|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: [1]
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   dvojno ime
20.4.2012 12:03:06   
JAPE
Vem, da je bilo že veliko govora o tej temi pa me vendar še nekaj zanima. Tudi midva se odločava ali dati dve imeni ali ne. Nihče od naju namreč nikoli ni bil ljubiltelj dveh imen.
Sedaj pa razmišljava, da bi drugo ime dala le zaradi tradicije, klicali pa bi ga le po prvem imenu. Pa me zanima kako je to potem v šoli, npr. v redovalnici napisano in na kakšnih neuradnih naslovih in podobno? Ali obstaja možnost, da je na teh neuradnih papirjih napisano samo s prvim imenom?
Zanima me če je še kje tako? Kakšna so vaša mnenja?
Zanima me tudi kako pogoste so obike, da je drugo ime samo črka s piko (primer: Boris A. Novak), in kako se to obnese v praksi?
Upam na čimveč odgovorov in komentarjev!
Neposredna povezava do sporočila: 1
   RE: dvojno ime
20.4.2012 13:14:38   
urška
sej vem, da tega v resnici ne sprašuješ, ampak kolikor je meni znano tisti A. pri Borisu dejasnko nič ne pomeni. Dodal si ga je sam, ker je pač veliko Borisov Novakov pri nas.
Sicer je pa tako, da tako kot bosta vidva klicala, tako ga bodo klicali ostali. In tako kot bi napisano v rojstnem listu, tako bo tudi v vseh ostalih uradnih dokumentih.

(odgovor članu JAPE)
Neposredna povezava do sporočila: 2
   RE: dvojno ime
20.4.2012 13:23:05   
Zoja Lara
V srednji šoli sem imela sošolko z uradnim imenom Anastazija. Prvi šolski dan je vsem profesorjem trobla, naj jo kličejo Anja, tudi vsem sošolkam. In tako smo jo zmeraj klicali Anja, sošolci in profesorji- smo se kr hitro navadli.

Poznam tudi nekaj otrok, ki imajo dve imeni, a jih v vrtcu kličemo samo po prvem imenu.

Ko bo vajin otrok dovolj velik, ga bodo klicali kot bo on želel. O kakšnih imenih pa razlišljata?




_____________________________

Zdaj sem mamica, jupiii.

(odgovor članu JAPE)
Neposredna povezava do sporočila: 3
   RE: dvojno ime
20.4.2012 13:24:17   
Zoja Lara
Npr. Ana Polona, Ana Serena, Nino Vitja, Timej Gal...

_____________________________

Zdaj sem mamica, jupiii.

(odgovor članu JAPE)
Neposredna povezava do sporočila: 4
   [Brisano sporočilo]
20.4.2012 15:05:50   
Brisani uporabnik
[Vsebina sporočila je bila izbrisana]

(odgovor članu Zoja Lara)
  Neposredna povezava do sporočila: 5
   RE: dvojno ime
20.4.2012 15:50:48   
norge
Jaz imam dva priimka, pa mi je še za to malo žal. V bistvu ful enega pisanja, ful enega govorjenja, ko se predstavljaš... pa ko moraš nekomu povedat, kako se pišeš nikoli ne vem ali bi rekla en ali drug priimek (npr, ko pripelje hitra pošta pošiljko, pa vpraša, kako se pišeš, da vnese v sistem..)

(odgovor članu JAPE)
Neposredna povezava do sporočila: 6
   RE: dvojno ime
20.4.2012 17:58:52   
mateyka
jaz mam 2 priimka, pa me v vsaki državi (po)kličejo samo s tistim, ki ga znajo izgovorit. XD v bistvu je dobro da mam 2, ker imam manj problemov.

(odgovor članu norge)
Neposredna povezava do sporočila: 7
   RE: dvojno ime
20.4.2012 18:19:02   
kati82
Tudi jaz bom dala punčki dve imeni. user posted image Prvo po našem izboru, drugo po babici. V tujini je sploh praksa, da imajo dve imeni, pa če se npr. išče kakšna oseba po spiskih, imeniku itd., jo je dostilažje najti, če ima dve imeni, predvsem če je prvo ime zelo pogosto, kot bo npr. naše Eva. Če boš imela punčko in razmišljaš o imenih Ana Polona in Ana Serena, bi bilo zagotovo dobro, da daš dve imeni, ker An je že toliko. Če pa bo zraven še eno ime, bo pa bolj unikatna. Pa tudi ni panike, če bo v razredu poleg tvoje še kakšna Ana, jih ne bo treba po priimkih klicat. Tvoja bo npr. Ana Polona, druga pa le Ana. Seveda upam, da bodo to upoštevali, ker še vseeno se lahko zgodi, da jih kličejo po priimkih, čeprav bi tvoja imela zraven še ime Polona. user posted image Najbrž bodo klicali tako, kot se bodo na začetku navadili. V redovalnici pa bosta sigurno zapisani obe imeni, učiteljice bodo klicale po prvem ali po obeh. Na začetku te bodo sigurno vprašale, kako naj jo kličejo oz. bodo to vprašale kar otroka. Je pa tako, da je fino, da sta v redovalnici zapisana oba imena, ker drugače je pa brez zveze, da daš dve imeni, če ne bo drugo nikjer zapisano oz. da boste potem iskali variante, da se ga ne bi zapisovalo. Ravno zato sem pa jaz razmišljala, da bi naši dala med obema imenoma vezaj, da bi se točno vedelo, da imeni spadata skupaj in da se oba uporablja. ker drugače pa tisto drugo ime zgleda kot kak privesek (pa nočem nobene užalit, če ima dve imeni). Samo npr. ko sem kdaj koga iskala v imeniku, pa sem videla sezname imen, najprej priimek in nato še dve imeni, sem vedno dobila občutek, da je tisto drugo ime popolnoma odveč, da se nosilec imena sploh ne identificira s tistim drugim imenom, npr. Kovač Stela Tina (izmišljeno). Če bi bil vmes vezaj, bi meni osebno imeni izgledali kot ena celota in ne več toliko kot dve imeni, med katerima je "nek prepad". Sem pa tukaj že spraševali za variante Eva Marie ali Eva-Marie in so vse odgovorile, da jim vezaj med imenoma ni všeč. Ja, saj meni tudi vredu zgleda, če je med imenoma le presledek, ampak če pa je zraven napisan še priimek, kar v praksi skoraj vedno je, pa mi je definitivno bolj všeč, da sta imeni povezani še z vezajem in tako tvorita neko celoto, čeprav sta to še vedno dve imeni. Čeprav nisi spraševala, pa si vseeno drznem napisati še, da mi je od tvojih izbranih imen najbolj všeč Ana Polona za user posted image in Nino Vitja za user posted image . Predvidevam, da je ime Ana tisto, ki bi ga dali zaradi tradicije. Jaz bi dala Polona na prvo mesto, Ana pa na drugo, ker mi je tak vrstni red bolj všeč. Npr. dolenjci dostikrat rečejo "ana" za besedo ena user posted image in potem se Ana polona malo čudno sliši. Še lepše kot Ana pa mi je Anna, kjer je podaljšan glas n, ampak to itak v Sloveniji zgovarjajo enako kot če bi bil samo en n. Mogoče se nekaj procentov ljudi potrudi in izgovori An-na.

Aja, tisto s prvo črko in piko npr. Boris A. Novak pa mi niti slučajno ni všeč, to je po vzoru Američanov. tam je baje nujno da ima vsaj pri full name dve imeni, s tem da je drugo iem lahko le črka, ki dejansko ni kratica nobenega imena. Tam jih je toliko, da če hočejo najti tapravga človeka, morajo imet dve imeni. Pri nas pa kakor komu paše. Mene osebno je motilo, da nas je bilo veliko Katarin, pa tudi ene 5 nas je z točno identičnim imenom in priimkom v sloveniji. Potem pa te v kakšnih klubih, trgovinah iščejo po naslovu, kar nas je toliko. user posted image Ene pa to nič ne moti, če jih je ogromno oz. jim je še všeč, da ne izstopajo.

Pa še nazaj k tvojemu vprašanju. Ja, je možno, da je na neuradnih papirjih samo z enim imenom. Lahko pa daste drugo ime v nepravni promet in bo zapisano le v matični knjigi, v pravnem prometu ( tudi na dokumentih ), pa se bo uporabljalo le prvo.

(odgovor članu JAPE)
Neposredna povezava do sporočila: 8
   RE: dvojno ime
20.4.2012 18:21:15   
kati82
Joj, šele zdaj sem vidla, da tvoji predlogi niso Ana Polona, ana Serena itd., ampak da je to napisala ena druga. Se opravičujem, ker je potem moj odgovor malo izven konteksta.

(odgovor članu kati82)
Neposredna povezava do sporočila: 9
   RE: dvojno ime
20.4.2012 18:27:07   
kati82
Mateyka, kako pa je na Švedskem glede vezajev med imenoma? A je tud v uporabi? Pa še eno vprašanje, ki ne paše sem, a se je švedščino težko naučit, ena moja kolegica mi je zanč rekla, da se jo je začela mal učit, ker hodi gor k sorodnikom. Pa o selitvi razmišlja. A je tam kaj lažje glede služb in ali dobiš vsaj v proizvodnji kakšno službo tudi če ne znašjezika. Mal iz firbca, ko imamo tukaj na forumu že eno "Švedinjo".user posted image

(odgovor članu kati82)
Neposredna povezava do sporočila: 10
   RE: dvojno ime
21.4.2012 9:17:58   
JAPE
Hvala vsem za odgovore.
Jaz bi dala drugo ime le zaradi tradicije in v bistvu želim, da se ga potem sploh ne bi uporabljalo, ker mi ni tako všeč.
kati82: hvala za tvoj odgovor! kako pa to izgleda, da damo drugo ime v nepravni promet? In kako izvesti, da bo zapisano le vmatičkni knjigi.
Ko ime poveš v porodnišnici se verjetno povsod zapiše tako ime, a ne?

(odgovor članu kati82)
Neposredna povezava do sporočila: 11
   RE: dvojno ime
21.4.2012 14:00:57   
mateyka

IZVIRNO SPOROČILO: kati82
Mateyka, kako pa je na Švedskem glede vezajev med imenoma? A je tud v uporabi?


ja, so. imaš Annalena in Anna-Lena npr.

Pa še eno vprašanje, ki ne paše sem, a se je švedščino težko naučit, ena moja kolegica mi je zanč rekla, da se jo je začela mal učit, ker hodi gor k sorodnikom.


ja men se je. user posted image črkovanje je tako u tri krasne napram izgovorjavi, da raj ne bom jamrala, ker lahko napišem roman. pa slišat in izgovarjat ö ä y o u je treba natrenirat.
npr. Lars se izgovori Laš (evo, poglej tole: http://www.forvo.com/word/lars_sj%C3%B6%C3%B6blom/#sv ) - v glavnem, raje ne bi komentirala naprej user posted image
ali pa:
körsbär - http://www.forvo.com/word/k%C3%B6rsb%C3%A4r/#sv
nykläckt kyckling - http://www.forvo.com/word/nykl%C3%A4ckt_kyckling/#sv
förtroende - http://www.forvo.com/word/f%C3%B6rtroende/#sv


Pa o selitvi razmišlja. A je tam kaj lažje glede služb in ali dobiš vsaj v proizvodnji kakšno službo tudi če ne znašjezika.


švedksa ni več taka kot je bila npr. 5 let nazaj. za delavno vizo čakaš 6-9 mesecev in ne, dela ne more dobit kar tako, če ne znaš jezika. kako boš pa razumela navodila v proizvodnji npr.? lahko ti rata bodit delo četudi ne znaš dobro švesdsko, ni pa sigurno.. prvo greš v komvux (jaz zdaj hodim tja) in imaš tečaj švedščine zastonj. samo da se res dobro naučiš jezika rabiš ziher leto-dve, če ne tri.

Mal iz firbca, ko imamo tukaj na forumu že eno "Švedinjo".user posted image

(odgovor članu kati82)
Neposredna povezava do sporočila: 12
   RE: dvojno ime
21.4.2012 15:38:58   
kati82
mateyka, hvala za pojasnila. user posted image

JAPE, glede imena v nepravnem prometu je tako, da v porodnišnici, ko te matičarka vpraša za ime, poveš da bo otrok imel dve imeni, s tem da bi dala eno vpisat v pravni promet, drugo pa v nepravni. Ampak te opozarjam, da potem nikjer, tudi na nobenem uradnem dokumentu ne bo zapisanega drugega imena, torej imena, ki je v nepravnem prometu. Za to ime v nepravnem prometu boste vedeli le vi, javnosti pa ne bo znano. Tudi otrok potem ne sme uradno zapisovati tega drugega imena npr. na kakšnih uradnih listinah. V bistvu je skoraj tako kot da ga nima, morda je le za tvoj boljši notranji občutek, tudi na rojstnem listu ni zapisano. Zapisano je le v matični knjigi, tako kot je npr. lahko enemu ime X, ob krstu pa dajo v cerkveno knjigo zapisat eno drugo ime (npr. po kakšnem svetniku). Tako poznam npr. eno Brino, krstno ime pa je Lucija, ker imena Brina ni med svetniki, pa so izbrali Lucija, ker ima rojstni dan enkrat takrat, ko goduje Lucija. Jo pa seveda nihče nikoli ne kliče Lucija, je samo v cerkveni knjigi zapisano kot krstno ime. Na enak način pa si lahko razlagaš ime v nepravnem prometu.

(odgovor članu mateyka)
Neposredna povezava do sporočila: 13
   RE: dvojno ime
21.4.2012 18:49:44   
JAPE
Uvau, hvala kati82!
Ta ideja mi je ful všeč, pa še nisem slišala zanjo. A pa se to resnično da? Me skrbi, da bi me v porodnišnici debelo gledali kaj bi jaz zdaj rada...?

(odgovor članu kati82)
Neposredna povezava do sporočila: 14
   RE: dvojno ime
21.4.2012 22:09:02   
kati82
Sigurno se da. Samo moraš matičarki v porodnišnici izrecno reči, katero ime naj bo v pravnem in katero v nepravnem prometu. Ker če daš dve imeni in nič ne rečeš, da bi bilo drugo ime le v nepravnem prometu, se avtomatsko šteje, da sta obe imeni vpisani za pravni promet in jih mora otrok potem tudi na vseh uradnih listinah uporabljati. Je pa tako, da tudi če ima obe imeni v pravnem prometu, mu skoraj nikoli ni potrebno pisati obeh, saj kolikokrat pa je treba res napisat polno ime - ne velikokrat. Če bi otrok dobil ime po predniku, torej glede na družinsko tradicijo, bi najbrž to ime otroku nekaj pomenilo - povezanost z družino, predniki. Meni se zdi lepo, če dobi otrok ime po kakšnem predniku, seveda je pogoj, da ti je ime vsaj všeč. Ali pa da daš kakšno drugo različico imena po predniku, npr. Zala iz imena Rozalija itd. Če ni skrivnost, katera imena pa so v igri in katero je tisto po prednikih?

(odgovor članu JAPE)
Neposredna povezava do sporočila: 15
   RE: dvojno ime
22.4.2012 15:27:46   
kati82
mateyka, še eno vprašanje zate. Napisala si, da imajo npr. na Švedskem tudi vezaj med imenoma npr. Anna-Lena, pa me zanima, če to pomeni, da jih potem striktno vsi kličejo po obeh imenih. Ker vem, da če je vmes le presledek, torej brez vezaja, da se lahko uporablja katerokoli ime, v primeru vezaja pa najbrž vedno le oba skupaj, al kako?

(odgovor članu kati82)
Neposredna povezava do sporočila: 16
   RE: dvojno ime
22.4.2012 18:25:05   
mateyka
ja. Anna-Lena je vedno Anna-Lena. v bistvu je skoraj identična kot Annalena.

(odgovor članu kati82)
Neposredna povezava do sporočila: 17
   RE: dvojno ime
22.4.2012 18:59:43   
kati82
Hvala, mateyka za tvoj odgovor. user posted image

(odgovor članu mateyka)
Neposredna povezava do sporočila: 18
Stran:   [1]
Stran: [1]
Pojdi na:





Glivična okužba nožnice – pogost vzrok nep...
Čeprav večinoma mine brez posebnosti, je glivična okužba nožnice ali bakterijska vaginoza precej pogost vzrok za neplodn...
Nosečnost: Tabela rasti ploda po tednih
Kako velik je plod v posameznem tednu nosečnosti? Preveri, kako izgleda nosečnost po tednih!
Zgodbe malih junakov: 9 dni sem bila v ume...
Sprejeli so me v zelo kritičnem stanju na Infekcijsko kliniko, opravili nujen carski rez, intubirali. Potem sem bila v ...
Otroci, ki se zbujajo zgodaj zjutraj so ...
Se vaš malček zjutraj prebuja skupaj s petelini, ne glede na to ali je delovni dan ali vikend? Imamo dobro novico za vas...
Živilo, ki preprečuje pojav alergij pri ot...
Znanstveniki iz Nove Zelandije so prišli do zanimivega odkritja, da lahko samo z enim samim živilom v prehrani otroka zm...




Nos.
пеперутка16

Kako majhnim otrokom čistite nos?