|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: [1]
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   Koliko starši sodelujete z vrtcem?
2.12.2016 9:34:23   
Anush
Pozdravljeni,
zanima me, koliko starši sodelujete z vrtcem. Iz vseh strani samo berem, kako pomembno je za otroka, da starši sodelujejo z vrtcem, in kako je grdo, da nekateri starši ne hodijo na srečanja in delavnice, ker jih ne zanimajo. Ampak vsaka stvar ima dve plati in sploh ne gre za nezanimanje. Vedno pripravim vse, kar je potrebno za vrtec (plakati, okraski, slaščice in prigrizki ipd.), tudi na roditeljske sestanke hodim (čeprav trajajo dve uri in so precej pogosti), ampak si težko vzamem čas, da bi prišla še dopoldan v vrtec in pripravila program za otroke (vsak starš naj bi imel delavnico z vsemi ostalimi otroki) - naj poudarim, da gre za najmlajšo skupino, v kateri so otroci v povprečju stari okoli 15-18 mesecev. Partner si tudi ne more vzeti dopusta za to, da bo šel animirat otroke v vrtec. A vzgojiteljica nas še kar naprej '"gnjavi'" in prepričuje, da moramo nekaj pripraviti in priti dopoldan k njim. Sin je bolan skoraj vsak drugi teden, ko je zdrav, lahko končno spet grem v službo in si ne nameravam jemati dopusta spet samo za to, da bom lahko šla dopoldan v vrtec in imela delavnico. Vrtec sem pred sinovim vstopom (hvaležno) videla predvsem kot okolje, kjer bo lahko preživel dan, da se sama vrnem na delo. Popoldan pa se lahko družimo, igramo, učimo, kuhamo,sprehajamo in preživimo čas kot družina. Sedaj pa nama (oziroma predvsem meni, saj partner še več dela kot jaz, prosti čas pa raje aktivno preživi z nama) nalagajo nove in nove '"domače naloge'". Seveda gremo na srečanja popoldan, ker ne želim izpasti kot slab starš, a naj poudarim, da to ne ustreza niti meni niti mojem sinu. Meni ne ustreza zato, ker moram v vrtec po njega, potem pa čez eno ali dve uri spet nazaj (ni tako blizu), sin pa si očitno tudi ne želi preživeti še dodaten čas z vrtcem, saj me ves čas prosi, naj gremo domov ali stran. Mislim, da si želi popoldan predvsem družbo svojih staršev. Tudi babice in dedke ves čas vabijo v vrtec (vsaka 2-3 tedne). Seveda moji gredo, ker ne želijo, da bi bil naš otrok izpostavljen/zapostavljen (enkrat sta bila dva otroka brez dedka ali babice in je bilo zelo žalostno, cel čas sta jokala in se metala po tleh), a enostavno nimata časa, da bi ves čas hodila v vrtec.
Zanimajo me vaše izkušnje in predvsem to, kako vljudno in prijazno vzgojiteljici povedati, da naj nam ne daje dodatnih nalog. Ne bi namreč želela, da se njeno neodobravanje do mene pozna pri njenem odnosu do mojega otroka (že tako ni prav nič materinska in prijazna in moj sin se je zelo boji).user posted image
Neposredna povezava do sporočila: 1
   RE: Koliko starši sodelujete z vrtcem?
2.12.2016 22:12:56   
bskrle
Noro, kar berem
Stari starši so bili vabljerni v vrtec enkrat letno, starši 3-4 letno + roditeljski, se razume popoldne
Po moje je najlaže, če zadevo ignorirate, da bi hodila med službenim časom in jemala dopust- mislim,da je to neprimerno
Tudi v vrtce se je treba postaviti zase.


_____________________________

Mama štirih deklic in 5ra

(odgovor članu Anush)
Neposredna povezava do sporočila: 2
   RE: Koliko starši sodelujete z vrtcem?
3.12.2016 11:28:07   
nejcko
Jaz sem bila neizmerno srečna, ko sem se po 13 letih končno rešila vrtca. V šoli se, hvala bogu, take zadeve zelo zreducirajo.

Meni je šlo tudi na živce to posiljevanje z raznimi popoldanskimi druženji in sploh nisem mogla razumeti nekaterih staršev, ki so navijali za še več tega. Saj če imaš enega otroka, to še nekako gre, pri treh imaš pa hitro polno kapo vsega, haha.

Jaz sem se udeležila tistega, kar se mi je zdelo smotrno, razne družinske piknike, sploh ko so jih sforsirali na kakšno soboto, pa sem gladko dala na ignore. Tudi dedkov in babic nisem obremenjevala in se teh zadev pač nismo šli.
Sem pa parkrat spremljala skupino na kakšno predstavo ali na bazen, da sem pomagala fenati lase, ampak to izključno zato, ker sem kot brezposelna imela čas. Da bi pa zato morala koristiti dopust, pa itak ne bi.

Tako kot je rekla moja predhodnica - postaviti se moreš zase, se udeležiti tistega, za kar sama meniš, da ti je ok, in to je to. Brez slabe vesti.

(odgovor članu bskrle)
Neposredna povezava do sporočila: 3
   RE: Koliko starši sodelujete z vrtcem?
4.12.2016 8:40:13   
Anush
Hvala za podporo, punce user posted image Ja, prav imata, potrebno se je postaviti za sebe. hvala!

(odgovor članu nejcko)
Neposredna povezava do sporočila: 4
   RE: Koliko starši sodelujete z vrtcem?
4.12.2016 18:03:21   
liliana
Nekako razumem, da se te "aktivnosti za starše" pripravijo ene 2 krat letno in da trajajo največ slabo uro.....drugače je pa tudi v našem vrtcu bilo tega preveč.....naš vrtec je šel celo tako daleč, da si je pod pretvezo nekega druženja in spoznavanja staršev in vzgojiteljic (otrok naj ne bilo zraven) omislil barvanje igral na vrtčevskem igrišču......nekateri starši so bili navdušeni....jaz nisem bila in nisem šla.....

Vse take podobne starševske aktivnosti, kjer vzgojiteljice staršem nalagajo neke naloge, se meni zdijo brezvezne in bolj ko ne namenjene projektnim nalogam vzgojiteljic (ali pa celo temu, da se pod pretvezo nekega projektnega druženja opravijo neka fizična dela zastonj).....jaz v tem ne vidim neke blazne pridobitve ne za otroka, ne za starša in ne za vzgojiteljico, da v vrtcu 20 staršev + vsaj 10 babic in dedkov ter 20 otrok in 6 vzgojiteljic reže in lepi neke rože.....vsi smo natisnjeni, placa ni, deca nervozna, starši in vzgojiteljice pa vsi izven sebe.....

Jaz sem se tega udeleževala skoraj nič......prvič zato, ker mi je bilo brez veze, drugič pa zato, ker je to bilo vedno ob dveh ali treh popoldne, ko se moj delovnik v službi še ni zaključil......

(odgovor članu Anush)
Neposredna povezava do sporočila: 5
   RE: Koliko starši sodelujete z vrtcem?
4.12.2016 22:36:01   
petea
IZVIRNO SPOROČILO: Anush
Vedno pripravim vse, kar je potrebno za vrtec (plakati, okraski, slaščice in prigrizki ipd.), tudi na roditeljske sestanke hodim (čeprav trajajo dve uri in so precej pogosti)
... da gre za najmlajšo skupino, v kateri so otroci v povprečju stari okoli 15-18 mesecev

Ti to resno?
Vaš vrtec to pričakuje od vas?

Si že bila na kakšnem pogovoru z ravnateljico ali vsaj vzgojiteljici rekla, naj si prebere, kaj je naloga vrtca in zakaj damo starši otroka njim v varstvo?
In ali ve, da nekateri otroci nimajo starih staršev blizu ali da so brez drugih obveznosti?

Pečenje peciva za vrtec? Ali pri vas ne velja (stroga) prepoved nošenja peciva in prigrizkov od doma, kot je to v večini slov. vrtcev?
Okraski? Ali vzgojiteljice tega ne počno z otroki tekom dopoldanskih aktivnosti?

Plakati?!? V jaslih?!? O čem? A o tem, kaj je delo vzgojiteljice?!? To bi bila edina smiselna vsebina ...


Jao!



IZVIRNO SPOROČILO: Anush
kako pomembno je za otroka, da starši sodelujejo z vrtcem, in kako je grdo, da nekateri starši ne hodijo na srečanja in delavnice, ker jih ne zanimajo.

Ja, pomembno je sodelovanje staršev z vrtcem. A to ne pomeni, da moramo starši neprestano delati nekaj za vrtec oz. namesto vzgojiteljic.


Starša se nisva udeležila vseh roditeljskih in drugih srečanj, nikoli nismo imeli starši domačih nalog, pa nam ni bilo nikoli očitano, da smo slabi starši oz. da ne sodelujemo z vrtcem.



< Sporočilo je popravil petea -- 4.12.2016 22:37:50 >

(odgovor članu Anush)
Neposredna povezava do sporočila: 6
   RE: Koliko starši sodelujete z vrtcem?
6.12.2016 21:11:14   
patrino

IZVIRNO SPOROČILO: Anush

Pozdravljeni,
zanima me, koliko starši sodelujete z vrtcem. Iz vseh strani samo berem, kako pomembno je za otroka, da starši sodelujejo z vrtcem, in kako je grdo, da nekateri starši ne hodijo na srečanja in delavnice, ker jih ne zanimajo. Ampak vsaka stvar ima dve plati in sploh ne gre za nezanimanje. Vedno pripravim vse, kar je potrebno za vrtec (plakati, okraski, slaščice in prigrizki ipd.), tudi na roditeljske sestanke hodim (čeprav trajajo dve uri in so precej pogosti), ampak si težko vzamem čas, da bi prišla še dopoldan v vrtec in pripravila program za otroke (vsak starš naj bi imel delavnico z vsemi ostalimi otroki) - naj poudarim, da gre za najmlajšo skupino, v kateri so otroci v povprečju stari okoli 15-18 mesecev. Partner si tudi ne more vzeti dopusta za to, da bo šel animirat otroke v vrtec. A vzgojiteljica nas še kar naprej '"gnjavi'" in prepričuje, da moramo nekaj pripraviti in priti dopoldan k njim. Sin je bolan skoraj vsak drugi teden, ko je zdrav, lahko končno spet grem v službo in si ne nameravam jemati dopusta spet samo za to, da bom lahko šla dopoldan v vrtec in imela delavnico. Vrtec sem pred sinovim vstopom (hvaležno) videla predvsem kot okolje, kjer bo lahko preživel dan, da se sama vrnem na delo. Popoldan pa se lahko družimo, igramo, učimo, kuhamo,sprehajamo in preživimo čas kot družina. Sedaj pa nama (oziroma predvsem meni, saj partner še več dela kot jaz, prosti čas pa raje aktivno preživi z nama) nalagajo nove in nove '"domače naloge'". Seveda gremo na srečanja popoldan, ker ne želim izpasti kot slab starš, a naj poudarim, da to ne ustreza niti meni niti mojem sinu. Meni ne ustreza zato, ker moram v vrtec po njega, potem pa čez eno ali dve uri spet nazaj (ni tako blizu), sin pa si očitno tudi ne želi preživeti še dodaten čas z vrtcem, saj me ves čas prosi, naj gremo domov ali stran. Mislim, da si želi popoldan predvsem družbo svojih staršev. Tudi babice in dedke ves čas vabijo v vrtec (vsaka 2-3 tedne). Seveda moji gredo, ker ne želijo, da bi bil naš otrok izpostavljen/zapostavljen (enkrat sta bila dva otroka brez dedka ali babice in je bilo zelo žalostno, cel čas sta jokala in se metala po tleh), a enostavno nimata časa, da bi ves čas hodila v vrtec.
Zanimajo me vaše izkušnje in predvsem to, kako vljudno in prijazno vzgojiteljici povedati, da naj nam ne daje dodatnih nalog. Ne bi namreč želela, da se njeno neodobravanje do mene pozna pri njenem odnosu do mojega otroka (že tako ni prav nič materinska in prijazna in moj sin se je zelo boji).user posted image

Kakšno bedasto pretiravanje. In s tem mislim nate in ne na vrtec. Ga ni vrtca, kjer na tri tedne organizirajo srečanja za dedke in babice. Prav tako dvomim, da moraš za še ne dve letnika pripravljati plakate. Nikjer v naši ljubi deželici ne smeš v vrtec nositi doma pripravljenih prigrizkov itd, kajti to ne dovoljujejo sanitarni predpisi. Otrok se v prvi vrsti na srečanjih ne počuti dobro, ker le ta tebi tako smrdijo in to čuti. Ta srečanja so namenjena temu, da otrok začuti, da se tudi oče in mati v vrtcu počutita lepo in prijetno. Če jima je taka muka prav vsako popoldansko srečanje, to brez dileme otrok čuti in je muka še njemu. Si že slišala, da so otroci naše ogledalo? Dopoldanska srečanja...ta so namenjena predvsem staršem, ki si tega želijo. Tisti, ki si želijo dopoldne pokukati v dnevno rutino in še malo animirati otroke zraven, nimajo težav s tem, da žrtvujejo kakšno urico ali dve oz. dan dopusta. Vendar ti starši to želijo. Če ti nimaš te želje, tega ne počni, ker od tega ne bo nobene koristi ne zate in ne za otroka.
V končni fazi pa...to da na prijazen način poveš vzg. da vas ne bo, ne pomeni, da se postaviš zase. Saj te ne mislijo posiliti in ugrabiti. To pomeni, da odkrito priznaš, da ti do teh popoldanskih srečanj ni. Nihče te ne bo ustrelil. Zagotovo vzg, na srečanjih raje vidijo manj staršev, pa tiste vesele, aktivne in pri katerih se vidi, da uživajo v teh dogodkih s svojim otrokom. Niti pod razno niso tam zaželjeni naveličani nervozni ksihti.
Veš, iz lastnih izkušenj ti povem, da so to lepi dogodki, ki zelo hitro minejo in so prav zaradi tega še posebej dragoceni. Večina otrok v vrtec popoldne s svojimi starši zelo rada pride, saj radi vidijo, da so starši zraven. Če imajo do tega hud odpor, bi jaz v prvi vrsti poiskala krivdo tudi pri sebi.
In - zakaj visiš na vsakih govorilnih, RS in vseh možnih srečanjih, če ti ni do vseh? Ta srečanja so zagotovo tematsko različno obarvana. In vam in otroku, zagotovo niso vsa enako pisana na kožo. Zakaj se ne udeležite le tistih, ki se vam zdijo zanimiva in koristna? Vrtec kot javna izobraževalna ustanova, mora že po zakonu organizirati določeno število srečanj, zaradi sodelovanja s starši. Niso vsa srečanja zaradi kapric in norih idej vzgojiteljic. Tudi marsikatera vzgojiteljica ima doma otročka, ki ga mora pustiti v varstvu zato, da se popoldne razdaja za vas in vaše otroke, ki jih tako ali tako pazi in pedena že celo dopoldne in še lep kos popoldneva. . In tudi njim se marsikdaj tega ne da početi. Vendar jih nihče ne vpraša, ker je pač to treba narediti po službeni dolžnosti.

Dobila sem občutek,da ti je čisto vse težko in da bi te motilo tudi, če bi imeli samo eno srečanje na leto. Veš vsi starši niso takšni. Nekateri ob tem res uživajo in jemljejo vrtec kot nekaj več kot le varstvo v času, ko oni služijo denar.
In, ne boš verjela, imaš tudi starše, ki jim bi bilo vse to kar si ti "popretiravila" še premalo. Nikoli ni za vse prav.



_____________________________

felico ne estas mezurita en oro...

(odgovor članu Anush)
Neposredna povezava do sporočila: 7
   RE: Koliko starši sodelujete z vrtcem?
7.12.2016 8:16:14   
Bluegirl

Živjo!

Super za odprto temo. Pri nas sploooh ni tako "hudo", kot pri Anush, a so se mi prav tako začela postavljat vprašanja, če sem edina, ki mi je to odveč.

Popoldanske dejavnosti so lahko zelo zanimive, a moj otrok je jasno pokazal, da si jih (še) ne želi. Samo prišla sva do vrtca, pa se me je začel oklepati kot klopa in govoril samo to, da želi domov. Star je 2 leti. Sklepam, da mu bo mogoče kasneje to bolj zanimivo. Se mi zdi, da ima 8 ur vrtca vrh glave (čeprav tam prav uživa) in si popoldne želi naše, domače družbe.

Kar se tiče roditeljskih sestankov: pri nas niso tako zelo pogosti, a kadar so, izgledajo kot kokošnjak. Prav zares. Kot bi se starši (predvsem mamice) dobile na kavici in imele čas debatirati po 3 ure o tem, kdo izmed otrok ponoči še ne spi, kdo je pogosteje bolan itd.

Meni je jasno, da so vzgojiteljice tu še najmanj krive (razen pri vodenju sestankov - tam bi lahko pokazale malo avtoritete in jih vodile, kot je treba) in da je tudi določena mera sodelovanja med starši in vrtcem nujna, a meni osebno je vsega preveč. V prvi vrsti daš otroka pri 1 letu v vrtec skorajda izključno zato, ker nimaš na razpolago drugega varstva in ti dodatne popoldanske dejavnosti ne ustrezajo. Je pa res, da smo si različni in nikoli ne bo za vse prav. Jaz pač vse te vzgojne in vzgojnoizobraževalne ustanove jemljem bolj z distanco. Če ni težav (v tem primeru je res potrebno bolj tesno sodelovanje), ne vidim razloga, da bi non-stop visela v vrtcu (če malo pretiravam). Pa da ne bo pomote: skrbno spremljam oglasno desko, poskrbim, da otrok prinese v vrtec vse potrebno in se redno udeležujem govorilnih ur in sestankov. Tudi kakšne popoldanske dejavnosti se bom še udeležila, dopusta pa za dopoldanski obisk vrtca ne bom jemala.

Lp

(odgovor članu patrino)
Neposredna povezava do sporočila: 8
   RE: Koliko starši sodelujete z vrtcem?
11.12.2016 18:48:28   
Stanislava_
Sodelovala se toliko, da je vzgojiteljica lahko iskreno povedala, da "danes komaj čaka, da gredo domov, ker je bil naporen dan".

Otrok se danes spomni kuharice, njenih odličnih polpetov in dišečega peciva (vonja se spomnim tudi jaz he he) ter tega, da so se igrali in igrali in hodili na sprehod.

Če bi imela čas za toliko dejavnosti kot pišete, bi otork bil z mano doma, ne pa vrtcu.

Pretiravanje, ali v dejavnostih ali v opisu. Relax, otroci so, ne delavci v službi.

(odgovor članu Anush)
Neposredna povezava do sporočila: 9
   RE: Koliko starši sodelujete z vrtcem?
30.12.2016 9:37:54   
Počutko
Vauuu nisem vedela, da v slo obstajajo take vzgojiteljice, ki tako pogosto vabijo starše k soustvarjanju. Pri nas je tega zelo malo v primerjavi z vami, še na uvajanju otroka v vrtec jih je skorajda motila moja prisotnost:). Če vam je preveč, ji prijazno povejte, da ne želite tako pogosto sodelovati ali v dopold. času imeti delavnice. Saj vse k čemer vas vabijo vzgojiteljice ni obvezno, vljudno odklonite in se ne obremenjujte.

(odgovor članu Stanislava_)
Neposredna povezava do sporočila: 10
Stran:   [1]
Stran: [1]
Pojdi na:





Pomlad je prebudila tudi klope
S pričetkom pomladi se prebujajo tudi na prvi pogled nedolžni klopi, ki prenašajo vse prej kot nedolžen virus klopnega m...
BLOG: Danes sem slaba mama
Slaba mama. Danes sem slaba mama. Zjutraj sem ti oblekla prvo stvar, ki mi je prišla pod roke, niti pogledala nisem ali ...




.Če ugotovite..
пеперутка16

..da nosite trojčke, kaj bi naredili?