|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: [1]
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   otrok ima hudo krizo zaradi dojenčka
7.11.2007 10:56:29   
živa
Hoj!

Moj 21-mesečnik ima hudo krizo, ker smo dobili dojenčka. V porodnišnici ga je bolj ali manj ignoriral, doma je bil brez apetita, občutljiv, odkar sva prišla z dojenčkom domov (v nedeljo), je pa sploh hudo. Meni pa tudi, ker vidim, kako trpi.

Sicer malček kdaj pa kdaj dojenčka že pogleda in ga celo poboža, večinoma pa nas čisto presliši, če mu rečemo kaj v zvezi z dojenčkom, tudi pri previjanju je do sedaj hotel pomagati le enkrat. Naj povem, da se mu posvečamo in mu popuščamo bolj kot pred rojstvom dojenčka; po ves dan se igramo, ga crkljamo, se z njim pogovarjamo, dojenčka komajda nahranim in previjem, pa še to pogosto med igro z malčkom. Ta je jokav, cvili, komaj ga prepričamo za lulat in jest, nekaj časa me odriva, nato se stiska k meni, odriva druge otroke (npr. bratranca), če sedijo poleg moža ... Kar naprej mu govorimo, kako je moj-moj, kako ga imamo radi, kaj vse on že zna, kako je priden, kako smo ponosni nanj, za vse stvari ga pohvalimo, ne silimo vanj z dojenčkom in mu dopuščamo, da ga npr. ne opazi, niti se ne razjezimo, kadar ga odrine, če ga damo preblizu.   

Jaz sem že čisto obupana in če slučajno ostanem za minutko sama, mi gre kar na jok.

Je imela še katera take probleme? Kako so se rešili, kako lahko z možem pomagava malčku, da se bo sprijaznil s situacijo in ne bo več tako trpel?

Lp,

živa 
Neposredna povezava do sporočila: 1
   RE: otrok ima hudo krizo zaradi dojenčka
7.11.2007 11:01:44   
lex
Pusti mu čas, da se navadi nanj. Če je že slučajno suh se mu lahko zgodi, da bo rabil spet pleničko. Mojega sem takrat glih odvajala od plenic in je bolj dolgo trajalo, da se jih je odvadil kot pa če ne bi meli user posted image . No sedaj je že suh. Posvečaj se mu kot si se mu do zdaj, slej ko prej bo sam prišel in pogleal dojenčka. Poizkusi mu kupit majhnega dojenčka, da ga bo imel tudi on. Mogoče bo pomagalo, ali pa da bo jezo in bes stresal nad njim. navadit se mora, da ni več sam.

_____________________________

Najlubkejša stvar, ki se nam lahko zgodi, je dojenčkov smeh. (Sigmund Freud)
-----------------------------
Takole pa napreduje naša hiška. http://www.podsvojostreho.net/weblog.php?w=120

(odgovor članu živa)
Neposredna povezava do sporočila: 2
   RE: otrok ima hudo krizo zaradi dojenčka
7.11.2007 11:03:23   
Marogica
Ni enostavno, ja...Otroček je kljub 21 mes še vedno majčken in ne razume...logično. Vidim, da se kljub vsemu ukvarjate z njim in očitno ne pomaga. Mogoče bi pomagalo to, da si vsak dan vzameš TI za starejšega otročka vsaj pol ure do ene ure in to SAMO za njega. V tistem času naj ati, babi kdorkoli počuva dojenčka, ti pa se s tavečjim delaj tisto, kar najraje dela. (igraj, poj, pojdi na sprehod....). Tako bo uvidel, da je mamica še vedno njegova in da si vzame čas samo za njega, ne pa da z dojenčkom v rokah njega hvali. Enako zvečer, pred spanjem. "Večerni ritual" naj bo samo tvoj in njegov.

Upam, da bo to vsaj delno pomagalo.

_____________________________

"Vrabec zavida pavu breme njegovega repa".
R. Tagore

(odgovor članu živa)
Neposredna povezava do sporočila: 3
   RE: otrok ima hudo krizo zaradi dojenčka
7.11.2007 11:08:38   
živa
Marogica, to že vse delamo. Dojenčka dam spat v njegovo sobo, tako da ga sploh ni na vidiku, in ker trenutno  v glavnem samo spi (star je 10 dni), se res ves ljubi dan posvečamo starejšemu. Tudi stari mami, ki ju ima zelo rad, se ukvarjata z njim, prideta k njemu na obisk, ga peljeta ven, se igrata ... Večerni ritual je ostal isti, ali grem z njim jaz ali mož (že prej sva hodila izmenično oba). In ne glede na to, če takrat dojenček tuli, vztrajam pri malčku, dokler ne zaspi.

Joj, a ne da bo kmalu bolje?

Lp,

živa 

(odgovor članu Marogica)
Neposredna povezava do sporočila: 4
   RE: otrok ima hudo krizo zaradi dojenčka
7.11.2007 11:09:44   
lelaval
Mogoče bi pomagalo to, da si vsak dan vzameš TI za starejšega otročka vsaj pol ure do ene ure in to SAMO za njega. V tistem času naj ati, babi kdorkoli počuva dojenčka, ti pa se s tavečjim delaj tisto, kar najraje dela. (igraj, poj, pojdi na sprehod....). Tako bo uvidel, da je mamica še vedno njegova in da si vzame čas samo za njega, ne pa da z dojenčkom v rokah njega hvali. Enako zvečer, pred spanjem. "Večerni ritual" naj bo samo tvoj in njegov.

Upam, da bo to vsaj delno pomagalo


Točno to sem hotela tudi sama napisat (hvala Marogica user posted image ). Saj se mu posvečaš veliko, vendar tisto, ko zraven dojiš dojenčka ali ga vsaj držiš ni isto, ker te očitno večji želi majčkeno samo zase. Ko sem jaz rodila 2., sem delala isto kot ti - ko sem malega dojila, sem z večjo risala, brala,... Samo ona pa je imela rada svojega malega bratca.

_____________________________

V življenju sta nam dani 2 čaši, sladka in grenka: vsi moramo izpiti obe, življenje pa nam obe čaši toči nepredvidljivo.

(odgovor članu Marogica)
Neposredna povezava do sporočila: 5
   RE: otrok ima hudo krizo zaradi dojenčka
7.11.2007 11:13:15   
trista
Pozdravljena,
Jaz imam 20 mesecev razlike med otroki in smo tudi šli čez to krizo. Preprosto moreš prebroditi krizo s časoma. Težko je, ker je prvi otrok ravno v obdobju, ko se gradi njegova osebnost in ima že brez konkurence drugega otroka boj s samim seboj, kar je predvsem njegov boj in ga more predelati sam, da si najde pot in način svoje uveljavitve.. Moj nasvet je, da se mu posvečaš in mu izkazuješ ljubezen, obenem pa mu vseeno postaviš pravila, ki jih morata oba upoštevati, saj se samo tako počuti varnega, ker je vsaj nekaj stalno. Videla boš, da se bodo sčasoma stvari umirile, ravno, ko se boš navadila bojev se bo malo pomiril, mal zrasel in pridobil na svoji samostojnosti, ter te ne bo več toliko potreboval.
Mi sedaj bijemo boje z drugim otrokom, ki je sedaj star2 leti.
Želim ti lep dan in čim manj stresa. 

(odgovor članu živa)
Neposredna povezava do sporočila: 6
   RE: otrok ima hudo krizo zaradi dojenčka
7.11.2007 11:37:53   
A-N-J-A
Mi smo mel tud štalo doma,ko smo dobili dojenčkauser posted image .Men se je ta mala tok smilila,da sem se zvečer kar zjokala od vsega hudga.Ni pa pomagalo nič,otrok rabi čas da se navadi novega člana in pozabi da je bil kdaj sam.Pri nas je bila kar ene 2-3m kriza.Pa v vrtcu so rekli da je nerazpoznavna,da samo nagaja in rabi veliko crklanja.So mel 3x več dela z njo.
Še zdj ko je mali star že skoraj 8m(joj kolk gre hitrouser posted image ) se vidi ljubosumje in mu skoz nagaja,istočasno bi ga pa pojedla od ljubezniuser posted image .Pa če je kaj jezna al pa da ji kaj ne pustim pride k njemu in ga kar klofneuser posted image .
Drugač se mi pa zdi da sva se prav odločila za tako razliko in ne zamenjam user posted image .

(odgovor članu trista)
Neposredna povezava do sporočila: 7
   RE: otrok ima hudo krizo zaradi dojenčka
7.11.2007 11:43:10   
Marogica
IZVIRNO SPOROČILO: živa

Joj, a ne da bo kmalu bolje?



Bo, živa, bo...user posted image

_____________________________

"Vrabec zavida pavu breme njegovega repa".
R. Tagore

(odgovor članu živa)
Neposredna povezava do sporočila: 8
   RE: otrok ima hudo krizo zaradi dojenčka
7.11.2007 11:48:41   
Aja32
No, mi imamo 16 mesecev razlike.

Je pa res, da sem si zelo veliko časa vzela za starejšega. Recimo, sama sva šla na sprehod, sama v trgovino, sama sva gledala risanke v dnevni sobi. Torej brez dojenčka in atija.. Ta čas pa je ati pazil princesko. In potem smo  počasi šli kakšen dan skupaj na sprehod, pa potem spet en dan sama midva... Tako, da je počasi sprijaznil z usodo...

Sta pa zdaj nerazdružljiva.

(odgovor članu Marogica)
Neposredna povezava do sporočila: 9
   RE: otrok ima hudo krizo zaradi dojenčka
7.11.2007 13:40:24   
Blejka26
tega sem se tudi jaz bala,da bi moja prva pikica tako reagirala..sedaj je stara 22mesecev,druga pa 16dni..že v bolnišnici je dobila v roke dojenčka (seveda ga je en zraven držal),da ga je malo poujsala in pocrkljala..nato pa je vsakič ko je prišla v bolnišnico hotela isto..vesela sem bila ko sem videla njeno reakcijo..ko sem prišla domov,je bilo malo drugače..ko sem prvič hotela podojiti otroka (v bolnišnici ji ni bilo mar ko sem dojila),se je začela full jokati in riniti k meni,ampak samo zato ker sem rekla "ajsi"zaradi bradavic..tko da je mislila da me bo dojenček ranil in res je bila zaščitniška do mene..toda sedaj je vse lepo in prav.Dojenček spi jaz pa se posvečam njej..
Je pa res da sem se zadnje 4 mesece nosečnosti veliko pogovarjala z njo in jo pripravljala na dojenčka..vsakič ko sva šli spat sem ji razlagala o dojenčku in skupaj sva peli trebuhu nina nana in mislim da je to veliko pomagalo..


_____________________________

Neja 27.12.2005
Tjaša 22.10.2007
najlepši razlog zakaj živeti

(odgovor članu Aja32)
Neposredna povezava do sporočila: 10
   RE: otrok ima hudo krizo zaradi dojenčka
7.11.2007 14:18:22   
glen
Joj mene pa še vse to čaka.
Bojim se, da bo pri nas hudo,ker je mala ful občutljiva na spremembe

(odgovor članu Blejka26)
Neposredna povezava do sporočila: 11
   RE: otrok ima hudo krizo zaradi dojenčka
7.11.2007 14:22:37   
nuala
Moj starejši je rabil vsaj 6 mesecev, da se je navadil na bratca.

Pomagalo je, da je bil starejši nekaj časa vedno na prvem mestu. Kar seveda ni vedno fer do dojenčka. Ampak mene je čez dan starejši bolj potreboval ( dojenček je bil relativno nezahteven in ga je lahko čuval tudi kdo drug medtem, ko sem se jaz ukvarjala s starejšim ). Zvečer pa sem se bolj posvetila dojenčku, ko je starejši bratec že zaspal.

Pri cca 1 letu se je mali začel boriti za svoje pravice, pri 2 letih je odlično uveljavlčjal svojo voljo in danes ( 3 in 5 ) sta precej enakovredna. In se lepo razumeta ter sprejmeta en drugega in dejstvo, da imata skupno mamo.

_____________________________

Zakaj bi učil prašiča letati; izgubljaš čas in vznemirjaš prašiča.

(odgovor članu živa)
Neposredna povezava do sporočila: 12
   RE: otrok ima hudo krizo zaradi dojenčka
8.11.2007 8:43:30   
mala zirafa
zato pa sem jaz zagovorniok večje razlike v starosti.Ta prvemu se želim posvečat maksimalno.Prva tri leta absolutno samo njemu.Sedaj pa razmišljamo že o  drugem, ko bodo finance dopuščale.
Brez zamere.Moj brat je dve leti starejši od mene in je bil groozno ljubosumen in še dolgo potem.Sicer so karakterji otrok različni.
Vse se bo uredilo.

(odgovor članu nuala)
Neposredna povezava do sporočila: 13
   RE: otrok ima hudo krizo zaradi dojenčka
8.11.2007 9:05:40   
Raho
Draga moja živa!

Najprej iskrene čestitkeuser posted image . Ti pa moram povedati, kako dobro te razumem. Naš starejši bo sicer star 35 mesecev, ko se bo rodila prestolonaslednica, vendar se že sedaj spopadamo z izjemno močnimi negativnimi čustvi (občasno, ne vsak dan). Včasih, ko je zaradi kakšne lumparije kregan, se zanese kar nad mojim trebuhom. Seveda ga vsi opozarjamo in mu prigovarjamo, ampak tu in tam ga kljub vsemu zanese. Najverjetneje je temu krivo tudi dejstvo, da sem jaz morala zaradi vseh težav v nosečnosti ogromno počivati in sem s tem posledično bila dosti manj (aktivna) s starejšim. Nam je pomagala knjigica Mišek Tip si želi bratca. Izjemno enostavno napisana in s tako poučnim koncem. Svetujem ti, da si jo nabavite.

Drugače pa - delate popolnoma pravilno, čim več časa preživljate s prvorojencem. Bo pa potrebnega še dosti časa, da se bo prvorojenec navadil na vašega malčka in ga sprejel. Upam, da bo to čim prej.

(odgovor članu mala zirafa)
Neposredna povezava do sporočila: 14
   RE: otrok ima hudo krizo zaradi dojenčka
8.11.2007 9:59:25   
živa
Gorje meni user posted image !

Naš malček je posledično postal pravi izsiljevalec. Zvečer se je spet ihtal "brez razloga" in možu je nazadnje prekipelo, da ga je brez risanke popokal spat. user posted image

Nato je še dojenček tulil od 19h do 23h. user posted image  Nazadnje sem mu dala dodatek, ker po mojem po 4 urah iz mene ni izmolzel niti kaplje več, nato je za odkupnino spal do pol sedmih. user posted image

Postalo je res hudo, ker malček, kadarkoli vidi dojenčka, še posebno pri dojenju, začne histerično tuliti. Pa lahko hodim za njim z dojenčkom na joški ali pa mu prigovarjam, da se bom šla takoj igrat z njim, nič ne pomaga. user posted image

Zdaj ni hotel ven, in to z njemu najljubšo oh in sploh babico, pa sva ga kar malo na silo popokali, da si prezrači možgane in znori iz sebe vsa negativna čustva, no, slišim ga na drugo stran hiše, kako zunaj joka. Jaz žal ne morem/še ne smem ven, so mi zabičali v porodnišnici, ker sem po CR, poleg tega malčka ne smem niiti dvigniti, tako da še gugalnice odpadejo.

Ne vem več, kaj naj sploh še naredim. V nosečnosti je kazalo relativno dobro (božal in lubčkal je trebušček, brali smo knjigice - Raho, res hvala za nasvet, Miška Tipa si moram še izposoditi!), zdaj je pa res katastrofa. 

Ni čudno, da je dojenček zvečer čisto znerviran, saj sva midva z možem tudi zaradi neprestanega manevriranja z malčkovimi čustvi.

Lp,

živa

(odgovor članu Raho)
Neposredna povezava do sporočila: 15
   RE: otrok ima hudo krizo zaradi dojenčka
8.11.2007 13:12:50   
nana 27
Živa, pri nas je razlika 22 mesecev in te zelo razumem. Vso nosečnost je izgledalo, da problemov ne bo - nato pa je udarilo ven. Aja, ko sem ravno rodila (bila v porodnišnici), se je začel s 1. septembrom uvajati v drug vrtec. V prvem tednu uvajanja je zbolel. K sreči je bil še mož doma, ker bi se mi drugače zmešalo. Dojenčico sem se trudila dojit in se tudi je ves čas - na pol ure in uro in je nisem mogla kar odložit in se ukvarjat z njim.  Nato se je vrnil v vrtec, ki ga je zelo dobro sprejel in so bile tudi vzgojiteljice presenečene. Se je pa spremenil doma in to zelo - začel nas je tepsti, če kaj ni bilo po njegovo. V vrtcu tega ni počel. Celo nasprotno - bolj prijaznega in nežnega fantka vzgojiteljice še niso videle. Saj sploh nisem verjela, da govorijo o mojem otroku. Doma pa samo trmarjenje, metanje po tleh, cviljenje, metanje igrač..dojenčka pa sploh ni opazil razen, ko sem dojila, je hotel, da sem z njim. Po enem mesecu je mala podaljšala razmike med hranjenji in takrat sem stvari vzela v svoje roke. Za vsako grdo obnašanje sem ga dala v stajico v dnevni sobi, da se ne bi počutil odrinjenega in po nekaj minutah dala ven in če se je še zmeraj grdo obnašal, je šel nazaj. V treh dnevih je bil ozdravljen. Cmizenje in tečnarjene pa se je končalo, ko sem samo enkrat od neprespanosti in naveličanosti nenehnega dretja povzdignila glas. Zdaj sta mimo dva meseca in je bolje oz. ljubosumja več ne zasledim. Vem pa, da se v določenih obdobjih spet lahko vrne. Poskušam se ukvarjat z obema - če ne gre, pač vsak malo pojokca.  Boš videla, da bo sčasoma bolje user posted image  Samo, da prideš k sebi in da user posted image  sam podaljša razmike med dojenji. Do tega bo sigurno prišlo čez en mesec. Do takrat pa naj ti pomagajo mož in babice.

(odgovor članu živa)
Neposredna povezava do sporočila: 16
   RE: otrok ima hudo krizo zaradi dojenčka
9.11.2007 9:03:24   
TiaSara
Jaz sicer nimam osebnih izkušenj, samo sestro sem opazovala... Ampak meni se zdi, da se hodi iz ene skrajnosti v drugo. Včasih je drugi otroček čisto zasenčil prvega, sedaj pa se prvega po rokah nosi še dosti dlje, kot bi bilo sicer potrebno. Saj je gotovo hudo za tavečjega in sigurno rabi svoj čas z mamo in del pozornosti. Ampak tudi za malega je treba poskrbeti, tako kot potrebuje mali - ko je lačen mora jesti (tako je bilo tudi s prvim, ne?), ne pa da se tavečjega za rokco drži... Tavečji bi moral v tem času že znati malo počakati, mali še ne more.
In tako kot je nana napisala iz svojega primera - starejši vedo, da se staršem smilijo in to do onemoglosti izkoriščajo (to je delal sestrin in je še sedaj pri 4 letih ena velika cmera).
Prav je, da ste pozorni do tavelikega, ampak dejstvo je pač, da imate sedaj pri hiši dojenčka in da so se stvari spremenile. V življenju se to dogaja in tudi taveliki se bo moral s tem sprijazniti. Lahko mu samo pomagate, da se lažje navadi na spremembo, ne morete pa se delati, da do nje ni prišlo.

(odgovor članu nana 27)
Neposredna povezava do sporočila: 17
   RE: otrok ima hudo krizo zaradi dojenčka
9.11.2007 9:25:49   
Anonimen
Pri nas k sreči nismo imeli, vsaj zaenkrat ne, še nobenih problemov in je starejša res lepo sprejela dojenčka, prav tako tudi maček user posted image  (s slednjim smo imeli pri prvorojenki kar težave)... Je pa res, da morda malce bolj odgovarja, bolj potrmuli... Zanimivo, da, če je slabe volje ne išče vzrok pri dojenčici ampak meni. To zgleda pa tako, da pripomni: "Ne rabiš ji skoz jesti dajat, potem te bodo pa zize bolele." ali pa "Daj ji čaj pa pridi k meni!" Sicer je pa starejša že ful samostojna in očitno svoje ljubosumje izraža že bolj na odrasel način kot. npr... Moža, ki pestuje user posted image  prosi, naj ji naredi čaj, in  ker tega čaja baje dolgo ni bilo, ga starejša potem vpraša: "Ati, pa kaj ti že misliš meni narediti časj, ali boš samo Millo crklajl?"

(odgovor članu TiaSara)
  Neposredna povezava do sporočila: 18
   RE: otrok ima hudo krizo zaradi dojenčka
11.11.2007 12:28:03   
karin412
Samo čas bo pozdravil-pri nas je zdaj po 2 mesecih že kar v redu,sicer nismo imeli take ljubosumnosti.

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 19
   RE: otrok ima hudo krizo zaradi dojenčka
11.11.2007 13:58:00   
bini
ja, živa, bo minilo!!! in to zato, ker delaš vse prav in točno tako kot mora bit... ampak dejstvo je, da nekateri rabijo manj časa za take spremembe, drugi pa več.. naša je ob prihodu bratca (22 mesecev sta razlike) postala čist dojenčkasta in jokcasta, začela je jecljati, skratka - pestro!! imeli smo to srečo, da je bil mali dojenček velik zaspan in sem imela veliiiik časa za veliko damo... ona ga sicer nikoli ni zavračala, ampak se je pa ljubosumje kazalo na sto drugih področjih... bilo je naporno recimo 2 meseca, potem pa vedno lažje in sedaj je tudi vedno lažje...

vztrajaj tako kot delaš do sedaj in kmalu bo tud veliki bratec sprejel novo situacijo.
srečno user posted image

_____________________________

Svet je lep!!

(odgovor članu karin412)
Neposredna povezava do sporočila: 20
   RE: otrok ima hudo krizo zaradi dojenčka
12.11.2007 13:47:39   
mojmaček
O JOJ

LE POGUMNO. Se bo navadil. Po moje bi moj 1,5 letnik bil isti. Midva se tudi odločama ali bi še kar zdaj takoj meli enga. Pa ko to berem mislim, da bomo še kake dve leti počakali. Mislim da je potem, ko si dajo malo dopovedat le malo lažje, kot pa v takem obdobju.

Želim ti dosti potrpljenja in mirne živce.

lp




(odgovor članu bini)
Neposredna povezava do sporočila: 21
   RE: otrok ima hudo krizo zaradi dojenčka
12.11.2007 15:33:18   
piščanc
ne iskat krivca v dojenčku. priznaj si, da je bil starejši že prej takšen, samo da si imela več tolerance, ker je bil pač edini. in seveda več časa. slabe lastnosti pa sedaj pridejo v večjem obsegu.

pa ne sedaj popuščat njegovemu izkoriščanju. z njim se ukvarjajte točno toliko, kot se ti zdi da je prav. ne vem pa, zakaj bi moral 2-letnik pomagati previjati dojenčka oz. poslušati o njemu, zanj je to sprememba, ki se jo boji. bolje bi bilo tudi njemu kupiti plastičnega dojenčka, da ga previja ipd.

bolj kot prihod dojenčka ga je najbrž presenetila drugačna rutina, spremembe, porušeno stanje v družini. pomaga ti bo enaka dnevna rutina, stalno ponavljanje enakih nalog in minimalno sprememb. vsak dan isto uro na sprehod, vse počasi z veliko mero živcev.

pa seveda bo bolje user posted image

_____________________________

iz malega zraste veliko

(odgovor članu mojmaček)
Neposredna povezava do sporočila: 22
   RE: otrok ima hudo krizo zaradi dojenčka
12.11.2007 20:35:24   
bini
mojmajček user posted image  ... a se lahko mal hudobno nasmejim tvojim besedam?? ne mislit, da je lažje, če je večja razlika med otrokoma.. načeloma je razlika popolnoma nerelevantna (vsaj tako se jaz učim pri znankah in prijateljicah) ampak je skoraj vse odvisno od otrokovega karakterja in delno od staršev, ki otroka pripravljajo na bratca oz. sestrico.
Jaz npr. poznam najstnico, ki je nosečo mamo spravljala v jok skoraj celo nosečnost - popolnoma spremenila obnašanje... poznam tudi mamo, katere 6-letna hčerka jo je z ljubosumnostjo pripeljala do tega, da je rabila pomoč psihologa... pa tudi 3-4 letniki se znajo zelo zase postavit in glasno povedat, da so ljubosumni.. kakorkoli že, razlika res ni pomembna... lahko imaš pač srečo in so te težave minimalne oz. jih ni, lahko pa imaš mal manj sreče, ampak še zmeraj imaš vsaj dva sončka pri hiši user posted image

_____________________________

Svet je lep!!

(odgovor članu piščanc)
Neposredna povezava do sporočila: 23
   RE: otrok ima hudo krizo zaradi dojenčka
14.11.2007 9:06:04   
mala zirafa
Citiram iz knjige:"Edino zanesljivo sredstvo proti ljubosumju med brati, je odločitev staršev, da bo v družini samo 1 otrokuser posted image .otroci naj med odraščanjem osvojijo tudi to zdravo in zelo resnično spoznanje, da včasih zasovražiš tudi najbližje, s katerimi živiš.Navadno je najboljše da otroci sami poravnajo prepir med seboj ( ko so večji)."

(odgovor članu bini)
Neposredna povezava do sporočila: 24
Stran:   [1]
Stran: [1]
Pojdi na:





Otroke uspavam zgodaj
Moji otroci so vedno šli zgodaj spat. Zapadli smo v rutino, ko so smo se odrekli dnevnemu spancu, približno tretje ali č...
Ko uspavanje traja tudi več kot eno uro
Kaj storiti, ko otrok zvečer, pa tudi čez dan, nikakor ne more zaspati in porabite tudi več kot uro, da otrok vendarle z...




NOSEČNOST
пеперутка16

Kateri del nosečnosti vam je bil najbolj všeč oz. najlažji?