|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: [1]
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   Prehrana med dojenjem
23.2.2008 20:34:38   
Anay
Zanima me, če lahko jem svežo zelanjavo in sadje. Kaj najbolj odsvetujete, da naj ne jem. Pri prvi hčeri nisem dojila in prepričana sem bila, da mi tudi tokrat ne bo uspelo. Sedaj pa se uspešno dojivi z drugo hčero in se mi je malo zataknilo pri pripravi jedi zame.
Neposredna povezava do sporočila: 1
   RE: Prehrana med dojenjem
23.2.2008 20:49:33   
kai1
Meni je patronaža svetovala, vsakega po malo. Npr. pol paradnižnika, pol paprike, malo solate itd. Vse po malem. Odsvetujem ti pa vinski kis. Naš mali je imel take krče po tej solati. Pa mi je ena že izkušena mamica  ( ima 4 otroke)svetovala, naj jem solato z domačim jabolčnim kisom, ki nima nobenih dodatkom. To sem probala malo po malo, nato pa že ornk skledo in ni imel nobenih krčev. Moj sin je imel vsega 3 dni krče, pa še to zaradi solate z vinskim kisom.

Srečno

(odgovor članu Anay)
Neposredna povezava do sporočila: 2
   RE: Prehrana med dojenjem
23.2.2008 20:53:29   
vesel
Odvisno kakšno sadje in zelenjavo?! Npr. citrusi(pomaranče,...)raje ne,ker so alergene oz.bolj previdno s tem. Zelenjava pa paradiznik pazi isto je alergen,solato jej ampak si jo kisaj z limoninim sokom. glej moj nasvet je vsakega po malo poskušaj oz.preizskušaj,če bo mala imela po določenem zivilu oz. sadju in zelenjavi kakšne pikice po obrazu potem za nekaj časa prenehaj uživati določeno sadje oz.zelenjavo. Fajn pa je,da če že uzivas sadje in zelenjavo uzivaj posamezno,ker le tako boš vedela kaj je vzrok teh pikic po obrazu,če jih seveda dobi. LP

_____________________________

druzina je zame vse!!

(odgovor članu Anay)
Neposredna povezava do sporočila: 3
   RE: Prehrana med dojenjem
23.2.2008 21:46:36   
CUKRČEK
jaz sem vse tri dojila (dvojčke še dojim) in sem vedno jedla vse. PA niso imeli nikoli krčev. Poskusi razl. hrano in boš videla, kaj/če mu kaj škoduje.

_____________________________

*prvič smo naredili enega otroka
*drugič smo naredili dvojčke
*sedaj se sploh ne upamo več delat otrok, da ne bodo
slučajno trojčki:))

(odgovor članu vesel)
Neposredna povezava do sporočila: 4
   RE: Prehrana med dojenjem
23.2.2008 22:09:53   
Lunc_a

PREHRANA DOJEČE MATERE
Karmen Mlinar, svetovalka za dojenje pri La Leche League International

Ali ste že slišali, da mora doječa mati jesti točno določene zvrsti hrane ali pa obratno - se izogibati določenim vrstam? Ste že slišali, da mora doječa mati jesti za dva? Ne drži. Ne Posebna dietna pravila za doječe matere ne obstajajo! Če ste se že prej zdravo prehranjevali, vam res potrebno spreminjati svojih prehrambenih navad le zato, da boste imeli dovolj mleka ali da bo otrok dobil najboljše.

Večino dojenčkov mučijo vetrovi in to kaj pogosto. Prepričana sem, da ste že bili priča podiranju kupčkov, polivanju, bruhanju, godrnjanju, napenjanju, tiščanju in zvijanju vašega dojenčka. Starši, ki menijo, da je vzrok za kolike v črevesnih vetrovih, imajo ponavadi dva svetovalca: mame, tete, babice in/ali zdravstvene delavce. Generacije nazaj so verjeli, da kolike povzročajo vetrovi, le te pa materina prehrana. Kako je potem mogoče, da imajo kolike tudi otroci, ki so hranjeni izrecno po steklenički? Še danes v marsikateri porodnišnici dobite sicer dobronamerna navodila, kateri hrani se morajo doječe matere izogibati, da bodo dojenčki imeli manj kolik. Če bi bili ti vzrok za težave, kako je potem mogoče, da obstajajo kulture, kjer dojenčki sploh ne jokajo in kolik ne poznajo?

Kakorkoli, z vsem spoštovanjem naših mam, tet, babic in zdravstvenih delavcev, razburjen jokajoč dojenček v svojem črevesju nima nič več plinov kot miren dojenček. Znanstveniki, ki so z rentgenskimi slikanji primerjali črevesje otrok (Illingworth, 1954) so ugotovili, da med njimi ne obstaja nobenih razlik. Plin nastane v črevesju zaradi prebavljanja hrane, ne pa zaradi požiranja zraka med hranjenjem.

Ali mora doječa mati jesti več kot ponavadi, da proizvede dovolj mleka za svojega dojenčka?

Res je da je dolga leta veljalo, da doječa mati dnevno potrebuje povprečno 500 kalorij dnevno za proizvodnjo mleka. Toda zadnje raziskave kažejo, da so ta priporočila previsoka. Raziskave so tudi pokazale, da če mati zaužije več kalorij, zato še ne proizvaja več mleka. To velja še posebej za dobro prehranjene ženske v naši, zahodni kulturi.

Tudi v državah v razvoju, kjer so matere slabo prehranjene ali celo podhranjene, le te lahko proizvedejo dovolj mleka za svojega dojenčka. V ta namen žensko telo med nosečnostjo proizvaja maščobne zaloge.

Nekaterim materam za proizvodnjo mleka zadostuje le količina maščob, ki jih j telo uskladiščilo v času nosečnosti in dodatnega vnosa kalorij sploh ne potrebujejo. To velja še posebej za matere, ki niso veliko fizično aktivne. Raziskave so tudi pokazale, da je v času laktacije presnova žensk celo bolj učinkovita, tako telo samo poskrbi, da bo kljub dodatnim zahtevam za proizvodnjo mleka ženska dobila dovolj energije iz hrane tudi za svoje lastne potrebe. Zato veliko doječih mater poroča, da so prve mesece po porodu težo lepo izgubljale samo z dojenjem, brez diet ali povečane fizične aktivnosti. Če pa že kakšna mamica izgublja težo po porodu prehitro, je to lahko znak, da njeno telo potrebuje več dodatnih kalorij.

Ali lahko doječa mati hujša?

Večina doječih mamic opaža, da izgubljajo težo že z dojenjem samim. Dojenje naravno uporabi uskladiščene zaloge maščobe nabrane v nosečnosti ali celot iste, ki smo jih nabrale že pred nosečnostjo. Pomembno pa je, da je ta proces počasen, postopen.

Pravega, načrtnega hujšanja doječim materam v prvih dveh mesecih po porodu ne priporočamo. To je čas, ki ga vaše telo potrebuje, da si opomore od naporov nosečnosti in poroda in da se laktacija dobro vzpostavi.

Doječe matere, ki jedo normalno, bodo v prvih mesecih najverjetneje izgubljale težo. Raziskave so pokazale, da doječe matere v prvih šestih mesecih po porodu hitreje izgubljajo pridobljeno težo kot matere dojenčkov, katere hranijo po steklenički.

Če ne izgubljate teže tako hitro, kot bi si vi želeli, lahko povečate svojo fizično aktivnost in zmanjšate vnos kalorij. Izogibajte se visokokalorični hrani in hrani bogati z maščobami z malo prehrambene vrednosti. Jejte zdrava in polnovredna živila. Doječa mati lahko seveda tudi telovadi. Hiter sprehod z dojenčkom v vozičku ali v ruti in slingu, najmanj petkrat tedensko po pol ure in pri kilogramih se vam bo zelo hitro poznalo. Če zmanjšate svoj dnevni vnos kalorij za 100 kalorij dnevno (toliko kalorij je v treh čajnih žličkah masla ali v 2dcl sadnega soka), boste mesečno izgubili okoli 1kg.

Pri dojenju je pomembno, da je izgubljanje teže počasno in postopno. Hitre diete, diete le s tekočinami in tablete za hujšanje v času dojenja niso primerne! Postenje, ki je krajše od enega dneva nima bistvenega vpliva na zalogo mleka.

Ali bo moje mleko še vedno dovolj dobro, kalorično za mojega otroka, če ne bom veliko in dobro jedla?

Tudi če mati ne je pravilne in dobre hrane, bo materino mleko vedno najboljše za njenega otročka. Znanstvene raziskave v deželah v razvoju so pokazale, da tudi če je mati slabo prehranjena, to dejstvo nima bistvenega vpliva na količino mleka ki ga proizvede. Tudi če dobro prehranjena mati nekaj dni ne je redno ali uživa nezdravo hrano, se to na količini mleka ne bo poznalo bistveno, poznalo se bo le na njenem lastnem počutju, imela bo manj energije in bo lahko bolj dovzetna za bolezni.

Kaj pravzaprav pomeni jesti pametno in zdravo in dobro?

Osnovna vodila zdrave prehrane so enaka tako za doječe matere kot za vse družinske člane: jejte različna živila v njihovem kar najbolj naravnem stanju. V Sloveniji je znano, da se doječe matere rade omejujejo le na uživanje polente in krompirja. Piščanec, puran, jajca, mlečni izdelki so vsi viri živalskih beljakovin, ne omejujte se le na govedino in svinjino. Stročnice, kot so čičerika, leča, soja, fižol, grah so odlični izvori beljakovin, še posebej če jih kombiniramo z žitaricami in mlečnimi izdelki.

Tudi v zimskih mesecih imamo na policah trgovin veliko izbiro svežega sadja in zelenjave, prav tako tudi globoko zamrznjene hrane. Sveže solate, špinača, kalčki, zelje, paprika, korenje, brokoli, cvetača, zelena so odlična živila za doječo mater. Doječa mati lahko dobi dovolj vitaminov že z izbiro zdrave in pestre prehrane. Odlična živila so tudi polnozrnate žitarice, kruh, rjavi riž, koruzni zdrob in ovseni kosmiči.

Veliko doječih mater skrbi zadosten vnos kalcija. Kakor vemo nezadosten vnos kalcija pomeni povečano tveganje za degenerativno bolezen kosti &#8211; osteoporozo. Kot izreden vir kalcija se nosečnicam in doječim materam priporoča mleko in mlečni izdelki. Če mleka ne marate ali ste nanj alergični, lahko uživate druga živila, bogata s kalcijem: jogurt, sir, sezam, zelena zelenjava, citrusi,...

Dojenje samo ne prispeva k razvoju osteoporoze. Res je, da se ženskam v času dojenja začasno zmanjša mineralna gostota kosti, toda znanstvene raziskave so pokazale, da se mineralna gostota kosti vrne nazaj ali celo na višjo raven takoj ob prenehanju dojenja. Dalj časa kot mati doji, večja bo tudi mineralna gostota kosti.

Ali doječa mati potrebuje vitaminske nadomestke?

Če je vaš jedilnik skrbno izbran in dobro uravnovešen s številnimi vrstami živil, v času dojenja vitaminskih nadomestkov ne potrebujete. Če pa materi zelo močno primanjkuje določnih vitaminov je možno, da ima to dejstvo vpliv tudi na raven vitaminov v njenem mleku. Če uživate zelo omejeno število živil, imate strogo dieto, so vitaminski nadomestki dobra ideja. Na primer: vegetarijanska mati, ki ne uživa prav nobenih mlečnih izdelkov (veganstvo) mora jemati nadomestek vitamina B12, da bo tako zagotovila, da bo tudi dojenček prejel potrebno količino tega vitamina prek njenega mleka.

Kako naj najdem čas za zdravo prehranjevanje, ko skrbim za majhnega dojenčka?

Za mnoge doječe matere poznavanje zdrave in pravilne prehrane še zdaleč ni tak izziv, kakor najti čas za kupovanje, pripravo in kuhanje le te. Toda, dobre prehranjevalne navade ne pomenijo, da zato preživite bistveno več časa v kuhinji. Mnoga živila so hranljiva in pri roki, tudi za malice in hitro pripravljene obroke. Koščki sira, jogurt, polnozrnat kruh, sveže sadje in zelenjava, trdo kuhana jajčka, lešniki in oreščki se lahko zaužijejo brez posebne priprave. Več manjših obrokov dnevno je bolj zdravo, kakor da imamo samo tri glavne obroke. Nekatere mamice si pripravijo zdrav prigrizek in velik kozarec tekočine vsakokrat, ko dojijo.

Dobro je, da načrtujete jedilnike za en teden vnaprej. Tako se izognete letanju po trgovinah. Če vam pri pripravljanju, čiščenju, lupljenju in rezanju sadja ali zelenjave le te kaj ostane, lahko pustite v hladilniku za zdravo malico ali kot dodatek solatam. Kadar kuhate, skuhajte dvojne, večje porcije in preostanek zamrznite samo še uporabite naslednjič.

Ali se mora doječa mamica izogibati določenim zvrstem hrane in ali mora določene še posebej jesti?

Doječa mati mora predvsem jesti uravnoteženo hrano. Doječa mati ne potrebuje nobene posebne hrane ali se nekaterim celo izogibati. Doječa mati ne rabi piti mleko, zato da bi imela mleko! Doječa mati se ne rabi izogibati posebnim živilom, npr. solati, cvetači ali začimbam, če njej ne povzročajo prebavnih težav. Vsaka doječa mati naj je uravnoteženo in zdravo hrano, v normalnih količinah. Če enkrat na teden spijete kozarec rdečega vina, vaš otrok vsekakor ne bo dobil alkoholnega sindroma, če jeste polento, zaradi tega ne boste imele več mleka, če se izogibate svoji najljubši začinjeni hrani zaradi dojenja, samo še povečujete svoj stres. Jejte vse, v normalnih količinah. V zelo redkih situacijah lahko to, kar mati poje, učinkuje na njenega otroka, če je otrok npr. hudo alergičen ali če je nagnjen h kolikam (takrat zmanjšajte količino mleka in mlečnih izdelkov, ki ga vi zaužijete). Večina otroškega joka, plinov in kolik se lahko spremeni z pravilnejšo tehniko dojenja, kot pa s posebno dieto. Pa še to: v različnih kulturah po svetu so dobre in prepovedane jedi za doječe matere tudi neverjetno različne. V nekaterih kulturah je določena jed dobra, druga pa slaba, zato jejte to, kar vam paše, v zmernih količinah in zdravo, jejte hrano brez umetnih barvil, dodatkov, konzervansov ali pesticidov.

Ali mora doječa mati res popiti ogromno tekočine?

Ne drži. Doječa mati naj pije po žeji. Žal so premnoge mamice ves čas žejne, pa za potešitev žeje kar ne najdejo pravega časa. Nekatere mamice pa ravno zaradi tega pijejo več, kakor jim paše in ustreza. Vaše telo vam samo pove, da rabi več tekočine takrat, ko začutite žejo. Če na žejo pozabljate, boste opazile, da premalo pijete in da bo vaš urin izredno gost in temno rumene barve, ter zelo močnega vonja. V kotički, kjer ponavadi dojite si vedno pripravite velik kozarec pijače, tako da boste lahko pili med tudi med dojenjem ali takoj po njem. Ne postavljajte si pravil, da morate na dan spiti vsaj 5 velikih kozarcev vode, saj s tem delate nasilje nad svojim telesom. Pijte, ko ste žejni!

(odgovor članu Anay)
Neposredna povezava do sporočila: 5
   RE: Prehrana med dojenjem
24.2.2008 10:11:30   
jaša2
jaz sem prvi mesec fuuul pazla na mojo prehrano. patronažna mi je rekla, da pač naj ne di jedla svežega sadja in zelenjave, naj si jo rajši skuham. in sem res ful pazla. nič svežega nisem jedla, solate tolk da sem malo za okus dala v usta - pa še to ful nekisano in neslano... res, ful sem pazla, pa je malo glih tak nenormalno zvijalo. user posted image    pol sem pa poslala vse v tri krasne in začela normalno jesti, pa jo je isto zvijalo kot prej, ko sem se ful pazla.
tak da...po želji, kak se boš sama odločla. glede na to, da so nam že v porodnišnici dajali za jest fižol, paradižnik, solato, sadje...mislim, da človek lahko vsega po malem poskusi, ne pa pretiravat s temi jedmi, ki nja bi "škodle". res pa naj ne bi jedle citrusov in paradižnika.

_____________________________

Žensko srce je kot globok ocean, poln skrivnosti...

(odgovor članu Anay)
Neposredna povezava do sporočila: 6
   RE: Prehrana med dojenjem
24.2.2008 10:35:51   
Anonimen
Najbolje je jesti vsega po malem v razumnih kolicinah, pac hrano, za katero tudi drugace menis, da je "zdrava" hrana.

Ce pri nicemer ne pretiravas, ne more biti hudega :).

(odgovor članu Anay)
  Neposredna povezava do sporočila: 7
   RE: Prehrana med dojenjem
24.2.2008 14:38:59   
Anonimen
Jaz sem jedla vse, razen fižola se nisem najedla nikol, pa pekičih stvari, tega tako al tko ne jem. Je pa res, da ni imela nič krčev.

(odgovor članu Anonimen)
  Neposredna povezava do sporočila: 8
Stran:   [1]
Stran: [1]
Pojdi na:





Najlepše ime za fantka po vašem izboru
Vsako ime je nekaj posebnega in nič presenetljivega ni, da je staršem najlepše ime tisto, ki ga nosi njihov otrok (otroc...
Hoja z držanjem za roko ni priporočljiva!
Vaš otrok še ne hodi, ima pa veliko željo, da bi ga držali za roko in bi z vašo pomočjo hodil. Fizioterapevtka, Špela Go...




NOSEČNOST
пеперутка16

Kateri del nosečnosti vam je bil najbolj všeč oz. najlažji?