|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: [1]
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   albert piškoti in banana
30.11.2004 11:03:04   
KIRA
živijo punce.
moja mala :duda: je zdajle nekje 3,5 mesecev - no 4 bo čez 11 dni. pa je moja mama predlagala, naj ji začnem dajat albert piškote in banano. a se vam ne zdi to prekmalu??:zmeden:
drugače še dobiva comformil 1 vse obroke, bomo pa konec tedna šli na 2, ker bo enkice zmanjkalo. smo tako planirali, da s četrtim mesecem začne dobivat dvojkico.
kaj mi ve riporočate, kaj naj začnem najprej uvajat? banano ali kako drugo sadje, ali pa raje tiste fruteke in kašice, na katerih točno piše da jih lahko dobivajo dojenčki po dopolnjenem 4. mesecu, ali kaj drugega. moram še povedat, da mojo malo vsa prilagojena mleka zelo napenjajo in je tudi imela grozne krče na začetku. comformil jo še najmanj matra, ampak tudi - mislim da ima kar občutljiv želodček, zato še toliko bolj dvomim v banano...
LP:zmeden2:
Neposredna povezava do sporočila: 1
   albert piškoti in banana
30.11.2004 11:08:54   
Ro-La
Jaz sem začela najprej z sokeci (korenček, jabolko), šele po kakšnem tednu z kašicami, s keksi pa sem počakala do šestega meseca zaradi glutena.

(odgovor članu KIRA)
Neposredna povezava do sporočila: 2
   albert piškoti in banana
30.11.2004 11:12:05   
KIRA
a je tvoj mogoče diabetik ali zakaj zaradi glutena. je to spet ena taka zadeva, ki dojenčke napenja???
LP:rozica:

(odgovor članu KIRA)
Neposredna povezava do sporočila: 3
   albert piškoti in banana
30.11.2004 11:20:58   
Ro-La
Ne ni diabetik, se pa z hrano ki vsebuje gluten počaka vsaj do šestega meseca, zaradi možne preobčutljivosti na gluten.

Kaj je celiakija?



Celiakija je kronična bolezen tankega črevesa, ki je posledica preobčutljivosti za gluten. Gluten je osnovni protein zrnja pšenice, podobne proteine pa najdemo tudi v zrnju ječmena, rži pa tudi ovsa. Gluten povzroča poškodbo sluznice tankega črevesa, kar ima za posledico zmanjšano funkcijo tega dela črevesa in motnje v presnovi hrane. Bolniki imajo prebavne motnje, pride do pomankanja vitaminov in drugih sestavin hrane ter padca odpornosti organizma.



Z odvzemom vzorca črevesne sluznice (biopsija) lahko pri nezdravljeni celiakiji dokažemo tipične spremembe sluznice tankega črevesa. Resice tankega črevesa izginejo, sluznica postane ploska - atrofična. Z brezglutensko hrano si bolna sluznica tankega črevesa postopoma opomore. Stanje bolnika se postopoma izboljša, bolnik začne pridobivati na teži, krvna slika se normalizira in končno se tudi prizadeta sluznica ne razlikuje več od zdrave.



DEDNOST



Pri nastanku celiakije igrajo odločilno vlogo dedni faktorji. Pri 10 -15% vseh bratov in sester, staršev ali otrok bolnikov se lahko dokaže enaka sprememba sluznice tankega črevesa.



TIPIČNI SIMPTOMI BOLEZNI



pogoste stolice: stolice so obilne, mastne in imajo neprijeten vonj
telesna teža stagnira ali celo pada
velik in napet trebuh
dolge, suhe okončine
bledica kože in vidnih sluznic
bruhanje
slabo razpoloženje
utrujenost
pomankanje apetita
zaostajanje v rasti



Bolezen se običajno razvije pri dojenčkih med 6. in 18. mesecem starosti, vedno nekaj tednov ali mesecev po tem, ko otrok začne uživati žitarice. Pri starejših otrocih in odraslih ti simptomi niso tako izraziti. V ospredju so nespecifične abdominalne bolečine, slabo počutje, nizka rast, deformacije zobovja, osteopenija, osteoporoza, nevrološke motnje, ginekološke motnje, zaprtje, alopecija, slabokrvnost…



V zadnjem času bolezen, ki poteka z atipičnimi simptomi, odkrivamo vse pogosteje. Prav tako pa je vedno več bolnikov pri katerih bolezen poteka brez kakršnihkoli simptomov.



DIAGNOZA



Edina priznana preiskava, ki dokaže bolezen je biopsija tankega črevesa. Biopsijo opravimo s posebno aspiracijsko kapsulo ali pa endoskopsko. Tako je omogočen natančen mikroskopski pregled sluznice tankega črevesa.



ZDRAVLJENJE



Do sedaj je znana samo ena oblika zdravljenja - to je stroga brezglutenska dieta, ki traja celo življenje.



Prehrambeni izdelki iz:



pšenice
rži
ječmena
in verjetno tudi ovsa



so v dieti brez glutenia prepovedani.



To pomeni, da vseh živil iz omenjenih žitaric, kot so: moka, zdrob, kruh, drobtine, keksi, testenine, zakuhe, pecivo, omake in temu podobne jedi, bolniki s celiakijo ne smejo uživati.



Pozornost je treba obrniti tudi na sestavo drugih prehrambenih izdelkov, ker le-ti lahko vsebujejo veziva pšeničnega izvora.

Vsa druga živila kot so: koruza, riž, ajda, proso, krompir, zelenjava, sadje, mleko, jajca, meso, ribe so v prehrani bolnikov s celiakijo dovoljena. Kot nadomestilo za pšenično moko obstajajo posebne brezglutenske moke, na voljo pa so tudi brezglutenski kruh, testenine in brezglutenski keksi.



DOLGOROČNA NAPOVED




Dokler se bolnik s celiakijo prehranjuje z brezglutenskimi živili nima nobenih težav in se smatra, da je zdrav. Zaenkrat pa žal ni nobene možnosti, da bi se celiakija dokončno pozdravila.



POZOR: Če prekrški pri izvajanju diete ne privedejo do takojšnjega poslabšanja bolezni, to še ne pomeni, da se lahko bolnik normalno prehranjuje. Težave po prekinitvi diete lahko vodijo v dosti hujšo obliko bolezni, ki pa jo je težje pozdraviti. Rak prebavil, predvsem maligni limfom, je pogostejši pri bolnikih s celiakijo, ki ne izvajajo stroge brezglutenske diete!






(odgovor članu KIRA)
Neposredna povezava do sporočila: 4
   albert piškoti in banana
30.11.2004 11:21:24   
malika
S piškotki počakaj do 6 meseca, zaradi glutena. Saj najbrž veš, da preobčutljivost na gluten lahko privede do celiakije in zato je priporočljivo počakat s temi stvarmi vsaj do 6 meseca.
Če jo rado napenja pa mogoče najprej poskusi s jabolčno čežano, kot ti je napisala že Romči, in če ne bo nobene reakcije kar veselo nad banano.

Pa kupi si revijo Paparica, notri imaš vse napisano kaj lahko daš v določenem starostnem obdobju in še par receptov je notri. meni je ta revija za začetek uvajanja zelo pomagala.

LP:)

(odgovor članu KIRA)
Neposredna povezava do sporočila: 5
   albert piškoti in banana
30.11.2004 11:24:34   
KIRA
hvala za odgovor. ampak moja nima celiakije. čisto zdrava je, samo da ji pač prilagojeno mleko ne odgovarja. dokler sem jo dojila ini bilo takih težav, razen ko sem kaj takega pojedla. šele ko mi je mleka začelo zmanjkovat in smo začeli z prilagojenim se je začel cirkus.

zato pa sprašujem, kaj ji naj dajem kot prvo hrano. mene namreč banana zelooo napenja, pa bo po mojem malo tudi..LP

(odgovor članu KIRA)
Neposredna povezava do sporočila: 6
   albert piškoti in banana
30.11.2004 11:29:26   
Ro-La
Preobčutljivost na gluten se pokaže takrat, ko takšno hrano konzumiraš. Lahko da bo njeno črevesje čisto normalno funkcioniralo in prenašalo gluten, lahko pa da bo prišlo do preobčutljivosti. Tega nikoli ne veš. Je pa manjša verjetnost da pride do celiakije, če kasneje začneš s hrano ki vsebuje gluten, kot pa prekmalu. Odločitev je še vedno tvoja.

(odgovor članu KIRA)
Neposredna povezava do sporočila: 7
   albert piškoti in banana
1.12.2004 10:14:20   
Seven*
Hey Kira.

Kupi si kaksno knjigo ali si preberi o uvajanju goste hrane na internetu. S prehitrim dajanjem dolocenih zadev otroku, lahko naredis veliko skodo. To je zelo pomembno! Ne poslusaj mame in zensk iz treh generacij nazaj. Od takrat se je marsikaj spremenilo.

Za zacetek kupi rizevo kasico in jo zmesaj z prilagojenim mlekom.

Izogibaj se vse hrane, ki vsebuje psenicno, rzeno ali ovseno moko. Torej vseh izdelkov ki vsebujejo gluten.

Izogibaj se izdelkov iz kravjega mleka.

Izogibaj se citrusov (pomarance, limone, kivi), jagod, medu, gob..

O tem je veliko napisanega. Malo pobrskaj.

(odgovor članu KIRA)
Neposredna povezava do sporočila: 8
   albert piškoti in banana
1.12.2004 10:15:33   
Seven*
Aja. Se tole. Ne se ozirat na to kaj pise na loncku od hrane. Marsikatera zadeva vsebuje gluten, pa je vseeno napisano gor da je primerna po 4. mesecu.

(odgovor članu KIRA)
Neposredna povezava do sporočila: 9
   albert piškoti in banana
1.12.2004 22:10:27   
Sonka
Kar počakaj. Mi smo zečeli nekje malo pred 6. mesecem in mi ni žal.

(odgovor članu KIRA)
Neposredna povezava do sporočila: 10
   albert piškoti in banana
1.12.2004 22:21:16   
Blink1
Tudi jaz bom počasi začela z gosto hrano...Neja pije Hipp 1 zaenkrat, kmalu gremo na Hipp2. Začela pa bom ta teden s sokcem jabolka ali korenčka...potem pa kakšna žitna kašica pa jabolka in ostalo sadje pa zelenjava itd...

Sicer mi še ni najbolj jasno...pa bom že dan za dnem ... Zdaj čakam na veliko paparico:) da se podučim:zmeden:

(odgovor članu KIRA)
Neposredna povezava do sporočila: 11
   albert piškoti in banana
2.12.2004 13:22:52   
bini
meni se tudi zdi malo prezgodaj... sploh pa so nam svetovali naj začnemo z zelenjavo, ker če začneš s sadjem (posebej z banano) ki je sladko, se lahko zgodi da bo potem zavračal zelenjavo... pri nas smo pri 5ih mesecih začeli z zelenjavo in bomo po enem mesecu začeli še s sadjem - zelenjavo ima zelooo rada in velik popaca.. sem pa z riževo kašico začela pri 4,5 mesecih.
pa še to - res ne poslušat preveč mnenj drugih ampak v kakšno knjigico pokukaj.. naše mame so pač delale drugače, ker takrat še marsikaj ni bilo raziskano..
pa LP :kuza:

(odgovor članu KIRA)
Neposredna povezava do sporočila: 12
   albert piškoti in banana
3.12.2004 23:18:07   
Tanya
Hoj!
Se strinjam s Sonko.
Mi imamo 5 mescev, pa je najin pediater rekel, da se naj do 6 meseca samo dojiva (oz. samo mlekeco papava).
Me je kar hudo pogledal, ko sem ga vprašala, če lahko začneva z gosto hrano :ups: .
Bomo še zdržali en mesec
lp

(odgovor članu KIRA)
Neposredna povezava do sporočila: 13
   albert piškoti in banana
4.12.2004 10:18:10   
KIRA
saj sem kupila paprico - revijo mislim. ampak tam tudi piše cel kup neumnosti. zato raje vprašam po vaših izkušnjah - vse ne smeš verjet, kaj v revijah piše... (za knjigo pa žal nimam..)

(odgovor članu KIRA)
Neposredna povezava do sporočila: 14
   albert piškoti in banana
4.12.2004 10:19:24   
KIRA
aja pa da povem - sem ji parkrat dala papcat banano - pa v glvnem ve pride nazaj ven - še ne ve požirat tako kot treba - se bo že naučila. pa po flaški sem ji danes naredila aletin mlečni gres - tako da ga je lahko pila...

(odgovor članu KIRA)
Neposredna povezava do sporočila: 15
Stran:   [1]
Stran: [1]
Pojdi na:





Pomladna potepanja z dojenčki in malčki
Lepi pomladni dnevi kličejo po dolgih sprehodih z dojenčki in kavico s prijateljico, kajne? Da bodo daljši sprehodi udob...
To so najbolj redka otroška imena
Med izumirajočimi imeni so po našem mnenju čudovita imena tudi za sodobne novorojenčke. Katera imena vse bolj izginjajo ...




NOSEČNOST
пеперутка16

Kateri del nosečnosti vam je bil najbolj všeč oz. najlažji?