Živila z glutenom in mlečni izdelki (Polna verzija)

Forum >> [Dojenček] >> Uvajanje goste hrane



Sporočilo


Darči76 -> Živila z glutenom in mlečni izdelki (5.10.2006 12:40:17)

Mene pa zanima, kdaj ste vašim [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/duda.gif[/image] začele dajati živila z glutenom?
Mi smo zdaj stari 8 mesecev, pa sem se do sedaj izogibala vsem kašicam z  glutenom, pa niti kruha mu nisem dajala, niti greska itd.
Kdaj pa lahko začno jesti sire? In kakšne sire? A obstajajo kaki posebni za otroke?
Drugače pa navadni jogust in skuto že kaka 2 tedna brez problema jemo.
Kaj pa kravje melko? Vem, da je priporočljivo počakati do 1 leta. A rada bi mu kdaj pa kdaj pripravila kašico, ki se meša z mlekom. Adaptiranega mleka pa ne mara.....

Hvala in LP!




škratek -> RE: Živila z glutenom in mlečni izdelki (5.10.2006 13:35:26)

Ojla!

Mi smo stari 7m in pol, pa smo počasi začeli uvajat gluten - kakšna juhica s pčeničnim zdrobom ipd. Kruha ji pa še tudi nisem dala. Jogurt smo poizkusili - pa je bil fuj in fej, skutko pa pojemo za silo, če je zmešana s kakšno sladko hruško. Na splošno ji gre v želodček raje sladko sadje kot pa kakšna zelenjava.[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image]




Bonnie_RR -> RE: Živila z glutenom in mlečni izdelki (5.10.2006 14:50:58)

Jaz s tem nisem preveč komplicirala. Pri 6 mesecih sem mu dala že tud kakšno kašico z glutenom, pri 7 pa je probal že tud navaden jogurt, pa skutke... Včasih mu dam v roko kakšen kos skorje za glodat, pa kakšen otroški piškot.

Skratka, jaz pač delam bolj po svojem občutku in se vseh navodil ne držim kot "pijanc plota".

Vsaka mamica pač sama presodi, kaj se ji zdi boljše...

Lp






Tiamo -> RE: Živila z glutenom in mlečni izdelki (5.10.2006 14:54:58)

tudi jaz sem kot bonnie_ naredila...sem slišala, če je alergičen otrok na glutem bo pri 6 meseceh ali pa potem pri 8...ni veze.




tt79 -> RE: Živila z glutenom in mlečni izdelki (5.10.2006 15:29:50)

Moja je stara 4,5 meseca, pa je že jedla pirino žitno kašico, ki vsebuje gluten, za skutice in jogurte pa mi je pediater rekel, da lahko zaććnem, ko bo stara 5 mesecev...




Dashenka -> RE: Živila z glutenom in mlečni izdelki (6.10.2006 7:07:11)

Tako živila z glutenom (kašice, kruh za glodanje, testenine), kot mlečne izdelke (jogurti, skute) pri 6m.
Po navodilu pediatra, seveda.

Sire in to vseh vrst, le tistih s plesnijo ne, pa malo kasneje, tam nekje pri 7 ali 8m.
Bolj so pikantni (torej zreli), raje jih ima. Res pa je, da s siri še danes ne pretiravamo, ker so tisti, ki jih imamo radi, precej slani.






natalia -> RE: Živila z glutenom in mlečni izdelki (6.10.2006 16:37:36)

Jaz s tem nisem preveč komplicirala. Pri 6 mesecih sem mu dala že tud kakšno kašico z glutenom, pri 7 pa je probal že tud navaden jogurt, pa skutke... Včasih mu dam v roko kakšen kos skorje za glodat, pa kakšen otroški piškot.

Skratka, jaz pač delam bolj po svojem občutku in se vseh navodil ne držim kot "pijanc plota".

Vsaka mamica pač sama presodi, kaj se ji zdi boljše...



Tako je.




cebelicamaja -> RE: Živila z glutenom in mlečni izdelki (6.10.2006 22:13:01)

IZVIRNO SPOROČILO: Tia74

...sem slišala, če je alergičen otrok na glutem bo pri 6 meseceh ali pa potem pri 8...ni veze.


To ni čisto res. Celiaklija - netoleranca na gluten je bolezen in jo ima otrok že ob rojstvu (se z njo rodi). Alergija na gluten se pojavi kasneje. Pri naši kolegici je izbruhnila pri 50 letih. So pa strokovnjaki ugotovili, da je izbruh alergije (in ne prirojene celiaklije) bolj verjeten, če z glutenom pričnemo prezgodaj, ko prebavila še niso dovolj razvita.  Nas so na primer z glutensko hrano filali že pri 2h mesecih (zato je več alergij). Naša pediatrinja nam je rekla, da sedaj ko so premaknili začetek uživanja glutena na poznejši čas, je alergij bistveno manj. Je pa verjetnost alergije v vsakem primeru še vedno majhna, tako da po mojem ni treba preveč komplicirat. Moj sin je pri 6,5 mesecih tudi že glodal škorjico od kruha. Delaj po občutku, pa bo.

LP, maja




Vesnika -> RE: Živila z glutenom in mlečni izdelki (25.10.2006 21:05:50)

IZVIRNO SPOROČILO:
So pa strokovnjaki ugotovili, da je izbruh alergije (in ne prirojene celiaklije) bolj verjeten, če z glutenom pričnemo prezgodaj, ko prebavila še niso dovolj razvita. 


Ojoj, jaz sem pa mojemu [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/duda.gif[/image] začela dajat grisolino za večerjo pri šestih mesecih...in to zdaj je vsak dan, že skoraj en mesec... Pa nisem pozornosti polagala na sestavine - zdaj pa vidim, da vsebuje gluten... Mislite, da bo kaj narobe? Bi rajši nehala?[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley19.gif[/image]




Anonimen -> RE: Živila z glutenom in mlečni izdelki (25.10.2006 21:07:43)

mlečne izdelke in gluten sem jaz uvedla z dopolnjenim 6. mesecem. kravje mleko pri 8. mesecih. punca je še živa in brez vseh alergij.
drgač pa če adaptiranca ne mara ne bo vedla da je v kašici ako da ji kar z njim nbaredi pa bo. al pa s kravjim če je starejša




Katrin -> RE: Živila z glutenom in mlečni izdelki (25.10.2006 21:28:15)

Po dopolnjenem 8 mesecu kruh in izdelki z glutenom; po 10 pa smo jedli že praktično vse. Kravjega mleka pa smo se izogibali do enega leta.

Srečno [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley1.gif[/image]




eya -> RE: Živila z glutenom in mlečni izdelki (25.10.2006 22:43:15)

Meni je rekla pediatrinja, da naj bi dala gluten in mlečne izdelke po 8. mesecu, lahko pa že zdaj dam malo kisle smetane recimo v špinačo, naj pa ne bi bila recimo skuta samostojen obrok.
Glede na to, da moramo samo še 1 mesec počakati, bomo pa počakali, saj se nam nikamor ne mudi.




Stran: [1]