|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: [1]
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   PREŽIVN, OTR. DOD., SOC. POMOČ, IZR. SOC. POM...
8.7.2004 13:36:43   
PANDORA
Pozdravljene!

Glede na to, da nam pride prav vsaka nova informacija bi vam rada posredovala par podatkov, ki bodo kateri izmed vas morda prišli prav.


Moj primer je ekstremen. Stara sem 27 let in imam diplomo iz dončane fakultetne izobrazbe. Preden sem odšla na porodniško nisem bila še nikoli redno zaposlena. V podjetju, kjer sem delala preko študentskega servisa so me po pogovoru zaposlili 2 dni pred pričetkom porodniške. Torej mi po zakonu pripada najnižja porodniška, ki znaša nekje okoli 44.000 Sit mesečno.

Oče otroka je redni študent, brez prihodkov, razen nekaj malega preko študentskega servisa. Razumeva se v redu, otroka je priznal, vendar ne živiva skupaj. Jaz sem še vedno prijavljena na domačem naslovu, čeprav živiva s hčerko v najmeniškem stanovanju izven kraja mojega stalnega bivališča.

In sedaj, kako smo urejali vse zapletene zadeve:

1. PREŽIVNINA

Z očetom otroka sva se odpravila skupaj na Center za socialno delo (v kraju mojega stalnega bivališča), kjer so nama pomagali sestaviti sporazum o preživnini. Ker je oče otroka študent, brez rednih prihodkov in ker ne živiva skupaj, so na centru predlagali znesek 10.000 Sit, dokler ne dobiva razrešitve iz sodišča. Baje, da traja to kakšne 3 mesece. No, potem sem ta sporazum skupaj s 1. izvodom prošnje za izdajo sklepa o sporazumu preživnine (dopis, v katerem opišeš svojo situacijo) oddala na vložišču sodišča. Ker razen porodniške nimam nobenih drugih prihodkov, sem v prošnji napisala tudi, da prosim za oprostitev plačila sodnih stroškov.

2.izvod prošnje za izdajo sklepa o sporazumu preživnine sem dala v potrditev na vložišču sodišča (na tvojo prošnjo dajo žig z datumom prejema). Ta izvod sem potem poslala na center za socialno delo in priča o tem, da je postopek stekel. Za Center pa je to zaenkrat dovolj, da sem upravičena do otroškega dodatka, saj bi v primeru, da postopek preživnine ni stekel, morala čakati na otroške dodatke do razrešitve. Tako pa smo se na centru dogovorili, da bomo v primeru, da sodišče določi drugačno preživnino takrat poračunali.

2. OTROŠKI DODATEK

Torej, ker je preživnina 10.000 Sit, in ker imam sama porodniške samo 44.000 Sit, sem upravičena do najvišjega otroškega dodatka. In ker živiva s hčero sami, sem upravičena še do dodatnih 10% pribitka na najvišji otroški dodatek. Skupaj znaša to nekje 25.000 Sit.

3. SOCIALNA POMOČ

Vsem tistim materam samohranilkam )enoroditeljska družina), ki imate enak primer kot jaz sporočam, da vam po zakonu mesečno pripada 72.838 Sit. Zato vam priporočam, da daste na center po ureditvi preživnine in porodniške prošnjo za socialno pomoč v višini razlike med porodniško,preživnino in socialno pomočjo.

V mojem primeru: Porodniške imam nekje 44.000 Sit, preživnina znaša 10.000 Sit. In ker sem upravilena do 72.838 Sit mesečno mi pripada še socialna pomoč, ki se odraža v razliki in znaša 18.838 Sit.

Seveda sama nimam nobenih drugih prihodkov, nobenih delnic, certifikatov, zemljišč ali avtomobila.

4. IZREDNA SOCIALNA POMOČ

Prav tako ste tiste, ki ste v finančni stiski upravičene do enkratne izredne socialne pomoči. sama sem jo vložila po porodu, ko še nisem prejela otroškega dodatka. In prejela odobritev v znesku 60.000 Sit. Na centru sem povedala, da s 44.000 tolarji s hčero ne moreva preživeti skozi mesec, sploh, ker živiva v najmeniškem stanovanju in morava plačevati še najemnino.

5. OČETOVSTVO in ROJSTNI LIST

Z očetom otroka sva se, preden sem dobila rojstni list po pošti, odpravila na občino v kraju kjer sem rodila. Potrebovala sva osebne dokumente in oba podpisala, da se strinjava s podatki, ki so navedeni na rojstnem listu. Vsak sva prejela potrdilo o priznanju očetovstva in par izvodov rojstnega lista.

6. ZDRAVSTVENA KARTICA

Glede na to, da sem zaposlena sem v službo odnesla hčerin rojstni list. V službi so izpolnili obrazec za prijavo v zdr. zavarovanje in ga odnesli na Zavod za zdravstveno zavarovanje. In potem čakaš na kartico...., čeprav si pred prejemom upravičen do potrdila, ki priča, da je postopek stekel in nadomešča zdr. kartico.


7. DAVČNA ŠTEVILKA

Potrebujete rojstni list in vašo osebno in davčno. Odpravite se na davčni urad v vašem kraju stalnega prebivališča in uredite davčno številko za vašega otroka.

Upam, da sem vam lahko kako pomagala. Če katero izmed vas zanima še kakšna podrobnost, ki sem jo sigurno izpustila, samo pišite. Povem vam, da je treba treba vse zakone prebrati skozi, da veš, do česa vse si upravičen, kajti na centru mi za 3. in 4. niso sami povedali.



Pozdravček,

Diana




Neposredna povezava do sporočila: 1
   PREŽIVN, OTR. DOD., SOC. POMOČ, IZR. SOC. POM...
8.7.2004 13:45:34   
Ivi33
:bravo::bravo::bravo:
zate, prav gotovo bo kateri prihranilo kakšno pot.

(odgovor članu PANDORA)
Neposredna povezava do sporočila: 2
   PREŽIVN, OTR. DOD., SOC. POMOČ, IZR. SOC. POM...
8.7.2004 15:30:54   
Jančika_
Mery, če se registriraš, potem lahko uporabljaš vse to, pa še opise in slikice od drugih uporabnikov vidiš. registriraš se zgoraj desno.

(odgovor članu PANDORA)
Neposredna povezava do sporočila: 3
   PREŽIVN, OTR. DOD., SOC. POMOČ, IZR. SOC. POM...
9.7.2004 11:32:54   
PANDORA
Ne, otroški dodatek ne spada zraven. Fino, ne?

LP,

Diana

(odgovor članu PANDORA)
Neposredna povezava do sporočila: 4
   PREŽIVN, OTR. DOD., SOC. POMOČ, IZR. SOC. POM...
9.7.2004 12:30:20   
frutka_
Tudi jaz imam dokončano 7. stopnjo izobrazbe, sem poročena, sinek je star 17 dni, imam dve leti delovne dobe, kredit za stanovanje 66.000(brez stroškov!)in porodniške 100.000 sit...

(odgovor članu PANDORA)
Neposredna povezava do sporočila: 5
   PREŽIVN, OTR. DOD., SOC. POMOČ, IZR. SOC. POM...
9.7.2004 12:34:18   
MARNA
KAJ PA OČKA NE ŽIVI Z VAMA9nebesa?

(odgovor članu PANDORA)
Neposredna povezava do sporočila: 6
   PREŽIVN, OTR. DOD., SOC. POMOČ, IZR. SOC. POM...
10.7.2004 10:26:18   
frutka_
Aja, seveda živimo skupaj.;) Ati tudi hodi v službo (hvala bogu!).:ups:
Toda hotela sem povedati, da ali si zaposlen ali ne denarja je občutno premalo, če želiš življenje nekako normalno živeti...
Izobrazba je pomembna toliko, da si pridobiš delovno mesto, toda za kakšno plačilo... Bolj se mi je splačalo preko študenta delat!
Kje so še vsi ostali stroški povezani z življenjem (hrana, oblačila za otroka, kasneje še vrtec, benz,...).Kam nas to vodi...

(odgovor članu PANDORA)
Neposredna povezava do sporočila: 7
   PREŽIVN, OTR. DOD., SOC. POMOČ, IZR. SOC. POM...
11.7.2004 10:13:03   
Urša
Ja, se strinjam s tabo frutka! Kje so tisti časi, ko sem delala preko študenta-dost več denarčka je blo! Zdaj pa pride in že izpuhti... :((:((:(( Pa nimamo kej, glavno, da so naši otročki zdravi!:love:

(odgovor članu PANDORA)
Neposredna povezava do sporočila: 8
   PREŽIVN, OTR. DOD., SOC. POMOČ, IZR. SOC. POM...
11.7.2004 20:28:38   
frutka_
res je ja!!!:sloncek::angel::sloncek:

(odgovor članu PANDORA)
Neposredna povezava do sporočila: 9
   PREŽIVN, OTR. DOD., SOC. POMOČ, IZR. SOC. POM...
22.7.2004 23:28:17   
petras
Halo!
Res koristno in izčrpno, jaz imam podobne težave: Živim v LJ, stalni naslov imava z otrokom pri mojih starših. Sem študentka, zato mi na Sociali niso želeli dati socialne podpore, saj bi po njihovem morala za to biti prijavljen akot brezposelna oseba, kar pa kot študentka ne morem biti!?!? In vojna se je začela. Zmagala sem jaz, vendar me "moja"socialna delavka zdaj ne prenaša in me nenehno kliče na neke bedaste razgovore, da mi malo zagreni življenje, fant mora vzeti v službi prosto, da ubogega frockota vlečemo 170km domov. Za znoret. Ker se pač ne dam in izkoriščam sistem do konca (zapleten je namreč samo zato, ker večina ljudi obupa in je to za državo ceneje), nameravam zatežiti še za izredno pomoč. Za le to pa rabiš zelo "tehtne" razloge (požar, poplava), zato me zanima, kaj naj "klobasam". Kakšen predlog mogoče?
LP

(odgovor članu PANDORA)
Neposredna povezava do sporočila: 10
   PREŽIVN, OTR. DOD., SOC. POMOČ, IZR. SOC. POM...
26.7.2004 15:13:35   
PANDORA
Pozdravljena!

Jaz sem za izredno pomoč zaprosila čisto na začetku, po rojstvu Pandore (takoj, ko sem dobila rojstni list). Kot razlog sem takrat navedla prenizek znesek za preživetje in sicer sem imela takrat samo 44.000 porodniške in nobenih drugih dohodkov medtem ko so bili stroški za najemnino, hrano in ostale eksistenčne dobrine dosti višji.

Drugače pa se ponavadi v dopisu napiše, kakšna je življenjska situacija. Morda tvoji dohodki ne zadoščajo za preživetje. Kaj vem. Nekaj v tem smislu.

Upam, da sem ti kaj pomagala,


Diana

(odgovor članu PANDORA)
Neposredna povezava do sporočila: 11
   PREŽIVN, OTR. DOD., SOC. POMOČ, IZR. SOC. POM...
26.7.2004 15:49:51   
Miša7
Hojla,:sloncek:

Če si ti prijavljena z tvojim škratekom še na tvojem naslovu, se pravi, da je atek zase in sta tako "same", pač navedeš kot razlog za enkratno pomoč, kot tudi za socialno, da potrebujeta zate in za otroka za preživetje, osnovne potrebščine za življenje(hrana, računi, kurjava pozimi...).:bravo:

Baje dobiš tudi enkratno pomoč tudi pozimi za kurjavo, dajejo jo v septembru, oktobru, pa potem še januarja!!!PREVERJENO

Tako da kar pot pod noge, ker socialna in država bosta k sebi vlekle, TI PA KAR POGUMNO.:hudicek:

Tudi jaz sem pridno študirala, pa te zato noben nima kaj bolj rad, sploh pa ne socialna, zato mislim tudi jaz vse izkoristit, samo pozanimati se je treba, kaj vse ti pripada.:grrr:

Vso srečo vsem, Miša in njen škratek v trebuščku (35t):metulj:

(odgovor članu PANDORA)
Neposredna povezava do sporočila: 12
Stran:   [1]
Stran: [1]
Pojdi na:





Ovulacija in plodni dnevi
Kaj je ovulacija? Kako izračunati kdaj ovulacija nastopi? Načini ugotavljanja ovulacije.
Nosečnost: Tabela rasti ploda po tednih
Kako velik je plod v posameznem tednu nosečnosti? Preveri, kako izgleda nosečnost po tednih!
Zgodbe malih junakov: 9 dni sem bila v ume...
Sprejeli so me v zelo kritičnem stanju na Infekcijsko kliniko, opravili nujen carski rez, intubirali. Potem sem bila v ...
Pesmi o mami in za mamo
Mama je nekaj posebnega, je popolna in ena sama. Ko ne najdemo besed, kako bi se ji zahvalili za vse, kar nam je dala, z...
Živilo, ki preprečuje pojav alergij pri ot...
Znanstveniki iz Nove Zelandije so prišli do zanimivega odkritja, da lahko samo z enim samim živilom v prehrani otroka zm...




NOSEČNOST
пеперутка16

Kateri del nosečnosti vam je bil najbolj všeč oz. najlažji?