Olivno olje (Polna verzija)

Forum >> [Dojenček] >> Uvajanje goste hrane



Sporočilo


Shanti -> Olivno olje (13.7.2006 12:09:53)

Moji miški bom poičasi začela kuhati kot za nas. Pri nas uporabljamo olivno olje predvsem za solate, ker sem nekje slišala, da ga ne smeš pregrevati in da je to celo škodljivo.[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/zmeden.gif[/image] Ali kdo ve kaj več o tem??






ZARA -> RE: Olivno olje (13.7.2006 12:19:01)

http://www.oljcno-olje.com
 
 
Oljčno olje je podobno materinemu mleku.
Kakovost oljčnega olja
Pridelovalci, trgovci in kupci kakovostnega oljčnega olja so težko pričakovali novi pravilnik o oljčnem olju, ki ga je konec aprila izdalo ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano (Ur. list RS, š#. 30, 28. april 1999).
S pravilnikom je tržni inšpekciji ponujeno dokaj natančno orodje za nadzor kakovosti in pristnosti oljčnega olja. Zaradi visoke cene oljčnega olja - v primerjavi s preostalimi jedilnimi olji -je v trgovanju z oljčnim oljem navzoče potvarjanje oljčnega olja (dodajanje cenejših olj k oljčnim oljem, mešanje oljčnih olj z olji iz oljčnih tropin, dodatki ...). Prav zato je ugotavljanje pristnosti zelo pomembno merilo pri trgovanju z oljčnimi olji. Slovenski pravilnik o oljčnem olju je usklajen z evropskim normativom 2568/91, ki opredeljuje kriterije za razvrščanje in ugotavljanje kakovosti in pristnosti oljčnih olj.
[image]http://med.over.net/zdrava_prehrana/clanki/starejsi/slike_dec2000/oliva1.jpg[/image]Oljčna olja se razvrščajo v štiri kategorije in sedem pod kategorij, kar omogoča potrošniku kar široko paleto kakovostnega izbora. V najvišji kakovostni razred se uvrščajo ekstra deviška oljčna olja. Oljčno olje je edino iz plodu iztisnjeno olje, ki ga lahko užijemo v deviški obliki (v taki, kot nam ga ponuja narava).
Ekstra deviška oljčna olja so v prometu z olji edinstven primer, kjer je poleg kemijske analize zahtevana tudi senzorična ocena olja (podobno kot to velja pri vinih). Senzorično ocenjevanje poteka po predpisani metodi, ki je navedena v prilogi slovenskega pravilnika o oljčnem olju. Omejuje se na razvrščanje deviškega oljčnega olja po številčni lestvici dražljajev, kot jih oceni skupina izbranih pokuševalcev (degustatorjev). Priporoča se, da pri degustaciji sodeluje od osem do dvanajst pokuševalcev.
Dandanes so cenjena oljčna olja z bogatimi aromami sadežev, oljčna olja po vonju in okusu spominjajo na zdrave in sveže zrele plodove oljk, jabolk, svežih mandljev, artičok, paradižnikov in sveže pokošeno travo. Širok spekter prijetne arome imajo lahko olja, ki so pridobljena iz zdravih, v optimalni zrelosti obranih in popolnoma nepoškodovanih plodov. Potrošnik lahko izbira med različnimi aromami ekstra deviških oljčnih olj: izmed takih blagega vonja in sladkega okusa do pikantnih olj. Pikantna olja so cenjena zaradi visokih vsebnosti bifenolnih substanc, ki v našem telesu preprečujejo oksidacijske procese. Žal številni potrošniki žarkost olja zamenjujejo za pikantnost in celo tipičnost oljčnega olja. Oljčno olje sveže arome je cenjeno predvsem zato, ker povezovanje različnih arom ponuja neverjetne kulinarične užitke, ki jih z blagimi, po navadi že starimi olji vendarle ne moremo dosegati. Sladkobna olja so v večini primerov pridelana iz že preveč zrelih plodov, v redkih primerih je to značilnost sorte.
Rafinirana olja pri postopku rafinacije izgubijo skoraj vse snovi, ki so bile v plodu pred predelavo (različni vitamini, bifenoli, aromatične substance), zato po kakovosti niso primerljiva z dobrimi ekstra deviškimi olji. Rafinirajo se tista deviška olja, ki zaradi neustreznega skladiščenja, slabe kakovosti plodov in staranja niso primerna za prehrano.
[image]http://med.over.net/zdrava_prehrana/clanki/starejsi/slike_dec2000/oliva2.jpg[/image]Mogoče je za potrošnike nekoliko zavajajoče imenovanje kategorije oljčno olje. Ker razmerje olj ni opredeljeno, je to v večini primerov predvsem rafinirano oljčno olje z nekaj dodane svežine deviškega oljčnega olja.
Olje iz oljčnih tropin je olje, s topili pridobljeno iz oljčnih tropin. Na kakovost oljčnega olja vplivajo številni dejavniki (klima, sestava tal, lega, agrotehnika, sorta, shranjevanje plodov, primerna dozorelost plodov, način obiranja, predelava plodov in shranjevanje olja).
Pri naštetih dejavnikih ima predelava pomembno vlogo, ker lahko z neprimerno predelavo uničimo večji del tistih sestavin, ki so pomembna za zdravo in prijetno živilo.
Hladno iztiskana olja so olja, kjer temperature pri vseh fazah predelave ne presegajo indikativne temperature človeškega telesa, ki naj bi bila mejna temperatura, pri kateri še ni sprememb biološko aktivnih snovi (vitaminov, bifenolov). Vsa dodana voda, ki je pri predelavi potrebna, ne sme presegati 30 stopinj Celzija. Iz zdravih in nepoškodovanih plodov na tak način predelana olja vsebujejo celo paleto biološko dejavnih sestavin, ki dajejo olju tudi prijetno aromo po svežem sadežu. Zaradi večje vsebnosti antioksidantov so taka olja dlje časa obstojna.
Z višanjem temperature v fazah iztiskanja (predelave) se olje hitro siromaši s količino zdravju koristnih sestavin in postaja počasi brez vonja in okusa, pozneje pa postane tudi žarko.
Pogosto uporabljamo izraz "hladno stiskano"; ni nujno, da so vsa "hladno stiskana olja" tudi kakovostna. Iz poškodovanih, preveč zrelih plodov tudi s hladnim stiskanjem ne moremo pridobiti vitaminov in bifenolov.
Oljčno olje vsebuje - tako kot preostala olja - triglicerole in v manjših količinah (od 0,5 do 1,0 %), t. i. negliceridne sestavine, ki sestavIjajo široko paleto raznovrstnih sestavin. Prav po teh sestavinah se to olje razlikuje od drugih. Zelo pomembne sestavine oljčnega olja so v maščobah topne oblike vitaminov A, D, E, K in visoke vsebnosti biofenolnih sestavin, ki jih včasih poimenujejo kar polifenoli (v novejšem času biofenoli). Biofenoli so izjemno pomembni, ker preprečujejo oksidacijske procese tako v olju kot v človeškem organizmu.
Prav zato ima oljčno olje pomembno vlogo pri zdravem prehranjevanju, saj je dokazano, da omogoča zmanjšanje količine redkega holesterola (LDL, slabega) in hkrati ne spreminja količin gostega holesterola (HDL, dobrega).
[image]http://med.over.net/zdrava_prehrana/clanki/starejsi/slike_dec2000/oliva3.jpg[/image]Prednost oljčnega olja je tudi v njegovi triglicerolni sestavi, saj vsebuje zelo visok delež enkratnenasičene oleinske kisline (do 82 %) - v primerjavi s koruznimi, sojinimi in sončničnimi olji, ki vsebujejo od 20 do 35 % oleinske kisline in večji delež večkratnenasičenihkislin. Znano je, da je stabilnost olj i višjim deležem oleinske kisline veliko večja od večkratnenasičenih kislin, zato so začeli pridelovanje sončničnega olja z visoko vsebnostjo oleinske kisline, ki pa ne vsebuje preostalih sestavin, ki vplivajo na zdravo prehranjevanje. Prav zaradi visoke vsebnosti oleinske kisline ga priporočamo tudi za cvrtje. Je eno izmed redkih olj, ki,ga lahko uporabljamo kar več ur pri temperaturi 200 stopinj Celzija brez opaznih fizikalno kemijskih sprememb (druga olja so uporabna do približno 170 stopinj Celzija).
Oljčno olje je zelo lahko prebavljivo, zbuja izločanje želodčnih sokov, izločanje žolča in omogoča boljšo vsrkavanje vitaminov, predvsem vitamina E. Oljčno olje vsebuje poleg oleinske kisline tudi večkratnenasičene kisline v takem razmerju, ki je zelo podobno materinemu mleku, zato ga uporabljajo tudi v prehrani dojenčkov.
 
Vir: MON
 
lp




anitaz -> RE: Olivno olje (13.7.2006 12:24:01)

Mi uporabljamo samo oljčno oz. olivno olje. 

ZARA-ne da se mi brat-a ga res ne smeš segrevat [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/zmeden.gif[/image] Ker jaz tudi cvrem v njem [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/zmeden.gif[/image]




Anonimen -> RE: Olivno olje (13.7.2006 12:26:35)

JS GA GLIH SAM ZA KUHAT UPORABLJAm, k mi je na solati bljak! zaenkrat smo še vsi živi [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/zmeden.gif[/image]




April -> RE: Olivno olje (13.7.2006 12:48:49)

Mi drugega olja doma sploh nimamo. Uporabljam ga pa za vse, kjer se rabi maščoba. Tudi na visokih temperaturah, maslo na primer postane pa z gretjem škodljivo.




ZARA -> RE: Olivno olje (13.7.2006 12:55:08)

Prav zaradi visoke vsebnosti oleinske kisline ga priporočamo tudi za cvrtje. Je eno izmed redkih olj, ki,ga lahko uporabljamo kar več ur pri temperaturi 200 stopinj Celzija brez opaznih fizikalno kemijskih sprememb (druga olja so uporabna do približno 170 stopinj Celzija).
Oljčno olje je zelo lahko prebavljivo, zbuja izločanje želodčnih sokov, izločanje žolča in omogoča boljšo vsrkavanje vitaminov, predvsem vitamina E. Oljčno olje vsebuje poleg oleinske kisline tudi večkratnenasičene kisline v takem razmerju, ki je zelo podobno materinemu mleku, zato ga uporabljajo tudi v prehrani dojenčkov.


Posebej za anitaz, ker se ji ne ljubi brat [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/jezicek.gif[/image] A bi še kej, draga? Muzičku želju?

Shanti,  ti pa spremeni spol, al pa znak nad avatarjem [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/jezicek.gif[/image]

lp

 




anitaz -> RE: Olivno olje (13.7.2006 13:09:50)

IZVIRNO SPOROČILO: ZARA

Prav zaradi visoke vsebnosti oleinske kisline ga priporočamo tudi za cvrtje. Je eno izmed redkih olj, ki,ga lahko uporabljamo kar več ur pri temperaturi 200 stopinj Celzija brez opaznih fizikalno kemijskih sprememb (druga olja so uporabna do približno 170 stopinj Celzija).
Oljčno olje je zelo lahko prebavljivo, zbuja izločanje želodčnih sokov, izločanje žolča in omogoča boljšo vsrkavanje vitaminov, predvsem vitamina E. Oljčno olje vsebuje poleg oleinske kisline tudi večkratnenasičene kisline v takem razmerju, ki je zelo podobno materinemu mleku, zato ga uporabljajo tudi v prehrani dojenčkov.


Posebej za anitaz, ker se ji ne ljubi brat [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/jezicek.gif[/image]  A bi še kej, draga? Muzičku želju?



Uuuuu ZARA-tenk ju veri mač!!!!! [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/bravo.gif[/image][image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/bravo.gif[/image][image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/bravo.gif[/image][image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/bravo.gif[/image][sm=smiley9.gif]




cebelicamaja -> RE: Olivno olje (13.7.2006 13:31:58)

IZVIRNO SPOROČILO: ZARA

Prav zaradi visoke vsebnosti oleinske kisline ga priporočamo tudi za cvrtje. Je eno izmed redkih olj, ki,ga lahko uporabljamo kar več ur pri temperaturi 200 stopinj Celzija brez opaznih fizikalno kemijskih sprememb (druga olja so uporabna do približno 170 stopinj Celzija).
Oljčno olje je zelo lahko prebavljivo, zbuja izločanje želodčnih sokov, izločanje žolča in omogoča boljšo vsrkavanje vitaminov, predvsem vitamina E. Oljčno olje vsebuje poleg oleinske kisline tudi večkratnenasičene kisline v takem razmerju, ki je zelo podobno materinemu mleku, zato ga uporabljajo tudi v prehrani dojenčkov.



 


mene pa tukaj nekaj moti. to kar si skopirala se po mojem navezuje na sončnično olje. vsaj prvi odstvaek. sem šla že nekajkrat brat, pa mi je zmeraj manj jasno. najprej napišejo, da ima sončnično olje 20-35% oleinske kisline, potem pa napišejo, da so prav zaradi visoke vsebovanosti te kisline začeli za cvretje začeli izdelovati sončnično olje, čeprav nima drugih koristnih snovi.

no, pa ne glede na napisano. meni se zdi (vsaj slišala sem že), da je oljčno olje eno izmed najbolj občutljivih na toploto, oziroma celo svetlobo. zelo hitro razpade na zdravju zelo škodljive snovi (ki jih drugače dobimo v telo s kakšnim cvretjem na svinjski masti). sem pa popolni laik in pišem samo to, kar sem nekoč nekje slišala. mi ga za toplotne obdelave ne uporabljamo.

lp, maja




SaaS -> RE: Olivno olje (13.7.2006 14:09:29)

Jaz tudi za uporabljam le olivno olje, za solate in za kuhanje. Le cvrem oz. poham v navadnem olju (predvsem zaradi količine, ki jo porabiš pri cvrtju..), kar pa počnem dvakrat na leto.
Tudi sinu sem že od začetka pri uvajanju uporabljala le plivno olje.




ZARA -> RE: Olivno olje (13.7.2006 14:31:35)

Joj, maš prav, Maja...sploh nisem gledala...se opravičujem[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley1.gif[/image]
Se pa spomnim, da je enkrat primoza razlagal o škodljivosti pregrevanja ol. olja...

Še tole sem najdla...
Olivnega olja ni priporočljivo segrevati, čeprav je bolj primerno kot druga olja. "Bolj primerno" pa ne pomeni IDEALNO za segrevanje, saj ravno tako oksidira (tvorba toksičnih snovi). 
pa tole:
Olivno (in druga hladno stiskana olja) sicer trans maščob in drugih škodljivih zadevščin sama po sebi sicer ne vsebujejo, vendar pa se le-te začnejo tvoriti, ko jih segrevaš sam doma ...(torej dosežeš v bistvu isti sh*i, kot je navadno rastlinsko (belo sončnično) olje.

lpZ[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley1.gif[/image]




Anonimen -> RE: Olivno olje (13.7.2006 14:38:08)

Olivnega še v Dalmaciji ne segrevajo, čeprav ga drugače počivajo vsepovsod.

Samo jaz včasih tudi česen prepražim na olivnem, torej se ne sme? Moj itak trobi, da se to ne sme [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/zmeden.gif[/image]




sarazan -> RE: Olivno olje (16.7.2006 22:45:49)

Olivno olje uporabljamo za solate, kuhamo pa s sončničnim oljem.




Anonimen -> RE: Olivno olje (17.7.2006 20:23:50)

Veliko bolje (okusneje) bo meso, riba, zelenjava in krompir, ki ga boš skuhala in nato prelila z mrzlim olivnim oljem. Sploh ne rabiš cvret.

Tako sem kuhala zadnjih nekaj mesecev tudi zase in je bilo veliko veliko bolj mljask od kakšnega cvretja [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley1.gif[/image]




cebelicamaja -> RE: Olivno olje (19.7.2006 23:39:02)

zara, saj te čisto razumem. tudi sama sem članek nekajkrat prebrala, da sem opazila, kaj piše.

pa za tiste, ki jim, olivno olje ne paše (tudi sama sodima mednje). alternativa je repično olje, ki vsebuje še manjši procent nasičenih maščob, kot olivno. nima pa toliko drugih koristnih snovi.

lp, maja




Stran: [1]