Otroške knjigice (Polna verzija)

Forum >> [Družinsko življenje] >> Naš vsakdan >> Knjiga, film in glasba



Sporočilo


muki1 -> Otroške knjigice (11.2.2007 14:35:16)

Predlagam, da odpremo podforum, ali pa eno dolgo debato, kjer bi se pogovarjali o otroških knjigicah.
Velikokrat starši naletimo na težavo, ker ne znamo, kaj je primerno za katero starost. Pa ko bi rada kupila neko knjigo, tudi ne poznam...časa pa seveda ni, da bi v knjigarni vse prebral. Razni Frančki in Nodiji...to mi ravno ni ne vem kako všeč, saj obstajajo še risanke, pa knjige, pa en kup igrač...na koncu se iz tega razvije obsedenost do nekega lika, pa ostalih sploh ne šmirglajo.
Upam, da bo tale zamisel naletela na plodna tla, saj smo nenazadnje forum, kjer bi se naj nahajalo veliko staršev, pa se žal vse prevečkrat porazgubimo po raznih čvekih in ostane premalo časa za resne teme [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image] .
Moji oz. Nežini favoriti ta trenutek, dva meseca pred tretjim rojstnim dnevom, so:
Poljubček za sestrico
Pika Nogavička
Knjigice o Mili

Rada posluša tudi ,,dobro staro,, Muco Copatarico, pa še Zrcalce sem ji uturila, to sem se spomnila še iz mojih časov.
Seveda so tudi knjigice o Nodiju zelo zaželjene, vendar se mi zdi, da ji popušča koncentracija, ker je knjigica še predolga.
Jah, pa Kekce imamo zdaj doma, pa je tudi zelo težka knjiga za take male. Potem ji bolj po svoje opisujem.

Mislite, da je boljše, da ji berem, kar dejansko piše v pravljici, ali pa ji opisujem slike in na ta način sestavljam zgodbo? To mislim bolj pri knjigicah z veliko besedila.
Kakšni predlogi bodo zelo dobrodošli [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley1.gif[/image] .




Katrin -> RE: Otroške knjigice (11.2.2007 14:45:53)

[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/bravo.gif[/image][image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/bravo.gif[/image] za idejo. Mislim, da bi lahko uspela...

No, jaz svoji skoraj 2letnici največkrat slike opisujem (kjer je veliko besedila), drugače pa ji berem. Težko bi rekla, katera knjigica ji je trenutno najbolj všeč. Ponavadi sama izbere knjigico s police (ko ji je na dosegu roke) in jo potem prebirava.

Veliko lepih trenutkov pri branju našim najmlajšim [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley1.gif[/image]




muki1 -> RE: Otroške knjigice (11.2.2007 14:59:04)

A ne da, Katrin? Čudno, da se nismo že prej česa takega domislile, imamo sezname; koliko tehtamo, kakšne vozičke imamo......da ne govorim o avtih [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image] , pa dajmo še knjigice naštevat in predlagat. Od tega bi človek vsaj korist imel [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley1.gif[/image] .




lex -> RE: Otroške knjigice (11.2.2007 15:08:09)

Pri nas so trenutno Nodiji v zatonu. Ima tudi celo zbirko Disneyevih slikanic, ki so izšle ob nekem časopisu (Dnevnik, če se ne motim). So pa lepe in zanimive tudi pravljice pisatelja Hans-a der Beer-a  (Beli medvedek - cela zbirka o medvedku Larsu) rad te imam iz vesga srca (kako medvedek sprašuje svoje prijatelje o tem kako jih imajo njihove mame rade oz. s čim - meni osebno najlepša pravljica za izkazovanje čustev), potem so tukaj razne revije in v njih kratke pravljice.
Aleks je star 2 leti in trenutno so glavne knjige o traktorjih in živalih, tako da mu pravljice kar pripovedujem brez knjige.
Aja pa Zlatolaska in trije medvedki je tud lepa.

Se pa strinjam s tabo, da bi bil poforum za takšne knjigice več kot dobrodošel, saj se ne da nobenemu cele debate brat, da prideš do raznih naslovov.
Mislim pa, da bi ti v knjižnici znala svetovati, ketre pravljice so primerne za triletnike.

Pa veliko užitkov ob branju pravljic.




Katrin -> RE: Otroške knjigice (11.2.2007 16:14:48)

Bom posredovala idejo oz. željo po novem podforumu naprej, pa bomo videli [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley1.gif[/image]




trixi -> RE: Otroške knjigice (11.2.2007 16:26:46)

Ja super, tu sem jaz čisto doma, "poklicna deformacija". Mi zelo dosti knjig preberemo še prej ko pridejo do bralcev, v knjižnice. Jaz osebno mislim, da je nasvet, katere knjige so za določeno obdobje in priložnost primerne najlažje dobiti v knjižnici pri knjižničarkah, ker že vzgojiteljice v vrtcih ne poznajo velike večine knjg. In ponudba je ogromna[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/bravo.gif[/image], tu smo res lahko izbirčni.

In kaj beremo mi pri starosti 3 leta 8 mesecev?
-vse, kjer je vsaj omenjen kakšen kopač, traktor, kamijon
-knjigice o vrančku Dokolenku
-Piki je še vedno IN
-odvisno glede na priložnost- o pospravljanju, zobki, bolezen,zdrava prehrana, praznične (novo leto, božič, velika noč)
-revijo Galeb, ima polno kratkih zgodbic, pesmic,ugank
Ej, bolje da neham, ker tu se res težko ustavim[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley1.gif[/image]




vesna.com -> RE: Otroške knjigice (11.2.2007 16:28:15)

Moja mlajša,ki je stara dobri 2,ima rada piki knjigice.Kartonke so zlo lušne,pa ni velik za brat,tko da zdrži do konca.




muki1 -> RE: Otroške knjigice (11.2.2007 16:42:43)

Trixi, mi lahko omeniš naslov kakšne knjige o pospravljanju? Bi prišla zelo v poštev [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image].




sayuri -> RE: Otroške knjigice (11.2.2007 16:44:33)

Super ideja za podforum [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/bravo.gif[/image][image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/bravo.gif[/image][image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/bravo.gif[/image].

Pri nas so že nekaj časa IN knjigice:

Slonček Ferdinand : POIŠČI ME, LAHKO NOČ

Vse  variante PIKIJA

KRAVICA KATKA

BOR IN BINA NA SONCU

RADOVEDNI VALENTIN

DORINA JAJCA

Rad ima tudi knjige, ki imajo poučno vsebino - različna vozila naprimer, sadje, živali....

Pravljice, kot so Muca Copatarica, Zrcalce, Maček Muri in podobne, pa ga ne zanimajo še[image]http://www.ringaraja.net/forum//smileys/zmeden2.gif[/image]...nima tako dolge koncentracije in po dveh straneh že hiti po drugo knjigo. Tudi Nodi, Franček in podobne mu niso zanimive - samo sličice pregleda.





Ezi -> RE: Otroške knjigice (11.2.2007 18:38:05)

Naš 3 letnik ima rad tudi
-Medo Jaka
-Peter Pan (takšne dolge pravljice beremo v večih delih, potem najraje pripovedujemo zgodbo po slikah, včasih midva z očijem, včasih on)
-Pepelka (ena kratka varianta)
-Medo Boris pomaga mami - opisuje gospodinjska dela
-Nodija že dolgo nismo brali, smo ga imeli pa dolgo na tapeti
-Zmajčkov rojstni dan
-Povodni mož
-Mali Vran
-Franček
... zdaj ima rad velike slikanice, seveda jih ocenjuje po ilustracijah. Če so mu slike všeč, potem jo večkrat beremo, ima pa rad tudi male kartonke, ki so bolj tematske ... npr. gasilci, o vlakih, avtomobilih ... veliko lista tudi zbirko Disneyevih, ampak nima potrpljenja, da bi jih prebrali - so res predolge. V knjižnici si včasih sam izbere knjigice (se mu tako fajn zdi), jih imamo pa dosti doma - še tistih, ki smo jih imeli z bratoma.




al1* -> RE: Otroške knjigice (11.2.2007 18:55:16)

Moj je star 4,5 in tudi ogromno beremo. Trenutno so zelo in knjige o Žabcu (Žabec in tujec, Žabec pozimi...)

O pospravljanju obstaja ena fina knjiga Pucek ali če pomaga vlak, pospravi vsak junak. V tej seriji so tudi knjige o škratu Brokolinu (o zdravi prehrani), Škrat plenicetat, Zobovilka, Imuno, Medvedek pomagalček. Naš ima te knjige strašno rad.
Sicer pa ima tudi naš rad vse, kar je o vozilih in delovnih strojih: Maks in veliki traktor, Gradimo števila (znamo vsi v družini na pamet)...




Anonimen -> RE: Otroške knjigice (12.2.2007 7:25:42)

Moj najmlajši je star tri leta. Nekako od dveh let in pol sem mu začela kombinirati, najprej branje pa potem komentar in pogovor o tem. Tako da sedaj prav ločiiva, ali želi samo gledati ali želi, da mu berem. Najrajši posluša;
Pekarna Mišmaš
Kekec
Muca Copatarica
Sneguljčica
Maček Muri
Kdo je napravil Vidku srajčico.
Želja pa nama je uloviti slikanico Žogica NOgica, Mojca Pokraculja in Zvezdica Zaspanka. Malo kombiniramo knjižnico, kakšno lepo slikanico pa si z veseljem privoščiva.




Katrin -> RE: Otroške knjigice (16.2.2007 23:06:54)

Punce, zaenkrat nismo dobile zelene luči za nov podforum...lahko sem vas/nas prestavila samo na vrh, kjer se lahko debata razvija dalje!

Veliko prijetnih trenutkov z vašimi najmlajšimi pri prebiranju in branju knjigic [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley1.gif[/image]

lp, katrin




ANYU -> RE: Otroške knjigice (27.2.2007 13:20:36)

Naša pupa je sicer še premajhna za pravo branje[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image], ampak že imamo na zalogi Mačka Murija, Pedenjpeda, pa Mehurčke od Zupančiča in seveda razne kartonke (Slonček Ferdinand, Rok in Ema ..., pa tiste z živalmi, ...).

Ko bo večja, bi ji pa nabavila še Pekarno Mišmaš, pa Muco Copatarico, pa ... se vam javim takrat[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley2.gif[/image]




Katrin -> RE: Otroške knjigice (15.3.2007 21:51:11)

Naša pikica je dopolnila 2 leti; obvezno branje pred spanjem sta Rdeča Kapica in Muca Copatarica. Najbolj mi je hecna, ko me prekine in začne sama pripovedovati [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley1.gif[/image]

Veliko lepih trenutkov ob branju [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley1.gif[/image]




popi -> RE: Otroške knjigice (19.3.2007 9:15:32)

Ali mogoče pozna kdo gospoda gatnika?
To knjigo bi rad naš mali.Smo pa trije knjigožerci pri nas...
lp




Olivija -> RE: Otroške knjigice (19.3.2007 9:37:31)

Naši so zelo všeč knjige od Klausa Baumgarta: Larina zvezda, Leni in Čivk in tista o malem zmajčku (ne spomnim se točnega naslova).

Prebrali smo tudi že vse knjige o Mavrični ribici in Pingvinu Pitu (Marcus Pfister).

Trenutno je pa najbolj aktualen zajček Feliks (Annette Langen). Meni so te knjige tudi zelo pri srcu, ker so res zanimive za brat [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley1.gif[/image] .

Je pa dobila za drugi r.d. skrajšano verzijo Zvezdice zaspanke, ki smo jo tudi že velikokrat prebrali.




caillou -> RE: Otroške knjigice (22.3.2007 23:16:20)

Glede na to, da smo doma z mano vred ubrisani na otroške knjigice, bi napisala par res dobrih naslovov knjig. Meni osebno je najbolj všeč knjigica z naslovom Doktor Belko (ta je naš favorit), ki govori o o malem belem kuštravem psičku, ki je v bolnišnici na pediatričnem oddelku kot živo zdravilo zelo bolnim otrokom. Knjigica ima krasno ilustracijo in zanimivo poanto, spisano tako, da jo razume že zelo mali otrok.

Če imate probleme z umivanjem zob, vam priporočam knjigico z naslovom Oh, ti zobki! Ko smo to knjigo dobili v roke, danes samo še omenim medvedka, ki so mu zaradi tega, ker se ni hotel umiti zobk, le-ti vsi popadli ven, si umivamo zobe kot za šalo.

Zelo zanimive so tudi zgodbice o bobru jakcu, o krtku in njegovih dogodivščinah, predvsem fatkom bodo všeč, Ezopove basni (izredno kratke in poučne basni), potem pa še tiste legendarne kot so Kralj Matjaž (mogoče za malo starejše, od štirih let naprej; naša punčka si na vso moč želi iti pod Peco in obuditi Matjaža), Janko in Metka,...
 
Tega je ogromno in ko se spomnim še kaj pripišem. Mi je pa zelo všeč, da je nekdo odpru tale podforum.



 
 




caillou -> RE: Otroške knjigice (28.3.2007 20:58:40)

Še ena knjigica, ki je izredno zanimiva in bo tako malčke kot tudi vas pripravila do smeha in sicer Pukec pa puka[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image]. Priporočam!!!




lukec -> RE: Otroške knjigice (28.3.2007 21:19:40)

Eptine iz zbirke KNJIGOBUBE [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley20.gif[/image].




muki1 -> RE: Otroške knjigice (9.4.2007 23:22:42)

Sem spremenila mnenje o Frančku, odkar kupujemo vsako soboto Dnevnik s Frančkom. Zelo poučne knjigice [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/bravo.gif[/image] [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/bravo.gif[/image] [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/bravo.gif[/image].




caillou -> RE: Otroške knjigice (14.4.2007 22:19:53)

Tudi nam so Franček in njegove dogodivščine zelo všeč. Luštne knjigice so tudi o punčki Katji; trenutno se spomnim samo treh in sicer Katja gre v park, Katja naredi neumost in Katja noče spati.

Fantkom bo pa sigurno zelo všeč kartonka Gasilska brigada. Mi smo jo že skoraj posvojili[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley1.gif[/image] .




popi -> RE: Otroške knjigice (16.4.2007 8:03:11)

Grozni Gašper za fante in Angelina balerina za male navihane baletke.
lp




popi -> RE: Otroške knjigice (23.4.2007 11:51:02)

Po dolgem času berem knjigo slovenskega avtorja.Bogdan Novak-Pasja grofica.Meni je super.Govori o Slovenki Emiliji Kraus,resnični Napoleonovi ljubezni.
lp




malecka -> RE: Otroške knjigice (18.5.2007 18:28:11)

moj sinekpa se ne more ločiti od knjige bobek in barčica sem jo sedaj dobila v paketu ko sem rodila mojo pikico. jo vemo že na pamet. in če slučajno primem katero drugo knjigo mu ni prav. mi že na uha gleda ta bobek. [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image] je pa lepa knjiga. pardon slikanica




Stran: [1] 2 3   Naslednja stran >   >>