slivova marmelada (Polna verzija)

Forum >> [Družinsko življenje] >> Kuhajmo skupaj



Sporočilo


Anonimen -> slivova marmelada (25.9.2006 16:40:21)

A ima katera dober preizkušen recept za slivovo marmelado, jaz se kar ne znam lotit kuhanja.
Hvala za vsak nasvet[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/bravo.gif[/image]




Vilma -> RE: slivova marmelada (25.9.2006 17:18:47)

Tole pa tudi mene zanima!
Doma imam ene pet kil sliv, pa ne vem kaj z njimi. [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/zmeden.gif[/image]
Enostavni recepti zelo dobrodošli [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley1.gif[/image]




marcela -> RE: slivova marmelada (25.9.2006 18:41:51)

3 kg sliv
1 kg slagkorja
2 lističa želatine
Slive razkoščičimo, zmiksamo in kuhamo v lastnem soku. Med mešanjem postopoma dodajamo sladkor.  Med kuhanjem pobiramo iz površja marmelade bele pene. Kuhano, še vročo marmelado nalijemo v ogrete kozarce in takoj zapremo.
Moja mama ne daje želatine in je zelo tkoča, zato jo jaz dodajam.




al1* -> RE: slivova marmelada (25.9.2006 19:30:55)

Slive razkoščičimo in damo na polovice. Naložimo v pekač in damo za eno uro v pečico na 180 stopinj. Po eni uri posipamo z sladkorjem (na 2,5 kg sliv daš 700g sladkorja), sok ene limone in deci ruma. V enem receptu je bil še dcl vinskega kisa, ki ga jaz nisem dala. Daš nazaj v pečico še za kakšne pol ure. Pol pa lahko del sliv zmiksaš ali pa tudi ne, če imate radi velike kose v marmeladi in daš v kozarce. Kozarce nato še za pol ure daš v pekač, v katerega naliješ vodo in v pečico za 20 minut.

Jaz sem si recept malo priredila in sem namesto sladkorja dala 400g fruktoze in je čisto dovolj sladko.




Janeja -> RE: slivova marmelada (25.9.2006 21:35:33)

Najboljša slivova marmelada - in edina, ki jo pri nas sploh jemo je po receptu naših babic (z nekaj dodatki) [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image].
Kuha se vsaj 6 ur ampak se res splača, je božanska in jaz jo kuham vsako leto. [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/bravo.gif[/image]
Gre pa takole:

5 kg izkoščičenih sliv
2,5 kg sladkorja
1 vanilijev sladkor
sok 1 limone
1 dcl rdečega vina
1 dcl ruma 

Razkoščičene slive zmelješ (ne preveč, ker se potem še razkuhajo) in jih kuhaš 2 uri. Po 2 urah dodaš sladkor in vanilij in kuhaš dokler se ne zgosti. To preveriš tako, da daš malo marmelade na krožniček, počakaš da se ohladi in vidiš, kako gosta je že. Koliko časa se kuha je odvisno od sliv (lani je bila gotova po 4 urah, letos pa sem jo kuhala 7 ur). Ko je dovolj gosta dodaš limonin sok, vino in rum in vse skupaj še malo povreš (cca. 20 minut) in še vročo daš v kozarce. Jaz jih potem fino zavijem, da se res počasi ohladi.

Sicer je packarija, pa mešat moraš 7 ur, samo je pa rezultat božansko dobra marmelada. Njami ...






sjug -> RE: slivova marmelada (25.9.2006 21:44:26)

Delam podobno kot Janeja:

3 kg sliv, 1 kg sladkorja, malo ruma za povrh

Zvečer streseš sladkor na izkoščičene slive in pustiš čez noč, da se stopi. Naslednji dan pa kuhaš, kuhaš in še enkrat kuhaš, da se zgosti, ca. 5 ur. Marmelado vložiš v čiste in tople kozarce. Pokrovčke, robove vse obriši s čisto kuhinjsko krpi. Kozarec napolniš z vročo marmelado, zliješ povrh malo ruma za razkužitev in zapreš. Vse zaviješ v toplo deko in pustiš čez noč, da se ohladi. Kozarci so dobro zaprti, če je podtlak. Je mnjacki.




Anonimen -> RE: slivova marmelada (25.9.2006 23:52:04)

Hvala vsem za recepte. Vmes sem žezvohala na netu en fini recept in je tako marmelada že kuhana.

SEm pa najprej slive seveda razkoščičila, dala na pekač in jih v pečici pekla eno uro (da spustijo sok, potem jih nerabiš toliko časa kuhati).
Iz pečice sem jih zvrnila v skledo in jih sladkala ter jih kuhala še 40 minut, dodala deci vinskega kisa in ponovno kuhala še 20 minut. Dodala 2 dcl ruma, pustila da je izhlapel in vlila vc kozarce.


FUUUUL DOBRA marmelada je. [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/bravo.gif[/image][image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/bravo.gif[/image][image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/bravo.gif[/image][image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/bravo.gif[/image] Ampak res.




g -> RE: slivova marmelada (1.10.2006 16:04:39)

Vinski kis v marmeladi - kakšen okus ima marmelada?




Stran: [1]