|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: <<   < Prejšnja stran  1 2 [3]
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   RE: Ne-uvajanje mesa
27.4.2008 15:20:20   
Massa26
Meni se pa zdi čisto logično to s sirupom.. Sirup je sicer ˝umeten˝, če pa ješ meso - živali, pa itak poješ zraven tudi vse, s čimer so one pitane - tudi razne kemikalije ipd.

In, ja, meni se tudi živali smilijo in ne razumem, kako se komu lahko ne user posted image . Tega res ne razumem.

(odgovor članu anju)
Neposredna povezava do sporočila: 51
   [Brisano sporočilo]
1.5.2008 0:05:54   
Brisani uporabnik
[Vsebina sporočila je bila izbrisana]

(odgovor članu Seven*)
  Neposredna povezava do sporočila: 52
   RE: Ne-uvajanje mesa
6.5.2008 15:02:22   
saskija
IZVIRNO SPOROČILO: anju


IZVIRNO SPOROČILO: saskija

ampak ta filozofija da se ti smilijo živali pa je meni tako najstniška in otročja filozofija.


vegetarijanstvo NI FILOZOFIJA. je način prehranjevanja. in vegetarijanstvo ni apriori zato, ker se smilijo živali. ne po-sploševat.



se podpišem.

_____________________________

Dojenček se z vsakim dnem spreminja in raste in bo nekega dne odrasel in odšel;prah pa vas bo zvesto čakal.

(odgovor članu anju)
Neposredna povezava do sporočila: 53
   RE: Ne-uvajanje mesa
6.5.2008 22:16:16   
tinkarra:
glede na zasebna sporočila lahko zaključim, da ima kar nekaj mamic izkušnje s to temo. Še enkrat hvala vsem tistim. Vse pa so tudi dodale, da se nočejo izpostavljat na forumu, ker ljudje tega še vedno ne razumejo.
Še to bi dodala, da so po svetu skupnosti kjer že stoletja ne jedo mesa, pa nekoč niso vedeli ne za B12, železo, ne za esencialne maščobne kisline ... in so preživeli normalno.

(odgovor članu saskija)
Neposredna povezava do sporočila: 54
   RE: Ne-uvajanje mesa
7.5.2008 14:39:27   
picola1

IZVIRNO SPOROČILO: tinkarra:

glede na zasebna sporočila lahko zaključim, da ima kar nekaj mamic izkušnje s to temo. Še enkrat hvala vsem tistim. Vse pa so tudi dodale, da se nočejo izpostavljat na forumu, ker ljudje tega še vedno ne razumejo.
Še to bi dodala, da so po svetu skupnosti kjer že stoletja ne jedo mesa, pa nekoč niso vedeli ne za B12, železo, ne za esencialne maščobne kisline ... in so preživeli normalno.


Potem pa tudi jaz prosim kakšno takšno mamico, da se mi javi na ZS, da kako rečemo in izmenjamo izkušnje (meni sicer ni problem javno o tem debatirat, ker me pripombe ne ganejo več kaj dosti (so pa me včasih, dokler nisem postala bolj prepričana v to, kar počnem), ampak vseeno spoštujem željo po anonimnosti...



(odgovor članu tinkarra:)
Neposredna povezava do sporočila: 55
   RE: Ne-uvajanje mesa
8.5.2008 21:53:27   
tinkarra:
Picoal se strinjam s tabo. Ljudem okrog sebe tudi povem kaj si mislim o tem, sicer ne provociram rada. Le vprašam jih to in ono pa se debata kar sama razvije... Moški so še bolj proti, vsaj takšne izkušnje imam. Potem mi pa pediatrinja pravi, da bi bili lahko moški celo življenje vegi.

(odgovor članu picola1)
Neposredna povezava do sporočila: 56
   RE: Ne-uvajanje mesa
8.5.2008 22:41:19   
picola1
Jst tudi povem, kaj si mislim o tem, teme skoraj nikoli ne načenjam sama...Na začetku sem bila bolj nestrpna, sedaj sem bolj umirjena in se ne razburjam več...(ker sem prepričana, da delam prav, drugi naj pa mislijo drugače, če želijo...) Pač vsak po svoje...Se pa strinjam, da imajo moški po mojih izkušnjah tudi več težav z zelenjavo, kot pa ženske...(ne vem sicer zakaj...ampak takšna so moja opažanja).

(odgovor članu tinkarra:)
Neposredna povezava do sporočila: 57
   RE: Ne-uvajanje mesa
12.5.2008 11:07:22   
mika
Težava je v tem, ker se ljudje odločajo za vegetarijanstvo tudi zaradi neke modne muhe (ne trdim tega za tvojo prijateljico), ker je to kao in, istočasno pa o tem ne vedo ničesar. Ne vedo kaj je treba jest, kaj dodajat, česa pojesti več itd. Ne vedo v kateri hrani so katera hranila in potem pride do takšnih problemov, kot si ti opisala. Vendar problem ni v samem vegetarijanstvu, ampak v nepoznavanju le-tega.


drži, bi pa dodala še to, da vsakemu telesu ne odgovarja vegetarjnstvo, ravno tako kot  mesojedstvo.

(odgovor članu picola1)
Neposredna povezava do sporočila: 58
   RE: Ne-uvajanje mesa
12.5.2008 23:32:57   
nananaja
jaz bom svoje mnenje napisala predvsam zato, ker me teme, ki se razvijejo v za/proti debate, pritegnejo, da se nasmejem ob nabijanju nasprotujočih si argumentov.

vegeterjanstvo je način prehranjevanja, to res drži. zato je pravim vegeterjancem težko kuhati meso za svoje otroke in tudi ga najbrž nr znajo okusno pripravit, ne vejo, kaj z ostanki... taki tudi vedo kaj jesti in kako zadovoljiti otrokove potrebe, saj morajo tudi svoje.

ampak zakaj se nekateri odločijo, da ne bodo jedli mesa, to pa so pri meni včasih teme, ki me nasmejejo. govoriti, da se človeku smilijo živali, rastline pa ne, ajajaj. v osnovni šoli so nas naučili, da so živa bitja tako rastline kot živali. pa, da živali pojedo umetna gnojila (po moje so umetna gnojila pa res za rastline ne za hranjenje živali, pa to tud za zelenjavo v trgovini). raje recite, da ne jeste mesa, ker vam ni dobrega okusa, pa se vam nihče ne bo smejal, vas napadal... saj tudi jaz, ki jem meso (po večini vse), ne jem vse zelenjave, jem pa jo. pač meni rukola ni dobrega okusa, je ne jem, ne iščem  pa izgovorov za to, naprimer.
sem pa slišala očitke o slovenski kuhinji, ki naj bi bila siromašna. a sploh veste, kaj je slovenska kuhinja? ajdovi žganci nimajo mesa, jota tudi ne... sej niso slovenska kuhinja samo šnicli. težava je v tem, da so že v včasih bile gospodinje, ki so znale kuhat dobro hrano in tiste, ki so znale kuhat slabo. imam kolega, ki je imel mamo ki je znala kuhat sam šnicle, pa je bil iz lj. šele punca iz kmetov ga je navadla, da je raznolika hrana tud dobra. je pa res danes fensi kuhat vse kaj drugega kot pa zdravo slovensko hrano. sej je še clo ena vegeterjanka napisala, da so včas na kmetih jedli meso enkat na teden, vmes so jedli pa tisto, kar je zraslo doma, če je mama dobr kuhala, je blo okusno, če ne pa ne.

v glavnem, če sem od začetka temo prov prebrala, je mama, ki trdi, da je hotla sam izkušnje delit, sama začela napadat z" Ste povedali svojim otrokom kako pridemo do mesa?", zato nej ne bo užaljena, če so udarile po njej. jaz sigurno ne bi napisala niti stavka, če bi debata potekala striktno za-proti. če ste pač vegeterjanke bolj poučene o zdravi hraani, potem ne izivajte same ampak debatirajte tudi ve kulturno.

za konec pa rečem še to, da sama zase vem, da ne jem zdravo in se tega zavedam, ampak taka sem, rada pa prisluhnem tistemu, ki mi pove kak zdrav recept brez nakladanja. si vedno strižen iz časopisov kake zdrave recepte, pol pa nanje žal pozabim (; uf kok sem dolgovezla, ampak mogla sem izkašljat.

(odgovor članu mika)
Neposredna povezava do sporočila: 59
   RE: Ne-uvajanje mesa
13.5.2008 21:41:15   
picola1

IZVIRNO SPOROČILO: nananaja

ampak zakaj se nekateri odločijo, da ne bodo jedli mesa, to pa so pri meni včasih teme, ki me nasmejejo. govoriti, da se človeku smilijo živali, rastline pa ne, ajajaj. v osnovni šoli so nas naučili, da so živa bitja tako rastline kot živali. pa, da živali pojedo umetna gnojila (po moje so umetna gnojila pa res za rastline ne za hranjenje živali, pa to tud za zelenjavo v trgovini). raje recite, da ne jeste mesa, ker vam ni dobrega okusa


Jst ne jem mesa iz vseh razlogov, ki se jih lahko spomnim (etičnih, ekoloških, zdravstvenih..., nobeden posebej ne izstopa) samo iz tega ne, ker mi ne bi bilo dobro...user posted image In poznam veliko vegijev pa mi redkokateri reče, da mu meso ni dobrega okusa in da ga ne je zaradi tega...
Kar se pa tiče rastline/živali...Upam, da ne bom preveč provokativno vprašala (ni mišljeno na tak način):Ali si že kdaj slišala solato jokat, ko jo odrežeš? (jst to teb čist resno, vešuser posted image )
Upam, da veš, kaj želim povedat...Sicer pa...vedno ena in ista debata...user posted image user posted image Eni so za, drugi so proti...eni zagovarjajo svoje, drugi svoje...Nič novega...

Se pa strinjam s tabo glede kulture dialoga...
Kar se pa tiče zdravega načina življenja:tako kot večina drugih boš najbrž začela jesti (in nasploh živeti) bolj zdravo, ko (če) boš zbolela...(ali pa kdo od tvojih). Večina bolezni je namreč posledica takšnega načina življenja...Jst sem se pač odločila raje za preventivo kot pa kurativo...(vem sicer, da to še ne pomeni, da pa jaz ne bom zbolela...vseeno pa verjamem, da obstaja manjša možnost) Imam pač srečo, da se zavedam, kako je to, če si (resno) bolan, brez da bi rabla it sama čez takšno izkušnjo.

(odgovor članu nananaja)
Neposredna povezava do sporočila: 60
   RE: Ne-uvajanje mesa
13.5.2008 23:15:20   
nananaja
picola1,
glede je blo napisanga že preveč najbrž si se s tem več ukvarjala ko jaz, vem pa kaj hočeš rečt.
sam jst gledam na vse skupej mal drugač kot ti, lahko ti razložim, ne bom te pa hotela prepričat v moje mnenje. samo to, da je zame bistvena razlika a gojimo žival za hrano ali ga imamo za hišnega ljubljenčka, prav tako je z rastlino, solato in podobno posadim zato da bom to jedla, rože pa zato, da bo moje okolje lepše, boljše. veliko je v kulturi življenja. moja družina je pač živela tako, da smo jedli vsega v zmernih količinah, tako sem bila vzgojena in tako bom vzajala svoje otroke. bom jih pa učila tudi, da se spoštuje tako živali kot rastline. marsikaj bi ti namreč lahko tudi naštela kaj vse me mooti, ko vidim ljudi v gozdu ali na travniku.  močno upam, da nisi tista, ki bi ji zlahka povedala kako lekcijo o tem.

(odgovor članu picola1)
Neposredna povezava do sporočila: 61
   RE: Ne-uvajanje mesa
14.5.2008 7:32:05   
anju
IZVIRNO SPOROČILO: picola1

Ali si že kdaj slišala solato jokat, ko jo odrežeš?


ej, ko so meni zaceli gnjavit kdo oz. kaj kaj cuti... ajejuser posted image pa zdaj vidim, da dejansko so vegetarijanci, ki grejo po tem... ej, bom v prispodobi tud js vprasala, a ti jokas vsakic, ko te boliuser posted image

pa naj dodam, ko se ze vracam na to temo se k tistemu sirupu
IZVIRNO SPOROČILO: Massa26

Meni se pa zdi čisto logično to s sirupom.. Sirup je sicer ˝umeten˝, če pa ješ meso - živali, pa itak poješ zraven tudi vse, s čimer so one pitane - tudi razne kemikalije ipd.


in v zelenjaviuser posted image in v zraku, ki ga dihasuser posted image svet je pac napitan cel samega sranja. in ravnotako kot se da dobit bio korencek lahko dobis tud bio pisko. sam malo vec dnarja je treba imet. za oboje.
hocem povedat, da ima nananaja prav. argumentiranje na tej temi je bedno. (dalec od filozofskega saskijauser posted image ) in ne razumem zakaj sploh argumentirat oz. upravicevat doloceno svoje pocetjeuser posted image bojo otroci bolj zdravi od tega....user posted image user posted image

< Sporočilo je popravil anju -- 14.5.2008 7:34:14 >

(odgovor članu picola1)
Neposredna povezava do sporočila: 62
   RE: Ne-uvajanje mesa
14.5.2008 14:20:46   
picola1
Nananaja...ravno tako kot ti mene ne boš prepričevala v svoj prav, tako tudi jaz tebe ne bom v svojega...user posted image user posted image In prav je tako. Kar se tiče pa o ljudeh na travniku ali gozdu pa se mi niti ne sanja o čem govoriš.

Anju...nihče te ni želel gnjaviti s tisto prispodobo...Žal mi je, da takšno debatiranje tako razumeš. Se pa vidi iz tvojega pisanja, da na nek način zasmehuješ vegetarijance, še posebej, če ne jedo mesa zaradi etičnih razlogov...Veš, tako kot je tebi čisto normalno, da se ti živali ne smilijo, tako je nam čisto normalno, da nam se in si ne znamo predstavljat, da se nam ne bi. Hotela sem pa s tisto prispodobo v bistvu povedat, da rastline nimajo razvitega vegetativnega živčnega sistema in zato (po vsej verjetnosti) ne čutijo bolečine (lahko pa da se motim). Medtem ko na vsakih kolinah slišiš tistega pujsa kilometer daleč. No...v glavnem...ne bom več o tem, ker se mi res ne da. Vsak, ki bo želel kaj izvedet o teh stvareh, si bo že našel na netu (tako kot sem si jaz) Kdor pa ne, mu pa tudi moje mnenje ne bo spremenilo nazorov.user posted image
Kar se pa tiče mesa in zeljenave ter pesticidov:dokazano je, da je v povprečno škropljeni zelenjavi še vedno veliiiiko manj pesticidov, kot pa v zelo 'kvalitetnem' mesu, ki ( poleg pesticidov, ki so jih pojedle živali), dobivajo še rastne hormone in antibiotike.
Toliko o tem z moje strani. V tej temi me zanima samo še, kaj je nananaja mislila s tistim o gozdu...user posted image

Imejte se lepo.




< Sporočilo je popravil picola1 -- 14.5.2008 14:33:43 >

(odgovor članu anju)
Neposredna povezava do sporočila: 63
   RE: Ne-uvajanje mesa
14.5.2008 16:05:23   
anju
picola1 sama sem vegetarijanka. in ocitno iz drugacnih razlogov kot bi bilo neprenasanje prasicjega krika v agoniji... res dajem obcutek, da zasmehujemuser posted image prav, ampak ne vegetarijancev, nedoslednosti ne maramuser posted image

(odgovor članu picola1)
Neposredna povezava do sporočila: 64
   RE: Ne-uvajanje mesa
14.5.2008 19:53:11   
picola1
user posted image Nedoslednosti...Vsi smo jih polni...Čeprav meni osebno se to ne zdi nedosledno, živali in rastline pač zame niso eno in isto. tebi se zdi nedosledno...tudi prav...user posted image Sicer pa koneckoncev sploh ni pomembno zakaj si vegi, efekt je isti na vseh področjih zaradi tega:manj se onesnažuje okolje, ponavadi si bolj zdrav in se bolje počutiš in umre ter trpi manj živali. Vse to se zgodi pa ni važen razlog. user posted image

(odgovor članu anju)
Neposredna povezava do sporočila: 65
   RE: Ne-uvajanje mesa
14.5.2008 19:54:00   
picola1
A nisem jst rekla, da bom nehala...user posted image user posted image

(odgovor članu picola1)
Neposredna povezava do sporočila: 66
   RE: Ne-uvajanje mesa
14.5.2008 20:23:34   
Pupa1
Se podpišem pod vse, kar je napisala Picola. Bravo!!

Pa tudi jaz ne razumem, kot je napisala kle ena gor, da se komu ne smilijo živali, sploh v teh primerih, ko pomislim, da ljudje živali ob vsej tehnologiji in znanju, ki ga premoremo, velikokrat ubijamo na najbolj nehuman način (če sploh lahko rečemo, da kateri je human, seveda, pa vendar...), kot so recimo koline, pa še kaj bi se našlo...To mi je pri vsem tem še najbolj grozno. Ne vem no, sam če pomislim, način usmrtitve in ob tem neznanske bolečine, mi je hudo. Pišuka, a res ne gre drugače, hitreje, brez nepotrebnega trpljenja, če že ljudje smo pač mesojedci in jemo meso... Malo empatije do živali ne bi škodilo.

Pa tole primerjanje živali z rastlino!user posted image  Lepo prosim, no! Daj se zresni. Sej se ti bodo smejal.

(odgovor članu picola1)
Neposredna povezava do sporočila: 67
   RE: Ne-uvajanje mesa
14.5.2008 20:27:46   
Anonimen
Nisem brala vsega, bom samo povedala svojo izkušnjo.
Moja žlahtnica je tudi vegetarjanka in k temu je silila tudi svojo hčer. Seveda se njeni mami to ni zdelo prav, in je svoji hčeri tudi povedala, da bo svoji vnukinji, ko bo pri njej dajala tudi meso. In ko je prišla mala k babi (seveda, ko je bila že malo večja) je vedno na vprašanje kaj bi jedla rekla meso. In ko jo je punčkina mami vprašala kaj je jedla pri babi (pa je vedela, da ji je dala meso, ker ji je sama povedala) je tamala rekla kumarice. Žalostno!

(odgovor članu Pupa1)
  Neposredna povezava do sporočila: 68
   RE: Ne-uvajanje mesa
14.5.2008 21:59:00   
Massa26
Tudi jaz se podpišem pod vse, kar je napisala picola1.

In itak bistvena razlika se mi zdi zaklat žival ali odtrgat solato. Kakorkoli obrneš, to JE bistvena razlika.

Moram pa rečt, da se večkrat sprašujem, kakšen neki folk je to zraven ob kolinah in v klavnicah in to.. pa vidim, da vas ni malo, ki vam to ne bi predstavljalo problema.. Saj se strinjam, to se dela že stoletja in stoletja in velja za normalno, ampak mene še vedno kar srh spreleti, ko vidim, da se folk še zabava na kolinah.

Drugače pa, ko ena piše, da ene živali so za hišne ljubljenčke, druge pa za hrano.. Spet rečem, itak, tako je vedno bilo in je kao normalno. Ampak če imaš žival in se z njo ukvarjaš, vidiš, česa vsega je sposobna in kaj vse dojame in čuti itd., kako da lahko to vse spregledaš pri uni revi, ki jo imaš za zaklat??

Ne morem verjet, da si lahko v glavi narediš tako pregrado in ločuješ med trpljenjem recimo psa in 
telička..

Hm, saj to res ne spada več pod uvajanje GHuser posted image , ampak to je ena taka tema, kjer smo vsi trdno na svojih stališčih in se zadeve vedno malo zaostrijouser posted image

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 69
   RE: Ne-uvajanje mesa
14.5.2008 22:22:14   
mateyka
In itak bistvena razlika se mi zdi zaklat žival ali odtrgat solato. Kakorkoli obrneš, to JE bistvena razlika.


men pa ne. raziskave so pokazale da rastline tudi čutijo. mogoče nimajo živčnega sistema, ampak:
It is true that they do not have a nervous system. However, they do respond to experienced stimuli. These responses are call tropisms.
(http://aggie-horticulture.tamu.edu/extension/newsletters/hortupdate/julaug01/art5jul.html)
in reagirajo na bolečino - http://www.uncoveror.com/plants.htm

zato jaz jem skoraj vse - men se tud rastline smiljo, tako kot živali, sam kaj čem.. pa jem pol oboje - se mi oboje isto smili. sam jest verjamem v ciklus. mene bojo pa rožce porable za futr, ko bom umrla in rožce kaka krava pojedla user posted image
verjamem pa da če nekaj časa ne ješ mesa, ti začne smrdet. ma čist drug vonj kot rastline..

(odgovor članu Massa26)
Neposredna povezava do sporočila: 70
   RE: Ne-uvajanje mesa
15.5.2008 6:57:39   
anju

IZVIRNO SPOROČILO: anju

ej, ko so meni zaceli gnjavit kdo oz. kaj kaj cuti... ajejuser posted image pa zdaj vidim, da dejansko so vegetarijanci, ki grejo po tem... ej, bom v prispodobi tud js vprasala, a ti jokas vsakic, ko te boliuser posted image



IZVIRNO SPOROČILO: Pupa1

Pa tole primerjanje živali z rastlino!user posted image Lepo prosim, no! Daj se zresni. Sej se ti bodo smejal.


a nisva povedali istouser posted image

(odgovor članu anju)
Neposredna povezava do sporočila: 71
   RE: Ne-uvajanje mesa
15.5.2008 9:40:13   
Solero
Joj, kako ste nasmetile s svojimi bedastimi prerekanji za/proti.
Jaz pa sem mislila, da bo vmes tudi kak nasvet, napotek, izkušnja, kaj koristnega...
Namesto tega pa en res slabo pravopisni kurnik.

(odgovor članu anju)
Neposredna povezava do sporočila: 72
   RE: Ne-uvajanje mesa
15.5.2008 15:57:18   
picola1
Joj, res smo nasmetile temo...Totalno...Kr neki.user posted image
No, v glavnem upam, da bo moj (začetni) nasvet (oz. izkušnja) vseeno prišel prav.
Pa dober tek!user posted image

(odgovor članu Solero)
Neposredna povezava do sporočila: 73
Stran:   <<   < Prejšnja stran  1 2 [3]
Stran: <<   < Prejšnja stran  1 2 [3]
Pojdi na:





Prvi mesec z dojenčkom: Zakaj je začel tol...
Dojenček, ki je bil prej »priden« in je jokal v mejah normale in predvsem, kadar je kaj potreboval, nenadoma dobi neutol...
Zgodbe malih junakov: Roditi bi se morala ...
photo
7. 11. 2019, ob 9.34 se je rodila naša Klara, v 25. tednu nosečnosti, težka 730g in velika 34cm. Teh podatkov si nisem m...




NOSEČNOST
пеперутка16

Kateri del nosečnosti vam je bil najbolj všeč oz. najlažji?