Kako/kdaj povedati prvemu otroku, da pričakujemo dojenčka (Polna verzija)

Forum >> [Nosečnost] >> Čvekanje v pričakovanju



Sporočilo


2cmokca -> Kako/kdaj povedati prvemu otroku, da pričakujemo dojenčka (18.7.2006 16:12:21)

Živjo,
mene pa zanima, kako (in kdaj) razložiti majhnemu otroku (okoli 2 leti), da pričakujemo dojenčka?
Kakšne so vaše izkušnje?




andrejaz -> RE: Kako/kdaj povedati prvemu otroku, da pričakujemo dojenčka (18.7.2006 21:16:25)

Jaz sem mojemu začela pripovedovati o dojenčku,ko sem bila noseča že kakšne 4 mesece. Prej mu namenoma nisem, ker sem bila vsa boga zaradi slabosti,.. in sem bila tudi na bolniški. Povedala mu takoj nisem ravno zaradi tega, da ne bi slučajno vse to povezal.

Sem pa kupila tudi otroško knjigico o prihodu dojenčka, ki sva jo potem nekajkrat skupaj gledala.

Skratka, ko bo trebuh večji mu vsak dan razložiš, da je notri dojenček, da bo kmalu prišel ven, da bo dojenček zelo majhen, da bo imel majhne prstke,.....





Bejba -> RE: Kako/kdaj povedati prvemu otroku, da pričakujemo dojenčka (18.7.2006 21:25:17)

Naš je bil še manjši kot vaš, ko sem zanosila. Star je bil 10 mesecev. Takrat se tudi nisem kaj dosti trudila, da bi mu razlagala, ker itak ni razumel. Ko pa mi je začel rasti trebuh, pa sva mu z atijem počasi začela razlagati, da je v trebuščku dojenček in, da bo kmalu prišel ven. Potem je že malo dpjel -  ko si rekel kje je dojenček je prišel k meni in me pobožal po trebuščku.
Ko se je rodil njegov bratec in ko sta z atijem prišla na obisk, je ati s seboj prinesel darilo (bager) in sva potem tako naredila kot da je to darilo od njegovega novega bratca njemu. Sva mu vse razložila, da mu je to Nik prinesel, ker ga ima rad. No in potem je tudi on naslednjič Niku prinesel darilo. Potem sva ga vprašala, če ga vzamemo domov in je veselo prikimal. Od takrat ni nobenih problemov. Ima ga res rad, ga lupčka, objema,....skratka čudovita bratska ljubezen.

Četudi včasih mislimo, da otroci ne dojemajo še vsega, nas ponavadi zelo presenetijo. Zato ti kar razlagaj, nekaj bo že odnesel od tega.

Pa srečno!

LP; Bejba




Anonimen -> RE: Kako/kdaj povedati prvemu otroku, da pričakujemo dojenčka (18.7.2006 21:28:33)

Stara je bila dve leti, povedala sva ji takoj.




cmokec -> RE: Kako/kdaj povedati prvemu otroku, da pričakujemo dojenčka (18.7.2006 21:35:10)

Stara je bila 4 leta in sva ji povedala po preteku prvih 3 mesecev, če bi slučajno prej šlo kaj narobe. Drugače sva jo že pred zanositvijo kdaj pa kdaj vprašala, če bi imeli še enega dojenčka, ker smo morali na drugo kar malo počakati. Sprejela jo je dobro. Je pa v nosečnosti kar dosti spraševala vse okoli dojenčka pa tudi, kako je prišel notri, pa kako bo prišel ven, pa kaj v trebuhu je in pije, pa če kaj vidi in sliši, ....
Tudi pri nas jo je v porodnišnici čakalo darilo posebej zanjo, ker so se vsi sklanjali in občudovali dojenčka, ona je bila pa le ena od obiskov. Tega res nisva želela in sva jo vključevala v pogovor, kjer se je le dalo.




Ro-La -> RE: Kako/kdaj povedati prvemu otroku, da pričakujemo dojenčka (18.7.2006 22:38:19)

mi smo mu rekli, ko je hotel skakat po meni, da ima mami v trebuščku pupo in to je bilo to...je vse razumel[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image]




Jančika_ -> RE: Kako/kdaj povedati prvemu otroku, da pričakujemo dojenčka (18.7.2006 22:45:41)

Ko sem zanosila, je bil Vasja star 14 mesecev. Čeprav takrat še ni nič kaj štekal po moje, sva nosečnost in otročka omenjala čisto normalno v pogovoru, ko pa je začel rasti trebuh, sva mu pogosto razlagala, da je notri dojenček. Vedno mu je dal lubčka za lahko noč in mu ga da tudi zdaj, ko je mali že zunaj. Tako da nekaj se ga je prijelo; sklepam po tem, ker ga je res zelo lepo sprejel.

Aja, dojenček mu je prinesel darilo, Nodija. Pa bi šlo tudi brez, ker ga je dojenček zanimal stokrat bolj kot Nodi in ga še zdaj.




Olivija -> RE: Kako/kdaj povedati prvemu otroku, da pričakujemo dojenčka (19.7.2006 0:38:11)

Midva sva ji tudi takoj povedala, stara je bila skoraj dve leti. Na začetku jo niti ni preveč zanimalo, njen komentar je bil, da ne rabimo dojenčka, ker imamo Baby borna. Potem se je pa počasi začela veseliti. Zdaj jo pa obožuje, edino pri igračah je problem. Naši je pa dojenček prinesel zdravniški kovček, ki ga ni dala iz rok, še v porodnišnico ga je vsak dan nosila.

Dobila je pa pred porodom tudi knjigico o severnem medvedku Igorju, ki dobi sestrico.




Pikabu -> RE: Kako/kdaj povedati prvemu otroku, da pričakujemo dojenčka (19.7.2006 13:46:44)

Midve sva bili sami doma, ko sem delala test, tako da je Ema prej vedela kot ati in je bila ful hecna, ker sva takoj klicali atija, pa mu je ona povedala po telefonu. Stara je bila pa 16 mesecev in je ravno začenjala govoriti in je sprva sploh ni razumel, je mislil, da sva kupili novega dojenčka. Nič je s tem kaj dosti ne obremenjujeva, podobno kot pri Jančiki. Se normalno pogovarjamo o tem, zdaj, ko se vidi trebuh, ga vsako jutro pozdravi, da lupčka, včasih se tudi sama od sebe spomni, ko ležim in pride, pa da lubčka. Nosi mu že igrače, navije zvezdico, da dojenček posluša glasbo, na vsake toliko časa se spomni in ga kliče ven: "Enči, pidi ven Emi." Pa ji poveva, da mora še počakat. Zaenkrat se še veseli, upam, da je ne mine in da bo tudi lepo sprejela.




ribica. -> RE: Kako/kdaj povedati prvemu otroku, da pričakujemo dojenčka (19.7.2006 13:59:51)

Naša je bila stara 22 mesecev, ko sem ponovno zanosila. Povedala sva ji takoj. Bila je zelo uvidevna, ker sem morala na začetku dost počivat in je nisem smela dvogovat. Vedno je govorila : "Mami me ne more dvognit, ker ima dojenčka v trebuščku." Skupaj smo čakali našega dojenčka. Jaz sem z njo obujala spomine na mojo prvo nosečnost in sem ji razlagala, kako je bilo, ko sem imela še njo v trebuščku. Bilo ji je všeč, ko sem ji razlagala, kako sem veselila in jo težko pričakovala. Prav tako kot smo potem težko pričakovali našega bratca.




puncica -> RE: Kako/kdaj povedati prvemu otroku, da pričakujemo dojenčka (19.7.2006 14:31:27)

Naša je res da bila stara let pa pol, ko sem bila noseča a nismo nič načrtno povedal, pač začela sem ji govorit, da ima mamica pa novga dojenčka v bušiju, pa da bo sestrca, potem ko se je pa že trebušček začel kazat, pa sem ji spet razalaga o bušiju in dojenčku, pa sprva ni vedla zakaj se gre, potem je pa kr pokapirala [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/jezicek.gif[/image] Pa je dojenčku v bušiju nosila flaško pa dudo pa ga božala pa lubčkala [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/jezicek.gif[/image][image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/jezicek.gif[/image]. Po moje je pravi čas takrat, ko se ti začne trebušček kazat. 




BONHEUR -> RE: Kako/kdaj povedati prvemu otroku, da pričakujemo dojenčka (24.7.2006 11:08:32)

Moja hčerkica je zdaj stara 16 mesecev, čez dober mesec pa bo dobila bratca. Do zdaj se mi ni zdelo smisla razlagat o tem, ker se mi zdi, da tako ne bi razumela. Imam občutek, da je tudi moj trebuh ne zanima (ali pa se motim?). Sploh pa ne vem, kako naj bi ji to razložila, saj itak še ne govori (razen ata, avto itd in svoje govorice, pa kar ji uspe ponovit za nami). Ko ji kdaj omenim, da je v trebuhu njen bratec, imam občutek, da nima pojma, o čem govorim. Saj, odkod bi pa vedela, kaj je to bratec, pa dojenček... Zdaj me pa zanima, ali je moja punčka toliko manj razvita kot vaši otroci, ali pa jo jaz podcenjujem?




KIRA -> RE: Kako/kdaj povedati prvemu otroku, da pričakujemo dojenčka (24.7.2006 11:15:00)

ko se začne videt buši. bo lahko nosečnost spremljala, pa se s tabo veselila novega dojenčka.

naša jo je zelo pozotivno sprejela - kolikor je razumela kaj se dogaja. sem ji vse pomalem razložila. že zato, ker rada skače - tud po mami -če jo zgrabi da leži . pa sem ji razložla, da po mami ne skakat ker....
no ostalo pa veš. pa po TV rada gleda na RTL oddajo Mein baby. tak da bi prej ko slej preštimala, da je nekaj drgač. tud od moje sestre buši ji je takoj padu v oči.




ribica. -> RE: Kako/kdaj povedati prvemu otroku, da pričakujemo dojenčka (24.7.2006 11:57:59)

Mislim, da naši malčki zelo dobro razumejo stvari, le predstavit jim jih moramo na enostaven način. Ne podcenjujmo jih. Moja mi je ravno včeraj rekla : "Teciva mami, zdaj si pa že dobla dojenčka iz trebuščka". Mislim, da ne glede na to, da imajo mogoče šele dobro leto, sprejmejo, da ima mami dojenčka v trebuščku, četudi ne razumejo  kako in zakaj.




Stran: [1]