvedbo manjših popravil in del na objektu ali v prostorih, ki se nahajajo v objektu, kot so prepleskanje, popravilo vrat, oken, zamenjava poda, zamenjava stavbnega pohištva s pohištvom enakih dimenzij in podobno ter s katerimi se ne spreminja zmogljivost inštalacij, opreme in tehnoloških naprav, ne posega v konstrukcijo objekta in tudi ne spreminja zmogljivosti, velikosti, namembnosti in zunanjega videza objekta;
   10.2. investicijska vzdrževalna dela pomenijo izvedbo popravil, gradbenih, inštalacijskih in obrtniških del ter izboljšav, ki sledijo napredku tehnike, z njimi pa se ne posega v konstrukcijo objekta in tudi ne spreminja njegove zmogljivosti, velikosti, namembnosti in zunanjega videza, inštalacije, napeljave, tehnološke naprave in oprema pa se posodobijo oziroma izvedejo druge njihove izboljšave;
   10.3. vzdrževalna dela v javno korist pomenijo izvedbo takšnih vzdrževalnih in drugih del, za katera je v posebnem zakonu ali predpisu, izdanem na podlagi takšnega posebnega zakona določeno, da se z namenom zagotavljanja opravljanja določene vrste gospodarske javne službe lahko spremeni tudi zmogljivost objekta in z njo povezana njegova velikost;
   11. uporabno dovoljenje je odločba, s katero tisti upravni organ, ki je za gradnjo izdal gradbeno dovoljenje, na podlagi poprej opravljenega tehničnega pregleda, dovoli začetek uporabe objekta

(odgovor članu Gina)
  Neposredna povezava do sporočila: 19
   RE: parcela ali hiša
4.11.2005 12:02:31   
puncica
Zdej pikec bi pa jaz prosila za povzetek prosim. No mnenje arhitekta je.....

_____________________________

Zunanji svet je le odsev sveta, ki ste ga ustvarili v svoji notranjosti.

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 20
   RE: parcela ali hiša
4.11.2005 12:31:10   
Anonimen
Ma mal je prišlo do nerazumevanja kaj je kaj pa sm prilepla link do zakona, pa pejstala izraze.

Nadomestna gradnja = pomeni gradnjo objekta na istem mestu in v istih gabaritih, kot je bil obstoječ objekt
Novogradnja = gradnja novega objekta znotraj poselitvenega območja
Prenova = prilagajanje obstoječega objekta novim zahtevam....
Obnova = zamenjava določenih izrabljenih, iztrošenih ... zadev

DA ne bom dolgovezila:
Za prenovo obnovo in nadomestno gradnjo ne plačaš komunalnega prispevka višina le tega je je odvisna od občine do občine, saj one same določajo višinoo in tarife. Za novogradnjo plačaš komunalni prispevek (občine! določajo višino samostojno).
Tako za nadomestno gradnjo in novogradnjo rabiš gradbeno dovoljenje, za prenovo in obnovo pa le če POSEGAŠ V NOSILNO KONSTRUKCIJO!

In NI RES, da je prenova dražja od novogradnje. Višina investicije je odvisna od:
1. sposobnosti projektanta
2. fleksibilnosti investitorja
3. odprtosti za nove rešitve in ideje OBEH-investitorja in projektanta. Pa da ne bo kdo mislil, da delam reklamo za svoj foh - doskrat se s pametnim projektantom da neverjetno pršparat, sam potrebno je medsebojno zaupanje in odprtost.

PRED KAKRŠNIMI KOLI DELI PA DEJTE DOBIT NA OBČINI LOKACIJSKO INFORMACIJO NOTR BO PISALO VSE KAJ LOHK IN KAJ NE IN ALI RABITE GRADBENO DOVOLJENJE AL NE.

Link si pa le zapomnite, izrazi ki se gradnje tičejo so not lepo razloženi tako, da potem ne prihaja do dezinformacij (prenova in obnova ni isto, sprememba rabe in namembnosti tudi ne-za eno rabiš gradbeno za drugo pač ne).

Spet sem dolga, ampak sorite... takle mamo.
Včasih si ne morem kej, da ne bi reagirala (pa 1000001 sem si rekla, da ne bom več folku pameti solila, če me ne vpraša).

Ajde lep dan

(odgovor članu puncica)
  Neposredna povezava do sporočila: 21
   RE: parcela ali hiša
4.11.2005 12:39:00   
puncica
Hvala pikec ja to obrazložitev sem hotelauser posted image user posted image

_____________________________

Zunanji svet je le odsev sveta, ki ste ga ustvarili v svoji notranjosti.

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 22
   RE: parcela ali hiša
4.11.2005 12:58:48   
Anonimen
Sej sem vedla, sam dalo se mi ni tipkat. Je blo laži ctrl+c, ctrl+v prtisnit user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image

Matr sm zlobko hudobko user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image

(odgovor članu puncica)
  Neposredna povezava do sporočila: 23
   RE: parcela ali hiša
4.11.2005 20:55:25   
corfu
Najprej hvala vsem za informacije - so mi dale mislit, vse. Kaj pa v primeru, da je parcela na koncu vasi, do same parcela vodi makedamska pot, okoli parcele so polja, njive... po tej cesti vozijo traktorji in cesta pride blatna, umazana, kako v takem primeru, če bi se pač odločila sčasoma položiti asvalt, ki bi ga po vsej verjetnosti financirala sama, briga tiste v traktorju kje se vozijo in kakšna je pot...meni pa ne bi bilo ravno vseeno!?!

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 24
   RE: parcela ali hiša
5.11.2005 10:08:04   
rija
Vprašati moraš, kako je katergorizirana cesta. Mi smo imeli enako situacijo, pa smo nekaj dali sami, nekaj vaška skupnost, nekaj občina, pa je šlo. Nekaj pa verjetno tudi prispevajo vsi tisti, ki imajo posesti ob tej cesti. Vsaj del svoje posesti, ki je potrebna, da se cesta izgradi.Tiste s traktorji pa najprej prijazno opozoriš, da so po zakonu dolžni cesto za sabo sčistiti in če ne zaleže, se še vedno lahko poslužiš prijave na policiji, ki kaznuje tako početje. Vendar tega veliko ljudi ne ve.
Odvisno sicer, koliko je te ceste do tebe, za info: do nas je nekje 500 m in je stalo 11 milijonov.

_____________________________

...vox populi...

(odgovor članu corfu)
Neposredna povezava do sporočila: 25
Stran:   [1]
Stran: [1]
Pojdi na:





Ovulacija in plodni dnevi
Kaj je ovulacija? Kako izračunati kdaj ovulacija nastopi? Načini ugotavljanja ovulacije.
Nosečnost: Tabela rasti ploda po tednih
Kako velik je plod v posameznem tednu nosečnosti? Preveri, kako izgleda nosečnost po tednih!
Zgodbe malih junakov: 9 dni sem bila v ume...
Sprejeli so me v zelo kritičnem stanju na Infekcijsko kliniko, opravili nujen carski rez, intubirali. Potem sem bila v ...
Otroci, ki se zbujajo zgodaj zjutraj so ...
Se vaš malček zjutraj prebuja skupaj s petelini, ne glede na to ali je delovni dan ali vikend? Imamo dobro novico za vas...
Živilo, ki preprečuje pojav alergij pri ot...
Znanstveniki iz Nove Zelandije so prišli do zanimivega odkritja, da lahko samo z enim samim živilom v prehrani otroka zm...




Kdaj so vaši otroci dobili prvi zobek?




pred 3. mesecem (8%)

med 3. in 5. mesecem (23%)

med 5. in 7 mesecem (31%)

med 7. in 9. mesecem (18%)

med 9. in 11. mesecem (12%)

po 11. mesecu (8%)


Število vseh glasov: 352

Hvala za glasove. Glasoval/a si že za vse aktualne ankete. Lahko pa ustvariš svojo anketo!