Ali imate slabo vest, če... (Polna verzija)

Forum >> [Partnerstvo] >> Družina in partnerski odnosi



Sporočilo


Anonimen -> Ali imate slabo vest, če... (21.10.2006 16:42:53)

vam naprimer starši namigujejo, kako veliko dela je na vikendu, jaz sem pa raje doma z otrokoma, saj sta še majhna in potrebujeta veliko pozornosti.

No naj razložim, starša sta oba stara čez 70 let in pač težje opravljata raznorazna dela, saj se starata.

In tako pride sobota, ki se je že vnaprej bojim oz. imam slabo vest. Takrat gresta namreč na vikend. Oče že tako komaj pripelje do tja, kakih 30 km oddaljen kraj, potem pa je tam treba ves čas nekaj delati, kositi travo, obdelovati majhen kos zemlje, pleti, žagati drva. Ta vikend je bila želja mojih staršev in jaz vem, da sem jim kot otrok dolžna pomagati, po drugi strani pa bi rada živela svoje življenje, v soboto bi rada bila z možem in otroci brez slabe vesti, rada bi hodila na sprehode, rada bi brala knjigo, saj jaz si nisem želela vikenda.

Kaj ve mislite, bi se bilo treba odreči svojim željam in hoditi na vikend pomagati staršem ali pa naj živimo svoje življenje. Naj povem, da meni starši precej pomagajo pri vzgoji in čuvanju otrok, vendar to počneta rada in sama od sebe.

Mene pa tisti vikend tako odbija, ker moram oba otroka ki sta še majhna obleči, pripraviti, spokati mleko, termovke, hrano, bodije, potem pa tam skrbeti za njiju in še kaj narediti....ma ne da se mi.

Saj včasih mi kaj rečeta, včasih pa slišim tisto obtoževanje v glasu, no midva greva delati, ti pa kakor želiš....sama ne vem, kaj naj, moje sobote in nedelje so samo moje in jih pač želim preživljati drugače kot bi želeli starši.

Zdaj za prvi november se je mama spet spomnila da hoče zamenjati ves pesek na grobovih in 25 kg vreče vlači na kolesu. In spet mi da vedeti, kako ona mora vse sama, kako nima nikogar...pa to se je spet ona spomnila, jaz raje počnem kaj drugega oz. imam veliko dela doma z otroci.

V glavnem, dajo mi velik občutek krivde, lahko tudi po ovinkih, kako so za vse sami, kako nočem z mamo po kostanj, kako nočem kositi trave na vrtu, oni so pa jo vedno brez problema...rada bi živela svoje življenje brez vmešavanja in nekoga drugega, ki bi mi narekoval kako naj živim!

Ali pa ve mislite, da so starši ipak starši in jim je treba pomagati, kadar pomoč potrebujejo, v mojem primeru je to skoraj vsako soboto....in zaradi tega imam večkrat slabo vest.

upam da sem bila razumljiva

hvala




Anonimen -> RE: ALI IMATE SLABO VEST ČE... (21.10.2006 17:44:20)

 
Me je kar malo zbodlo, ko si napisala, da si jima kot otrok dolžna pomagat. Jaz pač ne mislim tako. Mogoče se spodobi, ampak dolžna jima pa res nisi. Tako kot si napisala, ti imaš svoje življenje oziroma te pač tvoja otroka bolj potrebujeta, kot staršu ti morata biti otroka na prvem mestu in tudi negovanje družinskih odnosov. Verjetno med tednom niste veliko skupaj in se mi zdi prav, da izkoristite vikende zase.
Kot sem razbrala, te tvoja starša rada čustveno izsiljujeta in manipulirata. No, ne padaj na take fore. Če se bo tebi kdaj zazdelo jima pomagat, da boš pač imela čas in bo kaj zares težkega za naredit, to je nekaj drugega kot vsako soboto hodit na vikend delat, zato ker onadva rečeta da moraš ali te pač zmanipulirata v to. Saj se verjetno pred nakupom vikenda nista posvetovala s tabo in se pogovorila o kakem razdeljevanju del itd., ali pač?




Anonimen -> RE: ALI IMATE SLABO VEST ČE... (21.10.2006 17:54:14)

Nič slabega ne bi bilo, če bi jim kdaj pomagala, sploh mami, da ne bi vozila peska s kolesom. Starši radi sami nekaj naredijo, pa potem naprej mečejo češ, za vse smo sami. Zato pa je bolje, da jo prej vprašaš, če kaj potrebuje, da ne bo potem očitanja.

Kar se tiče vikenda, se mi zdi, da ne gre toliko za samo delo, ker nekateri 70 letniki so še prav čili in ljubijo tisti košček zemlje, kjer lahko prčkajo po mili volji do nezavesti, tukaj se mi zdi,d a gre bolj za družbo. Pa menda ni tako težko kakšno soboto popoldne po spanju otrok se vsest v avto in odpeljat gor, lahko spečete kakšen kostanj, otroci so na zraku, no, vsaj jaz bi dala veliko za to možnost. Pokaži(te) malo dobre volje, pa bo. Ne vem, pa kje je tvoj mož pri vsem tem. Če je npr. za pokosit, naj gre eno soboto gor, pa pokosi, ena ura dela, pa je nazaj. Vse se da, če se hoče. Če pa ne, pa tudi prav.




Anonimen -> RE: ALI IMATE SLABO VEST ČE... (21.10.2006 17:56:03)

Mah kaj pa vem. Jaz sem v podobni situaciji, pa se mi tudi ne da. K sreči imata zaenkrat še eno prijatekljico, ki rada praska po grmovju, pa mojo teto, ki je samska in pri močeh, da kdaj še kaj pomagata. Meni je tudi to delo povsem blajk, kaj pa vem, verjetno je vse čisto drugače, če je to tvoje in da pač nekaj ustvarjaš, ker ti je všeč. Zoprna stvar, res. Ampak res sta starša to kupila opz. naredila zaradi njiju, ker onadva rada delata in je to njuno veselje.Našadva sta že omenila, da ko ne bosta več mogla delati, da bosta vikend prodala. Izgleda, da sta obupala, da bi medve s sestro furali zadevo dalje.




Anonimen -> RE: ALI IMATE SLABO VEST ČE... (21.10.2006 17:59:32)

ne, nič se nismo dogovarjali, ko sta kupila vikend sem bila še najstnica, zdaj pa sem stara 33 let in tisto niti ni ne vem kak vikend ampak bolj neka kučica brez elektrike in tam res ne morem imeti otrok zdaj ko je mraz.

Onadva sta pa ravno danes spet gor, pa me je klicala kako je mrzlo pa kako mora ona delati pa da sta za vse sama, naj še povem, da je oče bolan in ne vem kako bo ko ga ne bo več. Verjetno bo mama, ki nima vozniškega izpita takrat sploh forsirala, da smo gor, meni pa ni do tega, rada bi živela svoje življenje, kot sem napisala.

Če pa ji kaj omenim, da ta vikend in delo na njem pač ni bila moja želja, mi pa reče kako sem nesramna, da tudi njene kolegice imajo vikende in njihovi otroci in možje z veseljem pomagajo, le jaz sem takšna...

naj povem, da mož fizično dela cele dneve in se mi potem smili, da bi še v soboto žagal drevesa itd, moji pa to od njega in od mene pričakujejo in večkrat med vrsticami povedo, da sta razočarana [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/zmeden.gif[/image]




srki -> RE: ALI IMATE SLABO VEST ČE... (21.10.2006 18:14:24)

Izkoristite prijetno s koristnim oz. bolje rečeno, se strinjam z al bino. Verjetno bo tudi otrokom koristil svež zrak in malo spremembe, kot pa posedanej v stanovanju oz. v nekem zaprtem prostoru.

Ne rabite jit pač vsak vikend, kakšnega pa le pojdite.

In še odgovor na tvoje vprašanje: Ja, jaz bi imela slabo vest. Imamo jo marsikdaj, ker nas ni doma praktično od jutra do večera, zaradi službe, okrog hiše pa je veliko za delat, imamo manjšo kmetijo, zemljo za obdelovat in poleg dela mi hodijo še po otroka v vrtec. Da bi starši delali, mi čuvali otroka, jaz pa se nekje imela fajn, tega ne bi mogla, sem pač tak človek, ki hoče pomagat, ker tudi meni oni pomagajo.




Anonimen -> RE: ALI IMATE SLABO VEST ČE... (21.10.2006 18:15:27)

IZVIRNO SPOROČILO: Anonimen


Zdaj za prvi november se je mama spet spomnila da hoče zamenjati ves pesek na grobovih in 25 kg vreče vlači na kolesu. In spet mi da vedeti, kako ona mora vse sama, kako nima nikogar...

Tvoji mami tega ne bi bilo treba delat - na pokopališču naročiš to storitev...

rada bi živela svoje življenje brez vmešavanja in nekoga drugega, ki bi mi narekoval kako naj živim!


To jima povej na lep način. Pa bo.

Slabe vesti pa nikar ne imej. Po moje je nimaš za kaj imeti...





Gina -> RE: ALI IMATE SLABO VEST ČE... (21.10.2006 18:16:16)

Jaz mislim, da če imaš nekoga rad, mu pustiš svobodo. Če pa nekoga poseduješ, pa pričakuješ, da bo delal po tvoje. Oni imajo vikend zaradi sebe, svoje želje po delu in ustvarjanju tam. Če ne zmorejo, naj vikend prodajo - tam naj bi se imeli lepo, ne pa gruntali, kako so bogi, ker imajo tolk dela. Delo bi jim moralo predstavljati zabavo, a ne. Vsaj jaz nameravam imeti hišo zaradi sebe, ne zato, da bodo otroci tam garali.

Tvoja dobra volja je, če greš pomagat. Tvoja dolžnost pa to ni. V resnici bi tvoji morali to razumeti. Če ti očitajo kaj, je to pravzaprav njihov problem. Zgolj poskus čustvenega izsiljevanja. Ugotoviti moraš, kaj jim pravzaprav manjka - dvoje rok ali družba. Če jim manjka družba, jim jo še vedno lahko nudiš - doma. Če jim manjka dvoje rok, pa jima še vedno lahko pošlješ plačano pomoč, če že čutiš tako strašno krivdo in če je tebi zoprno. Delati nekaj, kar ti je zoprno, ap po moje ni ravno smiselno. Ne glede na to, da so to tvoji starši.

Aja, jaz nimam slabe vesti, ker moj fotr nima navade zbujat pri svojih otrocih krivdo. Čeprav je na vozičku, še nikoli ni od mene nič pričakoval ali karkoli omenil, da naj bi se mu pomagalo. Pa v hiši živi, ne v bloku. V bistvu je kar se tega tiče ful faca. Ali drugače rečeno, pusti nama popolno svobodo. 




Lana25 -> RE: ALI IMATE SLABO VEST ČE... (21.10.2006 18:17:13)

No jaz upam, da ko bosta moja starša tako stara in bosta potrebovala pomoč, da bom zbrala še toliko energije - poleg svojih interesov, želja in potreb svoje družine, da bom lahko priskočila na pomoč še njima. Predvsem mami, ker mama je že veliko naredila zame in mene bo hudo pekla vest, če bo kdaj sama in me bo potrebovala jaz pa ji ne bom pomagala. Ne vem mogoče, ko bo enkrat stara in tečna, jaz pa bom imela svojo družino, da bom požrla besedo in bom razmišljala drugače. Ampak ta dela, ki jih ti opisuješ so meni v bistvu všeč in itak že sedaj to počnem doma, tako da mi to sploh nebi bil problem. In kot je napisala Al bina otroci so na zraku, skupaj ste v naravi, malo se raztegnete ob kakšnem delu in večer sladko zaspite. Pa itak, da vam ni potrebno sleherne sobote tako splanirat, nekaj ur vsake druge na primer, pa se meni ne zdi nevem kakšno hudo žrtvovanje za starše. Če se ti pa ne da, je pa to druga stvar. Ne pa se zgovarjat na mala otroka, ker če ju 70 letnika lahko čuvata, kot praviš, da ju, potem ju tudi ti menda lahko spakiraš za na vikend.   




Anonimen -> RE: Ali imate slabo vest če... (21.10.2006 20:40:27)

Ne.

Če nekaj lahko delajo vsako soboto, so tega zagotovo še fizično zmožni.

Če ti oni vcepljajo občutek krivde, ostani doma, če to res želiš.
Če te slaba vest peče zaradi tvoje notranje vesti, le pojdi kdaj z njimi [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley1.gif[/image].




Anonimen -> RE: Ali imate slabo vest če... (21.10.2006 20:46:18)

js milim da ti ne bi krona iz glave padla, če bi mal pomagala. vrjetno ne pričakujeta da vsak dan garaš za njiju, če se pa sem pa ke celo sama ponudiš bi bilo pa sploh lepo, sploh če ti onadva prostovoljno otroke merkata. kej v zameno bi jma pa lahko nardila saj ste hudič familija ne pa vsak zase. ne vem mi smo čist drugač vzgojni. ko se je delalo smo vsi delali, ko smo e zabavali smo se pa vsi zabavali. čeprov ločeno živimo še vedno mi pridemo pomagat k staršem če kaj delajo in nama isto pomagajo če kaj delamo. in to se mi zdi prav.
raje na vikend spakiraj otroke pa naj jih tam čuva mama ti pa hitro naredi kar je za nardit, bo hitreje narejeno in volk bo sit in koza cela. pri nas ponavad pr takih akcijah mami merka in kuha drugi pa delamo. v slogi je moč!




lelaval -> RE: ALI IMATE SLABO VEST ČE... (21.10.2006 20:48:54)

Enostavno se vsedite in pogovorite. Povej jima, da ti, vsaj dokler sta otroka manjša, ne boš toliko, kot onadva želita hodila na vikend, ampak občasno in . ko ti bo, saj bi vikende rada izkoristila za moža in otroke. Če se boste prej dogovorili (ne pa, da te še z vikenda kliče), da je npr. trava za pokosit, boste šli (po možnosti starša s svojim, vi pa s svojim avtom), to naredili in odšli.
Ne moreta starša pričakovat, da boš ti skakala in delala, kot bosta onadva hotela, saj je na 1. mestu tvoja družina. Ne pusti, da tako manipulirata s tabo.

Kar pa se tiče vožnje peska na kolesu - pa se mi zdi isti primer, kot moja mama, ki jo 100x vprašam, če kaj rabi, jo kam peljem,... pa zatrjuje, da ne, da jo bo brat, potem pa pridem, pa jamra, kako je nihče nikamor ne pelje, da mora še v trgovino s kolesom,...

Starši se morajo zavedat, da imajo tudi otroci svoje življenje, ko imajo svojo družino in jim ne moremo bit 24 ur na razpolago, zlasti, če to ni nujno.




Anonimen -> RE: Ali imate slabo vest če... (21.10.2006 20:50:36)

js milim da ti ne bi krona iz glave padla, če bi mal pomagala. vrjetno ne pričakujeta da vsak dan garaš za njiju, če se pa sem pa ke celo sama ponudiš bi bilo pa sploh lepo in bi stokat več pomenilo, kot pa če te morta skos med vrsticami prosit, sploh če ti onadva prostovoljno otroke merkata. kej v zameno bi jma pa lahko nardila saj ste hudič familija ne pa vsak zase. ne vem mi smo čist drugač vzgojeni. ko se je delalo smo vsi delali, ko smo e zabavali smo se pa vsi zabavali. čeprov ločeno živimo še vedno mi pridemo pomagat k staršem če kaj delajo in nama isto pomagajo če kaj delamo. in to se mi zdi prav.
raje na vikend spakiraj otroke pa naj jih tam čuva mama ti pa hitro naredi kar je za nardit, bo hitreje narejeno in volk bo sit in koza cela. pri nas ponavad pr takih akcijah mami merka in kuha drugi pa delamo. v slogi je moč!

kar se pa groba tiče. a je to samo njena žlahta tm pokopana tvoja pa ne? kdo bo pa grob rihtal ko nje ne bo več. mene bi bilo sram da bi moja mama na kolesu 25 kilske žakle peska vozila oprosti no! 




Jančika_ -> RE: Ali imate slabo vest če... (21.10.2006 22:23:36)

Sem mnenja, da si naj človek v prostem času naloži toliko dela in takšno delo, kot ga zmore. Če nekdo za svoje veselje obdeluje en kos zemlje in potem tega zaradi starosti ali bolezni ne zmore več, se mora temu pač odpovedati, če ne najde nekoga, ki bi mu pomagal res iz veselja. Moja stara mama je terorizirala pol familije, ko je hotela, da bi bile stvari takšne kot pred 30 leti, ko je še sama počela določene stvari.

Ko je mojega tasta zadela kap, smo sicer vsi hodili rihtat njegove kure (vsak jutro jih je bilo treba spustiti ven in zvečer zapreti, torej se je bilo treba 2x na dan voziti v drug kraj), ki jih je imel čisto samo zato, ker se je to njemu zdelo fajn, pa nikomur drugemu, ampak je potem sam spoznal, da to ne pelje nikamor. In jih je nekomu podaril. Tudi obseg dela na vrtu je zmanjšal.

Seveda je pa tudi prav, da se staršem pomaga po svojih močeh in možnostih. Po moje je rešitev enostavno v vnaprejšnjem dogovoru. Starši naj pravočasno povejo, ko je kaj večjega za narediti in takrat se pač zapeljite gor in to postorite. Malo organizacije, pa bo. Naj se eno soboto naredi več stvari, udarite eno orenk delovno akcijo, potem si pa še en lušten piknik naredite. Nasledno soboto ali dve pa uživaš samo s svojo familijo.

Vem, da je sitno, če reči niso dorečene - posebej starejši ljudje si radi sproti namislijo kakšno reč in je treba kar čez noč leteti in to narediti. In tista prikrita pričakovanja, nikoli direktno izrečena... Saj pravim, treba se je pogovoriti in dogovoriti, pa bo vsem lažje.




Marogica -> RE: ALI IMATE SLABO VEST ČE... (21.10.2006 22:37:57)

TO ni niti tvoja dolžnost, niti tvoja skrb, pa tudi slabe vesti nimaš imeti zakaj. Si ju ti silila, da sta kupila vikend? Si ga ti želela? Najbrž ne. Torej to ni tvoja stvar, če se onadva vsak dan ali vsak vikend spravita tja in garata. Noben ju ne sili in če nista zmožna fizično takih del opravljati, naj vikend prodata.

Da tu pa tam kaj pomagaš, ker kot sem razbrala, pač nimata avta, to se mi zdi čisto OK, da pa boš jima vedno na razpolago, pa ne vidim razloga. In če te imata starša rada in te ne posedujeta, kot je napisala Gina, bi morala to razumeti, na pa še dodatno vzbujati slabo vest.

Pa še nekaj: noben ni nobenemu NIČ dolžan-ne otroci, ne starši. Vse skupaj je odraz dobre volje, časa, potrebe, veselja.

Jaz občudujem moja starša, ki sta se odločila pred dobrim letom, da se izselita iz hiše, ker je prevelika in zunaj je preveč dela okrog hiše, pa čeprav je moj mož kar dosti pomagal. Ampak sta se zavedala, da imam jaz svoje obveznosti, družino, majhne otroke in da ne moreta takšnih stvari zahtevati. Sta se preselila v blok, kjer neizmerno uživata.




Anonimen -> RE: ALI IMATE SLABO VEST ČE... (21.10.2006 22:42:41)

Svojih staršev sicer nimam, jih ima pa moj Kamikaza. Tudi hiša na Plitvicah je njuna želja. Že drugič jo zidata (prvič so jima jo zbombardirali med vojno). Trideset let, pa še ni pod streho! Koliko je to milijonov, odrekanja in še česa, si niti ne upam pomisliti.
Spoštujem ju, ker sta korektna. Cenim ju, ker sta razumevajoča. Ampak hiša je njuna želja. Tam želita živeti, ko bosta v penziji. Za svojo željo delata celo življenje.
S Kamikazo sem takorekoč tri leta in v tej hiši in okrog nje se ves čas nekaj dela (naslednje leto bo končno konec, če se ne bo kdo spomnil še mansarde delati, ali pa kakšnega bazena in podobno). Vsak drugi vikend, ne glede na letni čas in službe in bolezni, gresta tašča in tast tja. Ne na dopust, ampak delat. Že 10 let (od konca vojne dalje). S kratkim postankom za kavo in s predvideno gnečo na meji je vožnje do tja 4 ure. Nazaj tudi. In na Plitvicah se meša malto, polaga ploščice, montira vrata, pleska, čisti, kosi travo, vzgaja sadje in zelenjavo, krega se s sosedi (sorodniki) za mejne kamne in še kaj. In to bo do smrti.
Ampak to je njuno. Ne moje, ne Kamikazino, ne od najinih otrok. Tudi Kamikaza, kot njun sin, ni imel pri hiši nobene besede. Onadva sta se odločila zanjo. Torej nimata nobene pravice zahtevati, da kdo dela namesto njiju. Ja, saj se je pomagalo zalivati temelje, pa marsikdo počisti, pa kakšno stvar jim odpeljemo dol in podobno. Ampak to je to.
Na srečo jima ne pade na kraj pameti, da bi prišla k nam na kavo in začela s čim podobnim, kakor opisuješ ti. Seveda povesta, koliko je dela, pa še raje povesta, koliko je stroškov. In najraje povesta, kaj zganjajo ostali.
Vesta pa tudi, da imava midva s Kamikazo svoje življenje tukaj, v Ljubljani. In da imava tukaj svojih lastnih obveznosti in stroškov čez glavo. Zavedata se, da sta nama na prvem mestu najina dva otroka in njune potrebe. Če greva na Plitvice midva, morata tudi otroka. Da gremo matrati dojenčka z 8-urno vožnjo zato, da bova pomagala držati kosilnico? Ne, hvala. Poleg tega potni stroški in hrana za en vikend stanejo toliko, kolikor mi v Ljubljani zapravimo za hrano za vse štiri v enem tednu. Tako zelo po nepotrebnem pa tudi ne zapravljamo (damo drugje).
Tja gremo 3x na leto - poleti za en teden (dopust), za 1. maja na družinsko srečanje za čez praznike in 1x vmes po želji en vikend malo pokukat, kaj je novega in starega. In to je to. Takrat tudi midva kaj narediva, pa pomagava, pa kaj pripeljeva in podobno, drugače pa naju ni. Vidimo se 1x tedensko (s taščo in tastom) na kavi ali kosilu, drugače pa imamo vsak svoje življenje, svoje obveznosti, svoje stroške.

Glede tega imam srečo (če že glede marsičesa drugega ne).




Vesna -> RE: ALI IMATE SLABO VEST ČE... (22.10.2006 9:34:39)

na prejšnejm postu"vrtec"vsi pljuvajo po anonimni ,ker pričakuje od mame da bo pazila na njene otroke,svoje vnuke,češ le kako si drzne,saj je sama dolžna skrbet zanje.tukaj pa vidim,da je neka druga anonimna za dosti njih nehumana,ker ne pomaga svojim ostarelim staršem.pa kje je tu logika?!
zakaj pa mlada ženska ne sme uživat s svojo družino?zakaj so starejši tako trmasti,da ko ne morejo več ,ne bojo pustili vsega skupaj in šli nekam,kjer jim ne bo treba delat,amapk bojo raje sami delali in pljuvali po drugih zakaj jim ne pomagajo.
živim ob meji z italijo,in vidim,da slovenci na splošno ne znajo uživat,ko pride vikend,je treba garat še bolj kot ponavadi,namesto da bi kam šli.italijani se zrihtajo in grejo ven uživat med vikendom,mi pa trenirke in kosit travo[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley13.gif[/image].




Magi* -> RE: ALI IMATE SLABO VEST ČE... (22.10.2006 10:10:51)

nisem brala vsega. jaz svojim staršem pomagam po svojim zmožnostih zelo rada, so tudi oni meni precej pomagali. a če bi si sami sebi naložili tako delo, ki ga niso zmožni, od nas pa pričakovali, da jim zdaj vsak vikend tam pomagamo, tega pa ne bi delala. pomoč mora biti nesebična, neobvezujoča in neizkoriščevalska. če imata ona dva fiksne ideje, da mora bit na vikendu vse cakum pakum, potem naj to delata. nikjer pa ne piše, da moraš zaradi njihovih iluzij še ti trpeti. in tvoji otroci. drugo bi bilo, če bi bila nepokretna in bi potrebovala pomoč pri vsakdanjih opravilih, potem bi se že nekako organizirali (bi npr lahko najeli tudi pomoč, če sami ne bi sfolgali). za zadovoljevanje kapric pa nikakor ne.




Strawberrie Cherrie -> RE: ALI IMATE SLABO VEST ČE... (22.10.2006 11:14:25)

Nikjer ne piše, da je nujno komu kaj pomagat - > je pa lepo...




bini -> RE: ALI IMATE SLABO VEST ČE... (22.10.2006 13:15:00)

ja, jest pa točno vem o kakšnih starših govoriš... točno taka je mama od mojega očeta, torej moja stara mama.... in to ni samo sem ter tja, ampak ob vsaki priliki, tudi večkrat tedensko se spravi delat stvari, ki jih ni sposobna in potem zbuja slabo vest, češ da ji noben ne pomaga... temu jaz rečem čustveno izsiljevanje in jaz osebno se ji ne pustim - pomagam občasno, takrat ko se mi zdi, da je kakšna stvar, ki je res nujna in pa pač ker se tud spodobi pomagat starejšim... ni pa to nekaj kar bi človek delal ob svoji družini tedensko v svojem prostem času...  s svojimi starši jaz nimam takih težav, pa si vseeno veliko pomagamo - zaenkrat še obojestransko, ker pač to pride iz nas samih... če pa pomoč pride iz slabe vesti, je ponavadi zraven prepir in slaba volja.. kdo pa to rabi v današnjem svetu še od bližnjih??

moj nasvet  - odloči se kolikokrat boste šli pomagat - mogoče vsak drug vikend, eno sobotno popoldne npr. - tako nekak bi jaz naredila na tvojem mestu... če jima je to všeč prav, če ne, naj vikend prodata...
glede tistega peska za na grob - jest bi jo peljala, sej gre za enkraten dogodek... če bi blo pa tega več, bi pač povedala, da imam kaj drugega za počet...

eni ljudje rabijo meje (tako kot otroci), ker drugače izkoriščajo do nezavesti... in ponavadi izkoriščajo bližnje... bog ne daj, da bi bili mi taki do svojih otrok... jest že zdaj pravim, da ko ne bom mogla več, bom šla v dom - med sebi enake, ne pa da bom omejevala življenje svojih otrok in vede ali nevede zbujala slabo vest...sem to zadost dolgo gledala med svojim očetom in njegovo mamo in še zdaj gledam, ko pridemo na obisk...[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley13.gif[/image]

srečno in čim manj slabe vesti ti želim [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley1.gif[/image]




mika -> RE: Ali imate slabo vest če... (22.10.2006 14:59:31)

js milim da ti ne bi krona iz glave padla, če bi mal pomagala. vrjetno ne pričakujeta da vsak dan garaš za njiju, če se pa sem pa ke celo sama ponudiš bi bilo pa sploh lepo in bi stokat več pomenilo, kot pa če te morta skos med vrsticami prosit, sploh če ti onadva prostovoljno otroke merkata. kej v zameno bi jma pa lahko nardila saj ste hudič familija ne pa vsak zase. ne vem mi smo čist drugač vzgojeni. ko se je delalo smo vsi delali, ko smo e zabavali smo se pa vsi zabavali. čeprov ločeno živimo še vedno mi pridemo pomagat k staršem če kaj delajo in nama isto pomagajo če kaj delamo. in to se mi zdi prav.
raje na vikend spakiraj otroke pa naj jih tam čuva mama ti pa hitro naredi kar je za nardit, bo hitreje narejeno in volk bo sit in koza cela. pri nas ponavad pr takih akcijah mami merka in kuha drugi pa delamo. v slogi je moč!

kar se pa groba tiče. a je to samo njena žlahta tm pokopana tvoja pa ne? kdo bo pa grob rihtal ko nje ne bo več. mene bi bilo sram da bi moja mama na kolesu 25 kilske žakle peska vozila oprosti no!

[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/bravo.gif[/image][image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/bravo.gif[/image][image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/bravo.gif[/image]
Se podpišem

tako kot sta se tvoja starša odločila za vikend sama in si ti pač prelena, da bi jima pomagala, si se ti odločila sama za svoje otroke in tvoja starša tebi pri otrocih pomagata. Zamisli se malo nad tem.




Slončica -> RE: Ali imate slabo vest če... (22.10.2006 15:45:46)

Moje mnenje je, da ti ni treba če nočeš.

So druge stvari pri katerih se jima lahko oddolžiš ker ti pazita na otroke, naprimer plačaš jima vikend paket v toplicah in stvar rešena.Al pa najameš pomoč za urejanje okolice, pogoltneš tistih 15k in teb ni treba plet, zalivat, cepit..

Če pa maš totalen odpor do tega vikenda, jima morš to povedat in se pogovorte, ker če si edinka bo to nekoč vse tvoje, tako da jima daj vedet, da nočeš nč od tega in naj prodata in greta na kakšen dolg dopust ali pa si kej druzga prvoščita kar si že dolgo želita, ker po mojem delata zate in se o tem tud pogovarjata..
Maš pa še drugo varjanto in se pustiš čustveno zmanipulirat, bit slabe volje, se pikat z možem in met čisto vest, da si pridna hčerkica ki nima besede v svojem družinskem življenju.




Anonimen -> RE: Ali imate slabo vest če... (22.10.2006 23:32:46)

Anonimna, pa pojdi na tisti vikend malo pomagati, saj mi ga imamo tudi pa imam tudi dva mala otročka.

Pa gremo mi s svojim avtom, moja starša pa s svojim, pa smo gor par uric, moj dragi kar precej naredi tam gor, no včasih pa tudi samo klepetamo, ko pa sta tamala sitna pa gremo domov. Včasih pa naredimo kak piknik, naprimer poleti, pa kake čevapčiče udarimo, mama mi tamale počuva, jaz pa kaj naredim, če je treba.
Pa se imamo luštno, pa še jaz imam dober občutek da sem malo pomagala [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/bravo.gif[/image]




Anonimen -> RE: Ali imate slabo vest če... (22.10.2006 23:33:09)

jaz bi temu tudi rekla čustveno izsiljevanje. Ni res, da sem prelena, preden sem imela otroke sem jaz na vikendu večinoma kosila, žagala drevesa kot kak fant, obirala jabolke, češnje in podobno.

Potem ko pa sem spoznala moža in si ustvarila družino, se je stvar malo spremenila. Prej se nisem imela kam dati in sem z veseljem odšla na ta vikend. Zdaj ko pa nisem več sama, sem pa rada v soboto z možem in otrokoma, ki sta res še čisto majhna in zahtevna, doma perem cele gore perila, za vikend pucava stanovanje, doma je ogromno dela, da sem zelo utrujena.

Še spočiti se nimam časa, potem pa že izvem kako je treba na vikendu trto obrezati, pa nimata nobenega, pa trava je visoka, a sta za vse sama, pa kuriti je treba, pa se bo mami spet vrtelo od dima, pa potem me še kličeta celo nedeljo da povesta kako zelo sta utrujena ker sta sama in nimata nikogar, drugi pa pomagajo in možje tudi.

Jaz pa že zaradi dojenčka vstajam celo noč in mi postane kar slabo ob misli da bom še tam plela in rezala neke veje, ko bi šla pa najraje spat, pa nisem lena samo veliko dela imam. Pa tudi vsako tretjo soboto greva z možem gor pomagati.

Ampak našim ni dovolj in bi rabila pomoč očitno vsako soboto, no a to ne rečeta direktno a takole, kako bosta spet v soboto utrujena in kako sta stara pa morata delati, če pa rečem naj prodata, pa ni hujšega, ne da sta preveč garala da bi to zdaj prodala...

Drugače pa kot je še ena napisala je to res malo prirojeno izsiljevanje, ker mami večkrat ponudim da jo peljem, skuham, kaj drugega naredim, prinesem iz trgovine in mi reče, ne bom že sama, čez par dni pa izvem, kako je za vse sama in ji nima nikogar, da bi ji pomagal [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/zmeden.gif[/image]




kalbo -> RE: Ali imate slabo vest če... (23.10.2006 8:18:46)

No, kar se tiče vreč peska na britof se moja mama definitivno nebi peljala s kolesom, take stvari je logično, da se pomaga in verjamem, da to tudi storiš. Temu se reče moralna obveza do svojih staršev. To sovpada pri pomoči pri otrocih.
Kar se pa vikenda tiče, je pa tole vse skupaj eno navadno sebično izsiljevanje. In ne nisi dolžna staršem pomagat nekje na enem vikendu bogu za hrbtom, ker imaš svoje življenje in svojo družino. Sej ne rečem, da sem pa tja greš pa pomagaš, sam ne pa vsako Soboto. Očitno tvojedva nista dojela, da si odrasla in daleč od njune komande. Lepo se vsedite vsi skupaj za mizo, pa se o tem lepo pogovorite, če bo šlo.

Našedva sta tud mislila, da imata ekskluzivno pravico nad našim časom. Ko se je materi (moji tašči) zazdela trava previsoka je pričakovala ropot kosilnice takoj, ko se je njej zdela živa meja zrela za striženje, je tud hotla takoj, o štihanju me je obvestila na dvorišču, ko sem se pripeljal z dela.. Ko smo prišli s šihta je tast ravno začel betonirat nevemžekaj....
V Soboto je ob osmih zjutraj zapela štemarica, pa je mislil, da bom priletel dol in kar na hitro pomagal...
No počasi in vstrajno smo ju navadili, da se te stvari v naprej zmenimo, da smo mi družina zase, ki imamo svoj čas in svoje plane. Trava, živa meja, to je vse moje delo, logično, sam takrat ko se odločim in ne tisti moment, ko se tašči zazdi. Za gradbena dela se zmenimo v naprej... Vse to je pa doseženo z ogromno užaljenosti, sam je ratalo. Če bi pa skakal vsakič, ko bi taščica zapela, bi lahko pa to počel še danes.





Stran: [1] 2   Naslednja stran >   >>