RE: začasna preselitev romov v postojno (Polna verzija)

Forum >> [Družinsko življenje] >> Naš vsakdan



Sporočilo


Anonimen -> RE: začasna preselitev romov v postojno (4.11.2006 16:53:02)

Tut prou... jst sm ti hotla pa že njen naslov dat... hehehe, sej ti ga ne bi... to so kao poslovne tajne... [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/jezicek.gif[/image][image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/jezicek.gif[/image][image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/jezicek.gif[/image]

Skratka - od mene stran s Cigani, pa bo vse OK.




bini -> RE: začasna preselitev romov v postojno (4.11.2006 20:37:35)

ej kalbo - ti si care [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/bravo.gif[/image][image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/bravo.gif[/image][image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/bravo.gif[/image]...
tole si res zelo lepo napisal...

in primoža ... pa kaj vraga tle vpletaš vse možne težave, ki jih premore slovenija??? pa nima čist vsaka stvar povezavo s cigoti v ambrusu... pa da še cviček vpletaš v tole [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/zmeden.gif[/image][image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/zmeden.gif[/image]... ma ne vem no.. sej vsi vemo kaj hočmo povedat - tisti ki se razumemo seveda!




Primoza -> RE: začasna preselitev romov v postojno (4.11.2006 21:04:39)

Cviček je po mejme edina možna razlaga za možganski mrk na tem koncu Slovenije. Morda se motim amapk po odgovorih sodeč se ne. Vsak konec Slovenije ima svoje zaplete, tako da argumentiranje da si vzemite rome tisti ki jih nimate ne vzdrži. Precejšen znak omejenosti je tudi omenjanje vodnega vira brez kakega znanja in neke srednjeročne zgodovine onesnaženj.

Samo preseneča pa me ne taka pozicija. Saj zame kot čistega Slovenca z relativno dobro službo, brez kreditov bi bilo najuodneje zavzeti stališče: čefurji, romi, brezposelni, prejemniki socialnih doklad poberite se v geto in ne pumpajte mi denarja iz mojega davkoplačevalskega žepa. Ampak kam pa potem pridemo, ker človek je kdaj na eni kdaj pa na drugi strani cevi.

Pa lep pozdrav, kaj pametnega več nimam za povedati, kot tudi ostali ne.




pravljica -> RE: začasna preselitev romov v postojno (4.11.2006 21:07:26)

...in potem se čudite, zakaj anonimnost [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/zmeden.gif[/image] nekatere bi se lahko malo zamislile nad komentarji (ala barbs in kompanija)...jaz se svojega raje vzdržim ravno zaradi vas in vam podobnih...da mi ne bo katera zaradi vam drugačnega oz. vam nesprejemljivega mišljenja sponašala rdeče tangice, ki so trenutno pod modrimi jeanskami [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/hudicek1.gif[/image] aja, pa zelene oči imam, kar bi lahko bilo hitro pomembno pri komentarju...mogoče bi katera vpletla še zgodovino moje družine ali krivila način našega prehranjevanja...mah, tu mač!




Anonimen -> RE: začasna preselitev romov v postojno (4.11.2006 22:02:23)

Eeeeeh jaaaa.....jz bi pa morala vse še enkrat od začetka prebrat, ker res več ne sledim tej debati o "ZAČASNI preselitvi ROMOV IZ  AMBRUSA"

Je res, da obstajajo tudi dobri cigani (ali romi, če gre komu izraz v nos, mimogrede niti sami točno ne vedo kako jih nazivat) in pa tudi slabi romi. Slednjih je žal več. So pa tudi ostali državljani RS (sem spadajo vse NARODNOSTI) eni dobri in drugi slabi. Na srečo ciganov (beri:romov) ni tako veliko kot je državljanov RS, nasprotno bi bilo teh ciganskih ****rij še več. Seveda, da tudi (ostali) državljani RS delajo ****rije, kot posamezniki ali organizirani v manjše skupine. A si predstavljate npr. vse Novake, da bi se skupaj vzeli? Pol se pa ne bi več o ciganih zgovarjali...

Mene ne moti koliko otrok imajo (vsaj nekdo skrbi za nataliteto), niti me ne zanima ali imajo drage avtomobile ali ne. Me ne gane niti to, da živijo v podrekanih barakah (jim ni nujno, ampak sami tako želijo), niti me ne zanima koliko denarja dobijo. Moti me, da nas vse izkoriščajo do daske, grozijo, izsiljujejo, prosijačijo,....Pa ne zato, ker nimajo denarja, ampak zato ker to oni so. To je njihova kultura. Jih ne smemo omejevat. Ane? Medtem ko je za ostale državljane RS prosjačenje prepovedano!.....

Ok, pa itak ima vsak dobro in slabo mnenje o ciganih. O romih na splošno. Mislim, da smo že dodobra predelali (splošna) mnenja. Ta debata se res vleče kot smrkelj.

Pa vendarle je naslov teme "začasna preselitev romov v postojni".
Torej: ta začasna premestitev romov je bila izvedena kot njihova zaščita pred "neromskimi "domačini Abrusa. Vsekakor napačno. Zaščitili bi jih morali drugače, ker s to premestitvijo je bilo javnosti dano sporočilo: vse cigane je možno izgnati! Dajmo jih izgnati v Prekmurju, dajmo jih še na Gorenjskem!...si lahko predstavljate do česa lahko pride. To je Hanžek predvideval in to je imel v mislih ko je rekel: to je konec pravne države. V tem ima prav. Mislim pa, da evropske institucije nimajo nič pri naši problematiki z romi. Kaj je treba zdaj celi evropi na nos nesti kako nesposobni smo pri reševanju romskega problema?!

....eh....še ful imam za povedat, ampak sem zaspana postala...grem spat - lahko nočž!








Anonimen -> RE: začasna preselitev romov v postojno (4.11.2006 22:37:30)

...sem še hotla neki ddodat, pa bi se spet prevveč razpisala...grem res spat, ker sem ččist zaspaan...




sneška_ -> RE: začasna preselitev romov v postojno (4.11.2006 22:46:46)

čefurji, romi, brezposelni, prejemniki socialnih doklad poberite se v geto in ne pumpajte mi denarja iz mojega davkoplačevalskega žepa.



Tudi čefurji in romi ki delajo plačajo davek in ne pumpajo iz tvojega davkoplačevalskega žepa




Brisani uporabnik -> [Brisano sporočilo] (4.11.2006 22:56:11)

[Vsebina sporočila je bila izbrisana]




sneška_ -> RE: začasna preselitev romov v postojno (4.11.2006 23:02:54)

Za tak kratek čas kako sem v Sloveniji sem spoznala da kakšen Rom dela v policiji  v legalni službi




Anonimen -> RE: začasna preselitev romov v postojno (4.11.2006 23:10:27)

IZVIRNO SPOROČILO: BAGI

IZVIRNO SPOROČILO: maja 30

Tudi čefurji in romi ki delajo plačajo davek in ne pumpajo iz tvojega davkoplačevalskega žepa


Jaz še nobenega Roma nisem videla v "legalni službi", pa živim že celih 27 let v Sloveniji.[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/zmeden.gif[/image]


Potem imaš pa malo stika z ljudmi. Kakšen rom se pa tut najde, da pošteno dela in plačuje davke.






Anonimen -> RE: začasna preselitev romov v postojno (4.11.2006 23:15:17)

IZVIRNO SPOROČILO: primoza


Samo preseneča pa me ne taka pozicija. Saj zame kot čistega Slovenca z relativno dobro službo, brez kreditov bi bilo najuodneje zavzeti stališče: čefurji, romi, brezposelni, prejemniki socialnih doklad poberite se v geto in ne pumpajte mi denarja iz mojega davkoplačevalskega žepa.


Če bi bili samo romi, čefurji, brezposelni, prejemniki socialnih doklad tisti, ki črpajo denar iz tvojega (našega) davkoplačevalskega žepa.
Se še spomniš vladnega letala?!




Anonimen -> RE: Začasna preselitev Romov v Postojno (4.11.2006 23:19:40)

Tudi taki se najdejo.

Naše mišljenje o njih je v veliko primerih povezanih z našo osebno izkušnjo, pozitivno ali negativno, ki nam narekuje, da o njih mislimo dobro ali slabo. Če izkušenj nimamo, na mnenje vpliva naš pogled na svet. Najdemo nekaj pozitivnega, če pozitivno v življenju iščemo tudi nasploh, in negativnega, če smo že po duši pesimisti.

Vmesne poti ni, saj Romi sami po sebi pomenijo strast; pri njih ni nevtralnosti in le-ta je skoraj nemogoča v naših mnenjih. Naše mnenje je samo mnenje, imamo ga, sodelujemo v debati in tukaj se dogajanje običajno konča.

Karkoli spremeniti, predvsem takrat, kadar se nam dogaja navidezna ali resnična krivica, je težko. Običajno ostanemo sami proti sistemu, ki nas v veliko primerih ne ščiti in sami proti veliki skupini Ciganov, ki se je sposobna zbrati okoli "prizadetega" v sekundi.

Skoraj nihče med nami ne premore toliko osebne moči in motivacije, da bi se sam boril z mlini na veter. Tako problemi ostajajo, nerešeni, pometeni pod preprogo podalpske urejenosti.

Toliko kot nam afere povedo o Ciganih, nam povedo o nas samih, o naši družbi in vrednotah, ki v njej prevladujejo. O naši pripravljenosti, reševati probleme in prevzemati odgovornost. Dejstvo je, da so Cigani manjšina, ki na vse možne načine uveljavlja svoj način življenja. Toliko, kot so oni pri tem vztrajanju trmasti, smo trmasti tudi mi pri dokazovanju, da nimajo prav.

Razpredati o tem, ali imajo sploh pravico živeti tukaj ali ne, je neumestno. Ljudje so, tako kot mi. In dejstvo je, da so tu, da problemi so.

Če menimo, da smo resnično superiornejši in sposobnejši od njih, poiščimo rešitev. Ni vrag, da se v naših bistrih glavah in v naših besednih spretnostih, ne pokaže vsaj ena rešitev. Raje razmišljajmo o njej, kot da dokazujemo, kdo ima prav ali ne.




m76 -> RE: začasna preselitev romov v postojno (5.11.2006 6:52:29)

IZVIRNO SPOROČILO: Barbs

Ni vse črno belo.
Je pa začaran krog, tako, kot ga jaz vidim. Saj so že mali romi obsojeni na to, da so cigani. Pa ne mislim slabšalno.
Primer pri nas : romi so , tako kot je treba, poslali svoje otroke v šolo. V prvi razred jih celo vozijo, ker tako zahteva šolska zakonodaja. In jih pridejo iskat.  Moja srednja hčerka ima dva sošolca roma.Mojca je krasna punčka. Vesela, sproščena, simpatična... no ja, taka je bila nazačetku leta, ko sem jo uspela spoznati. Mi - ostali "navadni" , kao neki nadljudje, včasih naredimo problem, kjer ga morda sploh ne bi bilo. Če pride ravnatelj v razred pozdravit in pogledat otroke, mimgrede pa še navrže "če je kaj romov naj pa vstanejo" ...[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/zmeden.gif[/image] [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/zmeden.gif[/image] [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/zmeden.gif[/image]  Torej so otroci že od malih nog kategorizirani kot drugačni. In potem s tem živijo in se po svoje borijo in jasno, enkrat tudi zrastejo...potem pa...[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/zmeden.gif[/image]  Včasih se malo poglejmo in vprašajmo - verjetno bi bilo marsikaj drugače, če bi tudi mi spremenili svoj odnos do sveta nasploh. Moja hčerka naprimer ne sme med odmori bit skupaj z Mojco, ker so potem skoraj vse ostale deklica skregane z njo. [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/zmeden.gif[/image]  In vem, da se zaradi tega slabo počuti - ker bi bila rada tudi z ostalimi...pa z Mojco tudi. Pa ne more. Kaj naj ji rečem? Naj vztraja pri svojem, ker ima prav? Neee, ne morem...   to so ful hude zadeve.... in pripeljejo, pa čeprav nihče tega noče, do npr. tega, da me moja osemletnica nič hudega sluteč, vsa začudena vpraša

"Mami, glej, cigani so na televiziji, kdo jim je pa dovolil???!!!!" ( igral je namreč nek romski bend in se ji je zdelo nenormalno, da so sploh lahko na tv.... [sm=smiley29.gif]  )

Situacije v Ambrusu ne poznam, zato je ne bom komentirala.
Da pa se nekoga izseli, izolira, odstrani ...z lastne zemlje..mi je pa že v štartu odvratna misel... [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/zmeden.gif[/image]  Pa Hanžek gor ali dol. Po liniji najmanjšega napora - bodo zdaj odstranili vse od vsepovsod? Ker se bodo zagotovo ljudje še oglasili in zahtevali, naj se "postopa tako kot v Ambrusu...." 

Kaj je že počel Hitler?[sm=smiley23.gif] [sm=smiley22.gif]


Se strinjam s tvojim postom, samo ta zadnji stavek je pa hud. Verjamem da nisi mislila dobesedno tako, samo me vedno in povsod zmotijo take primerjave.Ker zgodovino hitlerjevega delovanja zelooo dobro poznam, me kar zmrazi ob takih primerjavah. Kar se pa tiče Romov se pa strinjam s teboj, da so ožigosani že od najrosnejših let, čeprav vem da tudi če bi jih "civilisti" sprejeli sebi enakim, ne bi bili drugačni. So pač taki, jim je v krvi nenehna nemirnost.




m76 -> RE: začasna preselitev romov v postojno (5.11.2006 7:09:06)

IZVIRNO SPOROČILO: caffee

Ni vse belo in ni vse črno.

Naj povem, da sem, ko sem bila še mala deklica imela cigane za sosede. Živeli so v stanovanju poleg nas. Njihov najmlajši sin je bil moj najboljši prijatelj. Skupaj sva se igrala in počela vse kar otroci počnejo. In njegovi starši so res imeli polno šare okrog in okrog, ampak bili so to delavni in pridni ljudje. Res so si pogostokrat prišli "sposodit" mleko, olje, kis, denar,...seveda nikoli nič vrnili, nikoli vrnili nobene usluge.... Poskusijo vse in iščejo meje. Na srečo so jim moji starši in stari starši postavili mejo. In je niso prekoračili. Nikoli. Zato se je dalo z njimi shajat. Živeti v njihovi bližini...pravzaprav...kolikor se spomnim, je bilo prav prijetno.

Čez leta smo se s starši preselili. "V bližino romov" so nas še opozorili. Pa ker smo imeli prej relativno dobre odnose z romi smo menili, da verjetno bo tudi tokrat tako. Joj...kako smo se zmotili! Bila sta to mlad ciganski par. On enkrat že zaprt, ker je nekoga zabodel.... Da se ne spuščam v detajle - tisto leto je bilo peklensko leto. Spominjam se, da me je bilo na smrt strah iti mimo njih v šolo, mojo mami sta napadla s sekiro ker je ciganko (ki je bila visoko noseča) opozorila, da v njenem stanju ni dobro polno naročje drv okrog nosit in se je ponudila da sama nese. Dobra namera jo je skoraj stala življenja, češ, kaj se pa vtika v cigane....Ne znam z besedami opisati strah, ki smo ga doživljali otroci, kadar smo šli mimo njunega doma! V spominu mi je ostalo, ko je cigan "grozil", da nam bo vsem prerezal vratove, če nas še kdaj sliši da se glasno smejimo....

Pa saj je prišla policija. Večkrat. Ampak potem sta se naredila kot da sta največja ubožčka in revčka. In da sta v resnici onadva žrtvi. Da smo se otroci norčevali iz njiju in se jima glasno smejali, da jo je moja mami (ko je hotela iz njenih rok vzeti drva in jih nesti namesto nje) napadla, ona pa da je noseča in da se je tako ustrašila da bi lahko mrtvega otroka rodila....

Dve zgodbi. O dobrih in slabih ciganih. Škoda ker slednji prevladujejo.

100% podpiram Ambrusane, ker vem kako je živeti poleg hudobnih ciganov. Resnično ni drugega načina, kot se spustiti na raven ciganov in "igrati njihovo pesem".
In seveda; zdaj so cigančki spet ubožčki, revčki. Zdaj so spet cigani žrtve...

Tisti, ki jih tako vztrajno zagovarjate: ali res ne vidite kako se delajo norca iz naše zakonodaje, prebivalcev,....vsega. Požvižgajo so na vse!
Če je naša zakonodaja dovolj dobra za črnca, kitajca, srba,....a kaj hudiča so pa cigani? Nadnarod?!

Ob tem se resnično čudim, da je Hitler hotel "iztrebiti" žide [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/zmeden.gif[/image]







Ojej, ojej.




Primoza -> RE: začasna preselitev romov v postojno (5.11.2006 8:22:37)

Vladno letalo je kapljica namenjena odvračanju naivnežev od resničnih problemov. Poglejte si strukturo proračunskih izdatkov npr. za leto 2006: http://www.gov.si/mf/slov/proracun/sprejet_proracun/2006/sprejeti_2006.htm

Vidi se, da je za doklade posameznikom šlo npr. 218000 milijonov, od tega za družinske prejemke in starševska nadomestila 104000 milijone.

Mi 4 smo iz slednje postavke dobili v letu 2006 10000*12=120000 SIT. To bi pomenilo, da bi dobila cela Slovenija ob upoštevanju naših doklad 60000 milijonov. Se pravi, da mi gre ob zdajšnji ureditvi 40000 milijonov v žepe socialno šibkejših.

In seveda ne v žepe protekcioniranih Romov, toliko jih pa spet ni .  In eno vladno letalo se kar skrije samo v teh 40 milijardah (zato moje besede, da so take zgodbe namenjene naivnežem, za odvračanje od resničnih problemov).

Predvsem pravim da se morajo tisti, ki začnejo neko udarjanje po sociali - to je tudi tak odnos do romskega vprašanja-zavedati, da bodo naslednji na vrsti če bo prevladal nek trend tipa "udri po siromaku".

Tudi Dolenjska ni ne vem kako finančno močna še posebno območja odmaknjena od osi Novo Mesto - Ljubljana. Dolenjci bi se morali zavedati, da se jim bo tudi malo večja strpnost (npr. v obliki večje politične zastopanosti Romov v občinskih organih odločanja) poznala na daljši rok tudi kot večja socialna varnost, pa ne samo iz vidika števila ukradenih kur.




Barbs -> RE: začasna preselitev romov v postojno (5.11.2006 8:49:04)

A potem bo moral tudi Oto Pestner spakirat?[sm=zmeden2.gif] [sm=smiley29.gif] [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/hudicek1.gif[/image] [sm=smiley14.gif] [sm=smiley5.gif]


[sm=zaspan.gif]




Udb -> RE: začasna preselitev romov v postojno (5.11.2006 8:55:26)

IZVIRNO SPOROČILO: Barbs

A potem bo moral tudi Oto Pestner spakirat?[sm=zmeden2.gif] [sm=smiley29.gif] [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/hudicek1.gif[/image] [sm=smiley14.gif] [sm=smiley5.gif]


[sm=zaspan.gif]
Civilizirani mene nič ne motijo! Jih imamo tudi v Nm nekaj!




karmy -> RE: začasna preselitev romov v postojno (5.11.2006 9:05:33)

oprosti primoza, ampak če bi ble samo vsake tolke ukradene kure, se sploh ne bi vaščani razburjali [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/zmeden.gif[/image] saj so napisali da več kot 10 let so jih samo gledali in jim je šele zdaj prekipelo. ti vidiš samo tisto kak so oni bogi, pa da vaščani so podivjana horda .. zakaj že? prosim ko bi ti bil na njihovem mestu, bi bil ti v prvih vrstah protesta (mirnega protesta) .... pa jaz sem bila tudi soseda ciganov, in ukradene kure je bilo samo vrh ledene gore... peljali so se v neregistriranih avtih, vlekli nevarno izrezano železo čez vas, ki se je valjalo iz desne proti levi strani vozišča - si predstavljaš posledice če bi bil kdo takrat na cesti ali pa mimoidoči avto da pride mimo? ko sem bila pri teti v novem mestu, so cigani prišli do njene hiše, odprli cev za zalivanje rož, in se začeli na vrtu umivati [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/zmeden.gif[/image] pri nam so se prosto sprehajali in kar se jim je zdelo vredno je šlo z njimi. bi jih vi gledali vsak dan, ko se na vašem vrtu počutijo kot doma in se tuširajo na vašem vrtu? in še zravn kaj uničili in odnesli pred vašimi očmi in če bi hotl kaj preprečit dobite grožnje da vas bodo ubili itd.




Primoza -> RE: začasna preselitev romov v postojno (5.11.2006 9:11:17)

Saj je bilo že večkrat povedano, da tu ne gre za Rome, ampak za Rome na Dolenjskem, se pravi jih moramo obravnavati v kontekstu odnosa do Romov na tem koncu. Prvo zakaj se jim ne da nekaj več politične oblasti, da bodo lahko vplivali na občinke zadeve, potem bodo tudi lažje vključljivi v okolje. Če pogledamo črno kroniko vidimo, da Romi prav nič ne izstopajo od drugih. Seveda se lahko individualna dogodke vzame iz konteksta neke statistike, ampak potem je to precej subjektivna zadeva.




žužu -> RE: začasna preselitev romov v postojno (5.11.2006 9:16:58)

oto pestner pa ni iz iste 'veje'. sem že pozabila, kak se njim reče. vglavnem ti cigani so čisto drugi.
tisti romi, iz katerih izvira pa oto, pa so veliko bolj kulturni, v slo jih je zelo malo. so popolnoma enaki nam, spoštujejo sočloveka, so kulturni, izobraženi, čisti. imajo svojo kulturo, ki pa je ne obešajo na veliki zvon in ostale posiljujejo z njo.
mešati njih s pravimi cigani, je isto, kot bi dejal da sta podgana in pikapolonica sestri.




karmy -> RE: začasna preselitev romov v postojno (5.11.2006 9:28:49)

primoza pa veš zakaj ne izstopajo od drugih? ker se jih policaji bojijo in za 90% prekrškov jih spustijo nekaznovane




Anonimen -> RE: začasna preselitev romov v postojno (5.11.2006 9:43:31)

IZVIRNO SPOROČILO: glavnem ti cigani so čisto drugi.
mešati njih s pravimi cigani


Ja, valjda, eni Cigani so bolj ciganski od drugih. Dobre si bomo pričlovečili, slabe pa izolirali med Cigane. In potem se še čudimo, zakaj problemi. 




žužu -> RE: začasna preselitev romov v postojno (5.11.2006 9:55:14)

ja, mič, sej sem se res mal čudno izrazla. ampak, vseeno upam, da se razume, kaj sem želela napisat.




Anonimen -> RE: začasna preselitev romov v postojno (5.11.2006 9:59:20)

Razume se, da so eni Cigani ciganski in jih je kot take treba obravnavati, drugi pa civilni, ki jih nikakor ne gre mešati med Cigane, ker to oni niso




Anonimen -> RE: Začasna preselitev Romov v Postojno (5.11.2006 10:00:43)

Razume se, da so eni Cigani ciganski in jih je kot take treba obravnavati, drugi pa civilni, ki jih nikakor ne gre mešati med Cigane, ker to oni niso [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/zmeden.gif[/image]

Ampak oboji so Cigani. In oboji so ljudje. Pa če je nam civilom to prav ali ne.




Stran: <<   < Prejšnja stran  4 5 [6] 7 8   Naslednja stran >   >>