|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: [1]
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   Dveletnik in jecljanje
17.7.2009 19:00:39   
zvesta
Naš dveletnik že zalo veliko časa lepo, ampak res lepo govori. V stavkih, loči spol, sklon, število. Lepo izgovarja čisto vse črke oz. glasove, razen R. Govori zelo veliko zelo veliko sprašuje in ves čas postavlja vprašanja.

Se pa nam sedaj tri tedne pojavlja vedno bolj pogosto pojavlja, da jeclja.
Prvič smo to opazili, ko je ves vznemirjen želel vprašati: Kaj je to? Zvenelo je kot: Kakakakaj pa je to?

Nič ga ne opozarjamo, ne kregamo, ampak samo z žalostjo ugotavljamo, da se zadeva stopnjuje in je prerasla že v skoraj vsak stavek.

user posted image

Pravkar poslušam malega pri večerji:

I: Mamamamamalo vodice bi.
I: Kikikikiki pa je to?
I: Kakakakaj delam mamica?
I: Papapapam.


Lahko karkoli storim? Bo to prenehalo kot se je začelo? Za logopeda je verjetno še premajhen. Bi morala k pediatru?

Ma, ni mi vseeno.
Neposredna povezava do sporočila: 1
   RE: Dveletnik in jecljanje
17.7.2009 20:09:38   
kralj matjaž
Je mogoče doživel kakšen "šok"? To mislim, ali je bil mogoče prvič kje na počitnicah in zaradi tega ločen od vaju? Ali je karkoli novega v njegovem ritmu življenja? Vem, da se kaj takšnega lahko odraža na govoru.

(odgovor članu zvesta)
Neposredna povezava do sporočila: 2
   RE: Dveletnik in jecljanje
17.7.2009 20:13:40   
Pika Zoja
Tudi mi smo šli skozi fazo jeclanja. Nekje malo po drugem letu. Pa je enako lepo in razločno govoril, ampak je hotel vse na 1x povedat in se je enako zjeclalo. AAAAta, AAAAdijo, MAAAAAma, KKKaaam gremo? Ko sem bila že čisto panična, mi je kolegica rekla, da sta to počela njena otroka - oba. In da je pri obeh izvenelo. Da je to faza. In potem sem ga samo opominjala - kaj lahko malo bolj počasi poveš, da te bo mamica razumela, ker če hitro poveš, ne razumem nič. V roku 14 dni je šlo mimo. Prej pa sem se 14dni obremenjevala in se sekirala, kaj če bo jecljal. 

(odgovor članu kralj matjaž)
Neposredna povezava do sporočila: 3
   RE: Dveletnik in jecljanje
17.7.2009 20:56:08   
frost
Jecljanje je normalna faza v razvoju govora. Delajte tako kot ste do zdaj-otroka ne opozarjajte, ne popravljajte njegovih stavkov...skratka ne posvečajte temu pred njim velike pozornosti. Bo minilo. 

(odgovor članu Pika Zoja)
Neposredna povezava do sporočila: 4
   RE: Dveletnik in jecljanje
17.7.2009 21:12:16   
gita10
Pri nas je trajalo kar ene 3 leta. Nikoli nismo ugotovili zakaj, ene dvakrat sem ga peljalal logopedinji pa tam ni nikoli nič zajeclal. V prvem razredu se je pa to čudežno čisto končalo

(odgovor članu frost)
Neposredna povezava do sporočila: 5
   RE: Dveletnik in jecljanje
17.7.2009 21:25:16   
lukec
Normalna razvojna faza, nikar ga ne popravljajte pa bo najverjetneje minilo samo od sebe.

_____________________________

Meni nebö odprto se zdi,
kadar se v tvoje ozrem oči,
kadar prijazno nasmejaš se,
kar sem prestala, pozabljeno je.
(F. Prešeren)

(odgovor članu gita10)
Neposredna povezava do sporočila: 6
   RE: Dveletnik in jecljanje
17.7.2009 22:54:46   
diva 4
Naša Ana je tudi pri tej starosti jecljala .Samo ona ni črke ponavljala ampak kar celo besedo.Pa je ped. rekla, da razmišlja hitreje kot lahko govori in zato pride do tega in je čez nekaj mesecev to izzvenelo .Smo ji pa malo pomagali , da ko je začela jecljat, smo ji rekli naj se umiri in premisli in nato pove.

(odgovor članu lukec)
Neposredna povezava do sporočila: 7
   RE: Dveletnik in jecljanje
18.7.2009 7:02:07   
zvesta
Zdaj ste me pa kar malo pomirili. Ker sem tudi jaz najprej mislila, da je od tega, ker bi rad vse naenkrat povedal. Me je pa zaskrbelo, ker se je na hitro pojavilo in zelo na hitro začelo stopnjevat.

Res močno upam, da je le faza. Je pa to jecljanje bolj izrazito, ko je vznemirjen, fejst razigran ali pa utrujen.

(odgovor članu diva 4)
Neposredna povezava do sporočila: 8
   RE: Dveletnik in jecljanje
18.7.2009 14:34:53   
diva 4
Točno tak je bilo pri naši Ani. Ko začne , ga poglej v očke in mureči naj se umiri in počasi pove .Boš videla , da bo bolje.Bo pa čez čas minilo.

(odgovor članu zvesta)
Neposredna povezava do sporočila: 9
   RE: Dveletnik in jecljanje
18.7.2009 14:48:39   
pocka
Pri nas je enaka situacija. Govoriti je začela že zelo hitro, pove že vse, tako kot pri vas...zdaj pa kar naenkrat tole. Se mi zdi,da je vsak dan slabše. Me je kar groza, ko se ji začne tako zatikati. Je pa čisto odvisno,včasih več včasih, manj jeclja.
Traja pa že kak mesec...sem prebrala že kar nekaj na to temo in povečini povsod pravijo,da je to pač samo razvojna faza, upam,da je res. Smo tudi P vprašali za nasvet,pa je rekla naj počakamo še par mesecev, če ne bo boljše,pa naj gremo do logopedinje.
"Naše" jecljanje je pa verjetno povezano s prihodom bratca, malo z zamikom sicer,ampak sumimo,da je to razlog.
Upamo,da mine...vam želim enako!user posted image


_____________________________

Taja - 16.03.2007
Blaž - 20.03.2009

http://picasaweb.google.com/mylittledecocorner



(odgovor članu diva 4)
Neposredna povezava do sporočila: 10
   RE: Dveletnik in jecljanje
18.7.2009 17:00:21   
zvesta
Punce, hvala vsem za odgovore. Sem se že malo pomirila, ko sem odkrila tole stran : http://www.jecljanje.si/

Kjer piše:




Moj otrok jeclja
Objave v medijihNi komentarjev
Verjetno se vam je že kdaj zgodilo, da ste zaradi treme kakšno besedo (ali pa del besede) ponovili ali pa ste v iskanju primerne besede v svojem pripovedovanju naredili krajši premor. V teh primerih je bil vaš govor manj tekoč kot običajno. Pri osebah, ki jecljajo, pa je takšnih situacij veliko več. Zaradi zatikanja (npr. ma-ma-mama) in podaljševanja glasov (mmmm-mama) govor jecljajočega postaja netekoč, neritmičen in neusklajen ter s tem ovira njegovo komunikacijo.

Jecljanje je najbolj znana, a ne tudi najbolj pogosta govorna motnja.
Jeclja od dva do tri odstotke otrok in okoli en odstotek odraslih.
Jecljanje je pogostejše pri dečkih.
Jecljajo (oziroma so jecljali) tudi princ Albert, Rowan Atkinson, Samuel L. Jackson, Bruce Willis,Aristotel, Ezop, Demosten, Lewis Carroll in Winston Churchill.
Jecljanje je motnja ritma, tempa in tekočnosti govora, ki nastane zaradi krajših ali daljših krčev mišic govornih in dihalnih organov (npr. ustnic, jezika, glasilk, trebušne prepone itd.). Navzven se jecljanje prepozna po večkratnem ponavljanju glasov, delov besed ali stavkov, podaljševanju glasov, premorih in različnih kombinacijah teh simptomov.
Jecljanje je zelo kompleksna govorna motnja, ki se lahko odraža tudi na ostalih področjih človekovega življenja. Čim močnejše in intenzivnejše je jecljanje, tem bolj so prisotni tudi znaki na telesnem (npr. dihalne težave, znojenje, rdečica, povečan utrip, tiki), psihološkem, (npr. izogibanje govora), čustvenem (npr. pretirana občutljivost) in socialnem (npr. izogibanje družbe) področju.
ZASILNE REŠITVE
V želji, da bi se jecljavec izognil napetosti ali jo ublažil ter izboljšal govor, uporablja različne »zasilne« rešitve, npr. spreminja vrstni red besed v stavku, v govor vstavlja različne besede, uporablja krajše stavke ali pa se napetosti poskuša znebiti z določenimi gibi telesa (npr. z zmigovanjem z rameni) ipd. Pravzaprav jecljanje sestavlja vse, kar oseba, ki jeclja, dela, čuti in doživlja.
Ker si želijo govora, a se mu hkrati izogibajo, se jecljavci pogosto vrtijo v začaranem krogu. Intenzivnost jecljanja je odvisna od dane govorne situacije in sogovornika. Lahko se zgodi, da otrok mnogo bolj tekoče govori na primer pri logopedu kot v šoli, ali pa da kljub hudemu jecljanju nikoli ne jeclja pri petju.

VZROKI JECLJANJA
Čeprav o vzrokih jecljanja obstajajo različne teorije, natančnega vzroka še ne poznamo. Pri različnih ljudeh povzročijo jecljanje različni predispozicijski in vzpodbujevalni faktorji ter kombinacije le-teh. Predispozicijski vzroki, ki delujejo kot »ugodna tla za razvoj jecljanja«, so na primer slabša motorična gibljivost, splošno slabo zdravstveno stanje otroka, motorična nespretnost, pomanjkanje cerebralne kontrole nad govornimi funkcijami, hitrost razvoja govora, genetski dejavniki, nezrel živčni sistem, stres itd. Predispozicijski vzroki ustvarijo nagnjenost k jecljanju, ki se »sproži« ob ustreznih vzpodbujevalnih dejavnikih (npr. psihična travma, šok, povečan stres, dolgotrajna bolezen itd.).
Starši pogosto mislijo, da otrok začne jecljati nenadoma zaradi tega, ker se je na primer prestrašil, ali pa se je jecljanje razvilo brez posebnega vzroka. Jecljanje je zelo kompleksna govorna motnja, ki se ne pojavi kar iznenada. Prav tako pa ni nujno, da starši vzpodbujevalne dejavnike prepoznajo – lahko gre tudi za nekaj, kar vidi le otrok, mogoče se česa ustraši in si to na neki način zapomni.

NAJPOGOSTEJŠE JE RAZVOJNO JECLJANJE
Razvojno jecljanje je najpogostejša oblika jecljanja; razvije se v obdobju med poldrugim oziroma drugim in petim letom starosti.
Zatikanje, ki se pojavlja v tem obdobju, je pogosto posledica intenzivnega razvoja mišljenja, ki v tem času prehiteva otrokove govornomotorične sposobnosti. Otrokove misli prehitevajo njegovo govornomotorično spretnost, pogosto se otrok v govoru ustavi, ko na primer išče »pravo besedo« ali pa bi rad povedal kaj na hitro.
V tej starosti otrok pridobiva nove besede, se še uri v govornomotorični natančnosti in v izražanju svojih misli. Vsa njegova jezikovna dejavnost je prepletena s čustvenim vznemirjenjem.
Razvojno jecljanje še ni jecljanje v pravem pomenu besede, saj se otrok svojih zatikov ali težav ne zaveda, prav tako ni prisotna mišična napetost. Pri razvojnem jecljanju so pogosta ponavljanja besed ali dela stavka (npr. moja, moja žoga), manjša preoblikovanja v stavku (npr. ona je odletela – moja žoga je odletela), premori z vmesnimi besedami (npr. daj mi, mojo, oh – žogo) in manjši premori v stavku (npr. rad bi svojo (premor) žogo). Redkeje otrok ponavlja zlog (npr. da-daj mi žogo). Zatikanja so pogostejša, ko je otrok utrujen, vznemirjen ali razigran.

KAKO REAGIRATI?
Zaradi zorenja različnih funkcij se otrokov govor s časom osvobodi zatikanja. Razvojno jecljanje je prehodno in s časom popolnoma izzveni.
Seveda pa se moramo pri tem držati nekaterih pravil:

Otrokovemu govoru ne namenjajmo preveč pozornosti.
Ne popravljajmo njegovega govora in ne zahtevajmo, da popravi napake ali celo ponavlja za nami. Ne priganjajmo ga in ne bodimo nestrpni. Počakajmo, da otrok svojo misel dokonča. Poslušajmo, kaj otrok govori, in ne, kako govori. Naše – sicer naravne – reakcije bi otroka spravile v zadrego in ga obremenile, saj bi začel razmišljati, kaj je z njegovim govorom narobe. Opozorimo tudi vse, ki se z otrokom tako ali drugače srečujejo, da se držijo tega pravila.
Bodimo otroku dober govorni vzor.
Govor malce upočasnimo (a ne preveč) in uporabljajmo krajše, preproste stavke. Otroku ne postavljajmo preveč širokih vprašanj. Pod vtisom različnih dogodkov in v želji, da bi nam povedal čim več, se tako namreč povečuje možnost, da bo jecljanja več.
Poskrbimo za otroku prijetno družinsko ozračje.
Družinsko ozračje naj bo prijetno, brez razburjenja ali celo prepirov, tako da se bo otrok počutil varnega. Poskrbimo, da bo družinsko življenje potekalo po ustaljenem ritmu. Ne dovolimo, da bi otrok po televiziji gledal preveč razburljive filme. Poskrbimo, da bo primerno jedel in spal (po možnosti naj hodi spat ob isti uri). Zagotovimo mu čustveno oporo. Vzemimo si čas samo za otroka in skupaj z njim ustvarjajmo (spodbujajmo tudi aktivnosti, ki ne zahtevajo govora, npr. risanje, sestavljanje kock).
Pripravimo otroka na vznemirljive nevsakdanje dogodke (npr. rojstni dnevi, obisk restavracije itd.).
Takšni dogodki so polni vznemirjenja, ki ne ustreza običajni dnevni rutini, zato je dobro, da otroka pripravimo na to, kaj se bo dogajalo, kam gremo itd.
Vključimo v otrokovo življenje več glasbe.
Če nas otrokov govor skrbi ali jecljanje traja že dalj časa, se obrnimo na logopeda.

Pomoč logopeda poiščemo tudi, če opazimo, da se število ponovitev poveča (npr. prej je govoril ma-mamica, zdaj pa ma-ma-ma-mamica), ali če otrok začne ponavljati vedno krajše elemente (npr. če je najprej govoril mamica-mamica; potem ma-ma-mamica; zdaj pa m-m-m-mamica ali celo mmmmamica) in če nenehno spreminja višino glasu, če se pojavi napetost mišic obraza, lovi sapo ali zaradi krča govora ne more nadaljevati, zavestno želi obvladovati mišice obraza, ustnic in jezika ali se nakremži vsakič, ko zajeclja, ter se začne zavedati svojih težav in se govora začne izogibati.
Pomoč logopeda poiščimo tudi, če ima otrok poleg jecljanja še druge govorno-jezikovne težave (npr. nekaterih glasov ne izgovarja pravilno) ali če se jecljanje pri otroku, ki je že prenehal jecljati, ponovno pojavi. Logopedova pomoč bo potrebna tudi, če je otrok šolar ali najstnik, saj obstaja večja verjetnost, da se svoje motnje zaveda.
Ker je jecljanje zelo kompleksna motnja, logoped tesno sodeluje z drugimi strokovnjaki (npr. psihologom, zdravnikom). V Sloveniji obstajajo tudi logopedi, ki se ukvarjajo le z jecljanjem (najdete jih na Zavodu za gluhe in naglušne v Ljubljani in na Centru za sluh in govor v Mariboru).
Za jecljanje ni čarobnega zdravila – obstajajo pa terapije, ki ga pomagajo obvladovati, tako da ne preprečuje več normalne komunikacije…

Piše: Petra Tomc Šavora, prof. def., logopedinja


(odgovor članu pocka)
Neposredna povezava do sporočila: 11
   RE: Dveletnik in jecljanje
22.7.2009 12:53:31   
Taddy78
Pa da napišem še naš primer...
Isto začel zelo hitro govoriti, pri 1.letu je njegova P rekla da govori bolje kot marsikateri 2-letnik.
No pri nas se je začelo pri 3.letih. m-a-m-m-m-m-m-maa...mene je skoraj vrglo na rit. na začetku sem se še malo jezila, potem pa je še začel, da je vsak stavek začel z EJ. In preden je uspel povedat ta EJ je je skoraj pozabil povedat kaj je mislil...sploh ko je rekel ej mama...e-e-e-e-ej m-m-ma-m-m-m-ma...potem sva se z mojim ful trudila, da ko je začel, da sva mu lepo povedala da naj govori brez tega ej in je jeclanje v 2.mesecih izzvenelo.

(odgovor članu zvesta)
Neposredna povezava do sporočila: 12
   RE: Dveletnik in jecljanje
23.7.2009 7:55:16   
mika
IZVIRNO SPOROČILO: diva 4

Točno tak je bilo pri naši Ani. Ko začne , ga poglej v očke in mureči naj se umiri in počasi pove .Boš videla , da bo bolje.Bo pa čez čas minilo.


niti slučajno, ker se bo začel zavedat, da jeclja.

Naša je tudi v tem obdobju začela jecljat in se mi je srce trgalo, da sem se večkrat razjokala Je pa izzvenelo po mescu-dveh mesecih. Dala sem ji čas da pove in je nisem na noben način opozarjala. Kot da ni nič.  nam je ped. rekla, da jeziček prehiteva misli.

vsem ki so bili v stiku z njo, sem naročila,da je ne smejo popravljati, posebej eni teti. In kaj je ta naredila? Ko sem bila v kopalnici, pupa pa s teto, sem šlišala kako jo krega...ja pa kak ti to govoriš. A ne boš lepo govorila?  Ne rabim pisat kaj je pol sledilo z moje strani.
 


(odgovor članu diva 4)
Neposredna povezava do sporočila: 13
   RE: Dveletnik in jecljanje
23.7.2009 8:04:45   
roberta
nisem brala, kaj so ostale napisale, ampak: brez skrbi. to je povsem normalno in bo minilo samo od sebe. preverjeno. pri moji punčki je bili isto okoli 2,5 leta do 3 leta. sem bila že zelo zaskbljna, govorila z logopedom, mi je zagotovil, da bo minilo in je res user posted image

(odgovor članu zvesta)
Neposredna povezava do sporočila: 14
   RE: Dveletnik in jecljanje
23.7.2009 8:06:34   
roberta
aja še to: nikakor ne popravljat otroka!  potrpežjivo pusti, da pove/odjeclja svoje in je to to. če mu boste tečnarli, pa res lahko pride do težav.

(odgovor članu roberta)
Neposredna povezava do sporočila: 15
   RE: Dveletnik in jecljanje
23.7.2009 9:43:51   
diva 4
IZVIRNO SPOROČILO: mika

IZVIRNO SPOROČILO: diva 4

Točno tak je bilo pri naši Ani. Ko začne , ga poglej v očke in mureči naj se umiri in počasi pove .Boš videla , da bo bolje.Bo pa čez čas minilo.


niti slučajno, ker se bo začel zavedat, da jeclja.

Naša je tudi v tem obdobju začela jecljat in se mi je srce trgalo, da sem se večkrat razjokala Je pa izzvenelo po mescu-dveh mesecih. Dala sem ji čas da pove in je nisem na noben način opozarjala. Kot da ni nič.  nam je ped. rekla, da jeziček prehiteva misli.

vsem ki so bili v stiku z njo, sem naročila,da je ne smejo popravljati, posebej eni teti. In kaj je ta naredila? Ko sem bila v kopalnici, pupa pa s teto, sem šlišala kako jo krega...ja pa kak ti to govoriš. A ne boš lepo govorila?  Ne rabim pisat kaj je pol sledilo z moje strani.
 




Nam je tako svetovala logopedinja.Je pa rekla . da ji naj to povemo z normalnim tonom in jasno brez obtoževanja in zmerjanja.Tako kot , da nič ni.Pa ni imela zato nobenih še večjih težav.
Aja, pa naša se je sama zavedala , da jeclja , ker se je vedno začela smejat in in govorit pa ne že spet in je ni nič motilo , če smo jo opomnili.

< Sporočilo je popravil diva 4 -- 23.7.2009 9:45:51 >

(odgovor članu mika)
Neposredna povezava do sporočila: 16
   RE: Dveletnik in jecljanje
23.7.2009 9:50:04   
mika
IZVIRNO SPOROČILO: diva 4
Nam je tako svetovala logopedinja.Je pa rekla . da ji naj to povemo z normalnim tonom in jasno brez obtoževanja in zmerjanja.Tako kot , da nič ni.Pa ni imela zato nobenih še večjih težav.
Aja, pa naša se je sama zavedala , da jeclja , ker se je vedno začela smejat in in govorit pa ne že spet in je ni nič motilo , če smo jo opomnili.


Potem pa je to nekaj drugega. Seveda, sej so si rezličniuser posted image
Naša je tudi npr. vedno ponavljala besede za mano, da bi jih čimprej osvojila. Medtem  bi kateri drugi otrok lahko bil zato prizadet.  Med jecljanjem sem to opustila, ker se je mučila, ko je govorila in to me je najbolj prizadelo. Pred tem pa je govorila kot navita. No, sej je hitro minilo in pridno nadaljuje s klepetanjem v enouser posted image

(odgovor članu diva 4)
Neposredna povezava do sporočila: 17
Stran:   [1]
Stran: [1]
Pojdi na:





Kdaj je čas za kahlico?
Tako kot na skoraj vseh področjih otrokove vzgoje se tudi pri navajanju na kahlico teorija in praksa skozi čas spreminja...
Otroci, ki se zbujajo zgodaj zjutraj so ...
Se vaš malček zjutraj prebuja skupaj s petelini, ne glede na to ali je delovni dan ali vikend? Imamo dobro novico za vas...




Nos.
пеперутка16

Kako majhnim otrokom čistite nos?