Nosečnost in nosečniška sladkorna bolezen (Polna verzija)

Forum >> [Nosečnost] >> Nosečnost in porodSporočilo


lumpa6 -> Nosečnost in nosečniška sladkorna bolezen (17.1.2007 10:18:41)

Lep pozdrav

po pregledu v diabetološki ambulanti sem izvedela da imam nosečniški diabetes pa me zanima če ima katera koli kakršne koli informacije oziroma iskušnje o tem.

zanima me prehrana, dozirane inzulina itd
Ninica -> RE: Nosečnost in nosečniška sladkorna bolezen (17.1.2007 11:20:10)

Jaz sem jo imela. Diagnozo so mi postavili in me registrirali nekje v 20. tednu nosečnosti. Dobila sem strogo dieto, ki sem se jo mogla držati in 3 x dnevno sem si mogla meriti sladkor v krvi, nekje 90 min po obroku in 1x na tešče. Na inzulin nikoli nisem prišla, ker sem res pazila na prehrano. So pa oklevali ali naj ga dobim. Tako, da ga na srečo nisem.

Moram pa omeniti, da so mi rekli, da se mi bo to v naslednji nosečnosti 90% ponovilo. Tako, da se naj pazim že pred.
Stefka -> RE: Nosečnost in nosečniška sladkorna bolezen (17.1.2007 11:21:24)

Tudi jaz sem jo imela v drugi nosečnosti. Po prvem šoku so me poslali v diabetološko ambulanto k dr. Tomažičevi.
Moja sladkorna ni bila kaj ekstra, za enake rezultate (8,3 na enournem testu) nekatere ginekološke ambulante sploh ne pošiljajo naprej. No, dobila sem dieto (zelo strogo, ki sem se je držala po zdravi pameti), počutila sem se super, šla na kontrolo tam nekje v 25. in 30. tednu in imela sladkor uro in pol po jedi ok, zato sem nehala hodit na preglede (ker sem se res ful sekirala, pa še poleti sem se morala sama vozit na polikliniko [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/zmeden.gif[/image]).
No, punčka je zdrava, rodila se je s 3100 g , kar je čisto normalno, 9 dni pred rokom,.
Celo znanost so zganjali okrog te sladkorne, po porodu pa so mi v porodnišnici rekli, če se jim je malo utrgalo, da takle zganjajo pri sladkorni ki ji komaj lahko tako rečeš.
No, jaz še vedno upam, da tudi če bomo imeli tretjega, me to sranje ne bo še enkrat doletelo.
Je pa res, da jaz nisem rabila inzulina, ker se je še vedno delal, samo ni mogel dovolj hitro pokrivat mojih in otrokovih potreb.
Upam, da tudi pri tebi ni nič hudega.
Aja, pa takoj po porodu so mi dali sladkor [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/bravo.gif[/image]. Kako sem bila vesela!
mončka -> RE: Nosečnost in nosečniška sladkorna bolezen (17.1.2007 13:20:27)

No tudi jaz sem jo imela  sedaj v drugi nosečnosti  ugotovili so mi jo sicer   nekje  okoli 25 tedna.Če vprašaš mene kako je z tem ti  bom malo v šali povedala  edina dobra stran  tega je da se v nosečnosti ne zrediš  nič kaj dosti[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/jezicek.gif[/image] [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/jezicek.gif[/image] no vsaj jaz se nisem.V prvi  nosečnosti sem se zredila za 20 kg zdaj v drugi pa za 4,5 kg [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/jezicek.gif[/image] ker sem imela res strogo dieto ker bi  si morala drugače dajat inzulinske  injekcije  tega pa sem se  res  zelo  branila, zato sem se diete    strogo držala prav tako sem si dve uri po  jedi morala merit sladkor . Rodila sem  pa 14 dni prej .moja pupika je  bila težka 3340g in 50cm- torej popolnoma zdrav otrok.

Se pa popolnoma strinjam z STEFKO  da okoli te sladkorne delajo mogoče malo prevelik ,,pump,, saj ko sem rodila me ni več nihče vprašal o kaki sladkorni,tudi hrano sem dobivala  čisto običajno.
Moti pa me mogoče samo to da so mi v diabetološki ambulanti  hoteli  prav vsilit inzulin čeprav sem   z dieto res  ohranjala mejo sladkorja na normalni .Ampak jaz se nisem dala in  ni mi žal..
upam da sem ti vsaj malo pomagala


če te še kaj zanima pa kar vprašaj
kepa* -> RE: Nosečnost in nosečniška sladkorna bolezen (17.1.2007 17:11:48)

No, še moja izkušnja z nosečniškim diabetesom, ki pa ni tako lahka.  Čeprav sem se zelo strogo držala diete, mi slinavka ni delovala dobro, zato sem si zadnji mesec morala dajati inzulin. Bila sem v bolnici, rodila sem zahirančka, posteljica mi ni dobro delovala itd. itd.

Tako da to vseeno ni  tako nedolžna stvar!
Anonimen -> RE: Nosečnost in nosečniška sladkorna bolezen (17.1.2007 17:59:30)

Jaz sem ravno danes dobila izvide presejalnega 50g glukoznega testa. Sladkor 8.8.

Jutri moram na potrditveno preiskavo. 100g glukoze, 4x jemljejo kri...

Upam na najboljše...
mončka -> RE: Nosečnost in nosečniška sladkorna bolezen (17.1.2007 18:18:29)

Zvesta ja res ti 4x vzamejo kri ampak iz prsta pa tudi 4x boš morala dati urin ...

moj nasvet čimveč pij tekočine vmes med pavzami vodo in nesladkan čaj
Anonimen -> RE: Nosečnost in nosečniška sladkorna bolezen (17.1.2007 18:24:58)

Včeraj so mi vmes prepovedali hrano, pitje in lulanje, kri so mi pa kar iz žile vzeli. Torej je jutri drugače?

Aja, sem pa v 15. tednu.
ŠpelaP -> RE: Nosečnost in nosečniška sladkorna bolezen (17.1.2007 19:27:51)

Jaz sem bila v prvi nosečnosti kar 2x na "tavelikem" 100g obremenitvenem testu, na pregledu v dnevnem centru na porodnem oddelku ginekološke klinike, na pregledu pri dr. Tomažičevi, še enkrat na 50g testu. Na koncu so pa le potrdili mojo motnjo, ki jo imam že iz otroštva. Ledvice mi namreč prepuščajo sladkor in ga imam stalno prisotnega v urinu. V krvi imam sladkor vedno v mejah normale. Nimam sladkorne.
Ti pa nekaj predlagam. Jutri, ko greš na test, si nesi nekaj zraven za jesti, da boš po končanem testiranju lahko takoj jedla. Zjutraj moraš biti tešča in po 4-5 urah testiranja boš že krepko lačna. Jaz sem takrat skoraj skupaj padla. Zato pa tudi v laboratoriju svetujejo, da med posameznimi odvzemi krvi ne hodiš kam daleč stran, da ne bi slučajno skupaj padla. Res pa je, da vmes ne smeš jesti ali piti.
Želim ti, da se ti vse dobro izteče!
dskubin -> RE: Nosečnost in nosečniška sladkorna bolezen (18.1.2007 8:13:25)

na temu 4urnemu testu so meni vsakič vzeli kri iz žile, vmes se ne smeš gibat (hodit okoli), jest, niti pit! No, vsaj v našem laboratoriju je tako. Ampak sej ni tako hudo.
mončka -> RE: Nosečnost in nosečniška sladkorna bolezen (18.1.2007 9:45:50)

Zanimivo  se ni  zdi da  gre za iste preiskave  ki pa jih  delajo  ali kako naj rečem zgleda različno.
Zvesta  glede na to da si iz Lenarta predvidevam da boš imela preiskave v MBporodnišnici (vsaj jaz sem jih imela pa sem iz okolice MB) in tam je bil postopek sledeč.Zjutraj ko sem prišla sem  morala dat  prvo kri  iz prsta  potem pa sem popila   plastičnen lonček glukoze  in potem so me dali v  eno posebno sobo tam sem  lahko  pila  grenki  čaj in vodo  koliko sem hotela.Vsako uro pa sem  mogla dat vodo in kri iz prsta4x.po končani preiskavi sem dobila kosilo

tako je v Mariboru
Anonimen -> RE: Nosečnost in nosečniška sladkorna bolezen (18.1.2007 12:03:45)

No, jaz sem že nazaj iz laboratorija.
Mončka, vseeno hvala, da si mi vse opisala.
No, zgledalo je tako, da sem imela preiskavo na Sodni ulici, v Centralnem laboratoriju. Tam so jo danes opravljali na meni sploh prvič, tako da se jim tudi sanjalo nič ni. Najprej so mi vzeli kri iz žile, pol sem pa spila glukozo. Gibanja in lulanja mi niso prepovedali, hrano in tekočino pa so mi. Torej sem bila do desetih tešča in brez tekočin.
Ko sem prišla po 1. uri nazaj, so se skor skregale, preden so dorekle, da mi morajo zdaj kri jemat iz prsta. Torej so me pol z uro razmaka še 3x špikali v prst. Pol sem pa lahko šla. Nič kosila :)

Aha, pa urina nisem rabla dajat. Ne danes ne v torek. Zdravnik ni zahteval.

So ble pa laborantke bolj prestrašene kot jaz n prav groza jim je bila, da me morajo tolikokrat špikat. Tako da sem jaz tolažla njih. So ble prave face. Ta test sem prestala lažje kot tistega v torek.

Zdaj pa samo še čakam na jutri in držim pesti, da bodo izvidi v redu.
Tasika -> RE: Nosečnost in nosečniška sladkorna bolezen (18.1.2007 14:01:27)

Jaz sem imela v prvi nosečnosti sladkorno nekje od 28.tedna dalje. Sladkor v krvi eno uro po 100g glukoze 13,1. Z dieto sem potem do poroda držala sladkor v mejah normale, insulina hvalabogu nisem potrebovala. Zdaj v drugi nosečnosti pa sem bila že 2x na testu (50g), pa sladkorne ni od nikoder.[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/bravo.gif[/image][image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/bravo.gif[/image][image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/bravo.gif[/image] Upam da je tokrat ne bo, čeprav so mi vsi zdravniki govorili da bo v drugi nosečnosti skoraj 100%.

Vendar pa sledkorne ne gre jemati tako zlahka kot si nekatere predstavljate. Med nosečnostjo mamino telo ne proizvaja dovolj insulina, zato lahko otroček prevzame to delo. In potem po porodu ne ustavi proizvodnje prevelike količine insulina, kar povzroči hude zaplete. Meni tega na diabetološki v Lj. niso niti omenili, vse kar so znali povedati je bilo dieta, dieta, dieta. Zato pazite kaj in kako jeste, če imate povišan krvni sladkor.

 
Anonimen -> RE: Nosečnost in nosečniška sladkorna bolezen (19.1.2007 12:15:09)

Wiiiiiiiiiiiiiiiiiiii....

Nimamo sladkorne. Izvidi so v redu!

Tralali, tralala......
belka -> RE: Nosečnost in nosečniška sladkorna bolezen (20.1.2007 14:43:22)

Zvesta, super, da je vse OK [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/bravo.gif[/image][image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/bravo.gif[/image]!
Punce, ki imate že izkušnje s sladkorno, koliko je lahko vrednost sladkorja po 2 urah po obroku? Koliko pa pred obrokom?
Žal so tudi meni ugotovili sladkorno [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley19.gif[/image] in si moram merit sladkor, niso pa mi povedali mejne vrednosti.
Thx!!!!
Belka

Pikabu -> RE: Nosečnost in nosečniška sladkorna bolezen (20.1.2007 15:54:25)

Belka, pred obrokom so meni rekli, da ni bistveno, zato si jaz nisem nikoli merila. Po obroku pa mi je rekla, da je idelano nekje do 6.0, tolerirano še do nekje 6.5, več pa ne.

Kar se sladkorne tiče. Jaz sem jo v prvi nosečnosti imela, bila na inzulinu že od ene 26. tedna naprej. V bistvu sem potem videla, da inzulin ni tako grozen kot se sliši, ampak samo pomaga, da sladkor lepo pade. Kljub temu sem se ga v drugi nosečnosti otepala, si želela, da bi bila čim dlje brez in tudi prišla čez brez. V bistvu niti ne vem ali sem v 2. nosečnosti sploh imela sladkorno ali ne. Ta dolgi test je bil v redu, čeprav so mi ga delali zelo zgodaj. Potem mi testov niso delali več, na kontrolo sem pa redno hodila in si tudi sama merila. Vrednosti so bile ves čas zelo lepe, vodili so kot sladkorno, a je bila ali ne, pa ne vem. Glede sladkorne tudi sama ne vem, kaj naj si mislim. V drugo sem vedela, kaj me čaka, vsi so rekli, da bom sigurno spet na inzulinu, še posebno, ker sem ga prvič tako zgodaj dobila, pa je šlo samo z dieto. Sem se veliko manj sekirala, bila ves čas pripravljena tudi na inzulin, pa je šlo brez. Psiha veliko tudi vpliva. Z obema otročkoma je bilo vse v redu. Kolikor sem pa spremljala, kako je s tem drugod, se mi zdi, da pri nas zaženejo veliko paniko, pa zdaj vidim, da je mogoče bolje tako, da se sigurno pazimo, pa da je vse v redu.
belka -> RE: Nosečnost in nosečniška sladkorna bolezen (20.1.2007 18:09:35)

Hvala Pikabu! Joj, upam, da bo pri meni šlo brez inzulina... Nisem ravno za pikanje in mi je že to merjenje preveč. Ampak za [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/duda.gif[/image] vse!
Belkamončka -> RE: Nosečnost in nosečniška sladkorna bolezen (21.1.2007 16:24:24)

Zvesta  sssuuupppeeerr res sem vesela za tebe  da nimaš sladkorne .
Me je pa kar začudilo da si bila v sodnires čudno ker jaz sem bila prav v porodnišnici pa saj ni važno samo da  je vse OK
čestitke zdaj pa  pošteno uživaj v nosečnosti bye

aja še to  zanima me  če se ti lahko javim na Zs ker se mogoče poznava jaz namreč delam v Lenartu- kje pa si lahko samo misliš ker je itak samo ena  takooo velika firma  tam ki  zaposluje   večino  ženske  [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image][image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image]

lp
Stran: [1]