2 slikanje kolkov (Polna verzija)

Forum >> [Dojenček] >> Starši čvekamo



Sporočilo


romanac -> 2 slikanje kolkov (28.2.2007 22:10:49)

Pozdravljene,

a ima katera izkusnjo glede ponovnega slikanja kolkov. 1. UZ je bil 1a. Pediatrinja je rekla, da siroko povijanje ni potrebno ter tudi to, da glede na to, da je bil UZ 1A, ponovno slikanje ne bo vec potrebno.  Iz tistega, kar sem prebrala je videti, da vecina malckov ima se drugo slikanje. Ve katera, kam se lahko gre samoplacnisko?

Hvala
Romana




moci -> RE: 2 slikanje kolkov (28.2.2007 22:13:39)

mi smo imeli 1a v porodnišnici, pa nas je potem pediatrinja poslala na še en uz.
zakaj pa ne vprašaš pri pediatru? saj 2. uz je šele mislim da pri 3 mesecih.

mi smo nekaj časa vseeno široko povijali, potem pa mi je v razvojni sestra rekla, da bolje da neham




romanac -> RE: 2 slikanje kolkov (28.2.2007 22:26:05)

hvala. Saj , v tem je problem. Moja P pravi, da slikanje ni potrebno, ker je bila prva slika 1a.
R.




dskubin -> RE: 2 slikanje kolkov (1.3.2007 5:51:13)

pri nas (Izola) tudi slikajo v porodnišnici in potem imaš nekako pri 3 mesecih (odvisno od gužve, prej kakšen teden kasneje, kot prej) ponoven pregled (slikanje) v Valdoltri (dobiš domov vabilo z datumom in uro, ti ni treba nič klicat!), čeprav so bili kolki 1A. In tudi, če je vse v redu, pri nas še vedno svetujejo (na pol) široko povijanje (beri: samo 1 tetra plenica na četrtine + povijalna, pravo široko povijanje pa je le, če je kaj narobe: 2 široki tetra skupaj na tretjine + povijalna).

Ne vem, kako je drugje, očitno povsod drugače. Ampak poznam osebno 2 primera, ko so bili kolki na začetku Ok, potem pa so imeli težave (ugotovili pri 2. slikanju) in so mogli takrat začet res široko povijat, oz. je 1 punčka dobila celo take opornice. Sej ne vem, mogoče bi bilo tako kljub preventivnemu povijanju, ne morem trdit. Jaz vem, da bi si očitala in mislila, da je zaradi moje malomarnosti. Je pa res, da pri nas to povijanje svetujejo, nekje pa ne - in posledično - če ti noben nič ne reče, ali prebiram - celo odsvetuje - kako naj boš pameten?




SaaS -> RE: 2 slikanje kolkov (1.3.2007 7:04:33)

Jaz sem oba otroka rodila v Lj in nobeden ni bil tam v porodnišnici pregledan z UZ. Šele pri 8-10 tednih sem šla z napotnico v Kranj na slikanje. Kolki so bili pri obeh 1a, a ker imamo te probleme v družini (mene kot dojenčka so do enega leta široko povijali..) so mi čez dva meseca dali kontrolo. Vse je bilo v redu.

Pri drugem otroku je bilo takrat tako zasedeno, da nekaj mesecev ne bi prišel na vrtso. Zato sem šla samoplačniško v isto ordinacijo (porodnišnica v Kranju), le po pregledu sem tam pustila tistih 12.000 sit, če se prav spomnim (pol leta nazaj). Ker sem imela napotnico za pregled, mi je potem ZZZS denar vrnila.

Po moje greš lahko na samoplačniški pregled, kamorkoli kjer delajo te preglede. 




bucka01 -> RE: 2 slikanje kolkov (1.3.2007 9:18:17)

Jaz sem rodila v postojni in so mi [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/duda.gif[/image] 4 dan peljali na slikanje kolkov no in čeprav so bili 1a moram široko povijati do naslednje kontrole ki je čez 2,5 meseca ubistvu imava slikanje konec tega meseca potem bomo pa videli kaj bo.
Ker v prvi posvetovalnici je pa pediatrinja rekla da pa ni treba več široko povijati vendar bom jaz tako delala kot so mi v porodnišnici naročili in ne tako kot je pediatrinja rekla.




LUNA06 -> RE: 2 slikanje kolkov (1.3.2007 12:10:22)

Tudi naš prvi UZ je bil super, pa imamo v začetku aprila drugega, takrat bo mali star 3 mesece.Mi ej pa pediatrinja sama dala napotnico.




emaa -> RE: 2 slikanje kolkov (1.3.2007 13:07:53)

Mi smo imeli kolke 1a pri obeh, pa sme v prvi posvetovalnici dobila napotnico za UZ kolkov, gre za kontrolo in so pri Luku OK, David pa bo imel kontorlo, ko pride domov.




romanac -> RE: 2 slikanje kolkov (1.3.2007 16:11:47)

svasta. No v vednost. Klicala sem v Postojno - ja, ponovno slikanje naj bi bilo (saj to pise na izvidu in v materinski knjizici!) Pol sem klicala se P in so povedali, da je to, kljub izvidu, stvar pediatra. Mislim, da ji bom na naslednjem pregledu vseeno zatezila z napotnico oz. naj vsaj pove, kako je prepricana, da dodatno slikanje ni potrebno.




t_t_y -> RE: 2 slikanje kolkov (1.3.2007 20:16:42)

Na tem področju je pa očitno res zmeda.
Jaz sem oba rodila v NM - oba sta imela rezultat 1a. Prvi je rojen 2005, pa nam drugega slikanja kolkov ni nihče omenil, druga je rojena konec leta 2006, pa imamo zdaj v kratkem ravno tako kot marsikdo tudi drugo slikanje. K o sem klicala V ZD NM, so mi tam povedali da pri njih je že vsaj 3 leta taka praksa (zagotovo, ker je toliko časasestra ki se mi je javila tam v službi), je pa sestri zmanjkalo besed, ko sem rekla, da očitno ni ZAGOTOVO, ko pa imaa naš prvi šele 21 mesecev. No skratka - očitno ni pravega p'ravila, edino to, da se v NM ne povija na široko.




Anonimen -> RE: 2 slikanje kolkov (1.3.2007 20:37:01)

Po zakonu ti pripadata dva UZ kolkov, po rojstvu in po treh mesecih.
Ce je potrebno, lahko pogledam, kateri zakon je to, najdes ga pa v uradnem listu na webu.




Stran: [1]