|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: [1]
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   (R)evolucija v kuhinji
17.10.2013 21:38:30   
constanca

Nekam sama sebe ponavljam pri kuhanju in sem ze vsega sita. Pa ne vem kje bi zacela kaj spreminjat. Saj vem, treba je enostavno probat. Vcasih to ni cisto enostavno, ce imas skozi otroke ob sebi.

Ste kdaj zacele kaj novega uporabljat od zivil, strojckov, potekov priprave, kombinacije zacimb itd.. Karkoli, da ste imele obcutek, da je zdaj jedilnik bolj pester, vsi bolj zadovoljni itd.

Vcasih sem vec novih stvari preizkusala itd. Zdaj sem pa cisto obticala v casu.

Npr. sprememba je bila, ko sem nekaj casa za vikende sama kruh pekla. Zacela uporabljat curry. Ali pa gomoljno zeleno itd. Pa npr. v pecici kuhat paprike.

To ni za neke hude kuharce tema, okuser posted image ? Za tiste, ki se skoz neki matramo pa iscemo.






Neposredna povezava do sporočila: 1
   RE: (R)evolucija v kuhinji
17.10.2013 23:13:16   
mateyka
jaz mam pa problem, ko prevečkrat eksperimentiram in skoraj nikoli ne naredim iste jedi. skoz moram delat iz tega eno umetnost user posted image

recimo - skoraj vsakič muffin maso delam malo drugače. razmerje ali/in sestavine. pa torte tud skoz neki žongliram s kombinacijami tseta in krem. pa juhe - raje ne govorim kake kombinacije vse sem že sprobala. od zelenjave, začimb in zelišč (topinambur, koriander, razne leče, čičerika..). pa miljon variant picinih nadevov - trenutna zmagovalka pri nas je; parad. mezga, sveža bazilika, jalapenjo, čebula, česen, tuna, sir in svež paradižnik s sveže mletim belim poprom posut). ok, tamala itak samo margerito konzumira, samo mi se ne damo motit user posted image

mam pa recimo rada musako na en in isti način. in pohanje skoz klasika (nobenih posebnih drobtinic in marinad mesa). pa slaniki - ti morajo bit skoz isti user posted image

meni bi bila muka kuhat brez tega da not padem in tud skuhala ne bi dobro; torej si moram narest kuhanje zanimivo in potem imam seveda probleme z prevelikim eksperimentiranjem (drugače mi je zgleda dolgčas). user posted image

(odgovor članu constanca)
Neposredna povezava do sporočila: 2
   RE: (R)evolucija v kuhinji
17.10.2013 23:47:56   
malaMravljica
Se to sem se spomlna, pa se na pravi temi ti odgovorim. Jaz sem nabavla stirikotni pekac oz tisti rob, da ga das kar na pleh in potem po zelji izbiras velikost. Bi tudi tak krog, pa ze imam 3 velikosti za okrogel biskvit. To je fajn, ker lahko veckrat peces in delas manjse zadeve, za domace je zadosti in pol naredis kaksno malo tortico kar tako, za presenecnje svoji druzini.

In pri nas pride en fant mojih let vsake kvatre mimo, on ljubiteljsko kuha, ne velikokrat ampak obvlada. Ce pride v casu ko kuham ga kar k stefilniku potegnem in ima kuhinjo na razpolago in od njega tudi dobivam nove dobre ideje. To ni dostikrat ampak ideje so dragocene. V bistvu sem mnogo idej ze pobrala od moskih kolegov, ce ljubiteljsko kuhajo ponavadi to pocnejo zelo dobro.

(odgovor članu mateyka)
Neposredna povezava do sporočila: 3
   RE: (R)evolucija v kuhinji
18.10.2013 8:01:27   
constanca
user posted image Ma da se javite ravno tiste dve s katerima nas druzi nekaj skupnega;)

No, dober zacetek. Hvala! zdaj samo na kratko...ker sicer bo kaos po bajti.

Mateyka, povej mi tisti skrivni recept za maffine, ki jih bodo jedli moji. To pri nas ne gre pa ne vem kaj narobe delam. da se na glavo postavim. Nazadje sem bila vsa ponosna, da so se vsi pojedli, ko sem delala pirine. Ampak sli so samo zato, ker je prisel sosedov pubertetnik mimo. Vedno lacen.

MM, tiste protfane imam nagledane pa ze tako dolgo. Danes jih narocim. Pa istega tudi z luknjicami spodaj, da pride bolj hrustavo. Sicer imam za majhne kolicine en tak majhen okrogel pekac, ampak sem delala ravno prejsni teden s cebulo sirov kise in ne vprasaj, ce sem zagrizla v polovico s cebulo. To pa ne gre, skrajni cas za nakup. Se zdaj mi je slabouser posted image

(odgovor članu malaMravljica)
Neposredna povezava do sporočila: 4
   RE: (R)evolucija v kuhinji
18.10.2013 14:41:46   
ronja
Ste kdaj zacele kaj novega uporabljat od zivil, strojckov, potekov priprave, kombinacije zacimb itd.. Karkoli, da ste imele obcutek, da je zdaj jedilnik bolj pester, vsi bolj zadovoljni itd.

Ja, en čas je bil to moj hobiuser posted image , takrat nisem nikoli 2x iste jedi skuhala. Zdaj pa mi ne znese vse in vržem skup, kar imam s čimer imam. Bo boljše drugo leto enkrat:). Če te do takrat monotonija ne mine, ti obljubim par idej, mogoče še s slikcami:).

Sicer pa če se meni ustavi inspiracija, vzamem prvo knjigo iz police... in glej jo glej, je že tuuser posted image user posted image Če nimaš nobene omiljene kuharice (to ne more biti res, ampak v teoriji), pa poglej po netu: marthastewart, baking911 za cuker, meals.com, ma, so stvari, da dol padeš, ali pa recimo pinterest - ta je živo zlouser posted image - če te to ne premakne iz rutine in imaš čas za kaj odštekanega... potem ti pa ni pomoči;). Hec, vsak ima svoj način, ampak slikice pri večini palijo, večinoma smo vizualni tipi.

_____________________________

http://vecna-optimistka.blogspot.com/

(odgovor članu constanca)
Neposredna povezava do sporočila: 5
   RE: (R)evolucija v kuhinji
18.10.2013 14:50:45   
ronja
Aja, pa pomaga tudi, če si malo načrtuješ jedinike: ne zdaj rigorozno: v torek bomo jedli zelenjavno musakov, sredo piščanca na žaru in riž, v petek ribe in krompir v oblicah itd... (kake čudne ideje sem zbrala, nikoli tega ne delamuser posted image )... Ampak tako, da si daš ideje na kartonček (listki se zmečkajo in zgubijo, razreži kartonasto embalažo, pa si gor piši, se ful dobro obnese) in potem ko imaš okvirni seznam, kupiš, kar rabiš za te stvari in vsak dan narediš to, kar vam pač iz liste zapaše. Če vmes dobite svežo zelenjavo, valjda prilagodiš in narediš to. Če dobite sveže mleko, narediš pa nekaj mlečnega za večerjo, recimo. Ampak se pozna, ko si napišeš nekam ideje, so nekje v zavesti in je lažje...

Pa pri načrtovanju vprašj otroke! Oni imajo vedno kup idej, ki niso vedno vsakdanje;). In vsak izbere nekaj, ker ne sprašuješ samo za en da, je super, ker lahko upoštevaš vse otroke, kar jih imaš:).

Če vidiš kako novo sestavino, ki se ti zdi zanimiva, jo kupi in potem jo boš že morala porabit;). Vsake toliko lahko greš tudi čez svojo shrambo in pogledaš, kaj je za porabit in potem dobiš nove ideje, kaj s tem naredit...

V glavnem - čas si je treba vzet;). Ko to delaš ves čas in če imaš dovolj časa za raznorazne malo daljše postopke in če lahko kupuješ, kar si želiš, potem ni problem, ker imaš res ves svet na dlani:). Sicer se pač malo prilagodiš;). Navadno je na tehtnici vedno: čas: denar. Lahko narediš tortilje, vendar boš rabila ali čas (da jih doma narediš, so pa v tem primeru čisto poceni) ali pa denar za kupljene, ki so dražje na kilo kot recimo riž.

POglej kakšne kuhinje različnih narodov, nam je zelo všeč spoznavat razlličnost kultur skozi hrano. Samo žal smo treutno precej omejeni (s pekočim zaradi tamalih, z vsem, kar ni varno za otroke (surovo karkoli, kar ni zelenjava ali sadje:D), malo z denarjem, precej s časom...)

_____________________________

http://vecna-optimistka.blogspot.com/

(odgovor članu constanca)
Neposredna povezava do sporočila: 6
   RE: (R)evolucija v kuhinji
18.10.2013 19:00:27   
josephine27
Za začetek naj napišem, da sama ne ekspirementiram ravno veliko, predvsem iz dveh razlogov: pomanjkanje časa ( kot verjetno vse mame aneuser posted image ), drugi je pa ta, da je moj mož po okusu zelo tradicionalen. Kar ni ni tradicionalnu je njemu vse eksotika in kaj je eksotika poješ pač če je nujno. Moram reč, da je do zdaj še vse pojedel samo vidiš, da mu ne tekne in potem tudi kuhat ni užitek, če noben z veseljem ne poje. Otroci so pa bolj ali manj po njemu. Mali zaenkrat še vse poskus ta večji pa če ne zgleda poznano največkrat še poskusit noče. No toliko o eksperimentiranju v kuhinjiuser posted image

Sicer pa kot so punce že napisale na internetu najdeš en miljon receptov. Za začetek se lahko napr. odločiš, da vsako soboto narediš za kosilo nekaj novega. Če vam bo jed všeč recept spraviš pa še kdaj narediš. Včasih je zabavno poskusiti narediti jedi iz drugih držav tako kot je napr. ronja napisala.

_____________________________



(odgovor članu ronja)
Neposredna povezava do sporočila: 7
   RE: (R)evolucija v kuhinji
18.10.2013 19:24:32   
Lukka
Mi smo na režimu prehranjevanja naredili v zadnjem letu - OGROMNO. Prej je bil obupen. Iz celotne prehrane smo zmetali popolnoma nekaj živil - belo moko, beli sladkor, sončnično olje, svinjino, sol

V veliki meri se dejansko držimo prehrambene piramide. Obvezen zajtrk, ki pa je vsak dan v tednu malo drugačen, enkrat je polnozrnat kruh z medom, naslednjič polenta, ajdovi žganci, palačinke. Kot dodatek vsak dan pri zajtrku eno sadje (hruška, jabolko,) in enkrat bela kava, drugič čaj, tretjič naravni sok... Vsakič drugače.

Malica čisto po želji, večinoma oreščki, kot glodanje. Lešniki, Pistacije...

Kosilo pa poskušamo res imeti pestro. V večini vedno juha (goveja, zelenjavna mešana, porova, gobova, korenčkova...) Potem pa ali polnozrnate testenine v kakšni prikuhi, ali piščančkek na tisoč in en način, dva do trikrat tedensko obvezno ribe. Veliko različnih zelenjavnih prilog.

Popoldanska malica - večinoma različne solate - tunine, sirove, olivine...

Večerja pa je običajno kakšna juhica, kakšna sirova jed, tudi kakšne palačinke... Odvisno.

Skratka priznam, da se je fino držat nekega režima. Mi se držimo tudi tega, da je en dan bolj škrob, drugi dan bolj beljakovine, tretji bolj žitarice... Ja, ampak imamo pa res za cel teden jedilnik. Je pa zelo fina stvar, ker enostavno lahko kaj tudi za v naprej pripraviš in nekako točno veš kaj in kako. Idej nam nikoli ne zmanjka.

(odgovor članu constanca)
Neposredna povezava do sporočila: 8
   RE: (R)evolucija v kuhinji
18.10.2013 20:40:09   
malaMravljica

IZVIRNO SPOROČILO: Lukka

Mi smo na režimu prehranjevanja naredili v zadnjem letu - OGROMNO. Prej je bil obupen. Iz celotne prehrane smo zmetali popolnoma nekaj živil - belo moko, beli sladkor, sončnično olje, svinjino, sol

V veliki meri se dejansko držimo prehrambene piramide. Obvezen zajtrk, ki pa je vsak dan v tednu malo drugačen, enkrat je polnozrnat kruh z medom, naslednjič polenta, ajdovi žganci, palačinke. Kot dodatek vsak dan pri zajtrku eno sadje (hruška, jabolko,) in enkrat bela kava, drugič čaj, tretjič naravni sok... Vsakič drugače.

Malica čisto po želji, večinoma oreščki, kot glodanje. Lešniki, Pistacije...

Kosilo pa poskušamo res imeti pestro. V večini vedno juha (goveja, zelenjavna mešana, porova, gobova, korenčkova...) Potem pa ali polnozrnate testenine v kakšni prikuhi, ali piščančkek na tisoč in en način, dva do trikrat tedensko obvezno ribe. Veliko različnih zelenjavnih prilog.

Popoldanska malica - večinoma različne solate - tunine, sirove, olivine...

Večerja pa je običajno kakšna juhica, kakšna sirova jed, tudi kakšne palačinke... Odvisno.

Skratka priznam, da se je fino držat nekega režima. Mi se držimo tudi tega, da je en dan bolj škrob, drugi dan bolj beljakovine, tretji bolj žitarice... Ja, ampak imamo pa res za cel teden jedilnik. Je pa zelo fina stvar, ker enostavno lahko kaj tudi za v naprej pripraviš in nekako točno veš kaj in kako. Idej nam nikoli ne zmanjka.



Respect!

(odgovor članu Lukka)
Neposredna povezava do sporočila: 9
   RE: (R)evolucija v kuhinji
18.10.2013 22:58:20   
mateyka
se pravi pri Lukkcu konzumirajo kruh, juhe in glavne jedi brez soli? yeah, riiiight..


(odgovor članu malaMravljica)
Neposredna povezava do sporočila: 10
   RE: (R)evolucija v kuhinji
19.10.2013 1:22:17   
josephine27

IZVIRNO SPOROČILO: mateyka

se pravi pri Lukkcu konzumirajo kruh, juhe in glavne jedi brez soli? yeah, riiiight..




Za kruh je res čudno. Edino, če ga sami doma pečejo. Za ostalo je pa po moje čisto mogoče. Mislim, da je to bolj stvar navade oz. na to na kakšne okus si navajen. Mi tudi na splošno zelo malo solimo. Pa nekaterih jedi sploh ne. Napr. kormpirja. Če kdo pride k nam na obisk si obvezno dosoli in če mi jemo zunaj so nam stvari običajno preslane.

_____________________________



(odgovor članu mateyka)
Neposredna povezava do sporočila: 11
   RE: (R)evolucija v kuhinji
19.10.2013 9:33:43   
patrino
Pri nas v veliki večini jemo vse, seveda so razna odstopanja, vendar nam je skupno to, da ne maramo tega, kar nekaterim super teče- da bi več dni zapored jedli eno zadevo za kosilo ( npr. segedin, ješprenje, pasulj...)Ali pa po sistemu: skuhaš galono golaža, ki ga prvi dan ješ s polento, drugi dan s testeninami, tretji dan flikneš vanj malo zelja in je segedin...Ponavadi se skuha tega več in jemo tisti dan, potem pa dam vsaj za enkrat še v zamrzovalnik. Zaradi te naše " muhe" , sem praktično prisiljena kuhati vsak dan kaj novega. In roko na srce- če želiš, da se ti kuha zagabi ( pa čeprav si drugače čisto kvaliteten in uspešen kuhar)potem kuhaj vsak dan v stalni naglici, ko pridivjaš iz službe ali med tem ko z enim očesom kukaš k čebuli, da se ti ne zažge, z drugim v mulčkov zvezek z DN, z enim ušesom poslušaš vrtčevske prigode enega in na drugega tiščiš mobi s poslovnim pogovorom, med tem časom pa še muli spletaš kitko za na trening.
Veliko bi si olajšala, če bi mulčke prijavila na kosilo v šoli ( vrtčevski ga tako ima, vendar pride najbolj lačen domov), vendar nekako želiva vedeti kaj in koliko deca je čez dan. Saj vedno nimamo takšne norije pri kosilu, sploh če sva oba doma, vendar velikokrat pa izgleda kot takšna mala fronta.
Velik prelom zame, je bil takrat,, ko mi je nekako pridelalo, da si lahko določene zadeve pripravim en dan prej ( otrebim zelenjavo, narežem, prepražim čebulo, stenstam meso, spaniram zadevščine, naredim svaljke, testo za pizzo....) Veliko tega si pripravim in me počaka v hladilniku ali v zamrzovalniku.
Še eden prelom je bil takrat, ko sem opazila, da lahko moji otroci tudi kaj naredijo v kuhinji, kar sem prej morala delati sama. Npr. otrebijo in operejo solato, olupijo kuhan krompir ali jajčka, naložijo nadev na testo za pizzo,skočijo na vrt po sveže začimbe , mi s kleti prinesejo tisto kar potrebujem...
Saj če imam dopust ali v času nosečnosti in porodniške tega divjanja in zmede ponavadi ni bilo. Vendar je trenutno pač tako, da smo vsi krepko zaposleni vsak s svojimi zadevami in če se takole skupaj potrudimo za naše skupno kosilo, nam vsaj takrat uspe skupaj sesti k mizi in se malo posvetiti drug drugemu. To pa tako odtehta marsikaj drugega.


Aja , pa še nekaj sem pozabila- zame je poleg vseh mogočih kuhinjskih aparatov in pripomočkov, ki mi nemalokrat delajo gužvo v kuhinji car med strojčki palični mešalnik. Simpel, lahek, poceni ( skurila sem že tri) in sto na uro uporaben. Jaz ga dnevno uporabljam vse od kar je na svet prikukal prvi otrok. Še na dopust ga ponavadi vlačim s seboj.

< Sporočilo je popravil patrino -- 19.10.2013 9:37:01 >


_____________________________

felico ne estas mezurita en oro...

(odgovor članu josephine27)
Neposredna povezava do sporočila: 12
   RE: (R)evolucija v kuhinji
19.10.2013 11:28:05   
Lukka
Ojoj, seveda da ne jemo kruh brez soli. Sicer ga v večini pečem sam, vendar pa včasih vendarle vzamemo tudi kupljenega. Pa tudi sam ga solim, brez skrbi.
Mogoče me nisi prav razumela. Jasno, da se sol v zelo majhnih količinah uporablja, vendar nikakor pa ne solimo kar tako. Juhe skorajda ne solim veš. Običajno sol nadomeščam z drugimi začimbami. Res pa skoraj nikoli ne s soljo. Namesto soli jaz velikokrat uporabim beli (blagi) poper, za tamalo pa še tega ne. Konec koncev je že vse kar poješ, ali polizdelke ki jih kupiš, dovolj osoljeno.
Mi smo se okusa navadili in je super. Dejansko lahko s soljo večkrat vzameš pravi pristni okus.

(odgovor članu mateyka)
Neposredna povezava do sporočila: 13
   RE: (R)evolucija v kuhinji
19.10.2013 11:51:02   
mateyka

IZVIRNO SPOROČILO: Lukka
Mogoče me nisi prav razumela.


mislim, da sem prav dobro razumela (citiram): Iz celotne prehrane smo zmetali popolnoma nekaj živil - belo moko, beli sladkor, sončnično olje, svinjino, sol

mogoče ti nisi "prav" napisal?

(odgovor članu Lukka)
Neposredna povezava do sporočila: 14
   RE: (R)evolucija v kuhinji
19.10.2013 13:01:35   
malaMravljica
Sem se sama sebi zdela ze cisto mimo, ko sem gor brala o taki zdravi prehrani, pa vsak dan predjed, juha, glavna jed,solata, sladica, ... Se slisi strasno pridno in zdravo meni, ko pride beseda polizdelki sem pa spet sama sebi cist ok. Tudi ce dam kuhat lonc goveje juhe brez soli bodo moji skupaj z mano, ki ne pretiravam s soljo, precej nezadovoljni, ce naredim spargljevo juho iz vrecke porabim pa 0,5 minute in dobim perfektno slano juho z drobnjakom in celo s koscki prepecenca notri. Letos sem to juho mogla kuhat eni osebi in me je pri prvem srecanju z juho z vrecke skor s stolice dol vrglo user posted image

(odgovor članu mateyka)
Neposredna povezava do sporočila: 15
   RE: (R)evolucija v kuhinji
19.10.2013 13:27:56   
Anonimen

IZVIRNO SPOROČILO: ronja

Aja, pa pomaga tudi, če si malo načrtuješ jedinike: ne zdaj rigorozno: v torek bomo jedli zelenjavno musakov, sredo piščanca na žaru in riž, v petek ribe in krompir v oblicah itd... (kake čudne ideje sem zbrala, nikoli tega ne delamuser posted image )...

user posted image user posted image user posted image
Pri nas pa prav na ta način skrbim za raznolikost jedilnika ... za en teden vnaprej si naredim plan kaj bomo jedli točno po dnevih in sproti gledam še kaj smo prejšnji teden jedli, da se ne ponavlja preveč in imamo potem sigurno en dan nekaj kar sliči na rižoto (z rižem, al ješprenom, al kvinojo, proseno kašo, ...), en dan testenine, en dan krompir , potem mesek, ribe, .... pač tako da se ne ponavlja pa čim bolj raznoliko z dosti zelenjavne priloge pa med tednom bol preprosto, za vikend kaj kar traja dlje itd. ... da ne omenjam kolko prišparamo, ker gremo potem tudi samo 1x na teden v trgovino in nabavimo samo tisto kar potrebujemo za jedilnik. Če bi si morala vsak dan sproti zmišljevat kaj bom kuhala se mi al zmeša po enem tednu al pa bi skos makarone jedli z različnimi omakami user posted image

(odgovor članu ronja)
  Neposredna povezava do sporočila: 16
   RE: (R)evolucija v kuhinji
19.10.2013 14:39:46   
ronja
malamravljica, ja navadno kadar nekaj izgleda "too good to be true" tudi res ni čisto "true"user posted image Nekak tako kot s tisto soljo;). Vsak se pač po svoje znajde. Jaz sem tudi za dojenčke kako kašico zmrznila. In me svakinja pogleda s tistim "bad mom" pogledom, češ da ona pa vsak dan sveže skuha. Sem mela ful slabo vest, potem pa ugotovim, da je tisto sveže "makaroni s smetano"user posted image . Potem pa isto kot ti prej - sem se sama sebi spet zdela čisto okuser posted image . Nisem striktno proti polizdelkom ali vsake toliko obroku brez zelenjave, da bi bil pa to način prehrane - to sem pa za našo družino proti (na srečo smo vsi proti, tako da ni problemuser posted image ).

Pri nas pa prav na ta način skrbim za raznolikost jedilnika ... za en teden vnaprej si naredim plan kaj bomo jedli točno po dnevih in sproti gledam še kaj smo prejšnji teden jedli, da se ne ponavlja preveč in imamo potem sigurno en dan nekaj kar sliči na rižoto (z rižem, al ješprenom, al kvinojo, proseno kašo, ...), en dan testenine, en dan krompir

Otika, saj ni čisto nič narobe s takim načinom, če si le dovolj disciplinirana zanjuser posted image . Morala bi napisat, da ne nujno rigorozno, lahko pa seveda tudi. Priznam, da mi nismo, zato si naredimo enako plan kot ti in potem sproti izbiramo, delamo pa enako: če smo danes riž, bojo jutri gotovo testenine (obratno pa ne velja vedno, ker testenine so nam res zakonuser posted image ) in mi je všeč, če menjavava zelenjavo in prilogo. Maš pa čisto isti sistem, da greš 1x na teden v štacuno in nabaviš za cel tedenuser posted image . Pri nas se malo prilagaja še, če prinese tašča kako svežo zelenjad iz vrta ali kaj takega dobiva, kar je treba hitro porabituser posted image .

Patrino, kdaj pa imate pri vas kosilo? Ker naši so navajeni, da jejo 2 kosili na dan - v vrtcu ga seveda imajo, zato sem zdaj tudi R. naročila v šoli, čeprav je po svoje trapasto, samo ne vem, če bi zdržala brez - oz. če bi lahko počakala do takrat, ko imamo pri nas glavno kosilo (pred 16to ne, ker do takrat ziher še ni očija...pa zdaj jih tudi komaj do doma spravim do takrat, ker je pač precej daleč vse skup) Kuhamo pa vedno še popoldne, ker bojo sicer vsi 4je tečni ko muheuser posted image . Tako da tudi če bi hotela, tega ne bi mogla spremenit (probala parkrat poleti se zmazat s kako bolj ornk malico zunaj, pa... no-go). Tudi pri nas nismo navajeni, da bi 2x zapored isto jedli, včasih sem skuhala več in je bil ostanek za lubijevo malico, zadnje čase pa nič več ne ostane, tudi če računava, da bi naredila več...user posted image Očitno več pojemo, pa se še nisva prilagodilauser posted image . So pa babice totalno paf, da ti otroci non stop jejo, tako da očitno bo nekaj na temuser posted image .

_____________________________

http://vecna-optimistka.blogspot.com/

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 17
   RE: (R)evolucija v kuhinji
19.10.2013 18:35:27   
patrino
Patrino, kdaj pa imate pri vas kosilo?
Če jeste šele po 16. uri, zna biti to res malo dolgo za male termite. Tako bi tudi jaz naročila kosilo v šoli. Sva tudi midva mislila storiti tako, ker sva najprej imela namen imeti otroka v OPB-ju in tam nekako ne more tako dolgo čepeti lačen. Potem pa sem jaz tako zorganizirala svojo službo, da hodim prej domov ter so otroci po pouku doma , jaz pa službene zadeve potem nadoknadim zvečer od doma (ali pa če je kriza tudi med tem ko doma kuhamuser posted image .).

Pri nas smo nekako do dveh vsi doma, če so to navadni dnevi, če ni kakšnih službenih zadev na moji ali moževi strani, ki se zavlečejo v pozno popoldne. Ponavadi se počimo vsi skupaj za mizo nekako ob pol treh. Pozna se, da sem jaz zaposlena pri"sebi" on pa malo pri meni in malo drugje. Tako, da smo verjetno v primerjavi z drugimi družinami kar zgodaj popoldne na kupu. Šolska imata navado takoj po šoli doma pojesti kakšen jogurt in kosmiče, sadje ali pecivo, obloženi kruhek...tako, da brez težav zdržita do kosila. Najmlajši ki ima tako kosilo v vrtcu, pa najbolj vtika nos pod pokrovke in priganja kdaj bo " žeeeee". Glavni obrok imamo tako skupno kosilo, večerje včasih kuhamo, včasih nas postreže hladilnik, včasih nas preseneti babiuser posted image .
Če smo že pri revoluciji v kuhinji- ( jaz nisem posebno revolucionarne kuharske sorte, saj še vedno veliko raje kot bi zložila posodo v pomivalca, vse sproti pomivam pri pipi user posted image )- zame je prava revolucija že to, da mi moj nabrusi nože, ki so pri nas nemalokrat tako "ostri", da bi lahko včasih prerezala le močnikuser posted image . Tudi kruhomat mi je tako brezvezen- sama petkrat hitreje in bolje spečem kruh. Ja nekaj sem se spomnila- prava revolucionarna reč v naši kuhinji so ekonom lonci. Teh imam pa res kar nekaj in to pa je zame revolucionarno odkritje, ki nam zelo olajša in predvsem pospeši pripravo hrane.

_____________________________

felico ne estas mezurita en oro...

(odgovor članu ronja)
Neposredna povezava do sporočila: 18
   RE: (R)evolucija v kuhinji
19.10.2013 19:03:09   
Anonimen

IZVIRNO SPOROČILO: patrino
... vendar nam je skupno to, da ne maramo tega, kar nekaterim super teče- da bi več dni zapored jedli eno zadevo za kosilo ( npr. segedin, ješprenje, pasulj...)Ali pa po sistemu: skuhaš galono golaža, ki ga prvi dan ješ s polento, drugi dan s testeninami, tretji dan flikneš vanj malo zelja in je segedin...

Nas pa ravno to ob sredah rešuje, ko pridem domov iz službe šele ob šestih ... tako da ponavadi v ponedeljkih zvečer skuham tavelik pisker segedina, ričeta al kaj podobnega in imamo potem to za torek in sredo ... ta teden bo recimo segedin golaž, zraven pa ali svež domač kruh ali tenstan krompir ali pečena polenta ... pa vsak dan še ena solata za zraven (zelena, paradižnik, kumare, ....) ... če nam pa ni, da bi bilo za več dni, pa dam za eno rundo v skrinjo, da lahko ob sredah samo pogrejemo ... Ker tudi meni je ta kuhanje na hitrico največja groza ... pač doma sem ob pol 4ih in preden je kuhano in pospravljeno v želodčke je ura 5 in je zunaj že skoraj tema ... samo brez tega kosila pa tut ne moremo bit, ker jaz med službo ne morem na toplo malico, moj je tudi lačen, tamaledva imata pa kosilo okrog 12ih in sta ob 4ih pol 5ih tut že precej lačna ... ima katera kak recept kako to bol praktično splanirat?

(odgovor članu patrino)
  Neposredna povezava do sporočila: 19
   RE: (R)evolucija v kuhinji
19.10.2013 19:57:23   
malaMravljica
Otika, a si mogoce specialist za segedin? Ali pa ce je katera druga, jaz bi tko rada en res mega dober recept. Segedin iz otrostva imam tako v spominu, pa sem ga enkrat delala in sej je bil, drugi so ga hvalili jaz pa sem vedla, da to ni to. Drugi ga prej se nikol niso jedli in seveda pol niso vedli kaj tocno sem jaz hotla.

Jaz sem ene par let nazaj naredila spisek jedi za kosilo, ene 20 primerov in tisto tudi malo pomaga, ce si brez ideje. Pri meni se je ta spisek sicer tako spremenil oz razsiril.

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 20
   RE: (R)evolucija v kuhinji
19.10.2013 20:10:11   
Anonimen

IZVIRNO SPOROČILO: malaMravljica

Otika, a si mogoce specialist za segedin? Ali pa ce je katera druga, jaz bi tko rada en res mega dober recept. Segedin iz otrostva imam tako v spominu, pa sem ga enkrat delala in sej je bil, drugi so ga hvalili jaz pa sem vedla, da to ni to. Drugi ga prej se nikol niso jedli in seveda pol niso vedli kaj tocno sem jaz hotla.


Jz ga vedno delam po temle receptu in je mega dober ... vsi ga pohvalijo user posted image
http://www.kulinarika.net/recepti/3387/ostale-jedi/segedin-golaz/

(odgovor članu malaMravljica)
  Neposredna povezava do sporočila: 21
   RE: (R)evolucija v kuhinji
19.10.2013 21:26:33   
patrino

IZVIRNO SPOROČILO: Otika


IZVIRNO SPOROČILO: patrino
... vendar nam je skupno to, da ne maramo tega, kar nekaterim super teče- da bi več dni zapored jedli eno zadevo za kosilo ( npr. segedin, ješprenje, pasulj...)Ali pa po sistemu: skuhaš galono golaža, ki ga prvi dan ješ s polento, drugi dan s testeninami, tretji dan flikneš vanj malo zelja in je segedin...

Nas pa ravno to ob sredah rešuje, ko pridem domov iz službe šele ob šestih ... tako da ponavadi v ponedeljkih zvečer skuham tavelik pisker segedina, ričeta al kaj podobnega in imamo potem to za torek in sredo ... ta teden bo recimo segedin golaž, zraven pa ali svež domač kruh ali tenstan krompir ali pečena polenta ... pa vsak dan še ena solata za zraven (zelena, paradižnik, kumare, ....) ... če nam pa ni, da bi bilo za več dni, pa dam za eno rundo v skrinjo, da lahko ob sredah samo pogrejemo ... Ker tudi meni je ta kuhanje na hitrico največja groza ... pač doma sem ob pol 4ih in preden je kuhano in pospravljeno v želodčke je ura 5 in je zunaj že skoraj tema ... samo brez tega kosila pa tut ne moremo bit, ker jaz med službo ne morem na toplo malico, moj je tudi lačen, tamaledva imata pa kosilo okrog 12ih in sta ob 4ih pol 5ih tut že precej lačna ... ima katera kak recept kako to bol praktično splanirat?

Saj če to vam odgovarja, ne rabiš zadeve opuščat. Veliko jih tako kuha, še posebej če imajo takšne službe, da skoraj ne gre drugače. Vsak se znajde po svoje. Verjetno bi tudi pri nas morali kdaj jesti tako, če bi domov prihajala še kasneje. Tako pa smo malo razvajeni. Osebno imam pri takšnem ponavljanju nekako še najbolj slabo vest zaradi otrok, češ, da ne bi jedli preveč enolično. Če pa v bistvu vprašaš njih, bi pa tako vsak dan jedli istouser posted image

_____________________________

felico ne estas mezurita en oro...

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 22
   RE: (R)evolucija v kuhinji
19.10.2013 23:37:35   
ronja
Patrino, to mata pa res fajn, da sta tako malo časa prav v službi službi (torej stran od doma). Se strinjam, da se kar pozna, če delaš od doma... Upam, da se tudi nam uspe kdaj zorganizirat, da bi bili prej skup, čeprav kar se njegove službe tiče malo verjetno... Kdaj pa potem tvoj začne, da je ob 2h že doma? To mate res fajn organizirano, svaka čast!
Ekonom je zakon, se strinjam, nama je ravno šel pokrov (oz. tista reč, ki skrbi za pritisk gor) rakom žvižgat in ko se preselimo, dobim novega, mogoče za dedka mraza:). Kruhomat je pa fajn zato, da te zjutraj pričaka kruhek. Jasno, da lahko sama prej in boljše narediš kruh, kruhomat je pa fajn za takrat, ko se ti ne da ob 5h vstat, da boš mela ob 6h kruhuser posted image . Pa včasih za zamesti testo za pico za naslednji dan medtem ko kuhaš kosilo za ta dan. Noži - probaj keramične, po možnosti kake dobre - kyocera je super! Imava dva (enega sva si s slabo vestjo kupila, pa ga skoz uporabljava že par let, drugega sva dobila za darilo - super zadeva, ni treba nič brusituser posted image , pa še vitamini se boljše obdržijo, ker manj oksidira - nekaj itak na zraku oksidira, ampak je opazna razlika - ne moreš verjet - jabolko manj porjavi, sva testirala.)

Otika, I hear you - pri nas je isto! Sicer ne kuham za večkrat, razen če dam kdaj v zmrzovalnik (samo je mali, pa zabasan navadno s surovimi zadevami (v gl. zelenjavo)), ampak imam isto pozno jeseni/pozimi problem, da ne vem, kako rešit, da ne bi bila že (skoraj) tema, preden pojemo. Sem poizkušala ež najrazličnejše:
- po zgledu drugih samo malica namesto kosila - no go - naši hočejo hrano, ornk hrano, sicer so tečni ko satan (to majo po očiju) in pri 4ih take sorte se tega ne grem več probavatuser posted image
- skuhala sem vnaprej kako fižol za pasulj ali kaj takega, naredila testo za pico in pripravila na eno polico, kar bom dala gor, da je bilo hitro narejono, itd... to se je dobro obneslo, samo moraš bit ful discipliniran in vedno vedet za naslednji dan - naju nese dol disciplina in pa spontanost - nam zapaše jest nekaj drugega...
- včasih sem skuhala kako enolončnico, bolj kalorično juho itd... in to nalila v termovko in smo to pojedli zunaj s kakimi kruhki s sirom. To se je fajn obneslo, ko sem mela samo punci, mali pa.... je še pujsek, ne morem drugače rečtuser posted image . Pitat se ni pustil niti pri 6ih mesecih in se ne pusti zdaj, ko ap sam je... pa se zunaj strašno rad polije... Tako ad naslednjo zimo bo že. Upam.
- včasih če se zaciklam, si zvečer pogledam kako epizodo Jamies 15 minutes meals ali pa se spomnim, kako kuharji pri Ramseyu tudi morajo naredit celega vraga v pol ure. In si rečem: če lahko oni, lahko tudi jaz. In potem lahko, hehe.
- Če bi se disciplinirala, da bi si vsak večer prej pripravila zelenjavo, ki jo bom uporabila, bi sicer super šlo - ker pri nas pojemo res precej abnormalne količine zelenjave in je čiščenje le-te dejansko daleč najdaljši del kuhanja (ker skuha se zelenjava hitro). Sem to že poizkušala, vendar se pojavi še en problem: da mi potem oprano zelenjavo vsi požrejo (oz. požremo), še preden pride do lonca... To se vedano zgodi, tudi če sproti delam, samo takrat je gre pač toliko, koliko je v tem času lahko pojejo, če je pa tam cel lonec opranih kornečkov, ga pa do popoldne ziher ne bo več... Saj vem, da se nad tem ne bi smela pritoževat, saj sem vesela, da so taki... samo je včasih nepraktično:D.

mala mravljica in constanca, jaz mam v glavi en spisek "jedi na hitro" stvari, s katerimi res nimaš več kot par minut dela, pa da niso to juhe iz vrečke;). In mi pomaga, kadar pridemo domov in se že vsi trije derejo, ker so lačni (kar je vedno:D).

Haha, patrino, to je čisto res, da je vsem ostaim čisto ok, tudi če bi 2x ali pa 3x jedli istouser posted image . Tamalidve mata navado rečt, da naj "še kdaj to naredim/va". Včasih vprašam, kaj bi jedli in rečeta nekaj, kar smo jedli danes. In jaz: "Pa to smo že danes. Pa ne moremo 2x isto. Kaj drugega predlagaj." In onidve: "Ja, pa kaj če smo že danes. Če je pa dobro. Zakaj pa ne bi jutri spet, saj si rekla, da je zdravo!" Zdaj pa bodi pametenuser posted image user posted image .

costanca, kako idejo lahko dobiš tudi na forumu "kaj pa jutri za kosilo". Ali te zanimajo same ideje za kosila ali bolj sami sistemi, kako naredit, da ni enolično?

_____________________________

http://vecna-optimistka.blogspot.com/

(odgovor članu patrino)
Neposredna povezava do sporočila: 23
Stran:   [1]
Stran: [1]
Pojdi na:





Kdaj lahko otroku prvič ponudite jajce?
Jajca so precej alergeno živilo, zato naj bi jih malčkom uvajali v prehrano z nekoliko večjo previdnostjo. Vendar se tud...
Danes so na jedilniku šparglji
photo
Šparglji so znani po svojem zdravilnem učinku. Preverite kuharske trike, ki jih morate poznati pri pripravi jedi iz špar...




NOSEČNOST
пеперутка16

Kateri del nosečnosti vam je bil najbolj všeč oz. najlažji?