ali lahko dobim DSP če... (Polna verzija)

Forum >> [Partnerstvo] >> Družinska zakonodaja



Sporočilo


BABY LOVE -> ali lahko dobim DSP če... (7.2.2007 18:27:46)

Pozdravljene,
po končani porodniški se nameravam vpisati v redni študij. Pred nastopom porodniške sem bila zaposlena a mi pogodbe niso podaljšali. Sem mati samohranilka, preživnine pa še ne dobivam, ker tožim očeta mojega otročička in še sodišče do danes ni nič uredilo. V bistvu me zanima, če se vpišem v redni študij, če lahko prejemam dsp, živim pa pri starših katerim moram vsak mesec dati zraven za hrano in položnice in imam prijavljeno lastno gospodinjstvo.
Že v naprej se vam zahvaljujem za vaše odgovore!




babylove -> RE: ALI LAHKO DOBIM DSP ČE... (7.2.2007 19:08:17)

zanimiv vzdevek...

Na vprašanje pa ne vem odgovora [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley1.gif[/image].




April -> RE: ALI LAHKO DOBIM DSP ČE... (7.2.2007 21:56:39)

Pogoj, da dobiš dsp je med drugim tudi dejstvo, da si iskalec zaposlitve prijavljen na zavodu za zaposlovanje. Kot redni študent torej odpadeš.




Urška// -> RE: ALI LAHKO DOBIM DSP ČE... (7.2.2007 22:17:20)

lahko dobiš, če si student roditelj[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley1.gif[/image]




April -> RE: ALI LAHKO DOBIM DSP ČE... (7.2.2007 22:24:15)

Denarno socialno pomoč prejmete za določen čas. V tem času morate biti aktivni in iskati zaposlitev. Če tega ne boste izpolnjevali, vam lahko center za socialno delo denarno socialno pomoč ukine. Drugače je urejeno za starejše nad 60 let in tiste, ki so trajno nezmožni za delo.

Ta pogoj, da si aktiven in da iščeš zaposlitev, dokazuješ s prijavo na zavodu. Kot redni študent pa ne moreš biti prijavljen na zavodu. Zato lahko zaprosiš edino za štipendijo.




Anonimen -> RE: ALI LAHKO DOBIM DSP ČE... (7.2.2007 22:58:53)

Kot redna študentka bi imela najverjetneje tudi štipendijo, če z družinskim dohodkom ne presegate cenzusa. Ampak ker si mati samohranilka in ker imaš prijavljeno lastno gospodinjstvo, se v družino štejeta samo ti in otrok. Cenzus za štipendijo glede na dohodke staršev torej zate odpade in se ti upošteva samo cenzus za pridobitev DSP, kar pa je zate in za otroka skupaj cca. bivših 78.000 SIT (sorry, ampak meni tile euri ne grejo [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley1.gif[/image]). Od tega zneska se odšteje štipendija, DSP-ja pa lahko dobiš toliko, kolikor znaša razlika med štipendijo in cenzusom. Otroški dodatek in preživnina (ko jo boš začela prejemati) se v dohodek ne štejeta.
Je pa zelo verjetno, da bi ti na CSD od zneska DSP-ja odšteli določene procente, ker živiš pri starših. Če nimate uradno veljavne najemne pogodbe oz. notarsko overjenega sporazuma, ti lahko odštejejo do 55% polne vrednosti. In če 45% predstavlja štipendija, potem to pomeni, da ne dobiš ničesar.




Anonimen -> RE: ALI LAHKO DOBIM DSP ČE... (8.2.2007 22:11:00)

Sklenite najemno  pogodbo obvezno. V papirnici kupite vlogo, taksa je nekaj čez 17 eur in oddajte vlogo v vložišče na občino. Če nisi prijavljena v skupnem gospodinjstvu, to nima veze. Moraš biti navedena v najemni pogodbi. To se ti šteje samo v plus tudi pri preživnini.




incabinca -> RE: ALI LAHKO DOBIM DSP ČE... (10.2.2007 20:49:01)

Še nekaj... če boš študentka, to pomeni, da so te starši dolžni preživljati, zato moraš, preden zaprosiš za DSP sklenit še preživnino s starši. Ta preživnina se šteje v tvoj dohodek (preživnina za otroka pa ne), zato je še toliko manj možnosti, da dobiš DSP.
Štipendijo boš pa zihr dobila, moraš pa imeti urejeno preživnino (za otroka) , meni je letos štipendija odpadla, ker še nimam urejene preživnine (je postopek že na sodišču-sporazumna preživnina).
Več sem napisala še tukaj:

http://mislec.net/incabinca/?p=24
http://mislec.net/incabinca/?p=22
http://mislec.net/incabinca/?p=19

LP





Anonimen -> RE: ALI LAHKO DOBIM DSP ČE... (11.2.2007 23:40:26)

IZVIRNO SPOROČILO: incabinca
meni je letos štipendija odpadla, ker še nimam urejene preživnine (je postopek že na sodišču-sporazumna preživnina

Ne bi ti smela, Incabinca. Pomembno je, da se zadeve urejajo. Hitrost delovanja sodišč pa ni v tvoji pristojnosti, torej zaradi tega tudi ti ne bi smela biti prikrajšana.

Samo ne mi rečt, da se nisi pritožila?




Stran: [1]