|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: [1]
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   bolečine v križu
20.8.2007 14:43:32   
Viki-2
Pozdrav!
Sem v 27 tednu in imam precejšnje bolečine v križu. Do zdaj je bilo kar znosno, zdaj pa se kar stopnjuje. nosim cosmodisc, ki sicer nekoliko pomaga, kaj drugega pa ne vem. Tablet ne mislim jemat, danes sem se kar malo namazala z eno čili kremo, user posted image pa ne vem če je to preveč dobro. Zvečer me možek sicer zmasira,user posted image pa ne drži prav dolgo. Ima še katera take težave in kako jh lajšate?
Aja, pa drugič sem noseča in v prvo ni blo tako hudo. Je pa res, da sem lahko več počivala, ker sem imela ves čas samo zase.
Neposredna povezava do sporočila: 1
   RE: bolečine v križu
20.8.2007 16:46:24   
Spark
Jaz sem noseča 30 t, in imam tudi težave. Pri meni je tako, da imam sedeče delo, 8ur, in me je zelo bolelo, pa sem na bolniški od 22t. Doma mi je lažje, saj ne sedim nonstop, ampak kaj naredim, malo se sprehodim, se vležem, malo presedem. Vidim, pa da če sem dolgo za računalnikom (več kot 30 min) me že začne boleti. Ali pa ko stojim, me začne boleti.
Drugače pa mi je moja ginekologinja dala napotnico za na fizioterapijo v porodnišnico in še sedaj nisem dobila datuma. Oz. enkrat sem ga, pa so mi potem odpovedali, češ da je ena zbolela, pa da me pokličejo, Pa me po 10 dnevih niso nič klicali, potem sem pa jaz njih klicala, pa so rekli da v času dopustov ne izvajajo terapij. Sedaj jih že nekaj časa kličem, pa jih ne dobim na telefon, imajo pa samo telefonsko naročanje. Tako, da ne vem ali bom sploh prišla na to terapijo.
Jaz ne jemljem nobenih tablet, me samo možek masira.

(odgovor članu Viki-2)
Neposredna povezava do sporočila: 2
   RE: bolečine v križu
20.8.2007 17:46:15   
*Naja
Naj povem, da sem šele na začetku 15. tedna in da me že 2 tedna občasno tako boli trtica, da komaj sedim in vstajam. Kaj šele bo?user posted image

_____________________________

"Čim bolj izkoristi sleherni trenutek tistih prvih mesecev- nikoli se ne bodo vrnili!"

(odgovor članu Spark)
Neposredna povezava do sporočila: 3
   RE: bolečine v križu
21.8.2007 20:16:47   
Bajsa
Ja jaz sem v 16t pa me tud ful boli v križu, sem že en teden na bolniški. Tud jaz imam 8 ur sedečega dela, pa me je dala G na fizioterapijo, samo na vaje, ker baje ni priporočljivo izvajat prav fizioterapije s tistimi elektromagnetnimi valovi, no tko mi je splošna rekla. Kontrolo imam spet v petek, pa bomo vidl kaj bo.  Problem je edin s šefom, ker ne razume kako je to če človeka križ boli, pa prav da pretiravam...user posted image user posted image user posted image

(odgovor članu *Naja)
Neposredna povezava do sporočila: 4
   RE: bolečine v križu
28.8.2007 8:22:31   
ljubljana
Drage nosečke,

Tudi jaz sem imela iste težave v drugi nosečnosti (v prvi me nin nič bolelo). Stopnjevale so se celo tako zelo, da nisem več mogla ležat na hrbtu in na boku, spanje je skorajda odpadlo...
Zato sem z napotnico ginekologinje obiskala nosečniško fizioterapevtko.
Delajo v 2 nadstropju stare porodnišnice v Lj., v dopoldanskem času imajo fizioterapijo v popoldanskem pa telovadbo.
Res so mi pomagale. Izvor vseh bolečin pa je bilo spremenjeno hormonsko stanje zaradi nosečnosti. Raztezanje mišic in ostalih tkiv v nosečnosti je nekaj povsem normalnega se pa zato zgodi, da kakšna mišica ne želi več delovati tako kot je delovala pred nosečnostjo. No in ena od teh nedelujočih mišic je tudi notranja medenična mišica. To je tista mišica, ki (če nismo noseče) refleksno sticne medenico skupaj ob vstajanju in sedanju ter ob drugem "medeničnem " gibanju. Ker so pa sedaj hormoni glasnejši od refleksa se nam zgodi, da refleksa ni več in moramo zato same zavestno spet natrenirat to mišico, za katero drugače sploh ne vemo, da jo imamo. Po kar nekaj pravilno!!!! izvedenih vajah se bolečina v veliki meri zmanjša in težave lahko v nekaterih primerih skoraj popolnoma izginejo.
Sedaj sem v tretji nosečnosti in ker delam te vaje, ki jih mimogrede lahko delaš tudi popolnoma narobe, če ti nekdo, ki to obvlada,  ne razloži kako je pravilno, nimam več težav, ki so me tako hudo pestile v drugi nosečnosti.

Zato poziv za vse tiste, pri katerih se bolečine v medenici in v križu pojavljajo dovolj pogosto, da je za vas to moteče, obiščite nosečniško fizioterapevtko.
Med drugim naj dodam to, da sta dve zelo kvalitetni v ljubljani v stari porodnišnici v drugem nadstropju (Lidija in Darja). Pa naj ne zveni to kot reklama ampak kot pomoč v sili.

Vsem skupaj želim, da bi vas bolečine minile tako kot so mene in sem lahko v nosečnosti uživala ne pa stokala.

Lp. L

P. S. Še posebno opozorilo, za tiste, ki so vam svetovali da nosite nosečniški, medenični pas.... (za lažje nošenje trebuha ;-)),
ne nosite ga tako kot je narisano na škatli ampak se o pravilni uporabi posvetujte z fizioterapevtom.
Nisem strokovnjak vendar so me opozorili:
Nosi se ga vodoravno čez sramnično kost in najširši del riti in ne diagonalno čez spodnji del trebuha in zapetega na hrbtu v višini pasu!!!
V trgovinah namreč v glavnem nimajo pojma in svetujejo, da se ga nosi kot kaže slika. Posledica tega je, da pritiskate na otroka in obremenjujete križ.

(odgovor članu Bajsa)
Neposredna povezava do sporočila: 5
   RE: bolečine v križu
31.8.2007 16:56:58   
eva78
Mene pa križ boli že v 12.tednu. user posted image Že prej me je kdaj bolel, ker v službi veliko sedim in se premalo gibljem. Zdaj pa tudi dosti sedim, še več preležim,gibati pa se mi ne da preveč zaradi slabosti.user posted image
Križ me boli občasno  od ledvenega dela pa do trtice. Kaj  bi ublažilo bolečine? Bi te bolečine lahko bile že zaradi nosečnosti ali je še prehitro in moram iskati vzrok drugje.

(odgovor članu Viki-2)
Neposredna povezava do sporočila: 6
   RE: bolečine v križu
8.1.2011 12:36:37   
diamond
pozdravljene!

mene pa zanima, če ima katera podobno izkušnjo

sem v 19.tednu nosečnosti in včeraj me je v službi začelo boleti v spodnjem desnem delu križa. mislite da so to ledvice?bolečina sicer ni ful močna, ampak je neprijetna, boli me predvsem ko stojim.zvečer sem si skuhala čaj za ledvice,, danes ni neke razlike, kaj mislite?

(odgovor članu Viki-2)
Neposredna povezava do sporočila: 7
   RE: bolečine v križu
9.1.2011 14:56:38   
Anonimen
Hja, velika večina nas je v nosečnosti občutila tak ali drugačen problem, večina nas je občutila tak+drugačen problem+še kak drugačen problem.
To je pač nosečnost in vse to je normalno.
Mene je bolel križ, bolele so me medenične kosti, imela sem hude hemoroide, oprostite izrazu oz slikoviti predstavi: iz danke mi je padel grozd hemoroidov, velik za dve kokošji jajci, bolelo me je kot sam hudič. Zaradi tega sem postala zaprta, zalenila prebavo, napolnila črevo, začele so se hude bolečine v trebuhu, mislim - nema da nema!
To je nosečnost. Da si ne boste mislile, da sem zaradi tega dobila kako bolniško?! Jok brate, do konca v službo, do porodniške 28 dni prej. Zdaj ko gledam nazaj, po nekaj nosečnostih, vidim da je v resnici tako - vedno so neke nevšečnosti, večina pa jih je v meji normale za normalno nosečnost.

Pri križu je problem tudi to, da na nosečnost telo ni pripravljeno, tiste mišice, ki kar naenkrat nosijo težo, ki se raztegujejo zaradi raztegovanja maternice, niso pripravljene, niso okrepljene. Namesto počitka ti svetujem telovadbo za nosečnice, pilates za nosečnice, plavanje.

(odgovor članu diamond)
  Neposredna povezava do sporočila: 8
   RE: bolečine v križu
9.1.2011 17:37:38   
diamond
ja upajmo, da je kriv križ, da ni kaj hujšega, sicer sem v sredo bila pri ginekologinji in mi je delal uz, je bilo vse ok, ampak takrat še me ni bolelo, mislim, da tudi če bi bilo kaj z mehurjem ali ledvicami, da bi mi pokazalo na urinu?presenečena sem ravno zato, ker sem v 19. tednu in še nimam tako velikega trebuha, da bi me bolel križ, vsaj tako sem mislila...

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 9
   [Brisano sporočilo]
31.1.2011 23:14:06   
Brisani uporabnik
[Vsebina sporočila je bila izbrisana]

(odgovor članu diamond)
  Neposredna povezava do sporočila: 10
   RE: bolečine v križu
17.7.2012 20:12:05   
capamar
Pozdravljene, čeprav ne vem kako to boli ker sem moškega spola ;) sem in še vedno pomagam ženskam z to težavo.
Spodaj je del moje knjige "Kako rešiti Težave z Hrbtenico, Slabo držo in Predvsem Bolečine v Križu", če bo kateri kaka informacija pomagal.
Kakor koli me lahko kontaktirate www.fitnescentermaribor.com.
Lepo in zdravo nosečnost želim vsem!
Lp Simon

Ohladitev. Led najbolje deluje v prvih 24 do 48 ur po poškodbi, saj zmanjšuje vnetja.
Po 48 urah lahko preklopite na ogrevanje, če vam je ljubše. Ali uporabljate oboje - to menjujte na približno 20 minut, da vaša koža lahko počiva.

Toplotna terapija je koristen za krče ali druge pogoje. Toplotna terapija lahko zmanjša simptome akutne in subakutne nizke bolečine v hrbtu. Pri nekaterih bolnikih se zdi, da je vlažna toplota deluje najbolje (npr. topla kopel ali whirlpool) ali stalno nizke ravni toplote (npr. toplotni ovoj, ki ostane topel za 4 do 6 ur).
Hladno stiskanje terapija (npr. led ali uporaba hladnega paketa) je lahko učinkovita pri lajšanju bolečine v hrbtu, v nekaterih primerih.
Masažna terapija, predvsem izkušen terapevt lahko zagotovi kratkoročno olajšanje. Akupresura je lahko bolj koristna kot klasična (švedska) masaža.
Premikajte se. Počnite vaše dnevne aktivnosti. Naredite postelje, pojdite v službo itd. Ko se počutite bolje, izvajajte redne aerobne vaje, kot so plavanje, kolesarjenje. Hoja lahko pomag pri lajšanju simptomov. Samo ne pretiravajte. Ni potrebe po maratonu ko je hrbet boleč.

Bodite močni. Ko je vaša bolečina v križu prenehala, si lahko v prihodnje pomagate izognili epizodam bolečin v hrbtu.
Če mišice, ki podpirajo spodnji del hrbta, vključno s extenzorji mišic, sodelujejo vam skupaj pomagajo vzdrževati pravilno držo in ravno hrbtenico.
Ob močnih kolkih, medenici in trebušnih mišicah imate vso podporo, ki jo potrebujete za zdravo hrbtrnico.

Raztegujte se. Ne sedite na stolu ves dan. Vstanite vsakih 20 minut in se raztezajte v drugo smer. "Zato, ker večina od nas preživi veliko časa upogibani naprej na naših delovnih mestih je pomembno, da vstane in se raztezate nazaj ves dan. Ne pozabite, pretegniti si tudi noge!

Mislite ergonomsko. Oblikujte svoj delovni prostor tako, da vam ni treba preveč nagniti naprej, da bi videli vaš računalniški monitor ali dosegli izhod za miško. Uporabite mizo in stol, ki podpira spodnji del hrbta in vam omogoča, da so vaše noge trdno zasajane na tleh.

Pazite na držo. Biti zviti zaradi česar je težje za hrbet, da podpira svojo težo. Bodite posebej pozorni na držo, ko dvigujete težje predmete. Nikoli se ne ukrivite od pasu. Namesto tega se poravnajte in upognite od kolen.

Nosite nizke pete. Zamenjajte svoje visoke pete za nizke pete (manj kot 1 cm). Visoke pete ustvarijo bolj nestabilno držo ter povečajo pritisk na spodnjem delu hrbtenice.
Glede na raziskave skoraj 60% žensk, ki dosledno nosijo čevlje z visoko peto se pritožujejo zaradi bolečin v križu.

Odženite navado. Kajenje lahko poveča tveganje za osteoporozo v hrbtenici in drugih težav kosti. Osteoporoza lahko vodi do kompresorskih zlomov hrbtenice. Neka študija je pokazala, da imajo kadilci za približno tretjino večjo verjetnost za bolečino v križu v primerjavi z nekadilci.
Pazite na težo. Uporabite prehrano in vadbo, da boste svojo težo obdržali v zdravem območju za vašo višino. Prekomerna telesna masa postavlja preveč stresa na hrbtenico.

p.s. Majhne stvari štejejo. Lahko povečate pritisk na hrbet za 50 odstotkov samo z napačnim nagibanjem nad umivalnikom, da bi si umili zobe! Vodite prave količine ukrivljenosti v hrbtu in pritisk na živce se bo zmanjšal posledično pa tudi bolečine v hrbtu.

(odgovor članu Brisani uporabnik)
Neposredna povezava do sporočila: 11
   RE: bolečine v križu
17.7.2012 21:25:29   
astrid1
Glede na raziskave skoraj 60% žensk, ki dosledno nosijo čevlje z visoko peto se pritožujejo zaradi bolečin v križu.


Tole me je pa res spravilo v dobro voljo. Pa kakšne visoke pete, prosim no! user posted image

Samo še eni natikači Kopitarna Sevnica so prav mojim hobitskim zaoteklim stopalom...user posted image

(odgovor članu capamar)
Neposredna povezava do sporočila: 12
   RE: bolečine v križu
11.3.2013 10:33:26   
Brina/
Zdravo,

berem tole, hvala Simonu za prispevek! Mene je bolel križ že od drugega meseca naprej, sploh pri prvi nosečnosti. Nekaj časa sem jemala tablete, čeprav to (sploh v nosečnosti) vsi strogo odsvetujejo, a jaz res nisem mogla drugače, sploh ponoči. In bolečine so se samo povečevale, mnenje ginekologinje je bilo, da gre za "spremembo težiščince". No, pa saj to sama vem, če sem noseča! user posted image
Uglavnem, osebni zdravnik mi je svetoval obisk specialista - manualnega terapevta. Malo sem bila skeptična zaradi nosečnosti in vse to, ampak ko sem prišla na pregled, so bili vsi dvomi odveč. Že po prvi terapiji sem bolje spala, imela pa sem 5 terapij in bolečine so izginile ter se niso pojavile več! Priporočam, jaz sem obiskala MOGY center v Ljubljani, dr. Kotov.

No, še to ...ko sem noseča v drugo je ista zgodba ...a sedaj že imam izkušnje kam in kako. Tudi tokrat so me poštimali. Najbolje od vsega pa so vaje, ki jih tam dobiš, za vzdrževanje stanja.

(odgovor članu astrid1)
Neposredna povezava do sporočila: 13
   RE: bolečine v križu
12.3.2013 8:10:35   
abc123
Tudi jaz v prvi nosečnosti nisem imela nobenih težav z bolečinami. Zdaj v drugo pa sem nekje ob koncu 5 meseca občutila bolečino v križu, ki se je natostopnjevala in v dobrih 14 dnevih napredovala v nosečniški išias. Bolelo me je v križo in čez ritnico navzdol po celih nogah, noge so bile mravljinčaste, nisem mogla hodit, ampak sem bila večino časa kar na vseh štirih. Poleg tega mi je še občasno tako pritisnilo na živec, da nisem mogla stati, kaj šele vožnja z avtom ipd. Od takrat sem na bolniški (tudi delo imam fizično aktivno in ga ne bi mogla opravljati). Pomagalo mi je, ker sem si prilagajala počitek. Ginekologinja mi je priporočila obisk fizioterapevta, vendar so me v treh ordinačijah odslovili, češ da sem noseča in nimajo kaj, moram pač počakat da mine. Po kakšnem mesecu so težave postale znosne, v 34 tednu se je spet začelo. Zdaj sem v 39. tednu in me križ in hrbet tako že bolita, da ne pomaga ne gibanje, ne ležanje, sedenja........ enostavno samo čaam na porod in upam, da bo potem bolje.

Žal mi ni nihče povedal za fizioterapijo v porodnišnici user posted image

(odgovor članu Brina/)
Neposredna povezava do sporočila: 14
   RE: bolečine v križu
17.1.2014 14:34:02   
nyna84
Jaz imam vedno večje težave, pa niti ne znam povedat, kje točno. Zadnje čase se mi zdi, da mi vse fali.
Začelo se je s škrtanjem v križu med hojo, že kakšne tri tedne nazaj. Prejšnji teden me se ja začela boleti še sramna kost (najhuje je ob dvigovanju nog), sedaj imam pa že tretji dan občutek, da mi v križu lovi živec. Ob določenem gibu (prenos teže z ene na drugo nogo, pregibanje naprej/nazaj) se pojavi ostra bolečina, ki izgine takoj, ko spremenim položaj.

Vzrok za škrtanje v križu in bolečine v sramni kosti je najbrž v širjenju medeničnega obroča. Ampak zakaj pa ta ostra bolečina v križu? Se mi je med širjenjem kam "zataknil" živec?
Trenutno sem noseča 18t, zato niti ne upam na glas jamrat, ker se mi zdi, da sem šele na začetku. user posted image
Se pa zaradi bolečin zelo težko premikam in zato je moja hoja zelo okorna/počasna - kot bi hodila po jajcih, po domače povedano.

Kaj naj? Poskušam potrpeti? user posted image
Ne vem ravno, če bi hodila "jamrat" v ZD, sej niti ne vem, a naj grem k svoji osebi zdravnici ali h ginekologinji (a je sploh vzrok nosečnost?).
In ni mi ravno do tega, da me dajo na bolniško in bom visela doma 4 mesece - pri dveh otrokih je to težko).
Moje delo je pisarniško, kar pomeni, da pretežno cel delavnik sedim, moja pisarna pa je v tretjem nadstropju in zato dnevno prehodim OGROMNO stopnic (ko grem kaj iskat na tiskalnik, ko grem na wc, ko grem na malico ali pa po vodo, ko imam kakšne druge opravke po podjetju).

Kakšen nasvet ali izkušnja bi bila dobrodošla. user posted image

(odgovor članu abc123)
Neposredna povezava do sporočila: 15
Stran:   [1]
Stran: [1]
Pojdi na:





10 najpogostejših prvih znakov nosečnosti
Vsaka ženska drugače občuti prve znake nosečnosti, mi vam predstavljamo najpogostejše.
Kaj vzeti s seboj v porodnišnico?
Da česa ne bi pozabili, smo vam pripravili spisek stvari, ki jih vzemite s seboj v porodnišnico.




NOSEČNOST
пеперутка16

Kateri del nosečnosti vam je bil najbolj všeč oz. najlažji?