|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: <<   < Prejšnja stran  1 [2]
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   RE: Privajanje na kahlico
22.7.2006 23:33:18   
babylove
V bistvu imajo malčki več faz, preden pridejo do stranišča.
1. ne vejo, da lulajo
2. vejo, da lulajo (ampak šele ko začne teči)
3. vejo, da bodo lulali
4. vejo, da bodo lulali in znajo zadržati

Vsak otrok 1x postane čist neodvisno od navajanja na kahlico, saj se pri vsakem odvijejo navedene faze. Z navajanjem na kahlico jih samo stimuliramo, opominjamo, navajamo. Vendarle pa lahko ostanemo poplnoma neuspešni, če smo začeli prehitro, saj otrok faz ne osvaja s svojo voljo, temveč prihajajo same z zorenjem otroka. Zato je morda nesmiselno otroka posedati na kahlico pri 1 letu, saj bo navajanje načeloma trajalo zaradi nepripravljenosti organizma dosti dlje. Pri 2 letih se lahko zgodi, da je otrok dan in noč brez pleničke v 2 tednih.

< Sporočilo je popravil babylove -- 22.7.2006 23:34:10 >

(odgovor članu Blacky30)
Neposredna povezava do sporočila: 26
   RE: Privajanje na kahlico
23.7.2006 0:17:39   
Pikabu
Joj, saj se kar bojim pohvalit, pa bom še jaz napisala našo izkušnjo, pa še nekaj bi rada vprašala.

Jaz sem jo prvič pustila brez pleničke prejšnji teden v torek. Pa je šlo približmo tako, kot ste pisale, da je na začetku. Tam nekje v četrtek in petek je bila skoraj že suha, če sem sama dovolj zgodaj opazila, da jo lulat. Sama ni povedala, če sem jo pa vprašala, če gre na kahlico, je pa rekla ja in se je tudi potem polulala. Potem je bila v nedeljo cel dan v plenici, ker smo bili cel dan od doma, pa je bila v ponedeljek zgodba podobna, ni bilo nazadovanja. V torek sva pa dopoldne imeli namen nekam iti in sem jo dala kar v plenico. Med tem časom, ko sva se še odpravljali od doma, mi je sama rekla, da jo lulat. Jo odvijem, plenica suha in ona se je lepo polulala v kahlico. Ko sva prišli domov, ni bilo več veliko časa do njenega spanja in sem rekla, da ji bom kar pustila plenico gor, pa bova spet po spanju poskusili in se zgodba ponovi. Pove, da jo lulat, plenica še vedno suha. Pa sem jo potem do spanja pustila kar brez. Potem se je vmes sicer enkrat še zgodila nesreča, da mi je prepozno povedala. Ravno tako je bilo še v sredo in četrtek, vsak dan ji je po enkrat ušlo, vse ostalo je pravočasno povedala in je šla lepo na kahlico. V petek nam je pa uspelo, da je bila cel dan suha. user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image

Naj še povem, kako je s kakanjem. Ona je vedno kakala takoj, ko se je zbudila, se pravi dvakrat na dan. Takoj je bila zjutraj pokakana in takoj po popoldanskem spanju.

Zdaj pa današnja zgodba. Dopoldne je bila lepo brez pleničke, povedala je za lulat. Enrkat je rekla, da jo lulat, sva jo dala na kahlico, pa nič. Je rekla, da ne more, da ji rita poka. Tako se nama je zdelo, da jo kakat. Pa jo je mož spodbudil, da naj malo dlje sedi, pa fino pritisne, pa ni hotela. Jo je hotel že obleči, pa je sama rekla, da ne, da gre še enkrat na kahlico in se res pokaka. user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image Potem smo pa po kosilu šli nekam na obisk in smo dali plenico gor. Pridemo tja, se že nekaj časa igra, na kar pove, da jo lulat. Grem z njo na stranišče, jo odvijem, plenica suha in lepo se polula na stranišču, čeprav sem jo morala kar dobro držati in ni nič kaj udobno sedela. Čez nekaj časa spet, da jo lulat. Greva na stranišče in se pokaka. Potem še v tretje in je spet kakala. ko smo šli domov, smo za v avto spet montirali plenico. Med vožnjo pove, da jo lulat, a smo bili ravno na takem mestu, da se ni dalo na hitro ustavit. Mož ji je rekel, da naj se kar v pleničko, pa je rekla, da ne. Sva gledala, da bi res hitro ustavila, a ni bilo možno, tako da je sama čez nekaj časa rekla, da se je že v pleničko. Pridemo domov, ji damo pleničko dol in spet v hlačke. Pa je vsakič spet lepo povedala, da gre na kahlico in nam ni nič ušlo. Enkrat je celo spet kakala. Za kakat sicer tudi kar reče, da jo lulat, ampak važno, da pove, da hoče na kahlico. Me prav znaima, kako bo naprej, upam, da tudi tako uspešno.

Zdaj bi pa rada vprašala tiste, ki ste to že dale čez. Koliko časa ste prakticirali to, da ste za v avto dajali plenico? Kako ste naredili, ko ste šli kam na obisk? Mi smo jo danes pustili v plenici, ampak ko je prvič povedala in šla lulat, sva jo potem pustila brez do odhoda domov. Koliko časa so bili čez dan popolnoma suhi, da ste si upali tudi v spanju poskusiti brez? Mene je zelo skrbelo, kako bomo to izpeljali, pa je kar nekako šlo. Zdaj me spet skrbi, kako naprej, da je ne bi preveč tlačila v plenico in da se ne bi odvadila. Me pa malo skrbi tudi, ker bomo oktobra dobili dojenčka, kako bo takrat zgledalo. Kakšne izskušnje iamte ostale?

Hvala za nasvete, tistim, ki se pa s tem trenutno ukvarjate, pa želim čim več uspeha.

(odgovor članu babylove)
Neposredna povezava do sporočila: 27
   RE: Privajanje na kahlico
23.7.2006 8:01:34   
dory
Jst sem ene 14dni nazaj cez dan kar vzela plenico..prva dva dni mu je mal uslo...pocutil se je ful smotano in od takrat rajs sam pove,da ga lulat...res nisem mela problemov okol tega...zadnje par dni se mi tud ponoci zbuja suh :)

(odgovor članu Pikabu)
Neposredna povezava do sporočila: 28
   RE: Privajanje na kahlico
23.7.2006 9:20:26   
Gina
Pusti jo zdaj čisto brez plenice cel dan, tudi če greš v trgovino in v avto. Zdaj je pripravljena.
Ko bo ponoči suha en teden, ji vzemi še ponoči plenico dol, nič ne bo hudega, suha bo.

(odgovor članu Pikabu)
Neposredna povezava do sporočila: 29
   RE: Privajanje na kahlico
23.7.2006 9:27:10   
Anonimen
Jaz sem ga precej hitro, v parih dneh, tudi v avtu imela brez pelnice. Enkrat se mi zdi, da se je polulal, ampak ne vem, če ne v trgovini, se ne spomnim točno. Vem, da je šel s polulanimi hlačami v avtosedež, to se spomnim. Ker je bilo premraz, da bi ga slekli.
Torej, jaz tudi menim, da jo imaš lahko po cel dan brez plenice, le za preoblečt imej s seboj. Za ponoči pa, kot je svetovala Gina.

(odgovor članu Gina)
  Neposredna povezava do sporočila: 30
   RE: Privajanje na kahlico
23.7.2006 9:28:37   
Wilson
Nisem brala vseh odgovorov, ker nimam časa, bi pa ti tudi jaz napisala kako je to potekalo pri nas.
Mi imamo to srečo, daje naša zelo rada sedi na kahlici. Začeli smo jo dajati pri 13 mesecih, ker je sama želela sedeti na njej kar oblečena. Začela sem jo dajati zjutraj, ker takrat vedno kaka in tako nama je uspelo, da je kakala na kahlico in seveda je tudi navdušenje bilo veliko tako z njene, kot z moje strani. Na začetku sem jo dajala na kahlico samo zjutraj in pa po popoldanskem spanju, je pa hitro spoznala čemu služi kahlica in je skoraj zmeraj, ko sem jo posadila nanjo lulala ali kakala v kahlico. Sedaj pri 21 mesecih pa tudi že sama pove, ko gre na kahlico, se pa zgodi, da še zmeraj pozabi in se polula, predvsem takrat, ko se igra.

Tako, da ti svetujem, da tvojega otročka posadidiš na kahlico v tistem času, ko se ponavadi pokaka.  Lp

(odgovor članu Blacky30)
Neposredna povezava do sporočila: 31
   RE: Privajanje na kahlico
23.7.2006 12:40:26   
Anonimen
Še jaz rabim nasvet. Moj Jaka je star 2,5 let. Pri enem letu je že veselo kakal in lulal na stranišče, vendar ni bil nikoli brez pleničke. Potem se je kar naenkrat začel upirati in dret, da noče na stranišče in potem je bilo konec. Ni šans na wc, ne na kahlico. I smo ga pustili, ker so rekli, da bo že dozorel... No, vsake toliko seveda sem probala, pa je bil kar brez pleničk, pa se je petkrat zaporedoma polulal, pa nič efekta, ga ne briga, sem ga pač preoblekla... Pol sem valda imela dost in sem mu nataknila penico spet gor. In čez čas spet... No, sedaj sem mu obljubila nagrado, če bo lepo hodil na wc. In je brez pleničke. Velikokrat se še polula v hlačke, kaka pa izključno v hlačke. Zato sem v vrtcu predlagala, da je v plenici, dokler se ne pokaka, ker se ful bojim, da bo zadrževal... Pa še to, tut za lulat ne pove, ampak ga moram jaz dajat čim pogosteje... Govori pa več kot odlično, je zelo brihten fantek, in me spravlja ob pamet. Sem ga že hotla kregat, pa vem da to tut ni dobr... Kakšen predlog???

(odgovor članu Wilson)
  Neposredna povezava do sporočila: 32
   RE: Privajanje na kahlico
23.7.2006 20:45:25   
Gina
Ni mi zdaj jasno, kako hitro si obupala? Poglej, jaz sem napisala nekje, da sta dva moja otroka zavračala kahlo. Najlažje je bilo s ta velikim. Sem ga dala na kahlo, je nekaj naredil že od starosti enega leta naprej, vedno je sedel, nikoli težil, vedno je hotel mi ustreči, in ko sem rekla, da zdaj pa ne bo več plenic, je to razumel in se trudil, da bi to steklo. To je najlepši možni scenarij. Ta srednja je tulila ko strela, če sem jo dala na kahlo. Ni se hotela niti usest niti približat se kahli. Pa je bila prvi dan cel dan mokra. 5x se je polulala, pa še pokakala 1x. Pa drugi dan tudi, pa tretji dan tudi, pa četrti dan tudi...ona je zelo trmasto dete. Pa vsakič sproti sem ji razložila, da se kaka in lula na stranišče ali v kahlo in da plenic več ni in da želim, da gre tja, kamor se gre lulat, ne pa v hlače. Pa njo niti ni motilo, če je bila mokra. Vseeno ji je bilo. Se mi zdi, da je peti ali kateri dan pa prvič povedala, da jo kakat.1x! Polulala se je v vseh ostalih primerih v hlače. No in tako sva se dajali kake 10 dni, ko je končno ugotovila, da se ne hecam. Potem je trajalo samo še 4 dni, pa se ni praktično nikoli več polulala v hlače. Se pravi v 14. dneh je bila suha in čista.
Mali je bil čisto drug primerek. On je ugotovil, kaj bi jaz rada, ni pa hotel na kahlo, pa motilo ga je, če je lulal v hlače, pa še ni bil sposoben zadržat lulanja niti sekundo. Pa sem poskušala cel mesec. V tem času se je tretji dan od začetka šele prvič polulal v kahlo, v roku enega meseca sem pa mislila, da to še ne bo šlo skozi, ko je začel vendarle povedat, da gre lulat. Je pa bil tule vmes en zelo zanič faktor - hodil je v vrtec in tam je imel ves čas pleničko gor - to je zelo upočasnilo zadevo, ker ta velika dva sta bila v privat varstvu in sta bila od začetka že brez plenice, ko sem se to odločila. Potem je preteklo še kak teden, da je zmogel kontrolirat, da zadrži in potem še kak teden, da je bilo to kolikor toliko stabilno. No, pa je vendarle šlo skozi, čisto mirno in s potrpljenjem, ampak z odločnostjo.

MOgoče pa so tvoje predstave o tem, kako hitro bi to moralo iti, napačne. Če je otrok 3 dni vsakič polulan, to še nič ne pomeni. Še če to traja 14 dni, še ni panike. Mogoče moraš pa samo biti malo bolj vztrajna in ne obupat. Če bo otrok začutil, da si odločena, se bo zihr navadil. Razen seveda, če ima kak fiziološki razlog.

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 33
   RE: Privajanje na kahlico
23.7.2006 21:54:51   
Anonimen
Obupala sem, ker je bila to živa norišnica. Imam namreč še enega fantka, ki je 13 m mlajši in se mi ni zdel fer, da sem ga v roku ene ure mogla petkrat  pustit, ker sem mogla starejšega komplet preoblečt, včasih tudi stuširat. Ta velik se je drl, ker se je hotu naprej igrat, kljub temu, da je bil moker ali pa tut pokakan, ta mal se je drl,  ker nisem imela časa, da bi se igrala z njim, jaz sem bla pa na koncu čist fuč in se mi je zdel, da smo čist brez veze uničil popoldan... Pa tko lepo bi se lahko imel... No, pa moram povedat, da sem dons zmagala. Zgleda, da je pomagal, ker sem mal pojamrala na RR, mi je dal novih moči. Dons sve praktično cel popoldan presedela na stranišču( velik del smo bili na obisku pri dediju in babici, da se je vsaj ta mal lahko normalno igral), no pa sem zvečer že mislila, da spet ne bo nič, sem ga oblekla v pleničko in pižamo (kao da gremo že spat) in sem upala da se bo vsaj v pleničko pokakal, da ne bo čist zaprt čez par dni. In smo šli že v posteljo, pol mi pa prav, da more lulat (to je do zdej povedal dvakrat) in sem ga dala na kahlo v kopalnici in šla nazaj v sobo k tamalemu in ko pridem nazaj je bla klobasa narejena !!! JUPIIII!user posted image user posted image user posted image Smo takoj klical babi in dedija in čestital in lupčkal in ga hvalil, kolk je zdej že velik...
Drugač ne obupam prehitro, tle me je pa skoz strah, da mu bom povzročila zaprtje (ki je lahko zelo nevarno)... Tko da ne prehitro grajat ljudi...
Lp
NJ

(odgovor članu Gina)
  Neposredna povezava do sporočila: 34
   RE: Privajanje na kahlico
23.7.2006 22:09:13   
Gina
Sem vesela za vas.user posted image A veš, v bistvu te nisem mislila grajat, samo vprašala si, kako to gre ali kako pomagat, pa se mi je zdelo, da te zanima zelo konkretno. Jaz sem že velikokrat napisala, da je to projekt, ki je zelo naporen. In v bistvu je meni popolnoma vseeno, kdaj se kakšen otrok navadi na kahlico. Hotela sem ti pomagat. Te pa popolnoma razumem. pri dveh tako majhnih otrocih se lotit takega projekta, ne vem če bi se meni ljubilo, res ne. Ti se moraš odločit, ali ti je to vredno živcev in naporov ali ne. ker v končni fazi ni nič škodljivo, če je tudi še nekaj časa ali dlje časa v plenički. meni so bile pleničke pač zelo odveč, pa tudi nimam več dveh malih otrok, da bi bila tako zelo utrujena, kot sem bila takrat. Drugačna situacija je. V prvem postu sem se jezila iz drugega razloga, namreč zato, ker se ljudje izgovarjajo, da kao otrok še ni zrel, namesto da bi po pravici povedali, da je to težek postopek, ki zahteva čas in voljo in da je pač še nimajo. To je zame edini pravi in popolnoma sprejemljiv razlog za to, da se tega ne lotiš. In podpiram vsako odločitev, ne glede na to, ali se kdo odloči, da bo njegov otrok še v plenici ali pa če se odloči, da se bodo odvajali. Torej kakorkoli se boš odločila, bo ok, če pa se odločiš za odvajanje, ti pa želim, da ti čimprej uspe.user posted image user posted image user posted image

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 35
   RE: Privajanje na kahlico
23.7.2006 22:16:42   
Anonimen
Hvala za spodbudo... Upam da mi bo ratal... Mal mi gre na živce, ker prevečkrat slišim graje od ljudi, kao lej kok je že star, pa ima še vedno pleničko, bla bla bla,... In ljudje sploh ne vejo, kakšne bitke jaz bijem... No, dons sem eno zmagala user posted image user posted image user posted image Upam da jih sledi še veliko.
Lp
NJ

(odgovor članu Gina)
  Neposredna povezava do sporočila: 36
   RE: Privajanje na kahlico
23.7.2006 23:43:37   
david
IZVIRNO SPOROČILO: NinaJaka
Hvala za spodbudo... Upam da mi bo ratal... Mal mi gre na živce, ker prevečkrat slišim graje od ljudi, kao lej kok je že star, pa ima še vedno pleničko, bla bla bla,... In ljudje sploh ne vejo, kakšne bitke jaz bijem... No, dons sem eno zmagala user posted image user posted image user posted image Upam da jih sledi še veliko.

Vidiš, meni se pa ravno tak način razmišljanja zdi hecen (milo rečeno). Namreč da straši bijejo bitke in potem mislijo, da zmagujejo. Tudi zato, ker to prevečkrat pomeni, da se imajo za poražence, če otroku ne rata. Upam, da je pri vas drugače.

Gina, vidiš tu se mi zdi da se midva ne razumeva ali ne strinjava: strokovnjaki ne pravijo, da je treba čakati do šestega leta. Strokovnjaki samo svetujejo previdnost. Zaradi otrok, ki ne zmorejo pri dveh letih. Zaradi staršev, ki so prepričani, da so zmagali, če otrok samostojno opravlja potrebo pri 2 letih ali prej. Še najbolj pa zaradi staršev, ki so prepričani, da so poraženci, če njihovi otroci tega ne zmorejo.

d.

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 37
   RE: Privajanje na kahlico
24.7.2006 8:32:06   
Anonimen
No, nisem tko dobesedno mislila in ravno zato tolk časa traja, ker ga ne želim na silo "dresirat". Bitke so pa pogovori... On je izredno bister fant in ve kam je treba it lulat in kakat, le preveč dela ima z vsemi ostalimi stvarmi, da bi še to vkomponiral vmes. On men direkt reče, da nima časa, da se mu mudi, ker more delat ( on je pač po zgledu Mojstra Mihe en delavc). In jaz njega ne morem pustit, da se bo sam odločil, brez moje spodbude, ker njega nič ampak res nič ne moti če je moker in pokakan... A ti bi ga pustil, da je cel popoldan pokakan? Namreč tko bi bilo, če bi bilo vse po njegovo... Pa res ne pretiravam!!!!! Fino je, da otrok sam ugotovi, da ni luštn bit pokakan in polulan, kaj pa če ga to niti mal ne moti? Naj čakam še eno leto, da bo on najdu čas za wc al naj ga rajš diplomatsko prej prepričam, da je treba to opravljat na stranišču????
A za zobe umivat ste tut počakal, da se je sam odločil???? Pri nas smo dosegli lepo umivanje zob dvakrat dnevno z vztrajnim pogovarjanjem, nisem mu nikoli tlačla ščetke v usta... Če bi pa čakala, da sam pogrunta in da bo dovolj "zrel" za to, bo pa že brez zob prej???!!!
Pa brez zamere, spodbuda je potrebna!
Lp
Nina

(odgovor članu david)
  Neposredna povezava do sporočila: 38
   RE: Privajanje na kahlico
24.7.2006 11:26:07   
david
IZVIRNO SPOROČILO: NinaJaka
No, nisem tko dobesedno mislila in ravno zato tolk časa traja, ker ga ne želim na silo "dresirat". Bitke so pa pogovori...

Vem, saj ni letelo direktno na tebe. Je pa po mojem staršev, ki dejansko bijejo bitke z otroki na tem področju mogoče več, kot si mislimo. Jaz npr. vem za dva primera, ki sta res skrajna. Mogoče zato toliko opozarjam na to, da izjeme so in da receptom, ki se tukaj delijo včasih manjka pomemben del - kako ravnati, če recept ne deluje.

IZVIRNO SPOROČILO: NinaJaka
A za zobe umivat ste tut počakal, da se je sam odločil???? Pri nas smo dosegli lepo umivanje zob dvakrat dnevno z vztrajnim pogovarjanjem, nisem mu nikoli tlačla ščetke v usta... Če bi pa čakala, da sam pogrunta in da bo dovolj "zrel" za to, bo pa že brez zob prej???!!!

Oprosti ampak primerjava je mimo, za umivanje zob rabi otrok zobe, te pa vidiš. Ne vidiš pa, če so otrokova prebavila zrela za samostojno opravljanje potrebe. Lahko samo predvidevaš in poskušaš. S prigovarjanjem je pa tudi tako: če otrok nima poškodovanih rok potem obstaja velika verjetnost, da si bo zobke znal umiti sam in mu prigovarjanje ne more škoditi. Triletni otrok na primer pa že marsikaj ve in razume. In če on ne more zadržati urina (čeprav se trudi), njegov oče pa je prepričan, da bi to že moral obvladati in otroka vzpodbuja svojemu prepričanju primerno - kako misliš da to vpliva na razvoj otrokove samozavesti ? Ne vem, a jaz živim v tako čudnem okolju ? A še niste nikoli slišali, da bi na primer kak otrok na skrivaj sam pral hlačke, ali pa jih skril pred starši ? In to je v večini primerov lep pokazatelj pod kakšnim pritiskom je otrok.

d.

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 39
   RE: Privajanje na kahlico
24.7.2006 11:44:35   
Gina
Veš david, jaz v resnici ne poznam staršev, ki bi preveč forsirali otroka v tej smeri. Niti enega samega. POznam pa kar nekaj staršev, ki peljejo stvari lepo počasi. In še enkrat - meni je čisto vseeno. Če jim paše imet plenice, ok, naj jih otroci imajo. Če hočejo to speljat počasi in dolgoročno, pa imajo otroci pol dneva pleničko gor, tudi ok. Naj, njihova volja njihov svet. Edina stvar, ki me moti je ta, ki sem jo zgoraj napisala. Da sami sebi lažejo, da je to zaradi otrok. Večinoma ni. Večinoma peljejo stvari tako, kot jih oni, starši želijo. In čisto ok je tako. Zakaj jih je potem sram, če peljejo po svoji glavi stvari, kot jih peljejo??? Vidiš, tega pa ne razumem. In ja, čisto lahko razumem, da kakšni otroci niso zreli pri dveh letih. To sem tudi že napisala. Večina jih pa vendarle je.

Se mi pa zdi nekaj, da imaš zelo ekstremne predstave o današnjih starših. Tiste zgodbice, ki jih bereš o nasilju do otrok (tukaj razlagaš primere), v praksi niso tako pogoste. Pravzaprav so zelo redke. Se strinjam, niti tistih ne bi smelo biti, vendar.... Tisto o previdnosti, ki jo svetujejo strokovnjaki, je po mojem mnenju veliiiik izgovor staršem, ki to uporabijo potem, kadar imajo pač raje pleničko kot projekt imenovan odvajanje. In resnično menim, da je večina otrok čisto zrelih pri dveh letih. In da to, da mu snameš pleničko ni boj ali prisiljevanje otroka, ampak prej spodbuda za edino normalno funkcioniranje ljudi. Meni se pač ne zdi, da je moj otrok kaj trpel ali da kaj trpi, ker sem ga porinila v to. Čisto vesel je, ker nima več plastike na riti. So ap seveda povsod izjeme, kako da ne. Toliko pa se že moramo imeti radi, da si to priznamo, kadar je stvar taka, da otrok še ni zrel za nekaj in da se zato ne počutimo manjvredni ali da se počutimo, kot da moramo biti po vzorcu večine. NI treba. Zato pa ima vsak svojo glavo na ramah, da z njo misli.

(odgovor članu david)
Neposredna povezava do sporočila: 40
   RE: Privajanje na kahlico
25.7.2006 12:10:48   
Hanna M.
junija smo šli na morje (še ni dopolnila 25 mesecev) in smo bili skoz brez pleničke. Večkrat sem jo vprašala, če mora lulat in vsakič, ko je pritrdila sva hitro tekli na travico ali kahlico (odvisno, kje smo bili). Nekajkrat ji je uspelo in postalo ji je tako všeč, da je sama opozorila; mami, hitlo lulat. Potem sva pa tekli in se zraven zabavali. Mogoče nma je ene 3x ušlo, ene 5x pa se ni nič zgodilo,... drugače pa sva bili zelo uspešni, zdaj pa že cel mesec pridno lula in kaka na kahljico ali  na stranišče. Ponoči, za vsak slučaj še dava pleničko, če bi slučajno kakšna kapljica ušla, je pa do jutra večinoma suha in ko se zbudi hitro tečeva na stranišče. Priznam, da je to kar zahteven projekt in moraš biti dosleden, vsakič, ko otrok reče lulat moraš hitro reagirat. Najbolj pomembno pa se mi zdi, da ga ne mešaš s pleničko. Ko smo prišli z morja ji je babica parkrat dala pleničko, ko sta kam šli (je enostavneje, kot sredi trgovine tečt na stranišče), vendar s tem otroka samo zmedeš. zato smo pleničko čisto črtali iz dnevne uporabe, tudi v avtu je nimamo več in se obrestuje. Je že čisto suha.
Joj sem se razpisala, ampak smo tako veseli, user posted image da nam je ratal,...
lep da vsem,
Hanna

_____________________________

Bog, daj mi pogum, da spremenim stvari, ki jih lahko, daj mi moč, da sprejmem stvari, ki jih ne morem spremeniti in modrost, da ločim to dvoje.

(odgovor članu Blacky30)
Neposredna povezava do sporočila: 41
   RE: Privajanje na kahlico
25.7.2006 14:35:57   
Anonimen
No prav - kako pa veš, kdaj je otrok zrel, da se nauči govorit, pa ga vendarle vsi spodbujamo: "No daj reci MA-MA"... ne bit tolk pikolovski, saj si me razumel, da govorim nasplošno o spodbudi, otrok se pač ne bo vsega kar sam naučil, ampak se mora naučit od staršev, vrstnikov... Me prav zanima, kako bi se izteklo, če otroku nihče ne bi nikoli omenil, da bi blo fajn, da hodi lulat in kakat na wc, pa bi mu kar skos plenico menjaval... Me prav zanima kakšen procent otrok bi samih reklo, da bojo rajš šli na WC...
Lp
Nina

(odgovor članu david)
  Neposredna povezava do sporočila: 42
   RE: Privajanje na kahlico
25.7.2006 15:31:55   
david
IZVIRNO SPOROČILO: Gina
So ap seveda povsod izjeme, kako da ne. Toliko pa se že moramo imeti radi, da si to priznamo, kadar je stvar taka, da otrok še ni zrel za nekaj in da se zato ne počutimo manjvredni ali da se počutimo, kot da moramo biti po vzorcu večine. NI treba. Zato pa ima vsak svojo glavo na ramah, da z njo misli.

Ja, s tem se popolnoma strinjam. In se mi zdi fajn, da se na to opozori osebo, ki prosi za nasvet. Da se nekdo, ki se že zanima za sistem takoj zaveda, da ni nujno da bo deloval in da s tem ni nič narobe. In ti misliš, da je to itak vsem jasno. Jaz pa mislim, da ni nujno.

IZVIRNO SPOROČILO: Gina
Tisto o previdnosti, ki jo svetujejo strokovnjaki, je po mojem mnenju veliiiik izgovor staršem, ki to uporabijo potem, kadar imajo pač raje pleničko kot projekt imenovan odvajanje.

Samo to pomeni, da narobe čitamo knjige in ne da strokovnjaki nimajo pojma. Ker nikjer ne piše (vsaj jaz nisem zasledil), da je treba kar čakati do petega leta in potem k zdravniku. Piše samo, da je treba otroka spremljati in v primeru težav ustrezno odreagirati. In ustrezna reakcija ni vzpodbuda, ki v otroku ob neuspehu vzbudi občutek krivde. S tem pa se menda vsi strinjamo.

IZVIRNO SPOROČILO: Gina
Se mi pa zdi nekaj, da imaš zelo ekstremne predstave o današnjih starših.

Ti pa preveč pozitivne (razen kar zadeva razvajanje). user posted image Resnica pa je (kot vedno) nekje vmes.

d.

(odgovor članu Gina)
Neposredna povezava do sporočila: 43
Stran:   <<   < Prejšnja stran  1 [2]
Stran: <<   < Prejšnja stran  1 [2]
Pojdi na:





Zakaj je ustvarjanje odlično za otrokov ra...
Ustvarjanje z otrokom ni le odličen način kakovostnega preživljanja časa, ampak dokazano pozitivno vpliva na otrokov raz...
BLOG: Danes sem slaba mama
Slaba mama. Danes sem slaba mama. Zjutraj sem ti oblekla prvo stvar, ki mi je prišla pod roke, niti pogledala nisem ali ...




NOSEČNOST
пеперутка16

Kateri del nosečnosti vam je bil najbolj všeč oz. najlažji?